BOŠNJAČKI NACIONALIZAM

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: BOŠNJAČKI NACIONALIZAM

15 May 2014, 15:35

mrki62 wrote:
JCR wrote: Tebe treba da zanima slovenačka politika,
S ovim ću odgovoriti i tebi i @seljak - u
Ako neki Slovenac pređe na islam, pa nije on valjda Bošnjak :pusi
U novije vrijeme postoje samostalne države i nije valjda sva politika vezana kroz vjeru a s tim i vezanost na nacionalnost :lud
Bosnjak je pod odma'! hahahahahahahahahahaha Jes vidio Sandzaklija sto su Bosnjaci, veci od Bosanaca;)))))))) Isto ko sumari is sumske :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

15 May 2014, 15:36

mrki
PA NIJE NIKO NI REKAO DA JESTE BOŠNJAK. Ali de shvati jednom, da politike oko nas nisu u smislu da je svaki pravoslavac srbin i slicno, ne bi bilo ni ovoga sa Bošnjacima

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

15 May 2014, 15:37

mrki62 wrote:
JCR wrote: Tebe treba da zanima slovenačka politika,
S ovim ću odgovoriti i tebi i @seljak - u
Ako neki Slovenac pređe na islam, pa nije on valjda Bošnjak :pusi
U novije vrijeme postoje samostalne države i nije valjda sva politika vezana kroz vjeru a s tim i vezanost na nacionalnost :lud
S ovim ne odgovaraš, već pitaš. Ja čekam precizan odgovor na pitanja o muslimanu iz Beograda, Podgorice, katoliku i pravoslavcu iz BiH...?
Nemojte šta zamjerit. :ha

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9999 times
Been thanked: 11883 times
Status: Online

15 May 2014, 15:54

JCR wrote: Drugo ne zna zašto te Alija toliko zanima kad si ti ovdje jednom godišnje vjerovatno.

Ne dolazi nikako. Niti se rodio niti je ikada živio u BiH ;)
On se rodio u zemlji koju on sam naziva lijepom njihovom, pa po njegovim vlastitim teorijama, on bi trebao biti Hrvat, a eto, pitaj ga šta je po nacionalnosti ;)

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

15 May 2014, 16:11

:ćitire

...eh da vidim sta je po nacionalnosti
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 May 2014, 16:35

Seljak wrote:
S ovim ne odgovaraš, već pitaš. Ja čekam precizan odgovor na pitanja o muslimanu iz Beograda, Podgorice, katoliku i pravoslavcu iz BiH...?
Znaju neki sa ovog foruma moj stav, pa ću se ponoviti; identificirati se po državi u kojoj živiš a vjera je privatna stvar. Jer, kako se poistovijetiti s državom u kojoj živiš kad nisi njen pripadnik već si pripadnik tamo neke druge države.
Ja sam već pojašnjavao na temi; Zašto je bitno biti Bošnjak

@Mic, pa ja sam rođen u selu koje se zove Bošnjaci al je to u Lijepoj našoj i kad je ovdje u Sloveniji bio popis sam se izjasnio kao Bošnjak i to sam još uvijek al kad bude ponovo popis ja se više sigurno tako neću izjasniti jer to sve vodi ka sumanutoj nečijoj ideologiji.
Dalje, dopustite vi i drugima da misle onak kako mu je ćejf i još jednom pročitajte moj potpis.
I ovdje u Sloveniji se qurče sa Bošnjaštvom i to zaračunavaju i ganjaju nekakvu džamiju a samo za zemljište su dali 4.5 miliona eura a za te pare su mogli gdje drugdje i zemlju i džamiju napraviti.
Što me najviše smeta je to, da kad ko umre, nemamo se gdje ni ukopati - jer nemamo svog mezara al je zato bitno biti Bošnjak i bitno je imati džamiju a kakva su došla vremena, sad se muslimani ukopavaju u zajedničku grobnicu. Dakle, umro muž, on se ukopa, pa umre žena pa ona se ukopa na njega ili obrnuto.
Da bi se kupio komad zemlje u imenu IS, to ne treba, važno je praviti džamiju a za umrle ko mari.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

15 May 2014, 17:34

mrki62 wrote:
Seljak wrote:
Znaju neki sa ovog foruma moj stav, pa ću se ponoviti; identificirati se po državi u kojoj živiš a vjera je privatna stvar. Jer, kako se poistovijetiti s državom u kojoj živiš kad nisi njen pripadnik već si pripadnik tamo neke druge države.
Ja sam već pojašnjavao na temi; Zašto je bitno biti Bošnjak

Mrki...hvala ti na odgovoru....

