Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

User avatar
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3107
Joined: 15 Aug 2020, 00:40
Has thanked: 94 times
Been thanked: 319 times
Status: Offline

Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by CikCikCikPogodi » 19 Nov 2023, 09:37

Image

Izbori u većini dijelova svijeta predstavljaju događaj koji bar za jedan dan otme fokus javnosti. Međutim, kada se govori o Južnoj Americi, izbori predstavljaju mnogo više od biranja kandidata. Takva je situacija i u Argentini gdje će u nedjelju građani birati novog predsjednika.

Priliku da bira novog predsjednika danas će imati 45 miliona građana, a da je izborna utrka izuzetno tijesna dokaz su i dva kruga predsjedničkih izbora što znači da Argentinci na neki način predsjedničku kampanju "žive" već duži period.

Prvi krug izbora održan je 22. oktobra i na listi se našlo ukupno pet kandidata. Međutim, u drugom krugu izbora knjiga je spala na dva slova - aktuelnog ministra ekonomije Sergija Massu te kandidata desničarske političke koalicije Javiera Mileija.

U prvom krugu izbora Sergio Massa, koji se kandidovao ispred peronističke unije stranaka, osvojio je 36 posto glasova, dok je njegov protivkandidat Milei ostao na 30 posto glasova. Naravno, ukoliko se u obzir uzme činjenica da su tri kandidata okončali svoje političko putovanje već u prvom krugu, jasno je kako će drugi krug izbora donijeti veliku neizvjesnost.

Ipak, ono što je najvažnije za spomenuti kada je riječ o izborima u Argentini jeste sljedeće - ko su zapravo kandidati za predsjednika i oko kojih tema su se najviše lomila koplja tokom kampanje.

Glas razuma u vremenima inflacije

Već duži period, Argentina se nalazi u velikoj ekonomskoj krizi. Ukoliko se posmatra historijat države, problemi sa finansijama nisu nešto što je novo za vlasti u ovoj južnoameričkoj zemlji. Međutim, ovaj put, situacija je nešto ozbiljnija. U septembru 2023. godine, statistika je bila neumoljiva - inflacija se kretala oko 138 posto, neto devizne rezerve su bile u debelom minusu, štediše su počele odbacivati domaću valutu, a recesija se sve češće spominjala kao realno stanje.

JP Morgan je ranije procijenio kako bi Argentina mogla okončati godinu sa rekordnom inflacijom od čak 210 posto, a analitičari su pojasnili kako se država nalazi u izuzetno nezavidnoj situaciji.

"To je privreda koja je na intenzivnoj njezi. Glavni izazov je izvući Argenitnu iz stagnacije, ali da biste to učinili morate smanjiti inflaciju", naveli su analitičari.

Image

U takvom okruženju, država se okrenula i predsjedničkoj kampanji gdje je upravo ekonomija bila jedan od ključnih izbornih programa i jednog i drugog kandidata. Ipak, njihov pristup ovom problemu bio je značajno drugačiji, baš kao što su i njihove političke ideologije.

Kandidat koji je osvojio najviše glasova, ukupno 36 posto, Sergio Massa, političar je za kojeg se može reći kako je gradio političku karijeru na uobičajen način u takvoj profesiji. Dijete italijanskih migranata u politici je još od kraja osamdesetih godina, a kroz karijeru je obnašao niz političkih funkcija.

Kada se govori o političkoj ideologiji, za Massu se ističe kako spada među sljedbenike peronizma, ideologije koja je zasnovana na političkom djelovanju bivšeg predsjednika Juana Dominga Perona, a koja je prije svega fokusirana na socijalnu pravdu, ekonomsku nezavisnost i politički suverenitet.

Ono što je interesantno, Massa je tokom karijere bio član kabineta u vladi Cristine Kirchner kao i zaposlenik u vladi njenog supruga Nestora Kirchnera koji je vladao Argentinom u periodu od 2003. do 2007. godine.

Međutim, vremenom, Massa se udaljio od politike bračnog para te je bio jedan od onih političara koji je pokušavao stvoriti potpuno novi sistem.

"Massa je bio šef kabineta Kirchner, ali se onda sukobio sa njom i odlučio je da osnuje svoju stranku. Kasnije se vratio politici 'peronizma' iako je izgubio brojne simpatizere", navodi se u analizi Reutersa.

