Di su nestali Hrvati iz BiH..

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: di su nestali hrvati iz bih..

Post by laganini »

...već si se izjasnio da su bajke daljne riči su suvišne..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Spanac_113 wrote:
laganini wrote:..i da dodam nakon oluje i oslobođenja bosaqnske krajine hv je imao namjeru potaracat b.luku i oslobodit posavinu ali ameri su rekli ne..mirna reintgracija baranje za to...ma samo neće ovi to da svate lakše je osut vatrru po hrvatskoj i nastavljaju s time i još se više zakopavaju..
o cemu ti? o kojim ti oslobodilackim bajkama ovako rano pricas?
Nisu bas totalno bajke, al je Laki po obicaju "omit" par rijeci hahahahahahahahahaah Zajednicke snage Armije BiH i Hrvatske Vojske su krenule da oslobode BL. Svi znamo sta se onda desilo.
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

pitam se što su radile jedinice hv u bih :haha
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

laganini wrote:pitam se što su radile jedinice hv u bih :haha
Sjecas se onih izjava dragog mi Tudjmana "Sanjarenja starog Tudjmana o Banovinama" ?! :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
Prc
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

hajde da ne mijesamo akcije iz avgusta i oktobra 95'. nije da nisu vezane ali 'oslobadjanje'??
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

laganini wrote:pitam se što su radile jedinice hv u bih :haha
pa posto su tu vec bile od 93' u agresorskom polozaju (pa nije islo) od wahingtonskog sporazuma su bili friendly :haha
:haha
vidi, vidi evo go opet

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

nisi odgovorio...što je ovo klub obožavatelja mog omiljeniog :haha
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

laganini wrote:nisi odgovorio...što je ovo klub obožavatelja mog omiljeniog :haha
pa pravile su i osiguravale put hrvatima iz bih u hr :haha
eto gdje su nestali :haha
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..kad bi i ti u to vjerovao...svatiću ovo kao zezanciju...
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4409 times
Been thanked: 3364 times

Post by Melek »

Krokodil Behko wrote:
Melek wrote: Ova diskusija je cool :D
Za tebe, sigurno jeste cool.
Ti uopšte ne razumiješ šta ti govorim. Ti tu držiš neki politički govor umjesto da kažeš nešto konkretno o samoj genezi navedenih političkih opcija.

Od tog Mačekovog heroizma, prilikom "odbijanja" njemačke ponude, po svemu sudeći nema ništa. On je samo bio lukav i odlučio da sačeka kraj rata, upravo iz razloga koje sam i naveo a to je ta tzv Hrvatska banovina u granicama koje se vide na karti.

Prigodan tekst
Napad Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju, 6. travnja 1941. godine, zatječe ga u Beogradu. Nakon toga napušta vladu a na svoje mjesto u vladi, koja se spremala na odlazak u izbjeglištvo, delegirao je Jurja Krnjevića, glavnog tajnika HSS-a i vratio se u Zagreb. Odbio je mogućnost proglašenja hrvatske samostalnosti pod njemačkom zaštitom.[4] Poslije Mačekovog odbijanja njemačke ponude, njemački emisari Malletke i Veesenmayer okreću se domovinskoj ustaškoj skupini oko Slavka Kvaternika. Nakon što je Slavko Kvaternik, 10. travnja 1941. godine, putem radio-postaje Zagreb, pročitao proglas o uspostavi Nezavisne Države Hrvatske pročitana je i Mačekova izjava kojom on poziva hrvatski narod, pristaše HSS-a i niže organe vlasti da surađuju s novom vladom.[14] Smatrajući da će pobjedom savezničkih snaga HSS preuzeti vlast u Hrvatskoj, zauzimao se za politiku čekanja odbijajući suradnju i s partizanima i s ustašama.

On je samo čekao da saveznici pobijede, jer normalni ljudi i jesu znali da jedna Njemačka, ne može pobijediti cijeli svijet. Ja tu samo vidim razboritog političara a nikako nekog hipika i mi nikako ne možemo znati, šta bi isti učinio, da su saveznici kojim slučajem, dali njemu mandat da napravi samostalnu hrvatsku državu. Ako je već mogao da negira cijeli jedan narod, zašto ga ne bi mogao i progoniti da je bio u poziciji za koju bi on lično, smatrao da je sigurna a ne u poziciji, koju su mu nudili neki drugi, a on smatrao da nije sigurna?