Iz njega se nameću (on otvara) mnoštvo drugig pitanja. Neću ih navoditi, da ne bih više smarao ostalo forumsko pučanstvo. Iznijet ću, ponovo, samo moje mišljenje o onome što tvoj odgovor nudi. Nastojat ću što kraće.
Većina današnjih država u svijetu su , po konstituciji (ustavu) nacionalne države. Čak je i BiH ustavom definirana kao nacionalna država Bošnjaka, Hrvata i Srba, za razliku od drugij, jednonacionalnih (Hrvatska i Srbija, npr.). Nacija i država, to i sam znaš, nisu i ne mogu biti isto. I u pravnopolitičkom i u sociološkom smislu, to su dva, međusobno povezana, ali različita pojma. I u ovakvim državama, vjera je osobna, lična stvar (pojam ''privatno'' ima i drugu konotaciju).

Uz državu se vezuje pojam ''patriotizam'' i ne moraju na prostoru jedne države svi biti iste nacije da bi se ta država voljela.

Uz naciju se javlja pojam ''nacionalizam'', koji, historijski gledano, nije uvijek nosio negativnu sadržinu. Na krilima, upravo nacionalizma, u XVIII i XIX stoljeću, mlada buržoaska klasa slamala je okove feudalizma i time igrala progresivnu ulogu; pokretala točak historije naprijed. Kada ''nacionalizam'', shvaćen kao ljubav prema svojoj naciji, ''prekipi iz lonca'' i počne mirisati po mržnji prema drugim nacijama, on postaje negativna društvena pojava, koja koči kretanje točka historije naprijed. Postaje negacija samog sebe. Taj stupanj ekstremnog nacionalizma, najčešće se naziva ''šovinizam''. Na državnom je aparatu da regulira tokove ispoljavanja nacionalizma, zakonskim odredbama i pratećim sankcijama.

Za onog, teoretskog, Slovenca, koji je ''prešao na islam'', bespotrebno izvodiš stvar do apsurda. Ne treba on biti niti je, objektivno, Bošnjak,samo stoga što je konverzirao na islam. Osim ako to nije njegov izbor, da se osjeća Bošnjakom. Po tvojoj logici, ja koji 20 godina živim u Francuskoj, trebalo bi da se osjećam i izjašnjavam kao Francuz. Meni to ne pada na pamet. Francusku državu volim, zbog stotine razloga, čak sam u njoj pronašao i mnoštvo ''prezimenjaka'', ali mi ne pada na pamet da se osjećam ili izjašnjavam Francuzem. Čak kada mi je nuđeno da obavim formalnosti koje predviđa francusko zakonodavstvo, da postanem ''Francuz'', nisam htio.Nekako me stid bilo, a, opet - svakome njegovo. Zbog moga dede, recimo Osmana... pradede....recimo Omera, pranene...recimo Fatime.... Zbog moje familije u Bosni, zbog mojih prijatelja sa kojima dijelim iste kulturološke, jezične, sudbinskohistorijske, vjerske (iako nisam aktivni vjernik) vrijednosti. Zbog mojih prijatelja, Hrvata i Srba, sa kojima dijelim, također, mnoge kulturološke i tradicijske vrijednosti, čak i etničke, a koji znaju da pripadam bošnjačkoj i muslimanskoj duhovnoj tradiciji.
Ovo nipošto ne znači da oni koji su, poput mene, u inozemstvu, a prihvatili državljanstvo (koje se podudara sa nacijom) države u kojoj su, postaju manje Bošnjaci od mene. Ako nemaju izbora, pritom, već su se morali odreći bosanskohercegovačkog državljanstva, ne znači da su se odrekli svoga bošnjačkog nacionalnog identiteta. Državljanstvo i nacionalni identitet se, očito, mogu distangirati i kad se nacija i država podudaraju.

