Kako je u dijaspori?

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39012 times
Been thanked: 24809 times
Status: Offline

Re: Kako je u dijaspori?

Post by Rum » 10 Nov 2023, 19:03

Potpis
,,Shvatio sam da niko ne voli susret sa mnom pet puta dnevno u svim mojim stanjima: radostan, tužan, slomljen, slab ili jak - osim Gospodara
svjetova!"

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 12506 times
Been thanked: 20150 times

Post by Fuddo » 10 Nov 2023, 19:09

:place
Dozvolite da se obratimo

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 11533 times
Been thanked: 11920 times

Post by immuno » 10 Nov 2023, 19:20

Auu :tuga

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 8091 times
Been thanked: 7786 times
Status: Online

Post by Zana » 10 Nov 2023, 19:24

Rum wrote: 10 Nov 2023, 19:03Potpis
Otkad je Zenica dijaspora? :ooo
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3146 times
Been thanked: 5940 times

Post by Matan » 10 Nov 2023, 19:35

Rum wrote: 10 Nov 2023, 19:03 Dunjaluk - ovaj svijet je varljiv i prevrtljiv
Život je kratak
Osta kuća pod pločom. Osta šljivik tek posađen. Spakova Halima torbe i dvoje male djece da se živa glava sačuva.
Osta Ibro kod kuće, sramota da ide i on jer je sposoban, valja komšijama u oči pogledat kad zlo prođe. I zlo prođe...
Ode i Ibro za Halimom u inostranstvo. Zaposlili se, rade, donose, šalju, grade, djeca rastu.
Dođu na odmor, prepravljaju, dograđuju, izbacuju staro, kupuju moderno. Odmor gotov, hajd ponovo u tuđinu.
Radi se od jutra do mraka, djeca se školuju. Neće u Bosnu, ne vuče ih ništa kažu dol’.
Dođu Ibro i žena, obiđu imanje, kupili i od komšije njivu da malo prošire dvorište, da naprave garažu.
Žao Halimi da se prlja po kući i kuha pa napraviše malo mutvaka ko ljetne kuhinje, spojiše stazama do kuće da se ne prlja.
Kamen ugradiše. Fontanu napraviše.
Čudi se narod, ljepota, nepoznato, neviđeno.
Nemaju Halima i Ibro kad sjedit kad na odmor dođu,, valja preuredit zastarilo sve.
Nema se kad u goste otić a vala ni sjedit kad ko dođe. Kone poželile Halime, krenile u kuću, kažu da se ljepote nagledaju i rahatluka, dok Halima ne zapomoga: "ne tamo, ovdje ćemo evo prostrto je i ovdje u garaži ispred mutvaka".
Trče Halima sad tam sad vam, sabira čaše i šolje, iznosi pred kone a sve krajom oka pazi i trne da kojoj šta ne ispadne, da se ne prolije il ošteti servis.
Kad ustadose i Halimi laknu. Ona bi najradije u garaži spavala da ne prlja po kući, vakat joj valja ić nazad i mora sve očistit.
Ibro se Oznojio koseci travu i oblikujući grmove, a ured se napolju valja skinut da se ne unosi u kuću prljavo da ne smrdi.
Tam vam i valja nazad.
Godina za godinom. Oboli Ibro. Dženaza se sabra. Malo ljudi, oni najbliži. Napolju se šator postavi da se ruča i Jasin prouči iza dzenaze. Plastični tanjiri i čaše se pokupiše u vreće. Rastrijebi se ko da ništa i nije bilo.
Zaključa Halima kuću, mutvak, kapiju, spusti roletne. Ode djeci.
Razboli se i Halima, rekoše. Obolila za Ibrom, kućom. Bi još manja dženaza. Bez ručka i Jasina.
Snaha Rebeka i unučad Megi i Karl i ne dođoše. Sin i kćerka dođoše s advokatom. Popisaše imovinu. Središe papire. Ne vuče ih kažu ovamo ništa. Udariše plakatu "Prodaje se"
Ostade sve. Ostade namještaj izrezbareni.

