Bosna pod vodom

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2945 times
Status: Offline

Re: Bosna pod vodom

Post by Pasaga »

ružni wrote:Drago mi je što su nas ove poplave bar privremeno ujedinile i da smo konačno shvatili da nije problem prihvatiti drugog. Ovih dana ljudi su se ujedinili, na nasipima i ostalim mjestima gdje kritično, sastali su se stari i mladi, Delije-Grobari-Manijaci-Pitari-Robijaši, sva tri naroda su zajedno dijelila i zadnju koru hljeba, zadnje čizme dok su pomagali, branili kuće zaraćenih komšija i izvlačili sve one kojima je potrebna pomoć, bilo da se radi o ljudima ili životinjama. Ne možemo biti solidarni ako nemamo toleranciju, a tolerancija ne postoji bez prihvatanja i poštovanja drugog.
Hoće li konačno kliknuti u našim glavama da se i u normalnim uslovima ponašamo ovako ili će nas to samo držati u katastrofama? Zar ne bi trebali biti i sutra nakon poplava ovo što smo bili danas, zar je teško biti dobar čovjek? Valjda smo danas svi ponosniji na sebe nego što smo to bili juče, i zašto to ne bi bili i sutra kad ne budu ovakvi problemi :hm
:aplauzz :respekt .... :cool
..uz jednu napomenu.... :djed

..ima odje par njiha koji cesto izmaknu kontroli. :kafa
Mozda sam se trebao obratiti Behki???
Neznam dali ovaj forum,kuca,ima te kapacitete u svom zakoniku.
Prema takvim treba poduzeti vaspitno-popravne mjere.....odma,hitno....

. :lopta
Last edited by Pasaga on 20 May 2014, 14:37, edited 1 time in total.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

:klanja

[ytube][/ytube]
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Nekakav članak, nije čemu :cudi

12 najvažnijih činjenica o poplavama u BiH

Image

Bosna i Hercegovina se u proteklih sedam dana suočila sa najvećim prirodnim izazovom u svojoj historiji. U samo 22 godine ovu zemlju je prvo poharao četverogodišnji krvavi rat, a potom i elementarna nepogoda neviđena na Balkanu u posljednjem stoljeću. Neki bi rekli i previše za malu zemlju.

Agencija Patria donosi listu 12 najvažnijih činjenica o svemu što se u Bosni i Hercegovini događalo posljednjih nekoliko dana.

1. Žrtve - Zvaničan broj onih koji su izgubili život u poplavama još uvijek nije poznat. Preliminarni podaci govore o više od 30 mrtvih, podjednako u oba entiteta. Pouzdano se zna da je najviše mrtvih u Doboju - devet. Konačan broj će biti poznat naknadno, ali će, očekuje se, biti i veći.

2. Kuće - Najmanje 10.000 hiljada porodica u BiH je trajno ostalo bez krova nad glavom. Najviše štete kućama nanijela su gigantska klizišta u okolici Zenice i Tuzle. Cijela naselja su ili zbrisana ili postala neuslovna za život. U potpunosti je uništen i veliki broj kuća uz riječne doline. Niko ni ne broji kuće koje su djelomično oštećene i gotovo zauvijek kontaminirane vlagom i kojima su temelji uzdrmani. O kakvoj šteti se radi najbolje govori da za izgradnju samo 10.000 novih kuća treba najmanje 500 miliona KM!

3. Potop - Procjene Ministarstva sigurnosti BiH govore da je između milion i po i dva miliona ljudi u BiH pogođeno direktno ili indirektno ovom elementarnom katastrofom – potopom koji traje sedam punih dana!

4. Paraliza - Sedmodnevna paraliza gotovo cijele zemlje donijet će ogromne gubitke ionako slabašnoj privredi. Na područjima koja su direktno pogođena poplavama izgubljene su desetine hiljada radnih mjesta, a najviše su pogođena mala i srednja preduzeća u dolini Bosne. Samo rudnik Šikulje u Lukavcu neće raditi više od tri mjeseca, a pitanje je u kakvom je stanju Natron ili druge fabrike u ovom dijelu BiH. Taj ekonomski udar će se sigurno u narednim sedmicama osjetiti u cijeloj državi, pa i regionu.

5. Infrastruktura - Godinama obnavljana i građena infrastruktura u BiH vraćena je najmanje 10 godina unazad. Stotine kilometara magistralnih i lokalnih cesta u BiH su uništeni ili teško oštećeni. Mostovi odneseni, dalekovodi povaljani, vodovodi u prekidu.

6. Bilans – Štete će se mjeriti u milijardama maraka. Federalni ministar za raseljene Adil Osmanović se jutros odvažio i ocijenio da će biti potrebno više od pet milijardi maraka.

7. Najgore – Gotovo trećina države je bila poplavljena, ali bez ikakve sumnje najgore su prošli gradovi Doboj i Maglaj. To su najnaseljenija područja koja su u potpunosti bila poplavljena. Voda je ovim gradovima za nekoliko sati narasla i poput cunamija šokirala građane, nenavikle na takve situacije. Velike poplave su bile i u Posavini, ali tamošnje stanovništvo je spremnije na ovakve situacije.