Image

Kada je riječ o politici koju Massa vodi, ono po čemu je najviše obilježen jeste mandat ministra ekonomije koji obnaša od 2021. godine. Ukoliko se uzme u obzir činjenica da je Argentina baš u tim godinama, a ispostavit će se sve do danas, doživjela skoro pa potpuni ekonomski kolaps, jasno je kako je Massina pozicija u svemu tome posebno značajna.

"U sedmicama prije glasanja, tokom ministarskog mandata, Massa je proširio socijalne beneficije za velike segmente društva te je smanjio porez na dohodak. Analitičari su upozorili da bi te mjere mogle ugroziti dogovor s MMF-om koji poziva na smanjenje države potrošnje u Argentini", piše Washington Post.

Ipak, potpuno je jasno kako će Massi, ukoliko postane predsjednik države, za izlazak iz krize biti potreban niz mjera.

Između ostalog, Massa je najavio povećanje izvoza čime bi se zatvorili deficiti i omogućilo državi da plaća dugove.

Prema onome što je najavio, Massa ističe četiri glavna stuba plana kada je riječ o razvoju ekonomije.

To je prije svega fiskalni bilans što namjerava postići ukidanjem subvencija. Također, najavio je intervencije Centralne banke kako bi se održala vrijednost argentinskog pezosa. Jedna od mjera koju je Massa najavio je i izmjena poreza na dohodak kojom namjerava uvesti mjeru da će porez plaćati samo onih koji zarađuju više od 1.770.000 pezosa.

Image

Kada je riječ o vanjskoj politici, mnogi ističu da bi Massa mogao Argentinu znatno više okrenuti prema Kini.

"Kao ministar, Massa je osigurao 3,05 milijardi dolara kineskih investicija u željeznice, litijumske projekte i obnovljive izvore energije. Argentina je u septembru uplatila i 2,7 milijardi dolara duga MMF-u u kineskoj valuti što i nije naišlo na odobravanje centrale MMF-a", pojašnjava se.

Ipak, i pored svih nevolja koje je donio Argentini, brojni građani u ovoj državi Massu vide kao "glas razuma" i čovjeka koji predstavlja političara svjesnog situacije te koji će pokušati, uz što realnije mjere, vratiti Argentinu na pravi put.

Dame i gospodo, Javier Milei...

Za razliku od Sergija Masse koji je u politici već toliko dugo da je stekao i status političkog kameleona, njegov protivkandidat Javier Milei imao je nešto drugačiji put. Put u kojem je politika igrala najmanju ulogu.

Čupavi kandidat za predsjednika države, imao je poprilično zanimljivu životnu priču. Odrastao je u porodici gdje je za majku i oca tvrdio kako su ga zlostavljali. Tokom mladalačkih i buntovničkih dana, Javier Milei isprobao je gotovo sve. Okušao se u fudbalu, a jedno vrijeme bio je i član benda "Everest" koji je većinom svirao pjesme Rolling Stonesa."Fotografija iz perioda kada sam bio pjevač benda Everest. Čisti rock i Rolling Stonesi", opisao je Milei jednu od svojih fotografija.
Nakon neuspjeha u muzici i sportu, Milei se okrenuo ekonomiji te je više od 20 godina predavao predmete koji se odnose na makroekonomiju.

Ipak, ni to Mileiju nije bilo dovoljno te se vremenom sve više uključivao u medijski sektor pa je vremenom postao zvijezda brojnih tv emisija koje su između ostalog uključivale i političare.

Prije političke karijere, Milei se hvalio i činjenicom da je radio i kao instruktor tantričkog seksa, meditativnog oblika odnosa zasnovanog na istočnjačkoj filozofiji gdje je krajnji cilj zapravo uživanje.

Image

"Još uvijek prakticiram tantrički seks. Ja sam učitelj. Koncept tantre je u velikoj mjeri na liniji liberalizma", rekao je Milei u jednoj od emisija.

Životni skokovi od muzike preko fudbala pa sve do ekonomije i tantričkog seksa, u Mileijevom slučaju značili su samo jedno - politička karijera također mora graničiti sa određenim nivoom ludila.

Iako je u politici relativno kratak period, Milei je već sada svojim radikalnim pristupom uspio privući brojne simpatizere. Naime, kada se govori o politici za koju se Milei zalaže, ovaj političar je često sebe opisivao kao anarho-kapitalistu i čovjeka koji namjerava gotovo u potpunosti izmijeniti sadašnji sistem vlasti u Argentini.

