Egzorcizam, salijevanje, zapisi
- Luna.
- Inventar foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
- Status: Offline
Re: Egzorcizam, salijevanje, zapisi
pa sta je ta rukja, kako se time lijeci?
a iz ove fetve ne proizilazi da je alternativno lijecenje zabranjeno, nego da nema utemeljenja u islamu. sto ja shvatam, kao bezvrijedno po njihovom misljenju.
a iz ove fetve ne proizilazi da je alternativno lijecenje zabranjeno, nego da nema utemeljenja u islamu. sto ja shvatam, kao bezvrijedno po njihovom misljenju.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
I kod nas katolika djeci se to saljeva....te strave 

Habibti, ya nour el - ain... 

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7418 times
- Been thanked: 17246 times
- Status: Online
Bas tako luno.
Ja nisam trazila dokaz u vidu fetve vec citat iz kurana gdje se izricito zabranjuje salijevanje.
Fetva koju donose obicni ljudi na celu s onim kriminalcem, tad je valjda ceric bio, me ne zanima.
Ja nisam trazila dokaz u vidu fetve vec citat iz kurana gdje se izricito zabranjuje salijevanje.
Fetva koju donose obicni ljudi na celu s onim kriminalcem, tad je valjda ceric bio, me ne zanima.
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma
Slobodno ti,tu smo da muhabetimoLebowski wrote:Sad bih ja nešto dodao al neću da kvarim temu.

Meni tvoj citat IZ na to pitanje izgledase malo cudno,prilikom postavljanja pitanja ukljucuju se i iskljucuju razne stvari ....pa onda i odgovor ispadne...sta ja znam...

Salijevanje strave je gatanje,a gatanje je haram,i nemoj sad da bude nije gatala....

Ako je i gatanje upitno,ima i na to odgovor,vjerovatno
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM
Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma
storm wrote:I kod nas katolika djeci se to saljeva....te strave
Legenda

i meni su saljevali te strave
ziv se isprepadao kad ono olovo pukne
ziv se isprepadao kad ono olovo pukne
Nemoj se zbuniti izmedju mog karaktera i mog ponašanja.
Moj karakter je ko sam ja,
A moje ponašanje zavisi od tebe.
Moj karakter je ko sam ja,
A moje ponašanje zavisi od tebe.
- Luna.
- Inventar foruma
ovaj citat iz IZ bas ocito pokazuje kako ni cim konkretnim ne mogu dokazati da je zabranjeno.Mic-Sokoli wrote:Slobodno ti,tu smo da muhabetimoLebowski wrote:Sad bih ja nešto dodao al neću da kvarim temu..
Meni tvoj citat IZ na to pitanje izgledase malo cudno,prilikom postavljanja pitanja ukljucuju se i iskljucuju razne stvari ....pa onda i odgovor ispadne...sta ja znam...![]()
Salijevanje strave je gatanje,a gatanje je haram,i nemoj sad da bude nije gatala....,zna sta je osobi koju ne vidi
![]()
Ako je i gatanje upitno,ima i na to odgovor,vjerovatno
da mogu, odgovor ne bi bio okolisanje i njegova preporuka da se ne radi. opet se svodi na njegobo licno misljenje.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7418 times
- Been thanked: 17246 times
- Status: Online
Ja se ovdje raspravljam a uopste ne vjerujem da ce mi od ovog biti bolje.
Ali...ogrijesit cu sad dusu...te mi fetve mirisu na navodjenje vode na mlin
islamske zajednice.
Ja ne kazem da svijet nije pun sarlatana koji obmanjuju narod zbog lake zarade,
ali ova zena stalno klanja, sin joj hodza, pomaze ljudima dzaba, prije svega
dobra je osoba i da sad ja povjerujem kako ona šuruje s dzinima.
Ne ide vala
islamske zajednice.
Ne ide vala

i to oduvijek, se sjećam...odvedu dijete kod žene muslimanke i vrati se ko novMic-Sokoli wrote:storm wrote:I kod nas katolika djeci se to saljeva....te strave
Legenda

pa poslije mora u nekoj majici spavati , ako je i maja opisala...
majo samo idi...ako pomaže nama, pomoći će i tebi

Habibti, ya nour el - ain... 

- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma
Luna. wrote:pa sta je ta rukja, kako se time lijeci?
Ja mislim da je @Hajrullah bas meni na jednoj temi objasnjavao,eto pokusat cu....
Rukja je naziv lijecenja Kuranom,zdravim osobama ne steti,a bolesnom od sihra npr ili nekome kome je usao dzin ili vise njih zna pomoci.
Uce se odredjene Sure iz Kurana,uci ih covjek koji je zasticen,timee sto klanja sto se kloni grijeha itd itd....
Prilikom ucenja stupa u kontakt sa dzinom......
Uce se Bismillah,El Fatiha,Sura el Bekare.......(nisam siguran)
To je ujedno i jedini dozvoljeni nacin lijecenja Kuranom.
Za drugee bolesti te taj ucac ili Hodza posalje doktoru,htjedoh reci nije sad to za sve bolesti,kao glavobolja,supalj zub ili opadanje Kose....ili sta ja znam
Eh sad nije problem ako neko salijeva stravu,gleda u karte,lijeci skajpom,bio energijom .....i Bogzna sta jos....problem je ako se to Ljudima servira da je od Allaha od Poslanika.
To je zloupotreba Islama.
A ko nije Musliman nema se sta cudit i dovoditi u pitanje ili potvrdjivati stvari vezane za sirk,dok je svakom Muslimanu duznost da se dobro raspita.
Od Ucenjaka se uzima i odbacuje,princip Islama......
- Luna.
- Inventar foruma
pretpostavljam da najvise pomaze kod depresije i strahova i vjerujem da pomogne toliko koliko osoba vjeruje u to.Mic-Sokoli wrote:Luna. wrote:pa sta je ta rukja, kako se time lijeci?
Ja mislim da je @Hajrullah bas meni na jednoj temi objasnjavao,eto pokusat cu....
