Bosna Šapatom Pade

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26729 times
Status: Offline

Re: Bosna Šapatom Pade

Post by ironman »

A kad to nije bila borba?
dream of spring...
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

ironman wrote: 10 Nov 2023, 12:13 A kad to nije bila borba?
Da smo svjesni te borbe, možda bi bili pametniji i mudriji kao narod.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Ono prodavanje magle kod Senada sinoc :D.
Pa jel moguce da ce neko popusiti onu pricu.
Kaze sda je harala 20 godina.
Ali ne spomenu da je u toj sda bio jedan od 10 glavnih ljudi u tih 20 godina .
Sjetio sam se fude sinoc i ono sto rece ne moze ono gledat .
dream of spring...
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 53556 times
Been thanked: 9531 times

Post by ElTriconi »

Pajdo moj sace trojka zaposlit rodbine, prijatelja i komsija u drzavne firme za jedan mandat ko sto je sda za tri. Moraju, ko zna kad ce opet na vlast 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Kaze Semso ide u novi projekt.
I Denis dolazi u obzir.
Jos jedna multinacionalka kojoj ce 99,9% glasova dati Bosnjaci.
Sumnjam da postoji parlamentarniji narod od nas :D.
Nesto ti se ne svidja u stranci ili ne napredujes brzinom kojom bi zelio?
Rjesenje postoji.
Osnivaj vlastitu stranku.
A onda drvlje i kamenje po onoj u kojoj si stekao ime i proveo pola zivota.
Kamo srece da mi ( Bosnjaci) imamo poduzetnicki duh. Pa da s tim zarom otvaramo privatne firme i radimo.
Ovako...hrpe nehljhebovaca,koji zivot provedose na sisi drzavnog budzeta misle da su Baraci Obame i da ce politika umrijeti ako oni ne vode glavnu rijec.
U medjuvremenu,smiju nam se Reufe ,grohotom.
dream of spring...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

Post by Krokodil Behko »

ironman wrote: 12 Nov 2023, 12:33 Kaze Semso ide u novi projekt.
I Denis dolazi u obzir.
Rjesenje postoji.
Kamo srece da mi ( Bosnjaci) imamo poduzetnicki duh. Pa da s tim zarom otvaramo privatne firme i radimo.
Ovako...hrpe nehljhebovaca,koji zivot provedose na sisi drzavnog budzeta misle da su Baraci Obame i da ce politika umrijeti ako oni ne vode glavnu rijec.

Da makar hoće jedna stranka nestati, kako bi se smanjila gužva, ali sve opstanu.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

No hoceli im uspjet ova muljaza sa Vokojom
:hm :puca
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

I Denis dolazi u obzir.
Rjesenje postoji.
Nisam pratila vijesti danima, je l to zvanično?

🤔 Jaaooo kako bih sad voljela da govorim sa Šepićem da ga pitam šta misli o tome. :hihi:
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Chloe wrote: 13 Nov 2023, 13:36
I Denis dolazi u obzir.
Rjesenje postoji.

🤔 Jaaooo kako bih sad voljela da govorim sa Šepićem da ga pitam šta misli o tome. :hihi:
Ponesto Slobodna pise o tome.
Izjave isto na ti ukazuju.
Dobro i Behko rece. Da se poneka stranka hoce ugasit a ne samo nove i novije i pravicnije i bolje :D.
dream of spring...
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

ironman wrote: 13 Nov 2023, 17:31
Chloe wrote: 13 Nov 2023, 13:36

Ponesto Slobodna pise o tome.
Izjave isto na ti ukazuju.
Dobro i Behko rece. Da se poneka stranka hoce ugasit a ne samo nove i novije i pravicnije i bolje :D.
Našla sam...

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/32 ... djuje.html

Pred Kongres se oglasila Alma Čolo na FB, zanimljiv osvrt.

Voljela bih da su bila dva, tri kandidata, medjutim ispalo je kako je ispalo.

Baš će me razočarati ako napusti i osnuje drugu stranku. No, šta je tu je.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11699 times

Post by Krokodil Behko »

Uskoro se otvara benzinska pumpa u vlasništvu supruge parlamentarca Arnela Isaka
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 53556 times
Been thanked: 9531 times

Post by ElTriconi »

Krokodil Behko wrote: 13 Nov 2023, 22:47
Uskoro se otvara benzinska pumpa u vlasništvu supruge parlamentarca Arnela Isaka
Imas dva nacina u bosni da zaradis brdo para, prvi da si u "tranziciji" povuko prave poteze i da su se sve stele poklopile a drugi je da te izaberu na vlast 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1390 times
Been thanked: 1698 times

Post by Sioux »

Satler uvjeren da će do marta BiH ispuniti uslove

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler izrazio je uvjerenje da je realno očekivati da vlasti u BiH do marta naredne godine ispune potrebne uslove da bi Evoropska komisija mogla izvijestiti Savjet EU o napretku na evropskom putu.