I na kraju krajeva, izgleda da ja pišem na kineskom. Govorim o normalnoj, malo većoj i najvećoj Hr. Kužiš? Po strani ostaje situacija na terenu i sredstva koja su se primjenjivala.

Identificiram (po ko zna koji put) dvije politike. Jedna je politika kompromisa sa Srbijom (Maček) a druga je politika gaženja Srbije (Starčević)

Tuđman tu samo utrčava sa mačekovskim granicama, a njegova retorika i ljudi koji su je primjenjivali ostaju po strani. Sa druge strane, imamo Pavelića koji je "implementirao" onu drugu opciju i čije su se jedinice zvale u..... a te u..... u 2ww i nisu se baš pretrgle od činjenja zločina nad Bošnjacima, zar ne? Možda su ubijali partizane i komuniste ali ako malo bolje razmislimo, ni ti partizani i komunisti, nisu ništa manja gamadija od ...., a u vezi ratnih zločina, pa prema tome, nek su ih pobili.

Pričaš mi tu o Mačeku, a sam u svojim opredjeljenjima, blage nemaš sa tim načinom vođenja politike. Lik je samo odbio proglasiti neovisnu HR pod Njemačkom upravom jer je smatrao da nije pravo vrijeme. Da si akceptirao tu politiku, onda bi postavio logično pitanje "Da li je 1992. bila pravo vrijeme za samostalnu BiH?" Ili moćda, za Uniju sa HR, ili pak uniju sa ostatkom YU bez HR i SLO?

Pitanje svih pitanja, koliko je Alija bio razborit u svemu tome?

Mi ovdje ne govorimo ni o državama ni o narodima ni o ideologijama koje nam jesu ili nisu simpa, nego govorimo o nama i našim vlastitim mogućnostima. Kužiš?

Nije ni čudo što bebe u BiH umiru jer nemaju matične brojeve, kad eto ima i tkavih, koji zapnu oko terminologije, pa čak je i pogrešno imenuju, samo da bi i dalje ko magarad, stojali na sred puta, a sami nemaju pameti, da idu bilo kakvim putem.
Tebi izgleda nisu bas svi krokodili na broju. Ti se od mog posta koji kritikuje neke tvoje izjave vadis tako sto ces da rasperis pricu o svemu i svacemu na sve strane, raspleo si o Mahovu i Grahovu ovdje, tako da covjek vise ne zna odakle da pocne da odgovara na sve to. Interesantna taktika. To jedna stvar, a druga - molim te da ne vrijedjas indirektno. Magarac koji nema pamet da krene kojekakvim putevima, pa eto haman i djecoubica koji zdere maticne brojeve?? Halo ba!! Skoncentrisi se malo..

Evo da ti opet konkretno pojednostavim pa malo odspavaj na temi (moj licni stav na konto tvog prvobitnog posta):

- Ja mislim da Tudjman i njegova HDZ elita itekako imaju zajednickog s Pavelicem i da oni uopste nisu sljedbenici nikakve macekovske kompromiserske doktrine, ok?
- Ja isto tako mislim da kad ublazavas njihova zlodjela za koje im se sudi u Haagu pa kazes - ma nisu oni bas takvi, oni su vise Macek, a znas sta su sve radili
korpusu iz kojeg i sam potices, onda gazis po svim onim zrtvama (fasistickog) terora, svim onim logorasima, ubijenim, protjeranim itd. Cuj, mange gradile image,
nisu oni ko neki tamo Pavelic, premda su ga pomalo kopirali. Kud nas ta demagogija vodi ?? You tell me..
- Priglupi (citaj protjerani, granatirani, popaljeni, silovani, u logore trpan) narod ne konta pa tu bagru pogresno tumaci ?!? WTF !!