Rukja je naziv lijecenja Kuranom,zdravim osobama ne steti,a bolesnom od sihra npr ili nekome kome je usao dzin ili vise njih zna pomoci.
Uce se odredjene Sure iz Kurana,uci ih covjek koji je zasticen,timee sto klanja sto se kloni grijeha itd itd....
Za drugee bolesti te taj ucac ili Hodza posalje doktoru,htjedoh reci nije sad to za sve bolesti,kao glavobolja,supalj zub ili opadanje Kose....ili sta ja znam
Eh sad nije problem ako neko salijeva stravu,gleda u karte,lijeci skajpom,bio energijom .....i Bogzna sta jos....problem je ako se to Ljudima servira da je od Allaha od Poslanika.
A ko nije Musliman nema se sta cudit i dovoditi u pitanje ili potvrdjivati stvari vezane za sirk,dok je svakom Muslimanu duznost da se dobro raspita.
Djole
Djole
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma
...tako je bar u filmovima koje sam ja gledao .....Luna. wrote:Mic-Sokoli wrote:Luna. wrote:pa sta je ta rukja, kako se time lijeci?
pretpostavljam da najvise pomaze kod depresije i strahova i vjerujem da pomogne toliko koliko osoba vjeruje u to.

Halali Majo, vidim da si zbunjena, pa ću uzeti da ti pojasnim post po post...Maja wrote:Znam da salijevanje nije po islamu ali da nisam pristala sestra nikad ne bi progovorila
sa mnom. Ima ta neka aman fina zena, hodzina majka kojoj svi idu i kao pomaze.
A kad boli covjek pokusa sve.
Tako ti je sestra otisla kod nje zbog mene.
Kako to vec ide zena je istopila olovo i bacila u vodu i sad ne znam sta mi je ispalo,
kaze sestra ispadne srce a ona tumaci iz valova koje olovo napravi.
Prvo je rekla kako sam slaba pravo i to onu uz uzvik auuuu.
Kao nemam snage. Napominjem da joj sestra nista nije rekla o meni.
Pitala je jesam li smrsala, ona kaze nista ne jede.
A stvarno nemam apetita i u zadnje vrijeme sam primijetila kako tipkam na mobitelu
da su mi kosti na zglobovima ruku iskocile. Stanem sad na vagu 7 kg manje
Pitala sestru sta mi je, sestra rekla bila u bolnici, ima tlaka i secera malo.
Ova ti je zena rekla nije to problem, u nje je stomak u pitanju.
Onda joj sestra rekla da imam problema sa zuci.
Zena rekla kako sam u teretu i pitala s kim zivim i sestra rekla s bratom i ocem.
Rekla je da moram jesti i trgnut se, ako imam neku zivotinju ili cvijece da se
malo tome posvetim. I dala sestri srp, vodu i potkosulju.
Ovo je malo smijesno ... Srp treba sestra baciti u zoru u neretvu.
Kao to je simbol srca, da mi skinu teret sa srca.
Potkosulju trebam nositi najmanje 24 sata. A voda, uspem u kasiku, pola popijem,
pola preko sebe prebacim i tako tri puta. Izmedju proucim tri puta kulhuvalahu ili
kulhu, felek i nas. Ostatkom vode se umijem.
Eto probacemo i to ali hm..... Sumnjam da ce mi ovo pomoci. Cim ustanem
ko da cu past u nesvijest a tlakovi se skoro sastave.
Samo saljevanje strave je haram... Nema veze sa islamom, već je stari paganski običaj, tako da se to može naći na našim prostorima zastupljeno kod svih religija.
Obično osobe koje saljevaju stravu idu dalje, te petljaju sa džinnima...
Evo da te pitam sada nešto... Ti mene ne znaš, ne znam ni ja tebe. Zamisli sada ti meni dođeš i ja počnem da pričam o tebi, tvojim problemima, tvojoj familiji, kao da sam cijeli život živio sa tobom... Da li bi to bilo normalno?
Naravno da nebi bilo normalno, jer odakle meni te informacije, ako ne petljam sa, kako kažu kod nas, mračnim silama. Upravo sihirbazi, osobe koje petljaju sa džinnima, dobijaju informacije o osobi koja im dođe upravo od džinna koje oni drže u svojoj kontroli. Džinni veoma lako i brzo dolaze do informacija, jer imaju veliku brzinu kretanja (brzina svjetlosti) i komuniciraju putem telepatije.
Za potkošulju ti mogu reći da je sasvim moguće putem te potkošulje poslala skupinu džinna u tebe, kao da ti oni pomognu u tvom problemu. Sihirbazi šalju svoje džinne nekome ko ima već problem od strane džinna da ti njegovi džinni istjeraju te već koji su u osobi. Međutim, to osobi nikako ne može pomoći. Šta se dešava?
Ako kojim slučajem skupina džinna bude jača i istjera već postojeće džinne, onda oni ostaju u njoj poslije toga i vremenom prouzrokuju određene probleme. A nekada ta skupina ne uspije istjerati džinne koji su u osobi, tako da pored tih koji su bili, dođi i ti koje je poslao sihirbaz putem nekih sihira, čarolija...
Znači, jasni su znakovi kako se prepoznaje sihirbaz. Pogotovo u ovom tvom slučaju, kada prča o osobi kao da je zna, a nisu se nikada sreli, niti zna bilo šta o osobi. Plus, to davanje predmeta i upute kako da se radi nema veze sa ispravnim liječenjem, već sugeriše na magijske seanse.
Sihirbazi obično putem odjeće i slike odrađuju sihr, pa kada napravi na neki dio odjeće (obično to bude donji veš, potkošulja, jer se to prvo na tijelo oblači), onda da tu odjeću da osoba obuče i naravno dovoljno je i manje od 24 sata da bude što bude i sihirbaz je ostvario svoj cilj.