Satler je rekao da su vlasti na nivou BiH, uključujući Savjet ministara u prošloj godini intenzivirale rad na reformskim pitanjima.

- Ipak, dinamika reformi još nije na adekvatnom nivou, što smo jasno naglasili i u ovogodišnjem izvještaju za BiH. Najnoviji Paket proširenja je ohrabrenje vlastima BiH za dalje iskorake u vezi sa neriješenim reformskim pitanjima - rekao je Satler.

On je istakao da će napredak na evropskom putu jednako podstaći prijeko potrebni ekonomski rast i ulaganja.

Govoreći o 14 ključnih prioriteta koji su stavljeni pred BiH još 2019. godine, a do danas su u potpunosti ispunjenja samo dva, Satler je objasnio šta vlasti konkretno moraju učiniti, odnosno, koje reforme ispuniti da bi pregovori počeli.

- U razgovorima sa vlastima bili smo jasni kada je riječ o našim očekivanjima u vezi sa reformskim procesom. Potrebni su dosljedan rad i napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o BiH - rekao je Satler za Dnevni avaz.

Šef Delegacije EU u BiH napomenuo je da je u pripremi niz neophodnih reformi i da bi njihova finalizacija poslala snažan signal spremnosti zemlje da napreduje u procesu pridruživanja EU.

- Da pomenemo samo neke - usvajanje zakona o sudovima, zakona o sprečavanju sukoba interesa, izmjene i dopune Izbornog zakona u dijelu koji se tiče integriteta, te zakona o sprečavanju pranja novca su nadohvat ruke - rekao je Staler.

Prema njegovim riječima, od suštinskog je značaja realizacija sporazuma sa Evrodžastom i Fronteksom kao i usvajanje programa usklađivanja sa pravnom tekovinom EU.
Pogled Joca Vujičića
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune »

Mirsad Hadžikadić: Želimo okupiti građane koji nisu zadovoljni aktuelnim vlastima i etnonacionalistima

Image

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić je povodom pet godina postojanja ove političke opcije kazao da su donijeli moderni koncept politike i države te da mnogi nisu vjerovali da je moguće napraviti stranku ni iz čega, bez novca, infrastrukture i vanjske podrške.

U intervjuu sa njim tim povodom smo razgovarali o raznim temama.

Platforma za progres postoji već pet godina, šta biste označili kao najveći uspjeh Vaše političke opcije i politike?

Platforma za progres je nastala 2018. godine, prvo kao pokret inspirisan idejama koje smo donijeli prilikom kandidature za člana Predsjedništva, a nakon toga je i formalizirala svoje političko djelovanje tako što smo se registrovali kao politički subjekat. Kada je u pitanju uspjeh organizacije, mislim da se može gledati na dva načina – jedno kroz rezultate na izborima, a drugo kroz ukupan doprinos bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. U prvom slučaju, najveći uspjesi Platforme za progres jesu rezultati na Lokalnim izborima 2020. godine i protesti na koje smo uspjeli izvesti preko 20.000 građana u maju 2020. godine.

U drugom slučaju, činjenica je da je Platforma za progres obogatila političku scenu, kako novim i svježim idejama, temama poput važnosti dijaspore i elektronskog glasanja. Mi smo donijeli moderni koncept politike i države – organizaciju države kroz regije, ideju kreiranja dugoročnog državnog programa, nudili smo različite platforme i načine okupljanja kroz državni savjet, pozive na razgovore svim probosanskim strankama osim SDA.

Ono što me je šokiralo, to je saznanje da u našoj politici nema stranaka koje su to željele jer su već iskusile vlast i korist. Ipak, dugoročno, za politiku u Bosni i Hercegovini je činjenica da smo opstali u ovakvom političkom blatu sama po sebi veliki uspjeh. Mnogi nisu vjerovali da je moguće napraviti stranku ni iz čega, bez novca, infrastrukture i vanjske podrške, baziranu na autentičnoj ideologiji, ali mi smo nakon pet godina još uvijek tu i nudimo alternativu koju građani prepoznaju kao ispravnu.

Ovo je prilika i da pozovem sve građane da u subotu, 18. novembra u 19:00 sati, dođu UNITIC na obilježavanje našeg petog rođendana i upoznaju se sa našim vijećnicima, članovima i dosadašnjim radom, ali idejama koje imamo za naredni period.