Uz sve to, ''poistovijećen sam'' sa državom u kojoj živim, kao njezin lojalni građanin i izvršavam sve svoje obaveze prema njoj, kao i ona prema meni.
Last edited by Seljak on 15 May 2014, 21:51, edited 1 time in total.
Nemojte šta zamjerit. :ha

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

15 May 2014, 21:05

Ja mislim da je za sve kriv Alija ccc :plavi :plavi :ha

Seljak....najbolji ti je komentar, svaka cast :aplauzz :cool
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 May 2014, 22:12

@seljak, kao što je napisao @komsija; za post svaka čast i to mi nije teško priznati niti to javno napisati :pivo
Ovdje neki pokušavaju drugačije shvatanje i tumačenje okarakterisati kao napad na vjeru, naciju i šta ja znam šta sve ne.
Jednostavno ljudi ne prihvataju drugačije tumačenje, sem onako kako su to nacio vođe odredile.
Meni je sasvim normalno, da se čovjek identificira onako kako ko želi a najprihvatljivije je da se identificira po državi u kojoj živi.
Ako ne ne varam, Zinedine Zidane je ponos Francuza i njega valjda smatraju za svojega - Francuza ili bivši predsjednik Francuske ( Nicolas Sarkozy ) koji po tumačenju naših nacionalista ne može biti Francuz a on to i te kako jeste :)
Griješim li možda?

Komentirat ću samo ovo :
Za onog, teoretskog, Slovenca, koji je ''prešao na islam'', bespotrebno izvodiš stvar do apsurda. Ne treba on biti niti je, objektivno, Bošnjak,samo stoga što je konverzirao na islam. Osim ako to nije njegov izbor, da se osjeća Bošnjakom.
To isto treba da bude i za Srbiju, CG il bilo gdje, pustiti ljudima da se izjasne kako žele a ne forsirati na Bošnjaštvu jer mi to nekako djeluje kao i u vezi prelaska na islam recimo u Francuskoj ( u kojoj živiš ) il u Njemačkoj pa bi po tumačenju Bošnjačkih nacionalista i oni trebali biti Bošnjaci :dole
Dalje, pošto živiš u Francuskoj 20 godina i valjda znaš da se zbog mijenjanja vjere ne mijenja nacija :cudi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 May 2014, 22:13

komsija wrote:Ja mislim da je za sve kriv Alija ccc :plavi :plavi :ha
Nije samo on , krivi su i alijići, kako ovi ovdje , tako i oni preko bare :pusi

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

15 May 2014, 22:18

mrki62 wrote:@seljak, kao što je napisao @komsija; za post svaka čast i to mi nije teško priznati niti to javno napisati :pivo
Ovdje neki pokušavaju drugačije shvatanje i tumačenje okarakterisati kao napad na vjeru, naciju i šta ja znam šta sve ne.
Jednostavno ljudi ne prihvataju drugačije tumačenje, sem onako kako su to nacio vođe odredile.
Meni je sasvim normalno, da se čovjek identificira onako kako ko želi a najprihvatljivije je da se identificira po državi u kojoj živi.
Ako ne ne varam, Zinedine Zidane je ponos Francuza i njega valjda smatraju za svojega - Francuza ili bivši predsjednik Francuske ( Nicolas Sarkozy ) koji po tumačenju naših nacionalista ne može biti Francuz a on to i te kako jeste :)
Griješim li možda?

Komentirat ću samo ovo :
Za onog, teoretskog, Slovenca, koji je ''prešao na islam'', bespotrebno izvodiš stvar do apsurda. Ne treba on biti niti je, objektivno, Bošnjak,samo stoga što je konverzirao na islam. Osim ako to nije njegov izbor, da se osjeća Bošnjakom.
To isto treba da bude i za Srbiju, CG il bilo gdje, pustiti ljudima da se izjasne kako žele a ne forsirati na Bošnjaštvu jer mi to nekako djeluje kao i u vezi prelaska na islam recimo u Francuskoj ( u kojoj živiš ) il u Njemačkoj pa bi po tumačenju Bošnjačkih nacionalista i oni trebali biti Bošnjaci :dole
Dalje, pošto živiš u Francuskoj 20 godina i valjda znaš da se zbog mijenjanja vjere ne mijenja nacija :cudi
Ako sam te shvatio... Neko čiji su se preci doselili u Bosnu nije Bošnjak, ali ti koji nikad nisi živio u istoj jesi ili šta već?

