hahahahahaha Ovo za Gospu je odlicno!Krokodil Behko wrote:Ne vjerujem da kod nas ima novca u vjerskim zajednicama koji bi se mogao tako oporezovati. Oni uvijek mogu reći da su to dobrovoljni prilozi građana/vjernika.Jagoda wrote:Napokon!
Poznati comedian Bill Maher rece nesto ovako: "Kad bi se oporezovale religijske ustanove, koje btw. danonocno ubiraju porez na 'spasenje', drzava bi izplivala iz duga za samo par dana."
A Medjugorje, nek mi oproste Katolici, je malo zesca patka za priproste.
U svakom slučaju, imaju ga više od socijalnih ustanova ali je njegovo porijeklo ipak iz naroda. Država ne tjera narod da plaća vjerskim zajednicama - bilo šta.
Što se Međugorja tiče, imajući u vidu mnogobrojne "poslovne pothvate" tih vidjelica, kao i njihovo "poslovno posredništvo" unutar kojeg Gospa lično izdaje građevinske dozvole, najprije bih rekao, da je logičnije, da se gospa pojavi čak i u Teheranu nego u Međugorju.
Ali eto, neka ih. Nek razvijaju vjerski turizam i naravno - plate porez za to kao i svi drugi.
Svaka vjerska zajednica ima novce, i treba ih oporezovati. Recimo ima ovdje jedna area gdje zive samo hisidic jews, iskljucivo. Svaka kuca je deklarisana kao "tample"
Mali, zasto se uzbudjujes!? Naravno da je moj problem. Sve dok mi de desava da sjedim u kafani na Starom Gradu, i neka seljancura s vrha brda prolazi kao turisticki vodic sa grupom bas Amera, i na usmrdjenom engleskom im objasnjava "da se ne smiju zadrzavati na Starom Gradu, jer ce ih teroristi napasti, i pokrasti im sve sto imaju", docim "u Medjugorju ce im svi grijesi bit oprosteni", ima da vokalisem koliko mi je ceif:)
Ebes Borgia's na sta je to ispalo.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)