Moj istinski i prijateljski savjet tebi jeste da nakon što si to uradila odeš pouzdanoj osobi, koja liječi isključivo Kur'anom i da se provjeriš rukjom, da ako ti je ta uspjela šta napraviti na potkošulji, da se taj problem inšaAllah riješi...
"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)
Maja wrote:Moze li dio iz kurana gdje se salijevanje zabranjuje.
Kur'an ne tretira saljevanje strave... Zamisli kada bi Kur'an tretirao svaku ponaosob stvar, koliika bi to knjiga bila... U islamu imamo 4 izvora šeri'ata: Kur'an, Sunnet, Idžma i Kijas...
Ako odgovor na neko pitanje ne nađemo u Kur'anu,onda tražimo u sunnetu, ako ni tamo nema direktno odgovor na određeno pitanje, onda je tu Idžma (saglasnost uleme po nekom pitanju), a kao zadnji izvor šeri'ata je Kijas (analogija - npr. u Kur'anu se spominje zabrana pijenja vina i svega što opija... Iako nije spomenuta piva, mi znamo analogijom da je i piva zabranjena, jer i ona poput vina opija).
U Kur'anu je zabranjeno gatanje i proricanje, a to je ova žena upravo uradila... Saljevanjem strave se gata putem olova navodno, kao i oni što gledaju u grah, strelice i sl. Allah u Kur'anu kaže:
"O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite." (Al-Maida, 90. ajet)
Znači, gatao ti iz bilo čega i bilo kakvom metodom, to je haram. Pored toga imamo brojne hadise koji govore o posječivanju gatara i vračeva koji proriču ljudima i na sumnjive načine ih navodno "liječe".
Neki od tih hadisa su:
Safijja, radijallahu anha, prenosi od jedne Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, supruge da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio: "Ko posjeti vrača i upita ga u vezi s nečim, njegov namaz neće biti primljen četrdeset dana."
Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenio je sljedeći hadis: "Ko posjeti proroka i povjeruje u njegov iskaz već je zanjekao ono što je objavljeno Muhammedu." (Izašao iz vjere)
Enes, radijallahu anhu, pripovijeda da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Strahujem da će ummet poslije moje smrti upasti u dvije stvari: poricanje Allahovog određenja i vjerovanje u zvijezde."
Redža b. Hajva, radijallahu anhu, prenio je sljedeći Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, hadis: "Za svoj ummet strahujem, između ostalog, od vjerovanja u zvijezde, poricanje kadera i nepravde vladarâ."
Ibn Abbas, radijallahu anhu, rekao je: "Kad je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, stigao u Meku, odbio je ući u Kabu dok su u njoj bili kipovi; potom je naredio da se izbace, i ljudi su izbacili i sliku na kojoj su bili naslikani Ibrahim i Ismail, u čijim su se rukama nalazile strelice za gatanje. Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Ubio Allah nevjernike! Boga mi, oni dobro znaju da Ibrahim i Ismail nikad nisu gatali strelicama!' Nedugo zatim ušao je u Kabu i donio tekbir u jednom ćošku i nije obavio namaz."
I još je mnogo dokaza da je gatanje haram i da to izvodi iz islama. Sva ulema se složila oko toga i to je u islamu sasvim jasna stvar.
Kada čovjek osjeti da ima problem a sihrom i džinnima, mora se obratiti osobi koja liječi isključivo učenjem Kur'ana, a nikakvim nebuloznim gatkama. A kako prepoznati sihirbaza, neke od njihovih odlika su opisane na ovom linku:
http://kurankaolijek.wordpress.com/2014 ... -sihirbaz/
Pa ih se klonite, ako sebi dobro želite.
Maja wrote:Zasto onda zena radi ovo besplatno.
Zasto joj ne zabrani sin koji je hodza?
Nedaj mi se boze ogrijesiti ali je li to pise u kuranu ili je naknadno odluceno
Nekad su spaljivali krscani zene koje su pravile lijekove i lijecile ljude pod izgovirom da su vjestice jer samo crkva moze pomoci.
Ja sam debelo skepticna oko ovog i ne vjerujem da ce mi pomoci ali
nakon 16 doktora oprobacu i ovo. Bog dragi ce shvatiti zasto pokusavam
i s ovim. Kao da mi je lako gledati svaki dan tatu kako umoran dodje s
njive i uhvati se pranja sudja, pa mi servira jelo na sto itd.
A ako ne pomogne...pa oticu i hodzi i doktorima u sarajevo i na mars ako treba.
Ja tebe Majo potpuno shvatam... Čovjek kada je u nevolji, a još uz to ako ne zna neke stvari, onda se obraća bilo kome za koga misli da će mu biti od koristi. Međutim, neznanje zna biti najveći neprijatelj čovjeku...
To što ona to radi besplatno, nije dokaz d nije sihirbašica. Dokazi da jeste su mnogo veći.
To što joj je sin hodža takođe ništa ne znači. Vidi se da nisi baš upućena, ali ima značajan broj hodža koji se otvoreno bavi sihirom i zapisima. Ja ih u svom kraju znam četvoricu. To su ljudi koji su dušu prodali šejtanu i šuštećoj valuti. To su jadnici koji bilo svjesno ili nesvjesno čine jedan od najvećih harama u islamu, za koji u šeri'atu slijedi kazna smrću, bez mogućnosti pokajanja.
Iskreno, ne mogu da shvatim pored svega da jedna pametna osoba može da ode nekakvoj ženi ili muškarcu, koji joj napriča svega iz njenog života da bi zadivio osobu koja je tu došla iz svoje nevolje, te joj kaže da uradi ovo ili ono, a uglavnom se radi o ritualima kojima se omogućava ulazak džinna u čovjeka.
Njihova taktika je da prvo zadive osobu znanjem o njenom životu, onda osoba koja nije upućena u te stvari jednostavno se prepusti toj osobi, jer bude zadivljena njenim znanjem o osobi koja joj je došla po pomoć. A samo malo logike da uključimo, skontali bi da se tu radi o saradnji sihirbaza sa šejtanom (džinnima).