8. Država – Spasilački napori i reakcije vlasti su potvrdili da entiteti u BiH i dalje vode glavnu riječ. Nije to pitanje nadležnosti i ovlasti, već činjenice da Vijeće ministara BiH nije našlo za shodno ni formalno proglasiti stanje prirodne nesreće u državi. Entitetske i lokalne vlasti su, mora se priznati, reagirale žustrije i aktivnije.

Ovo je mogla biti prilika da se država i Vijeće ministara nametnu kao prava vlada i s vrha koordiniraju spasilačke napore jer elementarna nepogoda nije poštovala entitetsku liniju. No, nažalost, ništa od toga.

9. Solidarnost – Ako već ne mogu računati na državu, građani su se uvjerili da mogu računati jedni na druge. Hiljade, desetine hiljada ljudi se, bukvalno od prvog dana stavilo na raspolaganje u akcijama pomoći. Nema broja akcijama i inicijativama za prikupljanje interventne pomoći i to je sreća u nesreći. Narod je bolji od države.

10. Prognoza – Sad je valjda svima jasna važnost Meteoalarma, jer tri dana prije katastrofe objavljeno je narandžasto upozorenje o potencijalno opasnom vremenu. Ubuduće kada čujete ovakvo upozorenje pogledajte kroz prozor i bude oprezni.

11. Letjelice - Državi pod hitno treba funkcionalna flota. BiH se svake godine suočava sa požarima, pa i poplavama, ali se ovaj put pokazalo da nije rješenje moljakati za pomoć susjede za svaki let. BiH mora imati helikoptere, pa i državni avion za hitne medicinske transporte.

12. Evropa – Sad je jasno da približavanje članstvu u Evropskoj uniji nije „šuplja priča“. Da smo riješili pitanje Sejdić-Finci na vrijeme možda bi danas kao i Srbija gledali u oči evropskom fondu solidarnosti teškom milijardu eura. Ovako, Brisel sakuplja mrvice i načine da dio pomoći pošalje i u BiH.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Lebowski wrote:Nekakav članak, nije čemu :cudi
:ha karma za uvod :klanja
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Spominajalo se danas ovo čišćenje pa evo nešto na tu temu. Ovo nisam gledao, predugo traje, premotao sam tamo na kraj i vidi se kako smeće sa gomile napravljene na obali guraju u rijeku bagerom, kao i čistače kakp lopatama bacaju smeće u rijeku. :aplauz

Na društvenim mrežama kruži video sa radne akcije u Zavidovićima, na kojem se vidi da stravične poplave koje su pogodile našu zemlju pojedince nisu ničemu naučile.

Prilikom čišćenja obale rijeke na kojoj su poplave ostavile hrpe smeća, revnosni radnici svo pokupljeno smeće jednostavno su ponovo gurnuli - u rijeku.
[ytube][/ytube]

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant »

Ovo zgrtanje smeca vala nije vrijedno spomena s obzirom na trenutnu situaciju.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Nije problem, negdje se stvarno ne može razmišljati al vala negdje možeš ubiti dvije muhe jednim udarcem i eto da se učimo malo kulturi, završiće ovo smeće opet 10, 20, 50 km nizvodno. :oo Dobro, nije ni to problem al valja mi slušat kako je ovo sve kazna zbog našeg odnosa prema prirodi, rijekama, kako je ovo Božija kazna, opomena.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

kad bi samo znao sta bosna odnese smeca iz SA a ti je kao ono jedinica mjere za civilizaciju u nasoj drzavi.

sad je samo najbitnije normalizovati zivot.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Slažem se al eto, nije da se ne može ponešto i usput.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Konsultant wrote:Ovo zgrtanje smeca vala nije vrijedno spomena s obzirom na trenutnu situaciju.
Takvao smece se moze iskoristiti i jos dobro zaraditi.
Naime,na zapadu,upravo takvu sortu smeca,i jos goreg,koriste u toplanama i kotlovnicima
za zagrijavanje zgrada...gradova uopste.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

razumijem sta hoces reci, samo nisu svi isti. ne pamtim kad sam frkno plasticnu bocu mimo kontejnera. a u rijeku nesto frknuti... pu pu pu
vec godinama u SA imas kontejnere za plasticne boce, tamo je najmanje boca.
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

NASA objavila snimke poplava iz svemira
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/v ... 697&src=ve
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Nigdje Maglaja i sl. Okasnila im slika.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Konsultant wrote:razumijem sta hoces reci, samo nisu svi isti. ne pamtim kad sam frkno plasticnu bocu mimo kontejnera. a u rijeku nesto frknuti... pu pu pu
vec godinama u SA imas kontejnere za plasticne boce, tamo je najmanje boca.
Drug...
To je posebna grana privrede...ako se moze rec...
Ovdje postoje firme koje se samo time bave.
Vjeruj,utrkuju se ko ce prije do kontenjera.
Tako da sad imaju firme koje moraju imat certifikate za tu djelatnost.
Svaka firma ima svoje obiljezene konjtere sa posebnim bojama,tako da nemoze doci do zabune.
Sortira se karton,staklo,plastika,tvrda plastika,metal...obicni papir.....
Kazne su ogromne,ako se ne pridrzavas pravila,imaju kontrolne kamere.
Te firme garantovano posluju sa vinstom.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

naravno, u tome je isto lova al odosmo s teme.
Trepavica

Post by Trepavica »

Image
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma »

Trepavica wrote:Image
To je taj bosanski mentalitet.Ništa ga ne može uništiti.

