Srbijanski turbofolk u BiH

Sve o muzici, šta je aktuelno, tekstovi pjesama
bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 235 times
Been thanked: 671 times
Status: Offline

Re: Srbijanska folkerka Tea Tairović napravila lom u prepunoj sarajevskoj Skenderiji

Post by bez »

Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 08:57

A nema pjevača, pogotovo stranih, u zadnjih bar 40 godina, da nije produkt dobro osmišljenog marketinga i zbog toga je tu. Sam talenat nije dovoljan.
u vecini stvari vezanih za ovu temu se slazem ali talent je dovoljan ako je dovoljno velik. provjeri angelinu jordan jedina reklama koju dobija
je od fanova iako je potpisala za trenutno najvecu izdavacku kucu -jedan od uslova je bio nema promocije dok ne navrsi 18
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Re: Srbijanska folkerka Tea Tairović napravila lom u prepunoj sarajevskoj Skenderiji

Post by Lavlje_srce »

Koraci_u_noci wrote: 12 Dec 2023, 09:41
Shadow wrote: 11 Dec 2023, 23:04

Zar i ti? Nula bodova.
Neozbiljna si. Pa necu valjda na Rastu. Jest da je covjek doktor nauka za ovu, al Tea je Tea
On doktora nauka moze sresti samo kad mu se obrati za pomoc. Takva mu je i karijera.

Tei nikakva pomoc ne treba, ni da gradi karijeru, niti za bilo sta drugo.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21797 times
Been thanked: 19845 times

Post by Masamune »

Shadow wrote: 12 Dec 2023, 09:32
Lavlje_srce wrote: 12 Dec 2023, 09:24

Aha. Seln promovise uskogrudost, ksenofobiju i uz to vrijedja tudju inteligenciju, a znamo da kad bi se pamet opet dijelila, svi bi zgrabili svoju. Time sigurno ne dokazuje da je inteligentan. Dobro je napisao Nazif, iza Teinog koncerta (par sati zabave) intelektualci su ostali intelektualci, studenti studenti, radnici radnici.

Uvrijedila si ovdje:

Ovo nije stav - svakom svoje.:mah
Jelde da jesam. I vratila si mi lijepo osvrnuvsi se na Rastu.

Cao i tebi.
Image
seln
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 256 times
Been thanked: 560 times

Post by seln »

Jooj, jes ovaj ignore tool dobar, ocam. :cool
Za 3/5 spremni!
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times

Post by Naseef Mushroom »

seln wrote: 12 Dec 2023, 08:53 OK, moram da se izvinim forumašima.
Nakon pregleda teme "Pjesme koje vam paraju srce", shvatio sam da sam ja "momak koji je zalutao ovdje", bar što se tiče muzičkog ukusa (i godina) većine forumaša.
j... ga, nisam ni sanjao da neko može ozbiljno raspravljati o tome je li bolja Severina ili Tea. Za mene je to kao kad bi raspravljali je li bolja kravlja ili konjska balega. Vjerovatno je do mene, ogorčenog starca, kako me nazva Nazif. Ima pravo naš Naze... do mene je.
Ne mogu ja shvatiti njega, koji je vjerovatno dvadesetak godina mlađi od mene, a konzervativniji od moje rahmetli nene.
I opet mu ta konzervativnost (i patriotizam, to ne smijemo zaboraviti) ne smeta da voli srbijanske opajdare. Svjetski čovjek, ha ja...
O plitkosti ostalih argumenata ne bih, nije vrijedno toga.
Predbacuje mi se rasizam... koji jebeni rasizam? Tea je potomak srbijanskih muslimana, koji su izbjegli pokolje i progone u 19. vijeku, ali ih to nije spasilo titule "bijeli Cigani". I, naravno, babo je postao tata, pa još izbacio izdajničko "h" iz prezimena.
Pitaju se ljudi šta imam protiv romske muzike... koja romska muzika? Romska muzika je bio Šaban Bajramovic, ova opajdara "pjeva" turbo folk, baš kao i pokojni Džej, koji je bio "pravi" Rom.
Oni pametniji se pitaju kako mozemo diskutirati o nečijem ukusu(!)... pa bih ja sad mogao navesti bar stotinu tema sa ovog istog foruma, koje su daleeeeeko besmislenije, napisane samo da se nešto piše.