Ja ne znam Majo šta je tvoj problem, ali evo, u ime Allah ti se nudim da ti proučim rukju i da vidimo imaš li problem sa te strane (sihr, džinni), jer vidim iz tvog posta da imaš neki problem. Možeš mi se javiti putem pm, a i preko moje stranice http://kurankaolijek.wordpress.com/ putem kontakt obrasca.
I još jedan savjet. Kad nam je Allah već dao ovu blagodat internet, nemoj da ti bude mrsko da se malo raspitaš i prostudiraš malo oko liječenja Kur'anom, upravo radi sebe, da ne ideš pogrešnim ljudima koji ti samo veći belaj mogu napraviti... Na stranici imaš baš sve detaljno o tome.
Maja wrote:Bas tako luno.
Već prije rekoh, imamo 4 izvora šeri'ata. Saljevanje strave je jedan vid gatanja, a to je u Kur'anu izričito zabranjeno, kao i u hadisima Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem. Plus, sva ulema se oko toga složila...
Što se tiče IZ, to je priča za sebe. Kako oni mogu to zabraniti kada im se najmanje 30% imama bavi sihrom i zapisima. Žalosno, ali istinito.
Ponavljam, u islamu se ne slijedi neko slijepo šta god kaže, već se slijedi dokaz. A to da je saljevanje strave gatanje i da te osobe proriču i na haram način "liječe" (čitaj: putem raznih rituala omogućavaju džinnima ulazak u osobu), sasvim je jasno i takvih se treba čuvati. A ko je takvima i sličnim išao, treba se iskreno Allahu pokajati i potražiti onoga ko liječi Kur'anom (rukjom)...
Da još napomenem da islam jedino priznaje liječenje Kur'anom. Allah je rekao u Kur'anu: "Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)
A Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, nas je podučio kako ovaj problem u praksi tretirati... Treba malo više čitati i učiti o svojoj vjeri da se ne pada na ovako bezveznim stvarima, a koje mogu mnogo da koštaju čovjeka.
Maja wrote:Ja se ovdje raspravljam a uopste ne vjerujem da ce mi od ovog biti bolje.
islamske zajednice.
Ne ide vala
Vidi se da nisi upućena u stvari i da si neiskusna po ovom pitanju...
Ja se neprofesionalno (znači bez naplate) bavim liječenjem Kur'anom nekih 17 godina, više ne brojim... Završio sam Medresu u Sarajevu prije rata... U tom preiodu svega sam se nagledao i naslušao kroz razna iskustva učeči ljudima rukje. Sihirbazi su naoko veoma fini, ljubazni, klanjaju, idu u džamiju, ali to je sve u cilju sticanja povjernja kod ljudi da bi mogli neometano da djeluju i prave ljudima belaje.
Poslije rata sam bio imam u jednom džematu. Za jednu ženu smo znali da se bavi sihrom, bila je pravo poznata. Ona bi svaku subotu i nedjelju ujutro, kada idem na vjeronauku u mekteb, stajala na kapiji svoje kuće i uporno me svraćala na doručak i kafu... Ja sam to glat odbijao, uz izgovore da žurim, djeca čekaju i sl.
Takođe znam jednog tipa, bio nekada hodža, ali kako nije sve razrede završio, nije više to... Ali dolazi u džamiju redovno na akšam i jaciju, međutim bavi se sihirima i ljudi mu masovno dolaze. Uzeo je stare knjige o sihru od djeda jednog mog prijatelja, koji se bavio isto sihrom i sada ga ovaj nasljedio...
Znači, to što neko klanja, a proriče, gata, piše zapise, ne znači da nije sihirbaz, upravo suprotno, jer su radnje koje ti ljudi rade očite i jasne, a njihov namaz je namaz munafika, licemjera...
Poznato je da su u Medini, najveći neprijatelji Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, dolazili redovno na sabah namaz i bili u prvom saffu... Licemjeri se i pretvaraju iz nekog svog određenog cilja, stoga su i opisani u Kur'anu i oni će kao takvi na dno džehennema kako veli Allah, subhanehu we te'ala u Kur'anu...
I kao rezime svega rečenog da prenesem jedan odgovor na pitanje:
HODŽE I HADŽIJE KOJI “POZNAJU” TAJNE STVARI
PITANJE:
Esselamu-alejkum! Pročitala sam toliko ovih primjera na vašem sajtu i podsjetilo me na sve što sam proživjela vezano za sihre i traženje pomoći. Htjela sam pitati: Tokom mog liječenja upoznavala sam razne hodže, hadžije i ostale koji su nudili pomoć i garantovali mi ozdravljenje. Upoznala sam tu jednu osobu koja mi je govorila o mojoj prošlosti, koga sam upoznavala, kakve su namjere tih ljudi bile sa mnom, moje mahane i vrline, te savjete islamske.
Zaprepastilo me je to da mi je govoreno o mojoj budućnosti. Takođe ko je prava osoba za mene, koga ću upoznavati, ko će mi se javljati, kakve su moje veze sa nekim osobama. Traženo je od mene da se zakolje životinja (ovca). Govoreno je koliko džinna u mene živi, te neko ime. Takođe značenje moga imena, ali sve je to u suštini išlo da me ubjedi da trebam vjerovati.
Bila sam zaprepašćena i začudo mi je bilo da neko poput mene od krvi i mesa koji zavisi od Allaha Milostivog zna čak moje potajne misli i moja djela. Govoreno je da nije potrebno da se uči rukja u mom prisustvu, to će biti odrađeno
Pitana sam da li sam nešto osjetila poslije toga. Slali su me da salijevam strave sebi gdje su dobre pare plaćene. I mnogo mnogo toga. Mada je se o toj osobi govorilo jako dobro i kako pomaže. Neko vrijeme bila sam jako uplašena zbog toga, čak sam pratila da li će mi se to sve desiti što je pričano i poredila svoje doživljaje i događaje. Pa vas molim za procjenu ovog ispričanog.
ODGOVOR:
We alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu.