Ostade kuhinja s nekorištenim šporetom. Staze i tepisi neugaženi. Spavaća s najlonom preko madraca.
U mutvaku nove gazde nađoše istkanu ponjavu smotanu i u njoj veliku količinu novca. Sakrivenu od same sebe 😪😪😪

Image
Ovako se desilo mome dajidzi i dajinici, a nikad inostranstva nisu ni vidjeli..
umrli u par mjeseci oboje..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 10 Nov 2023, 19:41

Ne mozes jednom guzicom na dvije stolice
Dzaba je
Dozvolite da se obratimo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2455 times
Been thanked: 7524 times

Post by Duminjo » 10 Nov 2023, 23:10

Drug doso u Njemacku prije 7-8 godina.
Imo kucu u BiH sa burazom po pola i poklonio mu je.
Prosle godine u tom selu gdje mu je rodna kuca, kupio neku zemlju da sebi napravi kucu, kaze, za penzije. Ima vec neki projekat kuce, neki americki stil, široko sa portalina, baštama, garazama, krcima i palcima. Platio taj plac 20.000€
Zena sa zdravljem ko na staklenim nogama, vec jednom skoro završila u invalidskim kolicima. On trenutno na bolovanju od sredine Oktobra do pocetka Decembra. Malo malo pa bolovanje, ledja ga jbu..
Kcerka tek napunila 18, udala se negdje na vrh Njemacke, skoro se i ne vidjaju. Sin 15-16 godina, vec se otima i ne ide mu se u BiH na godišnji sa roditeljima.

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 10 Nov 2023, 23:11

Duminjo wrote: 10 Nov 2023, 23:10 Drug doso u Njemacku prije 7-8 godina.
Prosle godine u tom selu gdje mu je rodna kuca, kupio neku zemlju da sebi napravi kucu, kaze, za penzije. Ima vec neki projekat kuce, neki americki stil, široko sa portalina, baštama, garazama, krcima i palcima. Platio taj plac 20.000€
Zena sa zdravljem ko na staklenim nogama, vec jednom skoro završila u invalidskim kolicima. On trenutno na bolovanju od sredine Oktobra do pocetka Decembra. Malo malo pa bolovanje, ledja ga jbu..
Kcerka tek napunila 18, udala se negdje na vrh Njemacke, skoro se i ne vidjaju. Sin 15-16 godina, vec se otima i ne ide mu se u BiH na godišnji sa roditeljima.
Pa tako je kod nas sviju..
sasvim normalna stvar..

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 11533 times
Been thanked: 11920 times

Post by immuno » 10 Nov 2023, 23:19

Mi smo imali stan u Sarajevu, veliki prelijep. Naravno poslije rata sve renovirali, opremili super. Dodjemo, budemo par dana, odemo na more, vratimo se opet par dana i zakljucaj opet godinu. Od tih par dana prije I poslije mora provedem u ciscenju, prije nego podjem opet sve zadihtuj, lavande, mirisi... Nista od odmora jos pride sto se umorim... Prije godinu, dvije prodamo, nemamo namjeru se vracati jer mi bez djece nemozemo I necemo. Kad dodjem u Sarajevo, hotel brate I onda vrijeme iskoristim samo za sebe I moj grad :srce

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 10 Nov 2023, 23:20

Matan wrote: 10 Nov 2023, 23:11
Duminjo wrote: 10 Nov 2023, 23:10 Drug doso u Njemacku prije 7-8 godina.
sasvim normalna stvar..
Pa nije bas kod svakoga. Ima ih dosta koji gledaju Hrvatsku, Grcku, Kipar, Tursku...

A nije isto ni napraviti neke manje kucice, skoro kao vikendicu, da se ima gdje doci na godišnji i zidati dvorce u nekim selima i bukvalno bacati pare.

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 10 Nov 2023, 23:22

Duminjo wrote: 10 Nov 2023, 23:20
Matan wrote: 10 Nov 2023, 23:11

sasvim normalna stvar..
Pa nije bas kod svakoga. Ima ih dosta koji gledaju Hrvatsku, Grcku, Kipar, Tursku...

A nije isto ni napraviti neke manje kucice, skoro kao vikendicu, da se ima gdje doci na godišnji i zidati dvorce u nekim selima i bukvalno bacati pare.
Pa nemam ni ja kucu u Bosni, niti imam namjeru da je pravim..
radije cu to sinu ostaviti da ne pocinje iz minusa kao ja..