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

15 May 2014, 22:21

Da se vratimo na pravu temu:
Interviju BPNP-a za Zentropu
http://zentropa.net/intervyu/bosnijs-ki ... dosti.html

Obrnuto:
http://www.bosanski-nacionalisti.org/vi ... ju-zajedno

Uskoro ide i članak na bosanskom jeziku

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

15 May 2014, 22:27

laganini wrote:.. postoji hrvatski ili srpski nacionalizam....e sad dali postoji bošnjački nacionalizam i na koji se način prezentira..malo sam u dvojbi ali doša sam do zaključka jedna nit veže i bošnjačke nacionaliste i jugonostalgičare a svodi se u jednoj odnosno dvi riječi:jedan narod..sad ta univerzalna ideja po meni je utopistička ali bože moj ne možemo isto mislit..ili će neko reć da nacionalizam nema uporište u bošnjačkom narodu..da čujem.. :123
Dakle...autor je bio jasan: Da li postoji bosnjacki nacionalizam s obzirom da postoji srpski i hrvatski
Odgovor: Postoji, kako da ne ali ne u mjeri u kojoj je srpski i hrvatski
Eto, autor je trazio odgovor o nacionalizmu a ne o porijeklu Bosnjaka cccc
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 May 2014, 22:57

JCR wrote: Ako sam te shvatio... Neko čiji su se preci doselili u Bosnu nije Bošnjak, ali ti koji nikad nisi živio u istoj jesi ili šta već?
Nisi me dobro shvatio :D

Dao sam primjer u Francuskoj; bivši nogometaš i bivši predsjednik države i to nije problem - preselili su se, poistovijetili su se sa državom i ako se to isto desi sa BiH, tako bi isto trebalo biti al ne bi trebalo biti da se neko ko se nikako nije selio iz države - niti jedno koljeno i samo zbog prelaska na islam on preko noći postade Bošnjak; primjer poznati Beogradski pašaluk, kao i općenito Srbija, CG, Makedonija il bilo koja država.

Jel šta jasnije ?

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 May 2014, 22:58

komsija wrote: Eto, autor je trazio odgovor o nacionalizmu a ne o porijeklu Bosnjaka cccc
U pravu si al Bošnjački nacionalizam upravo radi ovo o čemu ja pišem a to tebi smeta ili,....... ?

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 May 2014, 23:01

JCR wrote:Da se vratimo na pravu temu:
Interviju BPNP-a za Zentropu
http://zentropa.net/intervyu/bosnijs-ki ... dosti.html

Obrnuto:
http://www.bosanski-nacionalisti.org/vi ... ju-zajedno

Uskoro ide i članak na bosanskom jeziku
To što si postavio me tjera da vam priopćim jedno dejstvo - sve što je vezano sa ljiljanima je dekretom zabranjeno a ko je to zabranio,............ ja ga neću pomenuti :pusi

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

15 May 2014, 23:10

JCR wrote:
mrki62 wrote:@seljak, kao što je napisao @komsija; za post svaka čast i to mi nije teško priznati niti to javno napisati :pivo
Griješim li možda?

Komentirat ću samo ovo :
Ako sam te shvatio... Neko čiji su se preci doselili u Bosnu nije Bošnjak, ali ti koji nikad nisi živio u istoj jesi ili šta već?
Mrki, ja ne očekujem nikakva priznanja za ono o čemu govorim ili pišem, ali mi čini zadovoljstvo kada neko primijeti da u napisanom/rečenom, nisam bio proturjiječan, da se to ne kosi sa elementarnom logikom i spoznatim činjenicama. Ovo se osobito odnosi na razmjenu mišljenja sa onima koji misle drukčije od mene.

1. Eto, složili smo se da je najprirodnije i najdemokratskije, da svaki čovjek svoj cjeloviti identitet iskazuje i ispoljava kroz one elemente i društvene forme i norme, koje mu najpotpunije omogućavaju da se potvrđuje kao slobodan čovjek. Jedna od takvih formi je i nacionalna pripadnost,za one koji svoju ljudsku punoću i krajnji domet slobode vide u naciji.