I uz sve to, slabo ko je se dotaknuo "teme i ideje" ovog topica: naime, postoji li na ovom svijetu još jedan narod sa tolikim nedostatkom samopoštovanja kao Bošnjaci?
Ti i ja gledamo na to drugačije. Za mene je patriotizam da se stvori domaće tržište, u ovom slučaju muzičko, koje će nama biti prioritet i time ćemo pokazati naš patriotizam.

Za tebe je patriotizam očigledno “Nemoj tuđe a mi u isto vrijeme ne nudimo ništa. Sjedi u mraku i budi patriota, ako nisi zadovoljan sa ništa onda nemaš samopoštovanja”.

Bosna i Hercegovina i Srbija su u 1996. godini bili na istom nivou što se tiče muzičkih i glumačkih talenata, ali sada govorimo o muzici, mada je isti šablon i kod BH glume.

Srbija ima Pink/Grand
Bosna i Hercegovina ima Hayat.
Zašto Pink/Grand štanca nove pjevače a mi nemamo ni 10%.
Nismo znali iskoristiti što imamo polugolu Selmu Bajrami pa je morala sama izgraditi karijeru, nismo znali ni kulturno obučenu prirodno lijepu Mayu Sar, ni Irinu Kapetanović koja podsjeća na Janis Joplin, ni Anidu Idrizović koja je imala sve da postane bošnjačka Britney Spears.

I došli smo do toga da je u Srbiji ovo svaki dan u godini što se tiče muzike

Image

a ovo je u Bosni i Hercegovini za fuckin Novu Godinu

Image

Treba li omladina sada da sluša nekog Žeru od 60 godina kojeg više ne razumiješ ni kad priča ni kad pjeva? Jer jedina je alternativa druga država pošto nema alternative u Bosni i Hercegovini. Ko je tu kriv?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Sarajevo treba dovesti Metallicu. Na tome treba raditi.

Kakav Žera i ekipa, Tea i ostali.

Biži.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

bez wrote: 12 Dec 2023, 09:42
Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 08:57

A nema pjevača, pogotovo stranih, u zadnjih bar 40 godina, da nije produkt dobro osmišljenog marketinga i zbog toga je tu. Sam talenat nije dovoljan.
u vecini stvari vezanih za ovu temu se slazem ali talent je dovoljan ako je dovoljno velik. provjeri angelinu jordan jedina reklama koju dobija
je od fanova iako je potpisala za trenutno najvecu izdavacku kucu -jedan od uslova je bio nema promocije dok ne navrsi 18
Ima i toga ali znam došta osoba, poznanika, rođaka, komšija, koji su talentovaniji od poznatih pjevača, to su uglavnom rockeri, koji nikada nisu ostvarili karijeru jer nisu nikda stupili u kontakt sa pravim osobama.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Chan wrote: 12 Dec 2023, 10:39 Sarajevo treba dovesti Metallicu. Na tome treba raditi.

Biži.
Nažalost i tvoj post je dio problema. Svaka čast Metallici ali zna li ko dovesti nekoga sa aktuelne top liste koji je mlađi od 40 godina? Većina ne zna ni 2 aktuelna pjevača navesti.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 10:43
Chan wrote: 12 Dec 2023, 10:39 Sarajevo treba dovesti Metallicu. Na tome treba raditi.

Biži.
Nažalost i tvoj post je dio problema. Svaka čast Metallici ali zna li ko dovesti nekoga sa aktuelne top liste koji je mlađi od 40 godina? Većina ne zna ni 2 aktuelna pjevača navesti.
Metallica je u ovome samo benchmark. Bend tog kalibra treba dovesti, a još bolje ako su trenutno izuzetno popularni.

Zagreb i Beograd već više od dvije decenije imaju razna gostovanja top stranih grupa od Iron Maidena do ostalih (EXIT da ne i govorim), a kod nas truba. Za Sarajlije je haman vrh kad Merlin održi koncert. Ne bi ni Solomun, a koji je jedan od lidera elektronske muzičke scene, nastupao u BiH da on sam nije Bosanac.

