Zanki wrote: 14 Dec 2023, 09:00
Navukla se na lindtove čokolade, ali ova mi najboljša od svih
тест мыши онлайн
Hoću reć jednu mogu sama poist za tren, ove se ne dijele ni su kin... sam cap i neeejma je
isao sam onomad kod njih u fabriku... omg..
nakon posjete sam bio najmanje sest kila tezi..
Mladji sin bio kod Ritter - cokolade proizvodjaca, direktno u proizvodnji, kaze samo jos gace nije moro skinuti Higijenski propis. Poslije nije mjesec cokolade htjeo pogledat
Fenomen rastuće netolerancije, isključivosti, osporavanja, omalovažavanja, vrijeđanja, nipodaštavanja, mržnje, prijetnje i svega drugoga za što imam osjećaj da svakodnevno raste u svim sferama života, postaje sve prisutniji. Moje pravo na vlastiti izbor svega što želim učiniti svojim identitetom, svojim pogledom na svijet i život, koji me okružuje, svoj stav, trebalo bi da se reflektira davanjem istog takvog prava i mogućnosti svima onima sa kojima, na bilo koji način, dolazim u kontakt i susrećem se. No čini mi se da je upravo suprotno.
Zbog čega je to tako? Da li mi se samo čini da je to u porastu i ima li lijeka tome? Argumentirana rasprava, iznošenje činjenica, dokaza i argumenata kao da prestaju postojati a nametanje svojih (jedino ispravnih !) stavova postaje opsesija, zadaća, nužnost i moranje. Gubi se osjećaj za pravdu, principijelnost, socijalna i svaka druga osjetljivost, svaka vrsta empatije i kao da u svakome čuči mali diktator koji raste svi bi unificirali svijet oko sebe i učinili ga beskrajno šabloniziranim i to isključivo po vlastitom kalupu.
Bilo bi logično da vapaj za vlastitošću pobuđuje potrebu da se isto to želi, nudi i pruža i drugome, da vlastiti izbor svoga okruženja ne podrazumijeva i njegovo nužno nasilno prekrajanje a da se vlastiti individualitet nudi kao primamamljiv ekskluzivitet koji će ne samo privlačiti i vezati slične vrijednosti nego će i vršiti uticaj na dobrovoljne, racionalne i primamljive korekcije u ponašanju onih koji prepoznaju te vrijednosti. Sistem ili ljestvica vrijednosti u bilo kojoj oblasti života ne gradi se individualnim odnsom prema njoj nego upravo suprotno, nju (tu ljestvicu) gradi odnos većine prema nekoj vrijednosti a pojedinac onda prihvaća ili odbacuje neke od njih prema vlastitom odabiru. Dakle korigira sebe i svoje ponašanje u skladu sa univerzalnom, općevažećom, vremenu, prilikama i sredini, prilagođenom ljestvicom.
Umjesto toga danas bi svatko da sačini vlastitu ljestvicu, da je učini obaveznom i nametne svima a da sve ono što je izvan nje, što je drugo i drugačije, ospori, napadne, zabrani, izvrijeđa, proglasi i opiše najcrnijim mogućim pridjevima. Rase, nacije, religije, kulture, tradicije, vremena, prilike i sve što čini naše okruženje, umjesto prožimanja, sinkretizma, bogatsva, šarenila, izobilja i ljepote raznovrsnosti, kljaštri se, ogoljuje, pojednostavljuje, unificira, reducira i nastoji prilagoditi i individualizirati po mjeri svakog pojedinca ponaosob, kao da je on sam Bog koji to tako želi i uređuje isključivo prema svojoj volji i prohtjevu koji je svevažeći, univerzalan, obavezan i unikatan. Dokle?!!