Image

Jedan od motiva tokom izborne kampanje Javiera Mileia bila je i motorna pila koja je ujedno predstavljala i simboličnu poruku da namjerava rezati državnu potrošnju. Plan je, prema njegovom mišljenju, veoma jednostavan - ukinuti veliki broj ministarstava, "ugasiti" Centralnu banku, smanjiti javnu potrošnju te prodati državne kompanije.

"Kasta drhti od nas. Plan motorne pile ima za cilj zategnuti uzde trošenja koje koriste korumpirani političari", poručio je Milei.

Osim ovih mjera, Milei kao idealno rješenje za Argentinu vidi i ukidanje nacionalne valute i potpuno dolarizaciju države što je potez koji je šokirao brojne ekonomiste.

"Sama mogućnost da Milei bude predsjednik već uzrokuje ekonomske potrese. Argentinski pezos je pao u odnosu na dolar posljednjih sedmica - za nešto što stručnjaci djelimično krive za Mileijeve napade na valutu za koju kaže da vrijedi manje od 'izmeta'", analizira Guardian.

Jedan od onih koji je zasmeta Mileiu tokom bavljenja politikom je i papa Franjo.

"Nazvao ga je imbecilom i predstavnikom zla na Zemlji i to iz razloga jer brani društvenu pravdu. Također, rekao je kako je papa na strani zla jer brani poreze", navode argentinski mediji. U "naletu bijesa", na platformi X, odnosno nekadašnjem Twitteru, Milei je označio profil pape Franje te mu je napisao kako Isus nije platio poreze.

Image

Uprkos politici koja se teško može opisati zdravorazumski, Milei očigledno ima određeni broj simpatizera koje su njegovi stavovi, koje mnogi porede sa Bolsonarom i Trumpom, privukli te koji izazivaju pažnju određenog dijela javnosti u Argentini.

U jeku velike ekonomske krize i perioda kada se u siromaštvu nalazi 40 posto populacije, Argentinci će se naći pred zanimljivim izborom - da li za predsjednika izabrati čovjeka koji je na neki način i krivac za aktuelno ekonomsko stanje ili vlast dati "Luđaku", kako ga je u jednoj od knjiga opisao pisac Juan Luis Gonzalez.

Uzevši u obzir aktuelnu situaciju, Argentinci koji god put da izaberu gotovo sigurno će pogriješiti. Međutim, u kontekstu Južne Amerike, sve ono što se na "prvu loptu" čini kao greška, čudnim spletom okolnosti može se pretvoriti u priliku. Jesu li Milei, odnosno Massa, jedna od tih prilika - pokazat će vrijeme.

Izvor: Klix

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 118817
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6411 times
Been thanked: 7045 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Krokodil Behko » 20 Nov 2023, 09:25

Još jednom da kažem, svijet kakvog poznajemo, nestaje pred našim očima.
Sve vše i više liči na period između dva svjetska rata. Uspon raznih diktatora i fašista, uz podršku maloumnih masa koje internet koeriste otprilike kao i Nijemci za vrijeme Hitlera. Zapravo, Nijemci imaju opravdanje, Goebels je naredio fabrikama da rade radio prijemnike koji mogu hvatati samo njemačke kanale.

Ovo je kraj.

Bivši američki predsjednik Donald Trump također je čestitao argentinskom libertarijancu.

-Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćeš svoju zemlju i doista učiniti Argentinu ponovno velikom!, poručio je Trump putem društvenih mreža.


Samoproglašeni anarhokapitalist Milei, obećao je biračima radikalni zaokret: želi ukinuti centralnu banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji u u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo.

O ekonomistu Mileu - bivšoj TV zvijezdi – već je napisana knjiga pod naslovom El Loco u kojoj ga zovu ‘Jokerom i luđakom, i čovjekom koji klonira pse, nema prijatelja i dopustio bi trgovinu organima.‘

Knjiga opisuje Mileija kao argentinsku verziju Jokera kojeg je u filmu ovjekovječio glumac Joaquin Phoenix. Ukratko; Milei je predstavljen kao ekscentrični i socijalno izolirani 50-godišnjak s malo prijatelja, bez poznatih ljubavnih veza, kao osoba koja ne govori o roditeljima te je stoga kanalizirao svoje frustracije u pokušaje da postane popularna javna osoba koja će riješiti sistemske probleme Argentine.
online

User avatar
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 19977
Joined: 12 Nov 2019, 14:35
Mood:
Has thanked: 10829 times
Been thanked: 10432 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Dori » 20 Nov 2023, 09:34

Nazalost Behko, mislim da si u pravu....Strasno, ali istinito.... :(

Svaka globalna ekonomska kriza ojača ekstremiste, a sljedeća je vrlo blizu. Što bi uopće moglo poći krivo?

