Da, Kerbela je mjesto gdje su pobijeni skoro svi potomci Muhamedove a.s. loze , nalazi se u Iraku, a većina nepristrasnih istoričara to djelo stavlja na dušu halife Jezida drugog halife iz porodice Umejada koja je iz MekkeKrokodil Behko wrote:Skoro negdje, imali smo na portalu članak o tome, da se današnji Islam, udaljava od učenja i prenošenja vjere, onako kako je to činila hazreti Fatima. Nešto u tom kontekstu. Čini mi se da je tema bila uloga žene u vjeri, te da se odstupa od djela Fatiminog i ona se danas marginalizira.carobnjak Nurudin wrote: Fatima je umrla ubrzo nakon što je umro Muhamed a.s. Ali je ubijen kao i njegovi sinovi
i to od strane muslimana porodice Umejada koji su uzor danasnjoh saudijskoj ulemi, tako da sam jako skeptičan prema tumačenjima kojima su okosnica ti hadisi i te škole
Ovo da su joj pobijeni sinovi (unuci Muhameda a.s.) prvi mi haber.
Nisam vala ni iznenađen. Vjerovatno je (kao i obično) u pitanju bila neka pohlepa te porodice Umejada.
Jbg, Iranci su šiiti, a majke mi djeluju mi bliže nego ovi iz KSA.
Više je te neke muslimanske pravde kod njih nego u KSA. Ovi drugi, ogrezli su u oholosti i izigravanju bogova.
Zanimljivo je recimo kad su amerikanci napadali Irak da su tenkovima krenuli iz baza u arabiji gdje su sipali naftu i skroz granicom išli duž Iraka i na Kerbeli napravili upad , a vjerovatno je to bio čin provakacije isplaniran u Saudiji i Kuvajtu koji su finansirali napad ... Nakon smrti Muhameda a.s. islam je jako puno ispolitiziran i dosta je hadisa frizirano ovako kako sam ja naveo i iako smo mi suniti , mislim da šitska verzija "šta je bilo nakon smrti Pejgambera" itekako bar danas treba da ima mjesta u izučavanju hadisa , koji su u svojoj suštini istorija . Dosta dobro je to napravljneo u emisiji na FTV "šiti i suniti", pogledaj