Nekada je teško ljudima objasniti kakvi su pristupi sihirbaza i kako im šejtani u takvim rabotama stoje na usluzi. Teško je čak i ako se objasne znakovi prepoznavanja sihirbaza. Zato ću se poslužiti vašim pitanjem; kako bih objasnio vama, ali i kako bih, Allahovom milošću, ukazao na opasnosti drugima.
U svakom traženju istine, obaveza je vraćati se na onu temeljnu, u koju nema sumnje. Jedina takva istina je u Allahovim, subhanehu we te’ala, riječima. Ne ostavlja traga sumnji niti manipulaciji. Stoga ću spomenuti nekoliko kur`anskih priča, a u kojima nam Allah, subhanehu we te’ala, ukazuje na stvarnu ulogu sihirbaza na ovome svijetu, ma kako oni sebi nazivali.
“Ta-sin-mim. Ovo su ajeti Knjige jasne! Mi ćemo ti kazati neke vijesti o Musau i Faraonu, onako kako je bilo, i to za one ljude koji vjeruju. Faraon se u zemlji bio, uzdigao, i stanovnike njezine na stranke izdijelio; jedne je tlačio, mušku im djecu klao, a žensku u životu ostavljao, doista je smutljivac bio. A Mi smo htjeli da one koji su na Zemlji tlačeni, milošću obaspemo i da ih vođama i nasljednicima učinimo. I da im na Zemlji vlast darujemo, a da Faraonu i Hamanu i vojskama njihovim damo da dožive baš ono zbog čega su od njih strahovali.” (El-Kasas, 1-6)
Na pojavu ubijanja muške djece u ovome ajetu, faraona su nagovorili njegovi svećenici, astrolozi i magovi/sihirbazi. Naime, faraon je usnio san koji su mu oni protumačili kao opasnost od uništenja njegovog, zajedno sa sljedbenicima, a od strane djeteta koje će doći od Izraelćana. Znamo da je to dijete Musa a.s., koji je došao sa Istinom. Oni su htjeli spriječiti istinu i prije nego je došla.
Događaj opisan u ovome ajetu je onaj koji je prethodio susretu sihirbaza i Musaa a.s.. Suprotstavili su se Istini, a samo zbog nagrade i bliskosti jednog od najvećih zalima svih vremena. Znači, uspostavljanje potpunog kufra na dunjaluku je cilj sihirbaza – dunjaluk za ahiret. Sihirbazi iz ove priče su oni koji su odustali od svoje namjere, ali cilj nam je ukazati na pravilo.
“I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati iako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onome svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali!“
U ovome kur`anskom ajetu, Allah, subhanehu we te’ala, nas obavještava da su sihirbazi u potpunosti svjesni onoga što rade. Kao takvi, učinili su sebe jadnicima, i uradili su najlošiju trgovinu: prodali su ahiret za dunjaluk. A ovo su njihovi prijatelji i pomagači:
“A na Dan kada On sve sakupi: “O skupe šejtanski, vi ste mnoge ljude zaveli!” – “Gospodaru naš,” – reći će ljudi, štićenici njihovi – “mi smo jedni drugima bili od koristi i stigli smo do roka našeg koji si nam odredio Ti!” – “Vatra će biti prebivalište vaše” – reći će On – “u njoj ćete vječno ostati, osim ako Allah drugačije ne odredi.” Gospodar tvoj je zaista Mudri i Sveznajući.“ (Al-An`am, 128)
Osobe s kojima si stupala u kontakt, a koji su postupali kako si prethodno spomenula, sigurno su sihirbazi. Isti oni na čije nas zlo Allah, subhanehu we te’ala, usmjerava i objašnjava nam, a kako bi ih se čuvali. Njihov jedini cilj na dunjaluku je širenje kufra/nevjerovanja i bespoštedna borba protiv svakog vjernika. Pristup kakav su imali prema tebi je klasični pristup šejtanovih sljedbenika.
Oni pod plaštom vjere žele širiti nevjerovanje. Ako vam govore dobre stvari i upućuju vam `savjete islamske` to nije zbog toga da ih zaista prihvatite nego da uz njih prihvatite ono što je očiti kufr, a kojeg vi nećete biti svjesni jer nećete ni pomisliti da vas osoba koja vam govori dobro želi vidjeti kao navjernika.
Spomenut ću vam stvari koje ste vi kazali u pitanju, a koje se nalaze samo kod sihirbaza i šejtanovih sljedbenika:
"Upoznala sam tu jednu osobu, koja mi je govorila o mojoj prošlosti, koga sam upoznavala, kakve su namjere tih ljudi bile sa mnom."
– Niko o vama ne može znati ništa osim onoga što mu vi kažete. Ako tvrdi drugačije tvrdi da ima suradnju s džinnima koji ga obavještavaju o tome. Drugim riječima, tvrdi vam da je sihirbaz.
"Zaprepastilo me je to da mi je govoreno o mojoj budućnosti."
– Samo Allah, subhanehu we te’ala, zna budućnost. Ako povjerujete da može biti drugačije, iskreno se pokajte Allahu, subhanehu we te’ala, jer vaša vjera je već počela napuštati vaše srce. Sihirbaze o budućim događajima obavještavaju džinni, ali ni oni budućnost ne znaju.
“A kad smo odredili da umre, crv koji je bio rastočio štap njegov – upozorio ih je da je umro, i kad se on srušio, džini shvatiše da ne bi na muci sramnoj ostali da su budućnost prozreti mogli.“ (Saba`, 14)
"Govoreno je koliko džinna u meni živi."
– Broj džinna koji borave u tijelu je jako diskutabilna i teško ustanovljiva činjenica, ali nikako nije moguća ukoliko se iskazuje bez učenja nad bolesnikom.
"Da neko poput mene od krvi i mesa koji zavisi od Allaha Milostivog zna čak moje potajne misli i moja djela."
– “Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim, a najljući su protivnici.“ (Al-Bekare, 204);
“I bojte se Allaha, jer Allah zna svačije misli.“ (Al-Ma`ide, 7);
“On zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju.“ (Al-Mu`min, 19)
Niko, sem Allaha, subhanehu we te’ala, ne zna tvoje tajne misli i djela.
