Celibat

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Celibat

Post by mrki62 » 14 Mar 2011, 17:02

Sanjarko wrote:
A tooooooooo
Pa eto ako je dobar skupe mjestani i poklone mu al to nije njegovo vlasnistvo nego od Zupe gdje boravi...
Zaboravljas da sve popravke oko crkve snosi svecenik haaaaaaaa
Uostalom na cijim rukama umre njemu i ostane ako sta ima,kako nema zenu,djecu itd...
Slazem se da neki svecenici zive luksuzno al ima jos onih koji zive skromno i za svoje zupljane...
Pravi svecenik brine u svojoj Zupi o starim i nemocnim osobama,cak su spremni rijetkipomoci ako je potreban novac za neku vecu operaciju nekom od zupljana...
Ovo ti ne pricam na pamet...rekoh opet razlike ima svugdje...
E da jos nesto pojedini svecenici nemaju odredjeni cjenovnik krstenja,vjencanja,sahrana i ostalih crkvenih sakramenata nego koliko das,dok pojedini imaju odredjenu cijenu...
Ok ima godisnji crkveni porez koji se placa sveceniku al ni to nije neka suma,rekoh vec prije imaju i oni izdatke kao i svaki drugi mjestanin,struja,voda itd...
Primjer Hrvatske ;
Članak 1.

1. Pravne osobe Katoličke Crkve, u skladu s odredbama kanonskog prava, mogu slobodno primati milostinju i darove vjernika te prihvaćati druge uobičajene oblike prinosa vjernika za uzdržavanje crkvenih ustanova.

2. Na primanja iz stavka 1. ovoga članka ne primjenjuju se odredbe poreznoga sustava Republike Hrvatske.

Dakle, ni porez ne plaćaju - za razliku od ostalih državljana.
Što znači svo vrijeme službovanja se nabere neko bogatstvo i to bogatstvo po smrti bi naslijedila žena ili djeca , ovako nema nikom , sem crkvi kao institucij.
Inače za Vrijeme Tuđmanove vladavine je Hrvatska potpisala blesavu pogodbu sa Vatikanom, čitaj na linku http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Sanjarko » 14 Mar 2011, 17:22

Ne zelim ti citati nikakve linkove jer sam se davno uvjerila da to sto pisu nema nikave veze sa istinom ili malo toga,ovo sam osjetila na svojoj kozi...
Tako tek kad se vama nesto desi shvatit cete koliko lazi ima u novinama i ostalim :hm necu psovati...
Oprosti kako mozes tvrditi da se ne placa crkveni porez u HR...otkada to...pa ja to pamtim jos od malih nogu da se placalo godisnje Lukno(tak se zove kod nas)
Lukno je obvezni godisnji doprinos zupljana za uzdrzavanje svecenika :hm obavezni doprinos...
Velim ti lijepo da nemaju sta steci i nemaju puno ni ostaviti,iza sebe ostavljaju dobra djela po kojim se zupljani i sjecaju svog svecenika(kako koji zasluzi)
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 14 Mar 2011, 18:19

Sanjarko wrote: Oprosti kako mozes tvrditi da se ne placa crkveni porez u HR...otkada to...pa ja to pamtim jos od malih nogu da se placalo godisnje Lukno(tak se zove kod nas)
Lukno je obvezni godisnji doprinos zupljana za uzdrzavanje svecenika :hm obavezni doprinos...
Vjeruješ ovom linku http://car-je-gol.netau.net/index.php/t ... i-hrvatske

Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Sanjarko » 14 Mar 2011, 19:03

mrki62 wrote:
Sanjarko wrote: Oprosti kako mozes tvrditi da se ne placa crkveni porez u HR...otkada to...pa ja to pamtim jos od malih nogu da se placalo godisnje Lukno(tak se zove kod nas)
Bez ljutnje mrki al neda mi se citati jer u samom pocetku mi to sve lici na obicna obecavanja...
Niti mi trebaju kakvi linkovi,ono sto napisem je iz iskustva...
Dobro je jos u HR dok u Austriji drzava te tereti za crkveni porez koji nema nikakve blage veze sa crkvom,odredjuju ti ga ni ja neznam kako i obavezan je ili da istupis(ispises)se iz crkve...Znaci svaki stanovnik koji se prijavi da je RKT vjeroispovjesti duzan je placati crkveni porez...
Eto u zadnje vrijeme masovno istupaju iz crkve...
Samim tim ako istupis iz crkve da li si prestao biti i vjernik,znam samo da vise nemas prava na bilo kakav sakrament dok ponovo ne stupis u crkvu...i opet placaj porez a dobrovoljno ostavljas kad ides na misu,kad ti dolazi posvetiti kucu svake godine...
E odosmo mi mrki u OFF
Hajde reci cu ti da u mojoj rodbini ima svecenika i casnih sestara,to su sad starci...rekoh vec prije da su svecenici prije bili drugaciji od danasnjih al opet ima razlike medju njima...
Jedino sto bi ja volila nasljediti od njih su knjige :D

Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Sanjarko » 14 Mar 2011, 19:06

Sanjarko wrote:
mrki62 wrote:
Bez ljutnje mrki al neda mi se citati jer u samom pocetku mi to sve lici na obicna obecavanja...
Niti mi trebaju kakvi linkovi,ono sto napisem je iz iskustva...
Dobro je jos u HR dok u Austriji drzava te tereti za crkveni porez koji nema nikakve blage veze sa crkvom,odredjuju ti ga ni ja neznam kako i obavezan je ili da istupis(ispises)se iz crkve...Znaci svaki stanovnik koji se prijavi da je RKT vjeroispovjesti duzan je placati crkveni porez...
Eto u zadnje vrijeme masovno istupaju iz crkve...
Samim tim ako istupis iz crkve da li si prestao biti i vjernik,znam samo da vise nemas prava na bilo kakav sakrament dok ponovo ne stupis u crkvu...i opet placaj porez a dobrovoljno ostavljas kad ides na misu,kad ti dolazi posvetiti kucu svake godine...
E odosmo mi mrki u OFF
Hajde reci cu ti da u mojoj rodbini ima svecenika i casnih sestara,to su sad starci...rekoh vec prije da su svecenici prije bili drugaciji od danasnjih al opet ima razlike medju njima...
Jedino sto bi ja volila nasljediti od njih su knjige :D
Uhhh zaboravih nesto a bas me zanima koliko je bogat Vatikan :hm ma bolje da neznam :D

Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Sanjarko » 14 Mar 2011, 19:50

:zid :smrc e znala sam da ce se nesto dogoditi cim sam se ja uhvatila teme koje ne trebam,lijepo mi sin rece ostavi se politike :tuga
mandi ozalosti ti mene :sok

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 14 Mar 2011, 20:01

Celibat i inače nema ništa sa vjerom, jer to se je svojevremeno sjetio i uveo tadašnji Papa, iz kojeg razloga ?
Vjerovatno iz onog što sam naveo.

metallica
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by metallica » 14 Mar 2011, 21:21

Maja wrote:svećenicima katolicima je ženidba zabranjena, dok to protestanti dopuštaju.

šta mislite vi o tome?
mislite li da će svećenici bolje ispunjavati svoje dužnosti i da će biti više predani bogu ako nemaju porodicu koja će ih u tome "ometati"

a s druge strane nema tog čovjeka koji toliko obožava Boga da nikad ne pomisli na sex. ipak su i svećenici ljudi sa svim svojim manama i potrebama. možda zato i ima toliko pedofilije u crkvama?

svudje ima manijaka i pedofila

a sto se tice Celibata tu je crkva nacinila Ogromnu gresku a kod takvih organizacija greske se ne priznaju a pogresne stvari se tesko ispravljaju mada se nadam da ce i to biti jednog dana

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8988 times
Been thanked: 10692 times

Post by Krokodil Behko » 14 Mar 2011, 21:35

mrki62 wrote:Celibat i inače nema ništa sa vjerom, jer to se je svojevremeno sjetio i uveo tadašnji Papa, iz kojeg razloga ?
Vjerovatno iz onog što sam naveo.