“Ima razloga za strah”, kaže za Telegram politički analitičar i profesor pravnog fakulteta Ivan Rimac. Naime, ne samo da nisu uklonjeni osnovni razlozi izbijanja posljednje velike recesije, prije svih pretjerana sloboda financijskih spekulativnih postupaka, nego rast ekstremnih političkih opcija već nagriza i osnovne postavke ekonomskog poretka, analizira Rimac ukazujući kao primjer na Trumpa i njegove trgovinske ratove.

Makar je, u pokušaju stvaranja super modernog obrazovanja po potrebama tržišta rada, micali iz nastave u strukovnim školama u Hrvatskoj, povijest često nudi klice, smjerove odgovora na današnja ključna pitanja za pojedince i društva.

Smjer odgovora u koji ukazuje povijest na primjeru aktualne ravnoteže globalnog društva je duboko uznemirujući.

Najveća ekonomska kriza u dvadesetom stoljeću praktički je rodila fašizam i nacizam, koji su ubrzani marš do vlastitog uspona i propasti posuli s milijunima žrtava. Velika ekonomska kriza koja je krenula 2007. godine nije – bar ne još – rodila globalnim ratom i kataklizmom civilizacije. No, da je jedna od njenih posljedica jačanje ekstremnih političkih snaga i destabilizacija u zapadnom svijetu prevladavajućeg sustava liberalne demokracije, oko toga nema nikakve sumnje.

Personifikacija poremećaja sustava uvriježenih političkih vrijednosti vodi najveću silu na planeti i upravo potpaljuje trgovinske ratove po svijetu.

Uspon ekstrema
Donald Trump i cijela priča koja ga je dovela na vlast bi teško bili mogući da ekonomska kriza koja je poharala svijet nije dobar dio stanovništva SAD-a dovela do prosjačkog štapa što je uvijek vrlo pogodna početna pozicija za traženje – krivaca, koji su često u takvim tumačenjima stvarnosti tek “oni drugačiji”.

U istočnoj Europi vlasti u Mađarskoj i Poljskoj grade nešto što i sami zovu neliberalnim demokracijama, u kojima se ograničavaju slobode na kojima je počivalo moderno liberalno demokratsko društvo. Na izborima po cijelom Starom kontinentu nekad prezrene i minorne ekstremne političke skupine postaju faktori bez kojih je sve teže i teže sastaviti vlast. U Austriji i Italiji su već u vladajućim koalicijama.

Osamsto posto
Koliki je uspon krajnje desnih stranaka od posljednje ekonomske krize na ovamo lako je pokazati usporedbom samo nekoliko brojki. Prije jedanaest godina (i prije izbijanja ekonomske krize) na izborima u Francuskoj Nacionalni front je dobio 4,29 posto glasova i niti jedno mjesto u Nacionalnoj skupštini. Prije godinu dana dobili su 13,2 posto i osam mjesta. Možda i nije previše, ali radi se o rastu od 308 posto.

U Švedskoj su ultradesni Švedski demokrati na parlamentarnim izborima 2006. godine dobili 2,9 posto glasova. Prošlog mjeseca – 17,5 posto, odnosno, 603 posto više nego prije globalne ekonomske krize.

Naposlijetku, Njemačka. Posljednji izbori prije krize održani su 2005. godine. Tada najjača ekstremno desna stranka, NPD dobila je 1,5 posto glasova i nije došla ni blizu mjestu u parlamentu. Lani je krajnje desni AfD na njemačkim izborima dobio 12,6 posto glasova i 94 mandata u Bundestagu. Rast podrške je 840 posto.

Same brojke koje pokazuju golemi rast ekstremističkih stranaka u godinama nakon globalne recesije možda i nisu terminalno loše. Moguće je, naime, da je podrška ekstremima došla blizu maksimuma i da stranke odanije demokratskim stečevinama ipak uglavnom uspijevaju održavati ravnotežu.

Samo, što ako svjetsku ekonomiju u ovakvoj političkoj situaciji pogodi nova kriza?

