mislim da ne moze, ako si nevjernik onda nema dalje.
po istom tom uzorku nema mali ili veliki vjernik

tj, nema to cile-mile. samo cile.
problem je u tome sto se ti nemas s cime koristiti.hrnjica wrote:prijatelju, ocigledno se nismo razumjeli.
odredbe kurana ti ne dozvoljavaju da koristis svoju glavu, nego je sve kako je alah(partija) odredila.
ako mi je vec da o mozak zasto mi zbranjuje da ga koristim
Njemu se ne svidjaju nasa losa djela, a ne slobodna volja.tanuki wrote:dakle slobodna volja, a bogu se to ne sviđa?laganini wrote:jedan je bog...a ne čini svijet usranim on nego mi...i eva je zagrizla jabuku...
zašto je svemogući dozvolio slobodnu volju, ako mu se to ne sviđa?
nije on svoje djelo izbacio zbog toga sto nije savrseno - nego zbog oholosti i neposlusnosti.izbacio iz raja svoje djelo zato što nije savršeno,
nije li ta pričica pomalo smiješna, savršeni svemogući bog stvara čovijeka, pa ga izbacuje iz raja,
nije ga nijednom u potpunosti unistio nakon njegovog stvaranja. uvijek je bio odredjen broj onih koji su prezivjeli razna kaznjavanja.pa ga potom dva puta uništava,
sodoma i gomora, pa potom potop i j... ga sada bi ja trebao vjerovati u tog boga,
pa do ovog stanja ga je covjek doveo - nije Bog. sve su to posljedice neposlusnosti.tanuki wrote: a kako vjerovati u Boga ako je ovaj svijet toliko usran?
U Jednog Jedinog - Allaha dz.s.!!i u ostalom u kojeg Boga vjerovati ?
katoličkog, pravoslavnog ili protestanstkog, u alaha možda? krišnu ili višnu...
po cemu je to ocito, kruha ti?! deder da cujem.Bog po definiciji svemoguć, pošten, pravedan i jedini ; očito to nije!
Melek wrote:Pa moze se biti i nesto izmedju toga sto se zove "vjernik" i "nevjernik". Takozvani vjernici za nevjernike obicno smatraju ne samo one koji totalno ne vjeruju nego i one koji se ne povinuju stereotipnom nacinu vjerovanja date sredine, odnosno ako se ne postuju odredjeni rituali sirokih narodnih masa i tome slicno onda se za takve osobe obicno kazu da su nevjernici. A nerijetko imamo i takve vjernike koji idu i dobar korak dalje pa za nevjernike cak smatraju i pripadnike (vjernike) iz drugih konfesija.
Ja licno na danasnje religije (i one velike i one manje) gledam kao na ritualne sekte gdje se pripadnici istih povinuju tacno utvrdjenim dogmatskim ritualima i svoj zivot formiraju na osnovu istih. Za mene ne postoji ona - mi smo hriscanstvo\islam\hinduizam, to je ok, to je religija - a ono tamo malo - to je sekta, divi im samo rituala!!
Isto tako sam ubijedjen da postoji mnogo ljudi koji trezveno pokusavaju da sagledaju stvari, onako kriticki, bez dogme i izvan svih tih rituala. U smislu - pa dobro, svijet zaista izgleda komplikovano i tesko se oteti utisku da nas je neko stvorio. Ali zasto? Kako? Sta je smisao zivota? Ko je stvorio eventualnog stvoritelja. Da li smo kompjuterska simulacija, jesmo li eksperiment? Da li nas je potencialni stvoritelj upravo i stvorio da i on sam odgonetne zagonetke postojanja? Sta je materija? Sta je Higgsov Bozon? Postoje li paralelni svjetovi, drugih materijalnih frekvencija gdje se tu mozda kriju svi oni silni dzini i meleci iz iskazanja. Da li vjerovat iskazanjima? Ne vjerujem dok ne vidim sam, itd itd..
Ne kae se dzaba lahko je tudjim ekstremitetom gloginje mlatit
Taman kad Mute načeka serijet, desi mu se neka avantura, a ono
Nece moc ocerat zene kad na njega navale
Jastaradi, dje ce efendija prcit u autu?