Imali smo malo nešto neposredno nakon kraja rata sa U2 i sličnim grupama i to je sve u suštini. Jedne godine je bio i Deep Purple.
seln
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 256 times
Been thanked: 560 times

Post by seln »

Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 10:37 Ti i ja gledamo na to drugačije. Za mene je patriotizam da se stvori domaće tržište, u ovom slučaju muzičko, koje će nama biti prioritet i time ćemo pokazati naš patriotizam.
To što gledamo različito je u redu. A ako će domaće tržište muzike biti pendant srbijanskom: neka, hvala, bolje je da ostanemo muzička provincija.
Za tebe je patriotizam očigledno “Nemoj tuđe a mi u isto vrijeme ne nudimo ništa. Sjedi u mraku i budi patriota, ako nisi zadovoljan sa ništa onda nemaš samopoštovanja”.
Za mene bi patriotizam bio izgraditi domaću privredu, školstvo, zdravstvo, infrastrukturu... ako je tebi primarno muzičko tržište, bujrum.
I, šta, osim domaćeg ili srbijanskog, ne postoji širom dunjaluka neka muzika koja bi te privukla? Portugalski fado, marokanska berberska muzika, mongolsko grleno pjevanje?
Samo Tea ili bosanski pendant Tee?

Srbija ima Pink/Grand
Dabogda Bosna propala, prije nego što dobije domaci Pink/Grand.

I ovdje sam shvatio da između nas nisu svjetovi, već galaksije.
Za 3/5 spremni!
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25195 times
Been thanked: 25617 times

Post by ironman »

Kakve su glasovne mogucnosti Shakire?
I cega se sjecamo iz njenog prvog spota?
Pjevanja ili plesa :D.
A globalna zvijezda.
Nije mi jasna rasprava..
Nema tog Boga koji bi me natjerao da odem pogledat operu ili balet.
Cak i filharmonijske orkestre mogu poslusat samo kad rade obrade hitova jer me nervira ozbiljna muzika,vecina djela zapravo.
A znam Sinanovu svaku napamet plus sto me pogodi ko Kirkova sola :ooo
Opusteno..nije sad da su lojave bradonje dosle i trubale u trube u Seheru.
dream of spring...
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Shakira je dobro kombinovala pjevanje i ples.

Ova Tea samo ima ples.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25195 times
Been thanked: 25617 times

Post by ironman »

Chan wrote: 12 Dec 2023, 11:13 Shakira je dobro kombinovala pjevanje i ples.

Ova Tea samo ima ples.
Aha,primijetio si :D.
dream of spring...
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

ironman wrote: 12 Dec 2023, 11:16
Chan wrote: 12 Dec 2023, 11:13 Shakira je dobro kombinovala pjevanje i ples.

Ova Tea samo ima ples.
Aha,primijetio si :D.
Uzeo si Shakiru kao primjer samo zbog Piquea i Barce.

Biži ba :oo
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14344 times
Been thanked: 9936 times

Post by Julia-Klara »

Meni su od malena govorili da "glumim", da "se pravim", jer sam voljela i volim klasicnu muziku.
Ovo sto sto se sad slusa, ukljucujuci Prijovicku, Teu, Cecu, Seku, cijeli Juzni Vetar, znaci neka muzika koja je pocela egzistirati jos dok sam bila mala, te se razvijala u nekom MENI krivom smjeru, meni licno nanosi fizicku bol. Bukvalno.

Nije mi se jednom desilo da nesto pustim i uspijem poslusati 10-15 sekundi prije no sto ugasim.

Nekima je smijesno, nekima nije, ali meni ovo sad nije nista drugo do DZIGERA.

Vec dugo ne ulazim u rasprave sta je dobro, sta valja, sta ne valja, ko zna pjevat, ko ne zna. Samo znam da postoje stvari koje MOGU slusati, i one koje NE MOGU :cudi

Ovakvu muziku ne mogu. I nije ovo "ciganska/romska muzika" kako je nazivate, ovo je turbodzigera, koja direktno udara na moje mozdane vijuge.

ehet :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 10:37Zašto Pink/Grand štanca nove pjevače a mi nemamo ni 10%.
Nismo znali iskoristiti što imamo polugolu Selmu Bajrami pa je morala sama izgraditi karijeru, nismo znali ni kulturno obučenu prirodno lijepu Mayu Sar, ni Irinu Kapetanović koja podsjeća na Janis Joplin, ni Anidu Idrizović koja je imala sve da postane bošnjačka Britney Spears.

Treba li omladina sada da sluša nekog Žeru od 60 godina kojeg više ne razumiješ ni kad priča ni kad pjeva? Jer jedina je alternativa druga država pošto nema alternative u Bosni i Hercegovini. Ko je tu kriv?
Nije nestala samo divna Maya Sar i krasna Irina Kapetanovic, nego se muci i Ilma Karahmet koja je vrhunski talent (ali nije htjela pristupiti Grandu), kao i Dzejla Ramovic koja lagano ide ka kicu, a moze puno bolje. Rialda Kadric koja je negdje u Teinom rangu je otisla za Beograd da pokusa nesto ostvariti, ali nije uspjela koliko vidim. Svodi se na novac koji se ne ulaze u muzicku produkciju. Spominjala sam Amila Loju, osim njega niko drugi nista ni ne pokusava.