"Govoreno je da nije potrebno da se uči rukja u mom prisustvu, to će biti odrađeno."
– Rukja se uči nad osobom koja je bolesna, nikako u njenom odsustvu.
"Slali su me da saljevam strave sebi."
– Saljevanje strave sam spomenuo u nekim od prethodnih odgovora, pa se potruditi pročitati. Kako kaže šejh Bin Baz: “Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, je zabranio odlazak njima i postavljati im pitanja ili im vjerovati zato što je to veliko zlo, ozbiljna opasnost koja vodi lošim posljedicama, i zato što su oni nemoralni lažljivci. Ovi hadisi su također indikator da su proricatelji i sahiri kafiri, zato što tvrde da znaju neviđeno, što je kufr, i zato što oni mogu postići svoje ciljeve služeći džinima i pokoravajuči im se umjesto Allahu, subhanehu we te’ala, što je kufr ili nevjerovanje u Njega i pridruživanje nekoga Njemu.
Oni su, koji im vjeruju i tvrde da imaju znanje o neviđenom, kao i oni. Svako ko ih posjećuje i druži se s njima, odbačen je od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem. Nije dozvoljeno muslimanima da prihvataju ono što oni tvrde kao način liječenja, neko njihovo mrmljanje (mambo-jambo), ili sipanje olova ili druge gluposti koje čine. Ovo je vrsta čarobnjaštva i varanja naroda. Ko god ovo prihvata, taj im pomaže u neistini i kufru.“
Na kraju, nemojte da vam zdravlje bude cilj. Zdravlje je sredstvo kojim možete ispoljavati svoju vjeru i činiti dobro kako bi se približili svome Gospodaru, Allahu, subhanehu we te’ala. Vjeru možete živjeti i u bolesti, a zbog strpljivosti zaslužiti Džennet. S druge strane, ako vam zdravlje postane cilj, kroz liječenje možete izgubiti vjeru, ako se ne budete obazirali na uslove ispravnog liječenja. Tad iako ozdravite, uzalud je. Srce bez vjere, nikad neće biti zdravo.
Tražite lijeka dozvoljenim u dozvoljenom, ali budite svjesni da lijek daje samo Allah, subhanehu we te’ala, Onaj koji se dovama odaziva:
“A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“ (Al-Bekare, 186)
HODŽE I HADŽIJE KOJI “POZNAJU” TAJNE STVARI
PITANJE:
Esselamu-alejkum! Pročitala sam toliko ovih primjera na vašem sajtu i podsjetilo me na sve što sam proživjela vezano za sihre i traženje pomoći. Htjela sam pitati: Tokom mog liječenja upoznavala sam razne hodže, hadžije i ostale koji su nudili pomoć i garantovali mi ozdravljenje. Upoznala sam tu jednu osobu koja mi je govorila o mojoj prošlosti, koga sam upoznavala, kakve su namjere tih ljudi bile sa mnom, moje mahane i vrline, te savjete islamske.
Zaprepastilo me je to da mi je govoreno o mojoj budućnosti. Takođe ko je prava osoba za mene, koga ću upoznavati, ko će mi se javljati, kakve su moje veze sa nekim osobama. Traženo je od mene da se zakolje životinja (ovca). Govoreno je koliko džinna u mene živi, te neko ime. Takođe značenje moga imena, ali sve je to u suštini išlo da me ubjedi da trebam vjerovati.
Bila sam zaprepašćena i začudo mi je bilo da neko poput mene od krvi i mesa koji zavisi od Allaha Milostivog zna čak moje potajne misli i moja djela. Govoreno je da nije potrebno da se uči rukja u mom prisustvu, to će biti odrađeno
Pitana sam da li sam nešto osjetila poslije toga. Slali su me da salijevam strave sebi gdje su dobre pare plaćene. I mnogo mnogo toga. Mada je se o toj osobi govorilo jako dobro i kako pomaže. Neko vrijeme bila sam jako uplašena zbog toga, čak sam pratila da li će mi se to sve desiti što je pričano i poredila svoje doživljaje i događaje. Pa vas molim za procjenu ovog ispričanog.
ODGOVOR:
We alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu.
Nekada je teško ljudima objasniti kakvi su pristupi sihirbaza i kako im šejtani u takvim rabotama stoje na usluzi. Teško je čak i ako se objasne znakovi prepoznavanja sihirbaza. Zato ću se poslužiti vašim pitanjem; kako bih objasnio vama, ali i kako bih, Allahovom milošću, ukazao na opasnosti drugima.
U svakom traženju istine, obaveza je vraćati se na onu temeljnu, u koju nema sumnje. Jedina takva istina je u Allahovim, subhanehu we te’ala, riječima. Ne ostavlja traga sumnji niti manipulaciji. Stoga ću spomenuti nekoliko kur`anskih priča, a u kojima nam Allah, subhanehu we te’ala, ukazuje na stvarnu ulogu sihirbaza na ovome svijetu, ma kako oni sebi nazivali.
“Ta-sin-mim. Ovo su ajeti Knjige jasne! Mi ćemo ti kazati neke vijesti o Musau i Faraonu, onako kako je bilo, i to za one ljude koji vjeruju. Faraon se u zemlji bio, uzdigao, i stanovnike njezine na stranke izdijelio; jedne je tlačio, mušku im djecu klao, a žensku u životu ostavljao, doista je smutljivac bio. A Mi smo htjeli da one koji su na Zemlji tlačeni, milošću obaspemo i da ih vođama i nasljednicima učinimo. I da im na Zemlji vlast darujemo, a da Faraonu i Hamanu i vojskama njihovim damo da dožive baš ono zbog čega su od njih strahovali.” (El-Kasas, 1-6)
Na pojavu ubijanja muške djece u ovome ajetu, faraona su nagovorili njegovi svećenici, astrolozi i magovi/sihirbazi. Naime, faraon je usnio san koji su mu oni protumačili kao opasnost od uništenja njegovog, zajedno sa sljedbenicima, a od strane djeteta koje će doći od Izraelćana. Znamo da je to dijete Musa a.s., koji je došao sa Istinom. Oni su htjeli spriječiti istinu i prije nego je došla.