Zašto Krugman gleda na sat?
Ekonomisti bi iz prethodne rečenice odmah izbacili riječ “ako” i ubacili “kad”. A najvjerojatniji odgovor je brzo, vrlo brzo.

Nobelovac Robert J. Shiller podsjetio je nedavno kako se recesije događaju u prosjeku svakih pet godina. U SAD-u su, tako, od 1854. godine do danas bile ukupno 33 recesije, a od posljednje je prošlo više od 100 mjeseci. Jeffrey Frankel, predavač s Harvadskog sveučilišta koji se bavi međunarodnom makroekonomijom kaže kako europska dužnička kriza nije skroz gotova, bez obzira što je Grčka nedavno završila sa svojim programom pomoći, te upozorava na Italiju kao mogući izvor novog rizika. “Američka ekonomija dobro funkcionira. Ali, sljedeća recesija – a uvijek postoji sljedeća recesija – mogla bi biti vrlo loša”, kaže Frankel.

MMF je objavio podatke o globalnom dugu koji su također uznemirujući. Prije osam godina, usred krize, globalni dug je prelazio globalni BDP za 213 posto. Sad je na 225 posto.

Još jedan nobelovac s područja ekonomije, Paul Krugman u svojoj kolumni sredinom rujna za New York Times predviđa da bi sljedeća recesija mogla biti uzrokovana kombinacijom više malih šokova, a ne jednim velikim kao što je to bila kriza na nekretninskom tržištu 2007. godine. Ali, kad bi se ona mogla dogoditi? “(Gleda na sat.) Ustvari, nemam pojma. Ali bilo bi stvarno čudno da se ne dogodi u narednih nekoliko godina”, napisao je Krugman.

Razlog za strah
Ukratko, politički sustav je uzdrman, a sljedeća ekonomska kriza doslovno pred vratima.

“Ima razloga za strah”, kaže za Telegram politički analitičar i profesor pravnog fakulteta Ivan Rimac. Naime, ne samo da nisu uklonjeni osnovni razlozi izbijanja posljednje velike recesije, prije svih pretjerana sloboda financijskih spekulativnih postupaka, nego rast ekstremnih političkih opcija već nagriza i osnovne postavke ekonomskog poretka, analizira Rimac ukazujući kao primjer na Trumpa i njegove trgovinske ratove.

Slaže se da je rast desnice sasvim opravdano objašnjavati posljedicama ekonomske krize. “Posljednja kriza je udarila na srednju klasu na sličan način kao kriza tridesetih godina prošlog stoljeća. Ekstremnu ideologiju se uvijek može lakše prodati samom ekonomskom dnu društva, ali ono nije toliko da bi moglo tvoriti značajnu političku snagu. No, kad im pridružite relativno brojan srednji sloj kakav postoji u demokratskim društvima – to onda postaje problem”, objašnjava Rimac.

Društveno nasilje
On smatra da ekstremne stranke poput njemačkog AfD-a zapravo revitaliziraju ideologije nacizma i fašizma, samo pod drugim znakovljem i drugim objektima mržnje. Sad to više nisu Židovi, već migranti i islamske zajednice.

Potpora koju takve stranke imaju u starijim europskim demokracijama još nije većinska. “Ali tih 15-20-30 posto vrlo brzo preraste u većinu. Ono što je zasad brana tom razvoju događaja su stranke umjerenog desnog centra koje brane demokratske institucije, kao što je to uspješno napravio Emmanuel Macron u Francuskoj”, objašnjava Rimac. No, stranke umjerenog desnog centra gube na podršci. “A kad ekstremisti postanu dominantna snaga, onda nema više koalicijskih partnera koji bi mogao blokirati program tih stranaka, a on je – društveno nasilje”, kaže Rimac.

Otpor (ni)je uzaludan
Protiv toga se, drži profesor, može boriti osvješćivanjem i dekonstrukcijom modela kojima se koriste ekstremne stranke, pa i, ako je potrebno, konsenzualnim djelovanjem stranaka koje žele sačuvati demokraciju.

Znači, spašeni smo?

“Nisam baš siguran, pogotovo što javni glas protiv ovakvih agresivnih metoda metoda malo znači. Na suđenju za paljenje Reichstaga je dokazano da su krivci nacisti, ali to nije ništa promijenilo. Mnoštvo intelektualaca je tridesetih diglo glas protiv nacizma nadajući se da društvo neće postati toliko suludo. Nisu ništa promijenili”, zaključuje Rimac.