Ovo je moderna romska produkcija Julia, a ti o tome mozes misliti sta god hoces. Meni odredjena muzika pase odredjenom raspolozenju. Moj apsolutni favorit u muzickom smislu je jazzy funk, ali ga ima premalo i na svjetskom nivou, o Bosni da ne govorimo.

Nisam se nesto naljutila na Shadow Chan, ne brini. Znam da nije kvarna.
Memento Mori

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Tesko da moze bolje od ovoga, ali nije ni blizu mjesta koje zasluzuje:

Memento Mori

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Chan wrote: 12 Dec 2023, 10:53
Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 10:43
Metallica je u ovome samo benchmark. Bend tog kalibra treba dovesti, a još bolje ako su trenutno izuzetno popularni.

Zagreb i Beograd već više od dvije decenije imaju razna gostovanja top stranih grupa od Iron Maidena do ostalih (EXIT da ne i govorim), a kod nas truba. Za Sarajlije je haman vrh kad Merlin održi koncert. Ne bi ni Solomun, a koji je jedan od lidera elektronske muzičke scene, nastupao u BiH da on sam nije Bosanac.

Imali smo malo nešto neposredno nakon kraja rata sa U2 i sličnim grupama i to je sve u suštini. Jedne godine je bio i Deep Purple.
I ja sam se pogrešno izrazio. Metallicu treba dovesti u Sarajevo. Oni i danas gostuju širom svijeta a i gostovat će u 2024. godini, ali je razlika što u tim državama gostuje Metallica ali i noviji strani izvođači, stariji domaći umjetnici ali i mladi.
Reći da treba dovesti (samo) Metallicu umjesto Žere je isto razmišljanje kao kod onih što u 2023. godini ne vide dalje od Jabuke i Dugmeta, samo internacionalno.

Ne znam ni ja puno novih izvođača, Ed Sheeran, David Guetta i one Albanke što su uspjele u Americi ali je žalosno što nas zaobilaze kod svake europske turneje.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 11:59
Chan wrote: 12 Dec 2023, 10:53

I ja sam se pogrešno izrazio. Metallicu treba dovesti u Sarajevo. Oni i danas gostuju širom svijeta a i gostovat će u 2024. godini, ali je razlika što u tim državama gostuje Metallica ali i noviji strani izvođači, stariji domaći umjetnici ali i mladi.
Reći da treba dovesti (samo) Metallicu umjesto Žere je isto razmišljanje kao kod onih što u 2023. godini ne vide dalje od Jabuke i Dugmeta, samo internacionalno.

Ne znam ni ja puno novih izvođača, Ed Sheeran, David Guetta i one Albanke što su uspjele u Americi ali je žalosno što nas zaobilaze kod svake europske turneje.
Eto Ed Sheeran bi bio dobar.

David Guetta je bio već jednom. Evo našao sam i članak https://www.klix.ba/magazin/muzika/davi ... /101219002

2010. godina. Pogledaj dole zadnju rečenicu članka:
"Sve u svemu, važno je istaknuti da je Sarajevo nakon nastupa Tiesta, Carla Coxa i Davida Guette napokon postalo destinacija koju svjetski poznati i kvalitetni DJ-evi ne zabilaze u širokom luku."

Aha... 13 godina kasnije i opet ništa ili je samo u tragovima, a po pravilu bi Sarajevo svake godine trebalo imati nastup nekog jakog i poznatog stranog benda ili solo izvođača.
Last edited by Masamune on 12 Dec 2023, 12:13, edited 1 time in total.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Naseef Mushroom wrote: 12 Dec 2023, 11:59I ja sam se pogrešno izrazio. Metallicu treba dovesti u Sarajevo. Oni i danas gostuju širom svijeta a i gostovat će u 2024. godini, ali je razlika što u tim državama gostuje Metallica ali i noviji strani izvođači, stariji domaći umjetnici ali i mladi.

Malo i siromasno trziste, opet se radi samo o novcu. To sto mi imamo veliki ego pa ne mozemo realno sagledati situaciju, je sasvim druga stvar.
Memento Mori

Post Reply

Return to “Muzika”