DA LI STE PSIHOPATA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times
Status: Offline

Re: DA LI STE PSIHOPATA

Post by Calla »

Ahhhhhhh wrote:
Peggy Sue wrote:Ahhhh, ne znam odakle si, ali pokušat ću - postoji li u BiH neka institucija (nazovimo je tako) gdje se posveti pažnja čovjeku i gdje se on analizira...
Mora li biti pravilo da ja s tačno određenim problemom idem kod psihijatra i u dvije rečenice kažem šta mi je, a on propiše tablete i to je to...

Kad sam vadila ljekarsko uvjerenje za posao, u prostoriju u kojoj su mi radili EKG ušao je neki mlađi doktor (ili tehničar kako sam tad mislila) i pitao me neke gluposti - s kim živim, gdje, gdje radim.. I baš kad sam mislila da ga otkačim, shvatila sam da je on psiholog ili neuropsihijatar, koji treba uraditi procjenu. Nije li to isuviše ozbiljan posao, a da bi se završavao i počinjao s pitanjima kao "imaš li neki problem u životu"... (A da ne spominjemo da se nije ni predstavio)
Piše mi kraj nicka odakle sam... :zubi

Javno zdravstvo je takvo kakvo jeste. Postoji opravdan razlog zašto najbolji kadar nerijetko prelazi u privatnu praksu i to je ono što preporučujem većini ljudi - da se dobro informišu i pronađu adekvatnog privatnika ako nisu zadovoljni onim što dobijaju u javnim ustanovama. Ne tvrdim da je privatni sektor nužno "obećana zemlja", ali tu bar čovjek zna šta plaća i šta može za svoj novac da zahtijeva. Zdravlje košta, kako fizičko, tako i psihičko i velika većina problema je u našim rukama i njihovo rješenje od nas samih u najvećoj mjeri zavisi. Očekivati da će neko ili neka institucija riješiti sve probleme, a na nama je da samo "uđemo u prostoriju", ili da je sve to "džabe" jeste takođe pogrešan pristup. Gram preventivne medicine vrijedi više od tone reaktivne, ali kad do potrebe za reaktivnom dođe, onda je to "roba" kao i svaka druga i koliko para toliko muzike...
:pusa
za preventivnu medicinu,,(samo reci mi je li ona u nasem sistemu opcenito placena )??
ili radije placaju amputiranje noge ili ugradivanje srcane elektrostiimulatore?
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Preventivna medicina je mahom ono što čovjek radi sam - neće sistem plaćati nekome da ide po kućama i otima ljudima cigarete iz ruku i tjera ih da trče oko kuće. Globalna filozofija da "postoje institucije koje se brinu za moje zdravlje i to je njihov zadatak i nema veze sa mnom" je ta koja je problematična. Npr. dijabetes tipa 2 (tip 1 je nešto drugo) je u izuzetno velikoj većini slučajeva direktan rezultat lošeg životnog stila i reverzibilan je, tj. moguće ga je potpuno izliječiti, ali ne medikamentima, već korekcijom tog životnog stila. Pa ipak, većina dijabetečara tipa 2 ne čini ništa po tom pitanju, već radije prima inzulin, ali ne žele da koriguju uzročnik problema. I ovo je samo jedan primjer, a mentalno zdravlje u mnogim slučajevima nije ništa drugačije...
What can change the nature of a man?
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Ahhhhhhh wrote:
Julia-Klara wrote::kokice hajd pozuri malo s tom analizom
Požurite malo s učešćem, od kojeg analiza zavisi! :respekt
Da li je tajna koji je ciljani uzorak, tj. koliki broj ispitanika će analizu učiniti upotrebljivom?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh »

Bla wrote:
Ahhhhhhh wrote:
Julia-Klara wrote::kokice hajd pozuri malo s tom analizom
Požurite malo s učešćem, od kojeg analiza zavisi! :respekt
Da li je tajna koji je ciljani uzorak, tj. koliki broj ispitanika će analizu učiniti upotrebljivom?
Nije, ali to je pitanje za: http://www.bosanski-forum.com/viewtopic ... 31&t=11062 - da se ipak držimo nekog reda... :respekt
What can change the nature of a man?
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Kako da prepoznate psihopatu? Kanadski naučnik je napisao uputstvo

Mada psihopate obično zamišljamo kao ubice i čudake koji pripadaju nekom drugom svetu, naučnik koji je posvetio život njihovom proučavanju tvrdi da bi i vaš kolega, prijatelj, pa čak i supružnik mogao da bude jedan od njih.