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 10 Nov 2023, 23:23

immuno wrote: 10 Nov 2023, 23:19 Mi smo imali stan u Sarajevu, veliki prelijep. Naravno poslije rata sve renovirali, opremili super. Dodjemo, budemo par dana, odemo na more, vratimo se opet par dana i zakljucaj opet godinu. Od tih par dana prije I poslije mora provedem u ciscenju, prije nego podjem opet sve zadihtuj, lavande, mirisi... Nista od odmora jos pride sto se umorim... Prije godinu, dvije prodamo, nemamo namjeru se vracati jer mi bez djece nemozemo I necemo. Kad dodjem u Sarajevo, hotel brate I onda vrijeme iskoristim samo za sebe I moj grad :srce
Sve po potrebi.
Inace, ljudi kada nesto planiraju, slabo gledaju sebe i svoje potrebe vec više gledaju onaj neki Red ili kako drugi Pa CE Tako i on..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8445 times
Been thanked: 10068 times

Koliko je para zaradila Zorica u Americi?

Post by Krokodil Behko » 02 Dec 2023, 10:18

Zorica je sa Balkana otišla u Ameriku da odradi sezonu i zaradi nešto para. Više od tri mjeseca provela je preko okeana, radila dva, tri posla i vratila se.

Koliko je u tome uspjela, pokazala je u video snimku koji je objavila na društvenoj mreži TikTok.

"Provela sam u Americi tri i po mjeseca, prvi posao sam našla još dok sam bila u Hrvatskoj, preko agencije. Tamo sam radila kao server ili hostesa. Za servera je satnica osam dolara plus bakšiš, a za hostesu 15 dolara plus bakšiš. Serveri dobijaju veći tips, a nama je to bilo od 150 do 200 dolara po doručku. Za tri mjeseca sam, za odrađenih 20 sati tjedno na tom poslu zaradila 6.500 dolara.

Na drugom poslu sam radila kao kuharica. Na hladnoj liniji u špicu sezone sam radila oko 55 sati, a van sezone 30 sati tjedno. Satnica mi je bila 20 dolara, a prekovremeno 30 dolara. Drugi posao sam našla sama i tamo sam zaradila 11.800 dolara.

Prilikom svake plaće skida se porez koji kasnije možete povratiti također uz pomoć agencije. Računam da ću sa tim povratom ponovo platiti program i otići u Ameriku. Tako da sam sve zajedno, radeći dva posla, kroz tri mjeseca zaradila 18.300 dolara", objasnila je ona u ovom videu.

Ljudi su joj u komentarima čestitali, a ona je dodatno pojasnila da je ova cifra neto zarada i da će dio poreza koji je platila dobiti nazad, prenosi Kurir.

pizarro
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 5501 times
Been thanked: 6764 times

Re: Koliko je para zaradila Zorica u Americi?

Post by pizarro » 02 Dec 2023, 10:22

ja mislio zorica brunclik imala turneju po amerikama.
nisu ni krokodilove vijesti kao sto su nekad bile.

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 24400 times
Been thanked: 27916 times

Post by Zanki » 02 Dec 2023, 10:57

:D.
Poprilično si neozbiljan znači pizo 🙄

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2441 times
Been thanked: 20110 times

Post by HAVANA » 02 Dec 2023, 11:08

Idu ovo, par drugarica od cerke je islo...Manje vise to je to zavisi ko hoce i koliko raditi,sta itd
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2441 times
Been thanked: 20110 times

Post by HAVANA » 02 Dec 2023, 11:12

Snalaze se ova djeca j... ti to,ko hoce radit...Od ovih mojih sva raja dobro radi i ovde i vani.Cak cure vise od frajera...Ona lijekove i testove nake,ona u ameriku,ona u bec,ona plovi,ona stjuardesa tamo negdje...Evo i mladja 2 posla radi pored fakulteta,parfimerija i nesta za nakog engleza oko reklama po sat dva dnevno,ne znam ni sta rade,mali od sure je ubacio.Nesta oko pregleda, nista ih ne razumijem... :lud
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13260 times
Been thanked: 9216 times

Post by Julia-Klara » 02 Dec 2023, 12:01

Ma moze se zaraditi, pogotovo ovako sezonski.
Ovo je super za mlade, kojima nije imati nesto posebno oko smjestaja, daj da ima za pojest i gdje prespavat, svakako su dosli raditi, ne trositi.

Moja sestra na Losinju ni marku nije potrosila od plate, sve donijela kuci. Trosila 300 eura koje je ponijela sa sobom - 3 obroka, smjestaj, i to je to.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 02 Dec 2023, 12:26

Zaradila je hargiju, pogotovo ko hostesa
Aj bizi
Dozvolite da se obratimo

pizarro
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 5501 times
Been thanked: 6764 times

Post by pizarro » 02 Dec 2023, 12:27

fudo jednim postom od 3 rijeci ugasi americki san :oo

Post Reply

Return to “Dijaspora”