Online zarada i porez na dohodak BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Tuzlakkk
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Online zarada i porez na dohodak BiH

Post by Tuzlakkk » 19 Nov 2023, 11:54

Pozdrav,
Slijedeći mjesec očekujem priliv u iznosu od 1000€ od zarade sa moje web stranice. Uplata će ići direktno na moj bankovni račun, posalo sam upit banci i dobio odgovor da neće biti nikakvih problema što se tiče upate jer ide sa banke na banku. Zanima me da li je neko imao sličnu situaciju i da li moram plaćati porez na dohodak i kakva je procedura tu. Inače ja sam iz Tuzle.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 14888 times
Been thanked: 2918 times

Re: Online zarada i porez na dohodak BiH

Post by ElTriconi » 19 Nov 2023, 12:38

Ja da sam umjesto tebe ne bih placo, ode tries posto srbima 😂
Malo pomalo i sve je propalo
Zbog tebe i zbog mene, idu godine 🤗😊

CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 94 times
Been thanked: 319 times

Post by CikCikCikPogodi » 26 Nov 2023, 20:13

Nista od toga nemoj cuvati, samo ulazi, kad bude dovoljno za drugih stvari imao za ekspanziju samo ulazi i iznajmljuj, pa polako do nekretnina ces doci. Ni marke poreza nemoj placati, samo sve ulazi i bit ces 100% cist jer se pare vrte.

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 3638 times
Been thanked: 4907 times

Post by Vanilla » 26 Nov 2023, 20:23

Tuzlakkk wrote: 19 Nov 2023, 11:54 Pozdrav,
Slijedeći mjesec očekujem priliv u iznosu od 1000€ od zarade sa moje web stranice. Uplata će ići direktno na moj bankovni račun, posalo sam upit banci i dobio odgovor da neće biti nikakvih problema što se tiče upate jer ide sa banke na banku. Zanima me da li je neko imao sličnu situaciju i da li moram plaćati porez na dohodak i kakva je procedura tu. Inače ja sam iz Tuzle.
Mozes li malo pojasniti, jesi li za nekoga nesto radio pa ce ti taj neko, za tvoj rad, uplatiti 1000 €?
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

HAVANA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1636 times
Been thanked: 12758 times

Post by HAVANA » 26 Nov 2023, 20:28

CikCikCikPogodi wrote: 26 Nov 2023, 20:13 Nista od toga nemoj cuvati, samo ulazi, kad bude dovoljno za drugih stvari imao za ekspanziju samo ulazi i iznajmljuj, pa polako do nekretnina ces doci. Ni marke poreza nemoj placati, samo sve ulazi i bit ces 100% cist jer se pare vrte.
Kako to mislis?Da ima stalan mjesecni priliv sredstava toliki i veci?Pa nije niko lud.Kako ce opravdati priliv i izbjeci placanje? U kojoj to zemlji na planeti moze?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Handsome Bob
Na probnom
Na probnom
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times

Post by Handsome Bob » 07 Dec 2023, 11:22

U vezi ove teme..

https://www.klix.ba/biznis/privreda/kak ... /211022065

Ono što sam ja razumio jeste plati 10 odsto i miran si i većina frilensera ne plaća porez, ali ako ti stigne opomena da platiš, zadrži 10 odsto od prihoda za svaki slučaj, za slučaj da te uhvate bezbjednosne službe. :D

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 8699 times
Been thanked: 5715 times

Post by Julia-Klara » 07 Dec 2023, 14:04

Ovdje (Ceska), koliko ja znam, freelance i samostalno poduzetnistvo ti je haman pa isti par opanaka - po zakonu ima dio na koji se ne placa porez (nekad je bilo oko 20 000 kruna), sve ostalo moras prijaviti i podnijeti godisnji izvjestaj (godisnji pregled/izvjestaj poreza na dohodak, podnosimo ga i mi regularno zaposleni). Zdravstveno uplacuju sami sebi i imaju lijecenje jednako kao i ostali prijavljeni(koji placaju regularno zdravstveno).

Zasto neko ko uplacuje zdravrsveno osiguranje nema pravo ni na kakvo lijecenje (kod nas), e to mi je nepoznanica.

Po tom je pametnije ne uplacivati zdravstvo, a biti na birou za zaposljavanje, ali mislimd ani to nije moguce :ovaj Imamo sigurno forumasica i forumasa koji se razumiju u tematiku :ovaj

Kako je ovo pokriveno? Kako samostalni poduzetnici? HAVANA, kako to ide?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 11830 times
Been thanked: 11991 times

Post by ironman » 07 Dec 2023, 14:33

Julia-Klara wrote: 07 Dec 2023, 14:04 Ovdje (Ceska), koliko ja znam, freelance i samostalno poduzetnistvo ti je haman pa isti par opanaka - po zakonu ima dio na koji se ne placa porez (nekad je bilo oko 20 000 kruna), sve ostalo moras prijaviti i podnijeti godisnji izvjestaj (godisnji pregled/izvjestaj poreza na dohodak, podnosimo ga i mi regularno zaposleni). Zdravstveno uplacuju sami sebi i imaju lijecenje jednako kao i ostali prijavljeni(koji placaju regularno zdravstveno).

Zasto neko ko uplacuje zdravrsveno osiguranje nema pravo ni na kakvo lijecenje (kod nas), e to mi je nepoznanica.

Po tom je pametnije ne uplacivati zdravstvo, a biti na birou za zaposljavanje, ali mislimd ani to nije moguce :ovaj Imamo sigurno forumasica i forumasa koji se razumiju u tematiku :ovaj

Kako je ovo pokriveno? Kako samostalni poduzetnici? HAVANA, kako to ide?
Ask Vanilla.
dream of spring..

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”