Događaj opisan u ovome ajetu je onaj koji je prethodio susretu sihirbaza i Musaa a.s.. Suprotstavili su se Istini, a samo zbog nagrade i bliskosti jednog od najvećih zalima svih vremena. Znači, uspostavljanje potpunog kufra na dunjaluku je cilj sihirbaza – dunjaluk za ahiret. Sihirbazi iz ove priče su oni koji su odustali od svoje namjere, ali cilj nam je ukazati na pravilo.
“I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati iako su znali da onaj koji tom vještinom vlada neće nikakve sreće na onome svijetu imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo znali!“
U ovome kur`anskom ajetu, Allah, subhanehu we te’ala, nas obavještava da su sihirbazi u potpunosti svjesni onoga što rade. Kao takvi, učinili su sebe jadnicima, i uradili su najlošiju trgovinu: prodali su ahiret za dunjaluk. A ovo su njihovi prijatelji i pomagači:
“A na Dan kada On sve sakupi: “O skupe šejtanski, vi ste mnoge ljude zaveli!” – “Gospodaru naš,” – reći će ljudi, štićenici njihovi – “mi smo jedni drugima bili od koristi i stigli smo do roka našeg koji si nam odredio Ti!” – “Vatra će biti prebivalište vaše” – reći će On – “u njoj ćete vječno ostati, osim ako Allah drugačije ne odredi.” Gospodar tvoj je zaista Mudri i Sveznajući.“ (Al-An`am, 128)
Osobe s kojima si stupala u kontakt, a koji su postupali kako si prethodno spomenula, sigurno su sihirbazi. Isti oni na čije nas zlo Allah, subhanehu we te’ala, usmjerava i objašnjava nam, a kako bi ih se čuvali. Njihov jedini cilj na dunjaluku je širenje kufra/nevjerovanja i bespoštedna borba protiv svakog vjernika. Pristup kakav su imali prema tebi je klasični pristup šejtanovih sljedbenika.
Oni pod plaštom vjere žele širiti nevjerovanje. Ako vam govore dobre stvari i upućuju vam `savjete islamske` to nije zbog toga da ih zaista prihvatite nego da uz njih prihvatite ono što je očiti kufr, a kojeg vi nećete biti svjesni jer nećete ni pomisliti da vas osoba koja vam govori dobro želi vidjeti kao navjernika.
Spomenut ću vam stvari koje ste vi kazali u pitanju, a koje se nalaze samo kod sihirbaza i šejtanovih sljedbenika:
"Upoznala sam tu jednu osobu, koja mi je govorila o mojoj prošlosti, koga sam upoznavala, kakve su namjere tih ljudi bile sa mnom."
– Niko o vama ne može znati ništa osim onoga što mu vi kažete. Ako tvrdi drugačije tvrdi da ima suradnju s džinnima koji ga obavještavaju o tome. Drugim riječima, tvrdi vam da je sihirbaz.
"Zaprepastilo me je to da mi je govoreno o mojoj budućnosti."
– Samo Allah, subhanehu we te’ala, zna budućnost. Ako povjerujete da može biti drugačije, iskreno se pokajte Allahu, subhanehu we te’ala, jer vaša vjera je već počela napuštati vaše srce. Sihirbaze o budućim događajima obavještavaju džinni, ali ni oni budućnost ne znaju.
“A kad smo odredili da umre, crv koji je bio rastočio štap njegov – upozorio ih je da je umro, i kad se on srušio, džini shvatiše da ne bi na muci sramnoj ostali da su budućnost prozreti mogli.“ (Saba`, 14)
"Govoreno je koliko džinna u meni živi."
– Broj džinna koji borave u tijelu je jako diskutabilna i teško ustanovljiva činjenica, ali nikako nije moguća ukoliko se iskazuje bez učenja nad bolesnikom.
"Da neko poput mene od krvi i mesa koji zavisi od Allaha Milostivog zna čak moje potajne misli i moja djela."
– “Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim, a najljući su protivnici.“ (Al-Bekare, 204);
“I bojte se Allaha, jer Allah zna svačije misli.“ (Al-Ma`ide, 7);
“On zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju.“ (Al-Mu`min, 19)
Niko, sem Allaha, subhanehu we te’ala, ne zna tvoje tajne misli i djela.
"Govoreno je da nije potrebno da se uči rukja u mom prisustvu, to će biti odrađeno."
– Rukja se uči nad osobom koja je bolesna, nikako u njenom odsustvu.
"Slali su me da saljevam strave sebi."
– Saljevanje strave sam spomenuo u nekim od prethodnih odgovora, pa se potruditi pročitati. Kako kaže šejh Bin Baz: “Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, je zabranio odlazak njima i postavljati im pitanja ili im vjerovati zato što je to veliko zlo, ozbiljna opasnost koja vodi lošim posljedicama, i zato što su oni nemoralni lažljivci. Ovi hadisi su također indikator da su proricatelji i sahiri kafiri, zato što tvrde da znaju neviđeno, što je kufr, i zato što oni mogu postići svoje ciljeve služeći džinima i pokoravajuči im se umjesto Allahu, subhanehu we te’ala, što je kufr ili nevjerovanje u Njega i pridruživanje nekoga Njemu.