Ja ti uopste ne trubim o nekakvim ideologijama i drugim kerefekama ovdje, ostavi se toga. Citaj napisano..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..a jesi li ti opće pročita naslov teme..ili ideš na onu čuvenu dubrovčani su sami sebe granatirali ili sarajlije...gubiš se ili si previše emotivan ili ne znaš..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times

Post by Krokodil Behko »

Melek wrote:
Krokodil Behko wrote:
Melek wrote: Ova diskusija je cool :D
Za tebe, sigurno jeste cool.
Ti uopšte ne razumiješ šta ti govorim. Ti tu držiš neki politički govor umjesto da kažeš nešto konkretno o samoj genezi navedenih političkih opcija.

Od tog Mačekovog heroizma, prilikom "odbijanja" njemačke ponude, po svemu sudeći nema ništa. On je samo bio lukav i odlučio da sačeka kraj rata, upravo iz razloga koje sam i naveo a to je ta tzv Hrvatska banovina u granicama koje se vide na karti.

Prigodan tekst
Napad Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju, 6. travnja 1941. godine, zatječe ga u Beogradu. Nakon toga napušta vladu a na svoje mjesto u vladi, koja se spremala na odlazak u izbjeglištvo, delegirao je Jurja Krnjevića, glavnog tajnika HSS-a i vratio se u Zagreb. Odbio je mogućnost proglašenja hrvatske samostalnosti pod njemačkom zaštitom.[4] Poslije Mačekovog odbijanja njemačke ponude, njemački emisari Malletke i Veesenmayer okreću se domovinskoj ustaškoj skupini oko Slavka Kvaternika. Nakon što je Slavko Kvaternik, 10. travnja 1941. godine, putem radio-postaje Zagreb, pročitao proglas o uspostavi Nezavisne Države Hrvatske pročitana je i Mačekova izjava kojom on poziva hrvatski narod, pristaše HSS-a i niže organe vlasti da surađuju s novom vladom.[14] Smatrajući da će pobjedom savezničkih snaga HSS preuzeti vlast u Hrvatskoj, zauzimao se za politiku čekanja odbijajući suradnju i s partizanima i s ustašama.

On je samo čekao da saveznici pobijede, jer normalni ljudi i jesu znali da jedna Njemačka, ne može pobijediti cijeli svijet. Ja tu samo vidim razboritog političara a nikako nekog hipika i mi nikako ne možemo znati, šta bi isti učinio, da su saveznici kojim slučajem, dali njemu mandat da napravi samostalnu hrvatsku državu. Ako je već mogao da negira cijeli jedan narod, zašto ga ne bi mogao i progoniti da je bio u poziciji za koju bi on lično, smatrao da je sigurna a ne u poziciji, koju su mu nudili neki drugi, a on smatrao da nije sigurna?

I na kraju krajeva, izgleda da ja pišem na kineskom. Govorim o normalnoj, malo većoj i najvećoj Hr. Kužiš? Po strani ostaje situacija na terenu i sredstva koja su se primjenjivala.

Identificiram (po ko zna koji put) dvije politike. Jedna je politika kompromisa sa Srbijom (Maček) a druga je politika gaženja Srbije (Starčević)

Tuđman tu samo utrčava sa mačekovskim granicama, a njegova retorika i ljudi koji su je primjenjivali ostaju po strani. Sa druge strane, imamo Pavelića koji je "implementirao" onu drugu opciju i čije su se jedinice zvale u..... a te u..... u 2ww i nisu se baš pretrgle od činjenja zločina nad Bošnjacima, zar ne? Možda su ubijali partizane i komuniste ali ako malo bolje razmislimo, ni ti partizani i komunisti, nisu ništa manja gamadija od ...., a u vezi ratnih zločina, pa prema tome, nek su ih pobili.

Pričaš mi tu o Mačeku, a sam u svojim opredjeljenjima, blage nemaš sa tim načinom vođenja politike. Lik je samo odbio proglasiti neovisnu HR pod Njemačkom upravom jer je smatrao da nije pravo vrijeme. Da si akceptirao tu politiku, onda bi postavio logično pitanje "Da li je 1992. bila pravo vrijeme za samostalnu BiH?" Ili moćda, za Uniju sa HR, ili pak uniju sa ostatkom YU bez HR i SLO?

Pitanje svih pitanja, koliko je Alija bio razborit u svemu tome?

