seln wrote: 10 Dec 2023, 20:11
Naseef Mushroom wrote: 10 Dec 2023, 18:41
Shvatam te donekle što se tiče našeg fetiša prema svemu prekodrinskom, ja sam uostalom i sam poznat po tome što sam malo konzervativniji i često su mi Bošnjaci prioritet, ali šta imamo ponuditi da ne držimo našu omladinu kao taoce? Eno gledam sinoć slike na Klixu, ko će zabavljati Sarajlije za Novu Godine, Žera i Sejo Sexon

.
Svake godine a i narednih 10 godina iste njuške koji su bili aktuelni za doček 1989. godine.
Ja ne bih nikada dao marku u Srbiju ali tamo gostuje Ed Sheeran dok je kod nas 50. put Amel Ćurić. Ko je bio od svjetskih poznatih kod nas? Sting pred smrt, doći će nam i Eminem ali kada bude imao 60. godina, a mi ćemo tepati sebi da smo neko i nešto jer nam je došao Eminem, to omladina sluša, a omladina će tada imati unučad, a unučad će njihova zvati Eminema djedom.
I šta sad, trebamo pljuvati omladinu što nisu patriote jer neće gledati Laku i sestru mu za ovu Novu godinu, koji će radije odgledati srbijansku pjevačicu koja im dođe ili otići u komšiluk da gledaju nekoga ko paše uz njihovu generaciju?
Meni je apsolutno svejedno ko se dere za novu godinu,jer mi ne bi na pamet palo da satima stojim na hladnoci, stisnut kao sardina između nekoliko hiljada ljudi, no svakom svoje, de gustibus non est disputandum.
Mojim osvrtom nisam ciljao na dočeke nove godine, Seje, Žere, Čole, Dine i ostale havere sa četiri slova. Mislio sam upravo na importiranu prekodrinsku "kulturu". Prezirem turbo folk u svakoj njegovoj formi, isto kao i hip hop i ostala sranja sa naklapanjem i nabrajanjem, koje me podsjećaju na situaciju kad jedna kona krene da se "nagovori" drugoj. O ukusima ne raspravljam, ali ne dopuštam da neko dovodi u pitanje moje pravo da prezirem to sranje. Je li i "Bajramski party" sa Micom, Macom i Kucom stvar ukusa?
Nisam turbo patriota, ali ne zaboravljam činjenicu da su neki od "umjetnika" zabavljali one koji su klali, palili i silovali po Bosni. Isto kao što ne zaboravljam činjenicu da su se neki naši umjetnici zaklinjali "nikad Beograd", a poslije skakali po Sava centru i hajmogoreruke i svizajedno i davasčujem.
A glede i u svezi Ed Sheerana (kojeg ne slušam) i ostalih svjetskih imena: niko od nas ne može uticati na njihove planove. Interes u BiH postoji, ali oni žive od svoje muzike i ciljaju uglavnom na veće gradove. I isto tako ne mogu uticati na činjenicu da je Beograd veći grad od Sarajeva.
To stoji, ali šta smo ponudili mi da omladina ne sluša prekodrinsku muziku ili ne ide tamo slušati?
Imamo i mi nekoga ko je za to zaslužan a to je televizija Hayat. Kada se sjetim Hayata prije 20 godina, to je bila super televizija, gdje su forsirali mlade pjevače, od narodnjaka preko rockera pa sve do pop muzike, gdje su i stariji pjevači od Selme Bajrami preko Halida Bešlića pa do Sar e Roma svi bili na Hayatu, a sada je Qrac od muzičke televizije. Sada vrte na dan 20 istih spotova i to bukvalno 5 godina.
Bila je djevojka na Hayatu koja je po izgledu i glasu bila 10x bolja od Tee.
Anida Idrizović
Od muškaraca smo imali ovog momka koji je imao potencijal da postane bošnjački Justin Bieber.
Denial Ahmetović
Ali džaba, kada nije dovoljan samo talenat već i marketing. Imali smo ova dva zlatna talenta i nismo znali iskoristiti. Zašto nismo bolje ulagali u Amara Gileta i Mirzu Selimovića pa da njih dvojica i ne pomišljaju na Grand, pa da Srbija nudi nama novac da njih dvojica nastupaju a ne obratno?
Gledam onog starog jarca Armina Šakovića. Prije nekoliko godina je bio žiri na Hayatovom talent showu gdje se traže nove muzičke zvijezde, pita ga voditeljica “Šta mislite, u kome od ovih mladih vidite talenat?” a on bukvalno, ne lažem, izjavi “Ma niko, meni je tu najljepše kada dođem i sjednem kada sa svojim Koketom”.
Yebo ga Koke, to najbolje opisuje naš mentalitet, pa kada omladina traži alternativu onda je “Vidi ga, ode u četnike”.
Još jedan zlatan momak, Emir Đulović, toliko godina bio na Hayatu i izgledao kao totalno spadalo

.
Momak ode samo par godina u Srbiju i napraviše ovo od njega
I sad kriva ta djeca jer su otišli u četnike zato što je nekome važnije sjesti sa Koketom?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.