Kriminalistički psiholog profesor Robert Her sa Univerziteta Britanska Kolumbija tvorac je PCL-R testa, metode koja se koristi da bi se utvrdilo da li je neko psihopata, tvrdi da ovi ljudi nisu sposobni za kajanje i empatiju i da su im osećanja površna.

U ekstremnim slučajevima, svejedno im je da li ste živi ili mrtvi. Neki od njih jesu nasilni kriminalci, ali to ni u kom slučaju ne važi za sve.

Herov test je jednostavan. Reč je o 20 kriterijuma, od kojih svaki nosi 0 poena (ako se ne odnosi na testiranu osobu), 1 poen (ako se delimično odnosi) i 2 (u potpunosti se odnosi na ispitanika).

A ovo su kriterijumi, kojih, očigledno, nije mali broj:

Rečitost i površan šarm, ogromno samopouzdanje, patološko laganje, prepredenost/manipulativnost, nedostatak kajanja, emocionalna površnost, bezosećajnost i nedostatak saosećanja, odsustvo spremnosti da se preuzme odgovornost za sopstvene postupke, čest osećaj dosade, parazitski način života i nedostatak realnih dugoročnih ciljeva, impulsivnost, neodgovorno ponašanje, nesposobnost kontrolisanja vlastitog ponašanja, upadljivo ponašanje u ranom periodu života, maloletnički kriminal, različita krivična dela, kršenje uslovne presude, više brakova i promiskuitetno seksualno ponašanje.

Čist psihopata bi imao 40 poena, a svako ko ima 30 ili više poena, prema Herovim merilima, “ispunjava uslove” za dijagnozu.

“Postoje ljudi koji ispunjavaju uslove da budu kvalifikovani kao psihopate, ali ne dovoljno da bi prouzrokovali probleme. Često su to naši prijatelji, u čijem društvu nam je zabavno. Možda nas ponekad iskoriste, ali obično to nije toliko upadljivo”, kaže Her, ističući da, kao i autizam, i psihopatija može da bude izražena u većoj ili manjoj meri, odnosno da se uklopi u okvire normalnosti.

Neke osobine ne moraju po svaku cenu da budu mane, a u određenim okolnostima čak mogu da budu i od koristi. Her i njegov kolega Pol Babijak napisali su knjigu pod naslovom “Zmije u odelima: Kad psihopate idu na posao”.

Oni su analizirali 203 preduzetnika i ustanovili da je četiri odsto ispitanika imalo prilično veliki broj poena na PCL-R testu. Ovo jasno pokazuje da nedostatak moralnih skrupula i indiferentnost prema patnjama drugih ljudi "može da bude od koristi" ako želite da beskrupulozno napredujete u poslu.

Za razliku od autističnih ljudi, koji mogu biti veoma saosećajni, ali uglavnom nisu u stanju da prepoznaju znakove ka npr, osmeh ili namrštenost koji govore šta neko misli, psihopate dobro znaju kako se vi osećate, ali sami to ne mogu da osete.

“Zbog svega ovoga su pojedine psihopate u velikoj prednosti, jer mogu da razumeju šta vi mislite, ali su indiferentni prema tome i mogu to da zloupotrebe protiv vas.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

da nadopunimo Lebowskog...

ako pozelite provjeriti da li ste psihopata ili se cesto pitate zasto ljudima smeta kad stavite macku/bebu/lazanje u mirovalnu, izvolite:

http://vistriai.com/psychopathtest/
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Post by Julia-Klara »

You scored 4. Scores above 30 indicate psychopathy

pa i za psihopatu sam dosadna :rol
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Julia-Klara wrote:You scored 4. Scores above 30 indicate psychopathy

pa i za psihopatu sam dosadna :rol
:tjesi

:valja
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Vidis, vec sam tu, na pola puta.... :valja

You scored 16.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

ja sam skroz normalan, eto :nokti
dacina_curica

Post by dacina_curica »

29? :nokti
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

dacina_curica wrote:29? :nokti
nema veze :nokti
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

8 bodova samo.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

14.....razočaran malo :123
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Dacina bi vas obojicu za dorucak :valja
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ja sve nesto gledam pa ne smijem da komentarisem :grana
Sreca pa imam tebe da mi vadis prosEk. :D.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Ma ja sam mala maca za tebe :zubi
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ibro :ooo
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8075 times
Been thanked: 19098 times

Post by Maja »

Kod mene 5 na ovom testu.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

30
Al' nisam psihopata nego lijen, pa odgovorio na sve pozitivno. :D.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”