Ma yooock... Cini ti se... I to je bilo oduvijek... :valja

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Aug 2011, 13:49

Ono sto bi po mom misljenju,bilo najbolje,jeste da Papa malo popusti..
dakle,da dozvoli svecenicima (ne odnosi se na casne sestre i kaludjere) pravo izbora.. Ko hoce da obavlja sluzbu sa celibatom i dalje,nek to cini a ko nece,nek ga skine. S tiim da ne bi smjelo biti diskriminacije,niti jednih,niti drugih.. To bi sigurno,bičo dobro prihvaceno i mogli bi,imati medju polaznicima teoloskih skola,dosta onih,koje je institucija celibata,u najmanju ruku,zbunjivala a u vezi izbora nacina zivota..

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by adacta » 20 Aug 2011, 14:07

Celibat jeste nametnut dekretom i kao takav prvobitno se odnosio samo na zenidbu svecenickog reda sto je na neki nacin i razumljivo jer se isti kada se zaredjuju uslovno receno "zene " sa crkvom i ako ste primjetili svecenici nose taj prsten.Mozda ovo sve malo zvuci humoristicno ali je tako kako je . Druga stvar vremenom su nametnute i neke druge stvari uz sam celibat kao na primjer da se svecenici moraju odreci i samog sexualnog zadovoljenja zasnovanog na fizickom kontaktu.I upravo u tome i nastupaju odredjeni problemi unutar svecenickog reda jer nekim tumacenjima oni mogu imati sexualne odnose ali na malo bizaran nacin da osobu sa kojom imaju sex gledaju samo kao predmet zadovoljstva a ne kao osobu koju istinski zele odnosno da osjecaju pozudu prema istoj. Gnusno jeste ali se upravo u tom objasnjenju mogu traziti i odgovori na ucestalu pedofiliju u pomenutim redovima. I sumnjam da ce se u dogledno vrijeme ista promjeniti po tom pitanju.Mozda da nekada dodje neki Papa koji ce sve to da svojim novim dekretom pobije i dozvoli neka odstupanja.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 22 Aug 2011, 01:46

znam da sam gledao dokumentarac bas na ovu temu na njemackoj televiziji. vodili su normalan zivot, tj. mogli su osnovati familiju. tako je bilo sve negdje do 1300 i neke godine, ako se ne varam. tad dodje novi papa na vlast i uvede tu zabranu. sex se smatrao necim prljavim i necistim. to je bio jedan od glavnih razloga. apsurdno u tome svemu jeste bilo to, sto su taj isti papa ili su samo biskupi drzali "sve" javne kuce.

prije neke dvije sedmice sam bio na katolickom vjencanju. bio mi je to prvi put da sam prisustvovao takvom cinu. bilo mi je interesantno i pazljivo sam pratio svu ceremoniju. znam da je svecenik pricao o tome kako je brak jedna od najvecih svetosti u krscanstvu i da zauzima visok stepen vrijednosti. ja sam se tad zapitao, zasto je onda njemu ta svetost uskracena?! pa i on je insan kao svi drugi sa svojim potrebama. pogotovo sto im je vise od jednog milenijuma to bilo dozvoljeno. najzad, kad razmislim - to je ono izvorno u biti.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3065 times

Post by Lavlje_srce » 10 Jul 2012, 21:17

Uf, nadjoh temu koja me zanima: :p
Amazonka wrote:Pa nešto razmišljam da i ja živim u celibatu, čisto da vidim kako je to :)
Ja sam vec godinama u svojevoljnom celibatu, iako sam slobodna i mogla bih birati muskarce za avanture ili nesto te vrste. Ali mene to uopste ne privlaci, a svo to vrijeme nisam upoznala nekoga ko je materijal za brak. Iskustvo iz prve ruke je slijedece; duhovnija sam nego sto bih vjerovatno inace bila, i snaznija kao osoba. :) Mislim da nema razlike u nekim drugim karakteristikama.