Na posljednjim izborima Platforma za progres nije ni na jednom nivou postala parlamentarna stranka, a Vi ste osvojili manji broj glasova nego na izborima 2018. godine. Šta vas motiviše da nastavite sa političkim djelovanjem i kako planirate zadobiti povjerenje glasača?

Moj dolazak u Bosnu i Hercegovinu i bavljenje politikom nije nikada bilo uvjetovano ličnim uspjehom, osvajanjem vlasti i sticanjem lične koristi. To nikada nije ni bio motiv, već isključivo želja da doprinesem boljitku domovine.

Motiviše me činjenica da ni danas, 30 godina poslije rata, ne postoji državnička opcija koja nudi dugoročnu viziju države. Čak naprotiv, nakon 30 godina, države je sve manje. Platforma za progres i ja lično smatramo da je naša obaveza poručiti građanima da izbor i alternativa postoje. 2022. godina je bila godina formiranja blokova, što je počelo još 2020. godine, koji su imali za cilj osvajanje vlasti, bez suštine djelovanja, vrijednosne i principijelne politike.

Tada smo upozoravali da takav pristup neće donijeti stvarnu promjenu koja će značiti bolji život građana i prosperitetnu budućnost za Bosnu i Hercegovinu. Upozoravali smo i stranke i javnost, ali je nakupljena tridesetogodišnja frustracija građana ipak dovela do toga da nakon prethodnih izbora imamo zamjenu, a ne promjenu.

Platforma za progres i bilo kakva vrijednosna politika uopšte, u takvim okolnostima nije imala izbora nego ponuditi alternativu, jer sve bi drugo bila izdaja naših principa i vrijednosti. Nadamo se da su u prethodnoj godini građani shvatili da ni Trojka, a ni neka potencijalna Četvorka nisu rješenje.

Postoji zdrava alternativa i mi ćemo ustrajati na priči da u njoj okupimo sve građane koji nisu zadovoljni aktuelnim vlastima niti etnonacionalistima koji 30 godina uništavaju ovu zemlju.

Mi ne možemo biti nešto što nismo ni raditi ono u što ne vjerujemo. Ovo je politika koja kad-tad mora zaživjeti u Bosni i Hercegovini i mi smo spremni da se borimo za ideale i vrijednosti u koje vjerujemo jer je nema druge političke opcije koja je spremna da ih zastupa. Iskreno, nisam odustao, niti ljudi u Platformi odustaju zato što ne pristajemo na ovakvu Bosnu i Hercegovinu, koja je iznutra razorena nacionalizmom, korupcijom i jeftinim karijerizmom, koja nema svoju jasnu viziju vanjske politike, niti bilo kakvu inicijativu da sami donosimo reforme i sami brinemo o vlastitoj zemlji.

Mi ne pristajemo na ovakvu BiH i nemamo pravo odustati od politike koja je drugačija od ove vladajuće. Mi nudimo nadu da svi zajedno možemo bolje.

Naredni lokalni izbori su sljedeće godine, koji je plan za nastup i da li imate u vidu određene koalicije?

Prema zadnjoj odluci Predsjedništva koju smo donijeli nakon Općih izbora 2022, Platforma za progres na sljedeće izbore izlazi sama. Mi smo u prethodnoj godini prošli kroz internu reorganizaciju i spremamo se za izlazak na Lokalne izbore 2024.

Trenutno najbolje stojimo u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, a imamo odlične ljude u Banjaluci i Prijedoru. Radimo na terenu u drugim općinama i gradovima u FBiH, dok naš Jusuf Arifagić radi na formiranju probosanskog pokreta u Republici Srpskoj, koji bi zajedničkim snagama izašao na izbore 2024. godine.

Platforma za progres je u početku privukla veliki broj mladih i postojao je veliki entuzijazam, nakon toga stiče se dojam da je došlo do jednog pada. Koji su razlozi što stranka nije uspjela da uzme veći dio "političkog kolača" u Bosni i Hercegovini ?

Početni entuzijazam je, pretpostavljam, došao zbog svježih ideja, jasne vizije i činjenice da je neko uspješan iz dijaspore došao i ponudio svoj kapacitet domovini. Mi smo nešto što odudara na političkoj sceni, jer imamo jasne principe. Ono što ljudi nisu očekivali, to je da je nemoguće ostvariti brzi uspjeh u sistemu koji opstaje na nepoštenju, korupciji, populizmu i jeftinim marketinškim trikovima za javnost.

Platforma za progres nije nastala da bi preko noći osvojila vlast ili dio “političkog kolača” kako Vi kažete, već da bi dugoročno mijenjala političku svijest i bila korektiv političkog djelovanja. Oni koji to razumiju, još uvijek su sa nama. Mnogi su i bili primorani otići izvan granica države u ovih pet godina, dok su neki koji su očekivali brz uspjeh i političku trgovinu, vrlo brzo odustali od svog angažmana.