2. Tebi je prirodno da se ta identitetska supstanca svakog pojedinca, najpotpunije afirmira i realizira, ukoliko se identificira (poistovijeti) sa državom u kojoj čovjek živi. Ja ovdje imam jednu premisu koja me udaljava od tvoga mišljenja, ne sporeći ni riječju tvoje pravo da drukčije misliš. Ja, naime, uvijek državu vidim kao aparat prinude u rukama vladajuće društvene klase / sloja, te je to ta premisa koja mi ne da da vjerujem da je država, po svojoj prirodi,sinonim za identitetska samoostvarenja. Ona je, prije, samo zakonski uređeni društveni okvir za čitav spektar identitetskih vrijednosti: nacionalnih, rasnih, spolnih, kulturoloških, etničkih i td. U tome smislu svakome bih toplo preporučio knjigu Libanonca Amina Malufa - ''Ubilački identiteti'', koja je, mislim, prevedena na naše jezike. Neke citate sa prevodom sam postavljao na podforume sa citatima.

3. Zinedin Zidane ima francusko državljanstvo. U Francuskoj su ''državljanstvo'' i ''nacionalnost'' identični pojmovi , jer je Francuska primjer ''države - nacije'', po principu ''jus soli'', o kome sam pisao. Zidan je, dakle, veliki francuski patriota i istodobno veliki Alžirac u nacionalnom smislu. On to ne krije i niko mu to ne zamjera. Naprotiv. Voli svim srcem svoju domovinu Francusku i pun je ponosa na svoj alžirski nacionalni identitet, koji ni najmanje ne dovodi u pitanje njegov francuski patriotizam. Slično je i sa Sarkozijem, koji je sebe sasvim pronašao u francuskom nacionalnom identitetu, a prema onome što sam pročitao i čuo, svoje mađarske korijene ne ističe javno, niti ih poriče. Opet - stvar osobnog izbora i osjećaja.

4.Nije mi poznat slučaj da neko od bošnjačkih nacionalista smatra kako bi neki Nijemac, Francuz i td. prelaskom na islam, trebalo da se osjeća i izjašnjava kao Bošnjak po nacionalnosti. Takvo mi nešto izgleda suludo, neumjesno...neutemeljeno i glupo.

5. Pitaš se, ako 20 god. živim u Francuskoj, da li (valjda - ''da'') znam da se mijenjanjem vjere ne mijenja nacija. Znam i neovisno o 20 god. u Francuskoj i upravo sam ti na to želio skrenuti pažnju na primjeru Slovenca koji je ''prešao na islam''.Vući paralelu, pak, sa bosanskim ''kristjanima'' koji su prešli na islam, nema osnova, jer nisu time izgubili bosanski etnički identitet.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 May 2014, 23:42

Ja sam samo skrenuo pažnju na mijenjanje identiteta u Srbiji, prešli su na islam i oni sad moraju biti Bošnjaci i sva kampanja pred popis stanovništva se je upravo vodila na temu; Zašto je bitno biti Bošnjak. Dakle, utuvili su ljudima kako se moraju tako izjasniti jer ako se tako ne izjasne, oni automatski odoše među ostale a tako su se dogovorili u Dejtonu. U Dejtonu su se dogovorili da u BiH može politički djelovati samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati, dok je ostalima to zabranjeno i zbog toga BiH i ima slučaj Sejdić i Finci.
Dakle, Bošnjački nacionalizam postoji i to ruku u ruci a Srpskim i Hrvatskim.
To što su Srbi i Hrvati uradili po pitanju nacije, to isto uradiše i Bošnjački nacionalisti.
Što se tiče Zinedine Zidane, on se ne stidi svog porijekla i on se ima za Francuza sa Alžirskim korijenima, bar sam tako ja gledao po Tv.

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

15 May 2014, 23:49

:D. ...legenda se sad i francuza uhvatio :ha
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25317 times
Been thanked: 6637 times

15 May 2014, 23:52

...jel','ocemo li ic' spavat'? :ha
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”