Mi ovdje ne govorimo ni o državama ni o narodima ni o ideologijama koje nam jesu ili nisu simpa, nego govorimo o nama i našim vlastitim mogućnostima. Kužiš?

Nije ni čudo što bebe u BiH umiru jer nemaju matične brojeve, kad eto ima i tkavih, koji zapnu oko terminologije, pa čak je i pogrešno imenuju, samo da bi i dalje ko magarad, stojali na sred puta, a sami nemaju pameti, da idu bilo kakvim putem.
Tebi izgleda nisu bas svi krokodili na broju. Ti se od mog posta koji kritikuje neke tvoje izjave vadis tako sto ces da rasperis pricu o svemu i svacemu na sve strane, raspleo si o Mahovu i Grahovu ovdje, tako da covjek vise ne zna odakle da pocne da odgovara na sve to. Interesantna taktika. To jedna stvar, a druga - molim te da ne vrijedjas indirektno. Magarac koji nema pamet da krene kojekakvim putevima, pa eto haman i djecoubica koji zdere maticne brojeve?? Halo ba!! Skoncentrisi se malo..

Evo da ti opet konkretno pojednostavim pa malo odspavaj na temi (moj licni stav na konto tvog prvobitnog posta):

- Ja mislim da Tudjman i njegova HDZ elita itekako imaju zajednickog s Pavelicem i da oni uopste nisu sljedbenici nikakve macekovske kompromiserske doktrine, ok?
- Ja isto tako mislim da kad ublazavas njihova zlodjela za koje im se sudi u Haagu pa kazes - ma nisu oni bas takvi, oni su vise Macek, a znas sta su sve radili
korpusu iz kojeg i sam potices, onda gazis po svim onim zrtvama (fasistickog) terora, svim onim logorasima, ubijenim, protjeranim itd. Cuj, mange gradile image,
nisu oni ko neki tamo Pavelic, premda su ga pomalo kopirali. Kud nas ta demagogija vodi ?? You tell me..
- Priglupi (citaj protjerani, granatirani, popaljeni, silovani, u logore trpan) narod ne konta pa tu bagru pogresno tumaci ?!? WTF !!

Ja ti uopste ne trubim o nekakvim ideologijama i drugim kerefekama ovdje, ostavi se toga. Citaj napisano..
Jeste, jeste, u pravu si ti :D
Samo, zeza te to što ti to tumačiš kao ličnu uvredu a ja sam smo htio, opisati duhovno stanje najvećeg dijela stanovništva ove zemlje. Kužiš?
Da li je to uvreda? Nemam pojma ali poprilično sam siguran da je to vrlo dobro slikovito poređenje sa političkom situacijom u BiH.

Šta treba raditi? Držati jezik za zubima i čitati šuplje na svakom koraku, dok tonemo sve dublje i dublje? Tebi se ništa ne može objasniti, a to i jeste jedan od razloga zbog kojih tonemo. Niko nikoga ne sluša, a ako neko i skrene pažnju na to, da nam je potreban nekakav dogovor, eh onda je to drska i mrska uvreda.

U tvojim postovima, osim političarske retorike, nema ničeg drugog.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

slažem se ....
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

........iskreno se nadam da ce ova tema dobiti katanac,jer je s*anje i smara......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4409 times
Been thanked: 3364 times

Post by Melek »