Ovakav pesimizam je bez sumnje uznemirujuće dobro utemeljen u podacima i povijesti i sva je prilika da u bliskoj budućnosti osim ekonomske krize (koja ne mora biti toliko razarajuća kao posljednja) prijeti dodatna politička radikalizacija i nestabilnost. Koju valja, pritom, pomnožiti i s još jednim sve bitnijim sociološkim faktorom – klimatskim promjenama i migracijama koje one izazivaju.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

User avatar
Zanki
saudade
saudade
Posts: 45382
Joined: 29 Jul 2020, 17:52
Has thanked: 15700 times
Been thanked: 17298 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Zanki » 20 Nov 2023, 09:55

Bome anarho kapitalizam politika 21 stoljeća

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 118817
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6411 times
Been thanked: 7045 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Krokodil Behko » 20 Nov 2023, 09:58

Ljudi ovo ne vide. Većini ljudi nedostaje ta kamera s mnogo megapiksela, pa da snime panormsku vremensko-prostornu sliku i procijene u kom smijeru idu ove stvari.
online

User avatar
seln
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Posts: 950
Joined: 26 Oct 2019, 23:55
Has thanked: 216 times
Been thanked: 411 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by seln » 20 Nov 2023, 10:24

Zanki wrote: 20 Nov 2023, 09:55 Bome anarho kapitalizam politika 21 stoljeća
Image
Za 3/5 spremni!

User avatar
Chan
DeLorean
DeLorean
Posts: 38180
Joined: 12 Dec 2019, 23:29
Mood:
Has thanked: 11382 times
Been thanked: 10117 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Chan » 20 Nov 2023, 10:27

Isto kao onaj Benijev narkoman sa avatara
Glasanjem za mene za forumaša godine obećavam da ćemo make Bosanski forum great again.

User avatar
Zanki
saudade
saudade
Posts: 45382
Joined: 29 Jul 2020, 17:52
Has thanked: 15700 times
Been thanked: 17298 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Zanki » 20 Nov 2023, 10:30

Ma e, upravo čitam svakakvih komentara ali da su političari kao kakvi kvazi komedijanti to stoji samo šta su veoma vrlo ozbiljni u tome što je najviše i zastrašujuće...

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 118817
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6411 times
Been thanked: 7045 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Krokodil Behko » 20 Nov 2023, 10:52

Zanki wrote: 20 Nov 2023, 10:30 Ma e, upravo čitam svakakvih komentara ali da su političari kao kakvi kvazi komedijanti to stoji samo šta su veoma vrlo ozbiljni u tome što je najviše i zastrašujuće...

Poznati citat/dilema Marka Tvena:

- Jel ovaj svijet vode neki genijalci koji se samo zajebavaju, ili neke budale koje misle sasvim ozbiljno
online

User avatar
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 19977
Joined: 12 Nov 2019, 14:35
Mood:
Has thanked: 10829 times
Been thanked: 10432 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Dori » 20 Nov 2023, 11:32

Argentina i politika: Ko je Havijer Milei, pobednik predsedničkih predizbora, desničar i Trampov obožavalac

Image

Havijer Milei, političar krajnje desnice i poštovalac bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, osvojio je najviše glasova na predizborima za mesto predsednika Argentine.

Predizbori, u kojima učestvuju predsednički kandidati svih partija, glavni su indikator rezultata prvog kruga izbora, koji će biti održan 22. oktobra.

Milei je osvojio 30 odsto glasova, nadmašio je očekivanja i odneo pobedu nad poznatijim političarima.

Argentinski mediji su ovaj rezultat opisali kao „politički zemljotres".

Predizbori u Argentini drugačiji je nego u drugim državama, pošto mogu da se kandiduju i nestranačke ličnosti koji prikupe dovoljan broj potpisa.

Izlazak na glasanje je obavezan.

Prema prethodnim ispitivanjima javnog mnjenja, Milei je imao manju podršku od Serhija Mase, ministra ekonomije Argentine i političara levog centra, kao i od konzervativne kandidatkinje Patrisije Bulrih.

Ali, posle prebrojavanja više od 97 odsto glasova, Milei je osvojio 30,06 odsto, Bulrih je dobila 28,27 odsto, a Masa 27,24 odsto podrške.