Oni su, koji im vjeruju i tvrde da imaju znanje o neviđenom, kao i oni. Svako ko ih posjećuje i druži se s njima, odbačen je od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem. Nije dozvoljeno muslimanima da prihvataju ono što oni tvrde kao način liječenja, neko njihovo mrmljanje (mambo-jambo), ili sipanje olova ili druge gluposti koje čine. Ovo je vrsta čarobnjaštva i varanja naroda. Ko god ovo prihvata, taj im pomaže u neistini i kufru.“
Na kraju, nemojte da vam zdravlje bude cilj. Zdravlje je sredstvo kojim možete ispoljavati svoju vjeru i činiti dobro kako bi se približili svome Gospodaru, Allahu, subhanehu we te’ala. Vjeru možete živjeti i u bolesti, a zbog strpljivosti zaslužiti Džennet. S druge strane, ako vam zdravlje postane cilj, kroz liječenje možete izgubiti vjeru, ako se ne budete obazirali na uslove ispravnog liječenja. Tad iako ozdravite, uzalud je. Srce bez vjere, nikad neće biti zdravo.
Tražite lijeka dozvoljenim u dozvoljenom, ali budite svjesni da lijek daje samo Allah, subhanehu we te’ala, Onaj koji se dovama odaziva:
“A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“ (Al-Bekare, 186)
ZNAKOVI PO KOJIMA SE PREPOZNAJE ISPRAVAN UČAČ RUKJE
Od znakova po kojima se prepoznaje učač rukje, odnosno onaj koji na ispravan šerijatski način liječi opsihirene osobe, one koje imaju džinski dodir ili su urečene, spadaju sljedeće karakteristike:
1- Učenje Kur’ana nad bolesnikom, što predstavlja osnovni i najupečatljiviji metod i način liječenja bolesnih od sihra, džinskog dodira i uroka.
2- Traženje od bolesnika da skine sve zapise i hamajlije koje ima kod sebe kao i one koje ima u kući te da ih uništi ili zapali. Takođe, traženje da skloni slike, kipove, figure, krstove i slično i da ih ne koristi.
3- Savjetovanje i traženje od bolesnika od prvog susreta da praktikuje propise vjere (ako već do tada nije), poput toga da redovno obavlja namaz, uči jutarnji i večernji zikr, uči suru Bekara u kući, uči Bismilu kod svakog posla koji radi, da prekine sa haramima koje je do tada praktikovao, poput slušanja muzike, pijenja alkohola, miješanja i kontaktiranja sa ženama kojima nije mahrem i slično.
4- Ako je bolesnik žena zahtijeva od nje da se pokrije, ne liječi je bez prisustva njenog mahrema osim u nuždi, prilikom liječenja ne dira njeno tijelo.
5- Od ispravnog načina liječenja, uglavnom ako su u pitanju duža liječenja, je i to da se bolesniku daje voda, med i ulje na kojima je naučen Kur’an.
6- Prepoznatljiv je i po tome što se u njegovom načinu liječenja ne može naći da radi išta od gore spomenutih znakova i obilježja sihirbaza. Od osnovnih osobina onoga koji liječi rukjom je:
- Da bude osoba koja je mjerodavna da se time bavi tako što posjeduje dovoljno šerijatskog znanja i iskustva da se može ovim poslom baviti, naravno ne kao profesijom.
- Da je prepoznatljiv svojom vanjštinom i unutrašnošću po praktikovanju vjerskih propisa izvršavanjem vadžiba i sunneta, ostavljanjem velikih i malih grijeha, nečinjenjem novotarija, da su mu zarada i imetak halal i tako dalje.
Napomena: Ne treba zavarati to što ćemo naći sihirbaza (kojeg prepoznajemo po nekim od gore spomenutih znakova) da klanja sa ljudima kao i da prilikom pravljenja ili otklanjanja sihra uči Kur’an, jer se on želi među ljudima predstaviti kao sasvim normalan i ispravan vjernik.
Od znakova po kojima se prepoznaje učač rukje, odnosno onaj koji na ispravan šerijatski način liječi opsihirene osobe, one koje imaju džinski dodir ili su urečene, spadaju sljedeće karakteristike:
1- Učenje Kur’ana nad bolesnikom, što predstavlja osnovni i najupečatljiviji metod i način liječenja bolesnih od sihra, džinskog dodira i uroka.
2- Traženje od bolesnika da skine sve zapise i hamajlije koje ima kod sebe kao i one koje ima u kući te da ih uništi ili zapali. Takođe, traženje da skloni slike, kipove, figure, krstove i slično i da ih ne koristi.
3- Savjetovanje i traženje od bolesnika od prvog susreta da praktikuje propise vjere (ako već do tada nije), poput toga da redovno obavlja namaz, uči jutarnji i večernji zikr, uči suru Bekara u kući, uči Bismilu kod svakog posla koji radi, da prekine sa haramima koje je do tada praktikovao, poput slušanja muzike, pijenja alkohola, miješanja i kontaktiranja sa ženama kojima nije mahrem i slično.
4- Ako je bolesnik žena zahtijeva od nje da se pokrije, ne liječi je bez prisustva njenog mahrema osim u nuždi, prilikom liječenja ne dira njeno tijelo.
5- Od ispravnog načina liječenja, uglavnom ako su u pitanju duža liječenja, je i to da se bolesniku daje voda, med i ulje na kojima je naučen Kur’an.
6- Prepoznatljiv je i po tome što se u njegovom načinu liječenja ne može naći da radi išta od gore spomenutih znakova i obilježja sihirbaza. Od osnovnih osobina onoga koji liječi rukjom je:
- Da bude osoba koja je mjerodavna da se time bavi tako što posjeduje dovoljno šerijatskog znanja i iskustva da se može ovim poslom baviti, naravno ne kao profesijom.
- Da je prepoznatljiv svojom vanjštinom i unutrašnošću po praktikovanju vjerskih propisa izvršavanjem vadžiba i sunneta, ostavljanjem velikih i malih grijeha, nečinjenjem novotarija, da su mu zarada i imetak halal i tako dalje.
Napomena: Ne treba zavarati to što ćemo naći sihirbaza (kojeg prepoznajemo po nekim od gore spomenutih znakova) da klanja sa ljudima kao i da prilikom pravljenja ili otklanjanja sihra uči Kur’an, jer se on želi među ljudima predstaviti kao sasvim normalan i ispravan vjernik.
Šta biva sa olovom nakon salijevanja?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.