Ahhhhhhh wrote:Piše mi kraj nicka odakle sam...Peggy Sue wrote:Ahhhh, ne znam odakle si, ali pokušat ću - postoji li u BiH neka institucija (nazovimo je tako) gdje se posveti pažnja čovjeku i gdje se on analizira...
Mora li biti pravilo da ja s tačno određenim problemom idem kod psihijatra i u dvije rečenice kažem šta mi je, a on propiše tablete i to je to...
Kad sam vadila ljekarsko uvjerenje za posao, u prostoriju u kojoj su mi radili EKG ušao je neki mlađi doktor (ili tehničar kako sam tad mislila) i pitao me neke gluposti - s kim živim, gdje, gdje radim.. I baš kad sam mislila da ga otkačim, shvatila sam da je on psiholog ili neuropsihijatar, koji treba uraditi procjenu. Nije li to isuviše ozbiljan posao, a da bi se završavao i počinjao s pitanjima kao "imaš li neki problem u životu"... (A da ne spominjemo da se nije ni predstavio)![]()
Javno zdravstvo je takvo kakvo jeste. Postoji opravdan razlog zašto najbolji kadar nerijetko prelazi u privatnu praksu i to je ono što preporučujem većini ljudi - da se dobro informišu i pronađu adekvatnog privatnika ako nisu zadovoljni onim što dobijaju u javnim ustanovama. Ne tvrdim da je privatni sektor nužno "obećana zemlja", ali tu bar čovjek zna šta plaća i šta može za svoj novac da zahtijeva. Zdravlje košta, kako fizičko, tako i psihičko i velika većina problema je u našim rukama i njihovo rješenje od nas samih u najvećoj mjeri zavisi. Očekivati da će neko ili neka institucija riješiti sve probleme, a na nama je da samo "uđemo u prostoriju", ili da je sve to "džabe" jeste takođe pogrešan pristup. Gram preventivne medicine vrijedi više od tone reaktivne, ali kad do potrebe za reaktivnom dođe, onda je to "roba" kao i svaka druga i koliko para toliko muzike...
za preventivnu medicinu,,(samo reci mi je li ona u nasem sistemu opcenito placena )??
ili radije placaju amputiranje noge ili ugradivanje srcane elektrostiimulatore?

hajd pozuri malo s tom analizom![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)