Gdje vidite Platformu za progres za pet godina?

Kako sam već nekoliko puta rekao, ovaj put je dugoročan. Dosadašnje politike – i lijeve i desne, građane su dovele u stanje apatije i pasivnosti, tako da više ne vjeruju da je bilo šta moguće promijeniti. Sa novim vlastima i uz konstante Dodika i Čovića koji apsolutno kontrolišu političke procese, ne vidim da su se desile bilo kakve istinske promjene. Fotelje su samo zamijenjene sa drugim ljudima, ne stručnim, nego stranačkim, a da ne govorim o nekim katastrofalnim personalnim kadrovskim rješenjima zarad nečije ruke u Parlamentu.

Za pet godina, nadam se da će Platforma za progres doći u poziciju da na određenim nivoima vlasti bude “prevaga” jer ćemo tada doći u poziciju da građanima pokažemo šta je borba za državu vođena principima. Naravno, za to nam treba njihovo povjerenje i hrabrost da glasaju za one koji im ne nude brze i nemoguće promjene, nego one koji im nude da zajedno sa njima grade zajedničku budućnost.

Do uspješnije BiH je moguće doći. Jednom je američki predsjednik, jedan od osnivača SAD-a, Thomas Jefferson, rekao da predviđa sreću Amerikancima, ali ako uspiju spriječiti vladu da troši trud i novac ljudi pod izgovorom da se brine o njima. Ja to isto predviđam našim Bosancima i Hercegovcima, jer vjerujem da među nama ima sposobnih, pametnih i poštenih ljudi koji će znati upravljati državom.

klix.ba
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22564 times
Been thanked: 20707 times

Post by Masamune »

Jednog dana ćemo se sjetiti koliko su nam zapravo ovakvi ljudi potrebni, ali biće kasno.

Jebeš i SDA, DF i Trojku sve skupa. Nemaju kadra koji ovom čovjeku može parirati znanjem osim šupljim političkim mantrama ala Denisa koji ga je navodno "uništio" na prošlim izborima.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

Ode ovo sve k vragu. Politika je k....va, a mi smo nezrel narod. Bez jedinstva nema napretka, a mi se samo sitnimo. Na hajr.
baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 469 times
Been thanked: 1061 times

Post by baton »

Isto kao reprezentacija BiH u fudbalu.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Manji presjek dana.
Policija manjeg entiteta zabranila bilo kakvo obiljezavanje 25 novembra Dana drzavnosti BiH u gradu Banja Luka.
Isto i u Mrkonjic Gradu
Odbornici u Srebrenici smijenili zamjenika nacelnika opcine koji je Bosnjak iz razloga sto planirao proslavu Dana drzavnosti.
Jel treba reci koji odbornici?
Istovremeno nametnuta vlada federacije danas za UKC Mostar izdvojila 7 miliona maraka a za UKC Tuzla 500 000 maraka.
Omjer puno veci od 4:1 :D.
Naravno bitno da je vrli premijer u fotelji dok se istovremeno MVP negdje ceslja :D.
Bosnjakistanci in the nutshell.
Idemo dalje :ooo
dream of spring...
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe »

ironman wrote: 23 Nov 2023, 15:38 Manji presjek dana.
Policija manjeg entiteta zabranila bilo kakvo obiljezavanje 25 novembra Dana drzavnosti BiH u gradu Banja Luka.
Isto i u Mrkonjic Gradu
Odbornici u Srebrenici smijenili zamjenika nacelnika opcine koji je Bosnjak iz razloga sto planirao proslavu Dana drzavnosti.
Jel treba reci koji odbornici?
Istovremeno nametnuta vlada federacije danas za UKC Mostar izdvojila 7 miliona maraka a za UKC Tuzla 500 000 maraka.
Omjer puno veci od 4:1 :D.
Naravno bitno da je vrli premijer u fotelji dok se istovremeno MVP negdje ceslja :D.
Bosnjakistanci in the nutshell.
Idemo dalje :ooo
... sve do medalje ... :D.
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Da se razumijemo. Ja sam za to da se novac da i za Mosrar i za Tuzlu.
Zdravstvo je najbitnije za sve gradjane.
I ne mogu garantovati ,mozda UKC Mostar visi pa ce ga tih 7 miliona pokrenuti.
Ali brt. najmnogoljudniji kanton..ovako ga poniziti a samo zato jer si u njemu na izborima pomnozen sa nulom.
Strasno.
Vece mutante u vladi federacije nismo nikad imali. A podsjeticu nas sve da je u njoj svojevremeno sjedio i spik inglish Terzic npr..
dream of spring...
Post Reply

Return to “Politika u BiH”