Zanima me jesam li jedina takva, ili ima jos neko na forumu ko je u celibatu? Ili neko za koga ste culi da zivi tako. Sta vi mislite o tome - da je to prevazidjeno, ili?
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Jul 2012, 22:52

Lavlje_srce wrote:Uf, nadjoh temu koja me zanima: :p
Amazonka wrote:Pa nešto razmišljam da i ja živim u celibatu, čisto da vidim kako je to :)
Ja sam vec godinama u svojevoljnom celibatu, iako sam slobodna i mogla bih birati muskarce za avanture ili nesto te vrste. Ali mene to uopste ne privlaci, a svo to vrijeme nisam upoznala nekoga ko je materijal za brak. Iskustvo iz prve ruke je slijedece; duhovnija sam nego sto bih vjerovatno inace bila, i snaznija kao osoba. :) Mislim da nema razlike u nekim drugim karakteristikama.

Zanima me jesam li jedina takva, ili ima jos neko na forumu ko je u celibatu? Ili neko za koga ste culi da zivi tako. Sta vi mislite o tome - da je to prevazidjeno, ili?
Evo imam ja!
Možemo to zajedno prevazići ako želiš :p

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 10 Jul 2012, 23:39

Zar nije prva recenica u Bibliji:plodite se,mnozite se..... :hm
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 11 Jul 2012, 00:47

a sto će moja recenica iz biblije:plodite se,mnozite se,na trosjedu,moliću lijepo :cudi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 11 Jul 2012, 07:54

madam Bovary wrote:Zar nije prva recenica u Bibliji:plodite se,mnozite se..... :hm
Nije, prva je rečenica mislim : "U početku bijaše riječ"
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 11 Jul 2012, 18:26

Ok.onda je druga :hihi .........salim se,ne znam koja je ali je propovijedaju....celibat je suprotnost tome,kad bi svi bili u celibatu,gdje bi svijet isao.....ali u svim vjerama okreću stvari kako im paše......

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3065 times

Post by Lavlje_srce » 11 Jul 2012, 19:25

madam Bovary wrote:ali u svim vjerama okreću stvari kako im paše......
Kako to mislis?

Celibat se standardno povezuje s krscanskim svestenstvom, ali i muslimani i muslimanke koji nisu u braku bi trebali biti u celibatu, tj. ne stupati u seksualne odnose. Znam da to vecina ne postuje i ne glumim nista, ali jednostavno ne zelim nesto te vrste s nekim ukoliko to ne vodi braku. Ne radi se o moraliziranju, nego tako funkcionisem.

To je ok ili nije? :oo
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Blackhawk

Post by Blackhawk » 11 Jul 2012, 19:27

Lavlje_srce wrote:
madam Bovary wrote:ali u svim vjerama okreću stvari kako im paše......
Kako to mislis?

Celibat se standardno povezuje s krscanskim svestenstvom, ali i muslimani i muslimanke koji nisu u braku bi trebali biti u celibatu, tj. ne stupati u seksualne odnose. Znam da to vecina ne postuje, i ne glumim nista, ali jednostavno ne zelim nesto te vrste s nekim ukoliko to ne vodi braku. Ne radi se o moraliziranju, nego tako funkcionisem.

To je ok ili nije? :oo

To je perfektno OK... mada danas kad tako nesto kazes cudno te gledaju i pitaju se... Da li je ovaj/ova normalan/na...

Post Reply

Return to “Religija”