U svakom problemu,nađu svjetliju stranu....svaka čast :cool
Trepavica

Post by Trepavica »

Fatma wrote:
Trepavica wrote:Image
To je taj bosanski mentalitet.Ništa ga ne može uništiti.

U svakom problemu,nađu svjetliju stranu....svaka čast :cool
Niko kao mi... i neka nas... :srce
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Kažu da je Tešanj spasio Doboj,a da je Gradačac spasio Šamac.Nekome smeta činjenica da narod može da živi zajedno ali i probosanska politika....
Evo šta o tome kaže gradonačelnik Doboja...

Petrović: Vlada RS je uvela vojnu upravu u Doboj, smeta im probosanska politika i pomoć iz FBiH
Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izjavo je u razgovoru za Klix.ba da je u tom grad zavedena vojna uprava nakon što je predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović odnijela odluku o imenovanju povjerenika vlade
Štab za vanredne situacije imenovao je generala Momira Zeca za povjerenika za Doboj, zbog, kako je saopćeno, uočenih slabosti u sređivanju situacije pod komandom generala Zec. SDS je jučer saopćio da vlada koristi neviđenu tragediju i da su nasilno preuzeli vlast u Doboju.

Neka me uhapse

Petrović je za naš portal izjavio da je danas podnio krivičnu prijavu protiv premijerke Cvijanović i generala Milomira Zeca.

"U RS-u je zavedena totalna vojna uprava... Politika se miješa. Ovo je katastrofa. Iako ljudi imaju hiljadu problem, oni se politički obračunavaju. Nije vrijeme za to. Treba da svako radi u skladu sa zakonom. Doboj je dobio ogromnu podršku u svakom pogledu, i iz FBH, ali i mnogih država. Nekome je to zasmetalo. Smatrali su da će Doboj biti uništen poplavom, kao i probosanska politika koju vodimo. Kad se vidjelo da ćemo ostati živi, radi se svim sredstvima protiv nas. Svi koji smatraju da u Doboju trebaju pobijediti, trebaju pomoći da se ovdje radi za bolje ovdašnjeg čovjeka, da pomognemo narodu koji nema vode i struje", rekao je Petrović.

Petrović je odbacio takve špekulacije da je bio i policijski obrađivan zbog neadekvatnog reagiranja nakon izbijanja poplava, ali više ga ništa ne iznenađuje.

"U odluci stoji da je za izvršenje odluke zadužen načelnik Centra. Ako ovako mogu raditi, možda ću biti i uhapšen. Neka podnesu krivičnu prijavu protiv mene što je pala kiša", dodao je Petrović.

Kaže da neće napustiti dužnost i Doboj.

"Bit ću tu i raditi, očekujem reakciju međunarodne zajednice", poručuje dobojski gradonačelnik.

Žali se da nakon uvođenja vladinog povjerenika, imaju i problema s pristupima računima dobojske općine, iako se radi o računima u privatnim bankama. Očekuje reakciju i međunarodne zajednice, ali i pravosuđa.

"Pitanje je da li će se dozvoliti da svako udara pečatom i smjenjuje gradonačelnika koji je biran voljom naroda. U tom slučaju izbora ne mora ni biti, šta će nam izbori.... Jer, kome god padne na um da smijeni gradonačelnika on to i učini", dodao je.

Gdje je Dodik bio?

Na pitanje ko stoji iza takve odluke, Petrović je rekao:

"Pa Dodik je predsjednik RS.... Predsjednica Vlade RS Cvijanović je mene smijenila, ne znam ko je odgovoran", rekao je.

Komentirajući optužbe da u trenutku izbijanja poplava nije bio u Doboju i da se pojavio tek treći dan, Petrović je, kazavši da su to paušalne ocjene, uzvratio kontraoptužbama:

"Ja vama mogu reći da Dodik nije bio u RS, da tamo nije bila ni premijerka RS... Ko kaže da nisam bio!? Vidjet ćemo gdje su oni bili, gdje sam ja bio... Oni će otići mjesec ili dva ali meni će ostati grad. Trebaju me ili uhapsiti. Neka preuzmu Doboj", zaključuje
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14460 times
Been thanked: 10004 times

Post by Julia-Klara »

:sok

Brcaci i nasa pomoc "odbijena" od strane Posavske zupanije jer nisu zadovoljni kako se radilo :sok danas je krpljenje nasipa moglo biti zavrseno, ali nakon kritiziranja timova, ljudi se pokupili i otisli kucama :sok malo sam zbunjena

[ytube][/ytube]
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Post Reply

Return to “BiH”