Krokodil Behko wrote: Jeste, jeste, u pravu si ti :D
Samo, zeza te to što ti to tumačiš kao ličnu uvredu a ja sam smo htio, opisati duhovno stanje najvećeg dijela stanovništva ove zemlje. Kužiš?
Da li je to uvreda? Nemam pojma ali poprilično sam siguran da je to vrlo dobro slikovito poređenje sa političkom situacijom u BiH.
Ma jasta, i ja velim..
Krokodil Behko wrote: Šta treba raditi? Držati jezik za zubima i čitati šuplje na svakom koraku, dok tonemo sve dublje i dublje? Tebi se ništa ne može objasniti, a to i jeste jedan od razloga zbog kojih tonemo. Niko nikoga ne sluša, a ako neko i skrene pažnju na to, da nam je potreban nekakav dogovor, eh onda je to drska i mrska uvreda.
Ne tonemo mi sve dublje i dublje zbog mog stava, nego moralno svi skupa zatupljujemo blago rezonujuci o najvecim zlocincima Evrope nakon ww2, primijetices. Bas nas te stvari guraju u jos goru dubiozu od ove sto imamo danas. Onoga dana kad - recimo - ovaj "laganini" kaze istu stvar o svojim nacionalnim "velikanima" kao sto sam i ja rekao, i jos usput zaista i misli tako - onda, i samo onda cemo se pomaknuti sa mrtve tacke i svi skupa krenuti naprijed. Sta "laganinija" zanima danas je iskljucivo treci entitet, a taj isti je za nekog drugog jako poguban. I mozemo se mi, Behko, - ja i ti - pokrenuti smrtve tacke i drugacijom retorikom pokusati poboljsati nesto, ali se laganini nece smiriti dok mu ne bude treceg, odnosno dok se ne sprovedu planovi haaske "elite". Samo se to nikad nece desiti, a naslov ove teme puno toga govori..
Krokodil Behko wrote: U tvojim postovima, osim političarske retorike, nema ničeg drugog.
Heh, pa ako je iko od politike operisan onda sam to ja..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

Zagorka wrote:........iskreno se nadam da ce ova tema dobiti katanac,jer je s*anje i smara......
...očito neko ima danas problema u glavi.. :kafa
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

laganini wrote:
Zagorka wrote:........iskreno se nadam da ce ova tema dobiti katanac,jer je s*anje i smara......
...očito neko ima danas problema u glavi.. :kafa
ja danas,a ti češće malo :222

:zubi
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

ili su oni dani...
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

laganini wrote:ili su oni dani...
nisu,nemam uopće......dojim.......2:0 :ble
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

storm wrote:mogu ja vama iscrtati to i 3452 put......iako je izgledalo kao predaja, daleko od toga.....zar bi se na teritorij kojeg želiš prodat-predati stacionirale ponajbolje brigade hv tada? znam sad čete odmah povući temu o agresiji od vojske druge države na bih, u ovom slučaju od hv i ne mislim se upuštati u to, jer znam gdje bi danas bili da se tad nije tako postupilo...rat nije matematika i crtanje karti...

hv u onom momentu kad je okupirano više od trečine njenog teritorija nije imala ni kadrovske ni tehničke moči održati posavinu, koju su srbi pošto-poto probiti jer im je cijela rsk i rs (sjeverni dio) bio posavinom odsjećen...i ne bi žalili ni ljudstva ni tehnike da to ostvare...to su sami priznali....i da se ustrajalo, uništeno bi bilo ono malo, tada, borbene snage u hrvata......bilo bi to u onoj fazi rata prilično glup potez....
da se ta situacija desila dvije godine kasnije, danas bi o drugim stvarima pričali....
jednom rečenicom....srbima je to bilo od vitalne važnosti i imali su čime i te kako....mi nismo imali čime a ni alija se nije pretrgo nešto...no bitno je da je tuđman prodao...zanimljivo prodavati teritorij u tuđoj državi :hm

Nemoj se druže provaljivati. O kakvoj Hrvatskoj govoriš i hrvatskoj odbrani Posavine. Hrvati-Bosanci iz Posavine, odnosno posavski katolici zasigurno su imali više oružja nego bosanski muslimani. Njihova ljudska i patriotska dužnost prema svom domu i domovini Bosni i Hercegovini bila je da brane svoja ognjišta. Kakva ti je to logika da trebaš čekati vojsku iz susjedne zemlje da te odbrani? Pa ja sam druže vidio sela koja su početno odbranjena sa samo dvije-tri lovačke puške. Znači, zato što Hrvatska nije bila spremna da ih odbrani to je bila dužnost Tuzlanskog korpusa! Tvom pajdi laganiniju sam već rekao da obraz imamo da se ponekad i zastidimo. Posavina je velika sramota za bosanske katolike s tog područja i za ondašnju hrvatsku vlast. Na drugoj strani, još jednom naglašavam, svaka čast ovima iz oraškog i dijelom brčanskog okruga koji su ostali, branili i odbranili ono što je njihovo!
Inače, da smo u BiH razmišljali tako kao ti, za sedmicu dana bi sve bilo pokoreno.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”