List Nacija uporedio je Mileijev uspon sa cunamijem.

On je nekada bio televizijsko lice.

Iako je od 2021. godine bio kongresmen, voli da se predstavlja kao politički autsajder.

Njegovi antirežimski stavovi dopali su se argentinskim biračima, koji su besni na aktuelnu i prethodne vlasti, koje nisu uspele da razreše ekonomsku krizu u toj zemlji.

Godišnja stopa inflacije je veća od 115 odsto, svaki četvrti stanovnik Argentine živi u siromaštvu, a peso, lokalna valuta, toliko je izgubila vrednost da su fudbalski navijači širom sveta cepali novčanice kako bi zadirkivali Argentince.

Milei je i oštro napao političke protivnike iz partija sa najvećom podrškom.

U govoru posle pobede u nedelju rekao je radosnim obožavaocima da su „uspeli da stvore alternativu koja može da se suprotstavi i stavi tačku na parazitsku, lopovsku i beskorisnu političku kastu".

Ovaj 52-godišnji političar obećao je da će ukinuti Centralnu banku Argentine, zameniti peso američkim dolarom i privatizovati javna preduzeća koja posluju sa gubicima.

Milei zagovara i labaviju kontrolu upotrebe oružja, što podseća na politiku Žaira Bolsonara, bivšeg brazilskog predsednika i lidera krajnje desnice.

Istakao je i da se protivi abortusu osim u slučajevima kada je život majke ugrožen, a obećao je tokom kampanje da će „štiti živote dece od kontracepcije".

Obrušio se na program seksualnog obrazovanja u školama, koji vidi kao trik za uništenje „tradicionalne porodice".

Milei negira i postojanje klimatskih promena.

Iznenađujuće dobar rezultat koji je postigao na predizborima, osvojivši 10 odsto više glasova nego što se očekivalo, mogao bi da dovede do promene vrednosti argentinske valute na svetskim berzama.

Njegovi obožavatelji u zanosu su proslavljali ovaj uspeh, a on im je poručio:

„Mi smo prava opozicija, jedini koji stvarno žele promene, zapamtite da je drugačija Argentina nemoguća sa istim ljudima, onima koji su uvek bili neuspešni, onima koji su su takvi u prethodnih 100 godina".

Bulrih i Masa, koji zauzeli drugo i treće mesto, pokušaće da se konsoliduju do prvog kruga predsedničkih izbora 22. oktobra.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji 45 odsto glasova ili 40 odsto uz 10 procenata razlike u odnosu na rivale, u drugi krug, koji se održava 19. novembra, plasiraće se dva kandidata sa najvećom podrškom.

Kako je razlika između tri kandidata sa najvećom podrškom samo četiri odsto glasova, deluje izvesno da će biti održan i drugi krug.

Nezavisni kandidat Rodolfo Ernandez je dobio najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji 2022. godine, ali je u drugom krugu izgubio u tesnoj trci protiv bivšeg levičarskog pobunjenika Gustava Petra.

U Čileu je Hoze Antonio Kast, kandidat krajnje desnice, pobedio u prvom krugu 2021, ali je u drugom poražen od Gabrijela Borića, bivšeg studentskog lidera i levičara poreklom iz Hrvatske.

Obožavaoci bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara nisu prihvatili rezultate predsedničkih izbora iz 2022. godine, gde je on izgubio od Luiza Inasija Lule da Silve, te su upali u brazilski Kongres nekoliko dana pošto je novi predsednik položio zakletvu 1. januara ove godine.

Sve u svemu....

Image
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

User avatar
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3107
Joined: 15 Aug 2020, 00:40
Has thanked: 94 times
Been thanked: 319 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by CikCikCikPogodi » 20 Nov 2023, 12:47

Ako cemo realno uvijek su kod njih bili isti na vlasti. Uvijek nekakve korpucijske igre. Sta očekivati drugo.

User avatar
Zanki
saudade
saudade
Posts: 45382
Joined: 29 Jul 2020, 17:52
Has thanked: 15700 times
Been thanked: 17298 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Zanki » 20 Nov 2023, 12:48

Misliš na Južnu Ameriku?

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 118817
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6411 times
Been thanked: 7045 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Krokodil Behko » 22 Nov 2023, 10:35

Proslavio pobjedu.

Zanimljivo, cijela je latinska Amerika uz Palestinu, ali izgleda da dolazi do prestrojavanja

Image
online

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 79219
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: u gajevima
Has thanked: 8699 times
Been thanked: 5715 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Julia-Klara » 22 Nov 2023, 11:40

Zanimljivo je da se ekonomisti i oni koji je razumiju (ekonomiju i krizu), ne mogu izboriti sa krizama, pa se pojavi neki marginalac sa "vizionarskim" idejama (ovaj je preslika Trumpa), i narod im u roku odmah vjeruje da ce izvuci drzavu iz krize.

Ko je tu lud?
Zasto su siroke narodne mase tako manipulativne?
Ah, da, neko spomenu Goebelsa i medije...
Last edited by Julia-Klara on 22 Nov 2023, 11:56, edited 1 time in total.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

User avatar
Zanki
saudade
saudade
Posts: 45382
Joined: 29 Jul 2020, 17:52
Has thanked: 15700 times
Been thanked: 17298 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Zanki » 22 Nov 2023, 11:43

Narodu je dojadilo i grabi za nešto drukčije makar sve otišlo u propast, samo da se rješi trenutnih dušovadioca i pljačkaša ka i svuda...
Jednostavno je malo dokusurila i mantra kriv je narod šta je izabrao, narod je poludia zbog tovaranja krivih izbora...
Koe narod?
Svi mi...

User avatar
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 19977
Joined: 12 Nov 2019, 14:35
Mood:
Has thanked: 10829 times
Been thanked: 10432 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Dori » 22 Nov 2023, 11:47

Julia-Klara wrote: 22 Nov 2023, 11:40 Zanimljivo je da se ekonomisti i oni koji je razumiju (ekonomiju i krizu), ne mogu izboriti sa krizama, pa s epojavi neki marginalac sa "zivionarskim" idejama (ovaj je preslika Trumpa), i narod im u roku odmah vjeruje da ce izvuci drzavu iz krize.

Ko je tu lud?
Zasto su siroke narodne mase tako manipulativne?
Ah, da, neko spomenu Goebelsa i medije...
Pa vidjela si koliko je strucnjaka za biomedicinu pandemija izrodila..... :cudi
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 79219
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: u gajevima
Has thanked: 8699 times
Been thanked: 5715 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Julia-Klara » 22 Nov 2023, 11:57

al "zivionarskim" umjesto vizionarskim :valja ispravila sam, ali neka si me citirala, da se zna da bezveze klepam po tastauri :valja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

User avatar
Zanki
saudade
saudade
Posts: 45382
Joined: 29 Jul 2020, 17:52
Has thanked: 15700 times
Been thanked: 17298 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Zanki » 22 Nov 2023, 11:59

Julia-Klara wrote: 22 Nov 2023, 11:57 al "zivionarskim" umjesto vizionarskim :valja ispravila sam, ali neka si me citirala, da se zna da bezveze klepam po tastauri :valja
Ja mislila da si namjerno u stilu teme i kvaziprecjednika 🙈🤭
Tribaš mučat al sad te i ja citirah 🙊

User avatar
ironman
sirius
sirius
Posts: 23998
Joined: 25 Jan 2021, 19:36
Has thanked: 11830 times
Been thanked: 11991 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by ironman » 22 Nov 2023, 12:04

Bas juce sam pisao mscini..ovaj ludjak obecava da ce Falklandske otoke vratit pod Argentinsku upravu.
Sad meni zvuci ko ludjak mozda tj gauchosima ocito ne.
Kako to sve ide mozda da i mi glasamo za lakrdijasa nekog.
Doduse konkurencija je nenadyebiva ,ovdje kod nas msm.
dream of spring..

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 79219
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: u gajevima
Has thanked: 8699 times
Been thanked: 5715 times
Status: Offline

Re: Argentina bira predsjednika: Politika i građani između tantričkog seksa i hiperinflacije

Post by Julia-Klara » 22 Nov 2023, 12:24

ironman wrote: 22 Nov 2023, 12:04 Bas juce sam pisao mscini..ovaj ludjak obecava da ce Falklandske otoke vratit pod Argentinsku upravu.
Sad meni zvuci ko ludjak mozda tj gauchosima ocito ne.
Kako to sve ide mozda da i mi glasamo za lakrdijasa nekog.
Doduse konkurencija je nenadyebiva ,ovdje kod nas msm.
Kod nas kako god okrenes prstom ubodes u govno :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Post Reply

Return to “Vijesti”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest