Posljedice i obnova poslije poplava

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times
Status: Offline

Posljedice i obnova poslije poplava

Post by Krokodil Behko »

Žitarice uništene, hrana poskupljuje!

Image

Vremenske nepogode koje su zahvatile veći dio BiH prouzrokovale su ogromne štete poljoprivrednicima, koji već sada procjenjuju da će rod pšenice, kukuruza i krompira biti umanjen i do 80 posto.

Manji i prinos

Zbog već izvjesnog lošeg roda poskupjet će i osnovne životne namirnice, upozoravaju poljoprivredni proizvođači i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača. Očekuje se da se smanji i prinos povrća i voća, pa i više cijene.

Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH, smatra da
će posljedice nevremena koje je utjecalo na usjeve, osim na vlastitom džepu, građani osjetiti i u smislu lošeg kvaliteta plodova.

- Izvjesno je da će poljoprivrednici morati presijavati proizvode, što će dovesti do kašnjenja plodova. Očito je da će biti poskupljenja hrane, ali još je rano pričati za koliko - kaže Rašidović.

Štete nastale zbog vremenskih nepogoda najviše su, ipak, pogodile poljoprivrednike Tuzlanskog kantona (TK).

- Veliki dio zasijanih površina je poplavljen i uloženi trud je uništen. Poplave su sprale gnojivo i to će izazvati velike štete. Najviše su pogođeni usjevi pšenice, krompira, kukuruza, generalno žitarica, i to će se odraziti kasnije i na sve ostalo. Mogu slobodno kazati da će prinosi ovih usjeva biti za više od 80 posto manji zbog šteta koje su izazvale poplave - kazao je za "Avaz" Mevludin Isanović, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Isanović ističe da su najveće štete od poplava na predjelu rijeke Spreče i na teritoriji Kalesije.

Sami s troškovima

Vodostaji rijeka ugrozili su poljoprivredna dobra i u Kaknju, Zenici, Fojnici, Bihaću... Ipak, najteže poljoprivrednicima pada to što se, kako kažu, dok su korak od bankrota, nadležni bave kalkulacijama, a o nadoknadi štete se ne izjašnjavaju.

Kažu da je već izvjesno da će poljoprivrednici sami snositi sve troškove.

- Nema rezervnih fondova, niti se ikad predviđaju veća namjenska sredstva za ovakve slučajeve. Za propale usjeve sami se snalazimo - tvrde poljoprivrednici.

Pod vodom pšenica i kukuruz u Semberiji

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da je oko 80 posto pšenice u Semberiji uništeno vodom. Prema njegovim riječima, ništa bolje nije ni s kukuruzom, koji leži u blatu i korovu.

- Od vlage i vjetrova pšenica je polijegala, a što je najcrnje, i oboljela je - kazao nam je Maletić, dodajući da ima i onih poljoprivrednika koji od svojih propalih usjeva već prave silažu za stoku.

80 posto bit će manji rod pšenice, kukuruza i krompira
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Re: Žitarice uništene, hrana poskupljuje!

Post by Konsultant »

i onako sve zivo uvozimo. ne sekiram se oko toga.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Lagumdžija: Razmjere materijalne štete se mogu mjeriti sa onima u ratu!

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Zlatko Lagumdžija u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekao je da su štete nastale poplavama ravne štetama koje bi bile prouzrokovane ratnim razaranjima, te da se radi o milijardama KM direktne štete.

Lagumdžija je rekao da je nakon sjednice kriznog štaba Ministarstva vanjskih poslova dogovorena priprema odgovarajućih informacija o urgentnim aktivnostima u naredna dva dana. On je kazao i kako je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande zatražio da sjednica VM u utorak bude posvećena informaciji o onome što se događalo, planovima na koordiniranju ukupnih aktivnosti kako u kriznoj situaciji tako i o onome što dolazi poslije, a to je saniranje šteta.

"Naša diplomatsko-konzularna mreža je u punom pogonu i u komunikaciji sa zemljama domaćinima. Tražili smo da se angažiraju na konkretnoj i hitnoj pomoći koja je sada potrebna. Također smo od stranih ambasada i misija u BiH tražili da se i oni uključe u sva ova događanja. Uputio sam poziv da nam do ponedjeljka dostave informacije šta možemo očekivati u periodu koji je pred nama i da nam pomognu u saniranju šteta", rekao je Lagumdžija i dodao da se tokom dana očekuje dolazak britanskog aviona i 36 specijalaca koji su obučeni za spašavanje i pomoć u ovakvim situacijama.

On je rekao da je razgovarao s premijerom Vlade FBiH i predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske Miloradom Dodika i da je neophodno da nadležne institucije naprave što brže ocijene šteta.

"U ovom trenutku se vidi da su štete u materijalnom smislu ravne štetama koje bi bile prouzrokovane pravim ratnim razaranjima. Radi se o milijardama direktne štete", kazao je Lagumdžija za AA.

Ministar vanjskih poslova BiH je rekao kako je pozvao predstavnike međunarodnih institucija, ambasadore i međunarodne organizacije i finansijske institucije kako bi ih informisao o dešavanjima, te da im predstavi plan očekivanja u "onome što se zove otvaranje procesa jedne ozbiljne sanacije ove nesreće". Lagumdžija je rekao da pomoć u velikoj mjeri zavisi od spremnosti države i međusobne saradnje institucija unutar zemlje.

"Ne možemo očekivati da nam neko nadoknadi sve: Nama je sada potrebno da imamo što je moguće veću inicijalnu injekciju za tu pomoć i da se pokaže solidarnost međunarodne zajednice. Štetu koja se desila nama neće pokriti međunarodna zajednica. Tu štetu ćemo u velikoj mjeri i mi morati da saniramo. Od međunarodne zajednice trebamo očekivati da se uključi u paket pomoći koji bi značio sanaciju šteta koje su do sada nastupile", rekao je Lagumdžija i dodao da BiH očekuje pomoć i sa istoka i sa zapada i svih zemalja koje su u Vijeću za implementaciju mira, te zemalja iz susjedstva, ali da ne očekuje da zemlju popravi "iko drugi osim nas samih".

On je rekao da se nada da je ovo veliki nauk za sve i "da se moramo okrenuti boljem i funkcionalnijem organiziranju zemlje kad su ovakve stvari u pitanju".

"Tri stvari su nam sada važne. Najvažnije nam je da se svi uključimo u kriznu situaciju koja nije okončana. Druga je otvaranje procesa sanacije nastalih šteta kada voda stane i treća je utvrivanje odgovornostii ljudi koji nisu radili svoj posao i sistemskih grešaka koje imamo u samom ustavnom i funkcionalnom ustrojstvu BiH koje su dovele u situaciju da u BiH niko nije imao kapacitet da uzmu palicu u svoje ruke kao u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj", rekao je Lagumdžija.

On je rekao da paralelno sa sanacijom šteta treba utvrditi ljudske i sistematske greške kako bi u skladu s tim mijenjali zakonodavstvo i ozbiljnije poradili na ustavnim reformama.

"Ustavne reforme nisu "Sejdić-Finci već su to reforme koje će omogućiti da u ovakvim situacijama znamo ko šta radi", zaključio je Lagumdžija.

(Vijesti.ba/Anadolija)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bit će zanimljivo pratiti sad ovo kad krene međunarodna pomoć i pomoć od dijaspore, kao i unutrašnja pomoć. Baš me zanima transparentnost i organizacija.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Austrijanci će proizvoditi pitku vodu i slati u BiH

Post by Krokodil Behko »

Image

S obzirom na hitnu potrebu za čistom vodom za piće Austrija će od danas početi s pružanjem podrške BiH sa specijaliziranom Jedinicom za pružanje podrške u slučajevima katastrofe Austrijske savezne vojske koja broji do 75 vojnika, saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.

Stručnjaci Austrijske savezne vojske koristit će specijalni uređaj za dobivanje pitke vode. Dnevno proizvoditi 240.000 litara vode za piće, a time se pitkom vodom dnevno može opskrbiti 50.000 osoba, te će osigurati transport do pogođenih područja.

Pripadnici jedinice su stručnjaci za analizu vode, dekontaminaciju i dezinfekciju bunara i spremnika vode. Ovim će dodatno moći podržati aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju opasnosti od epidemije.

Jedinica za pružanje podrške u slučajevima katastrofe dopunjuje aktivnosti timova vatrogasaca i Crvenog križa koji se već nalaze u zemlji, te angažiranih helikoptera u okviru EUFOR-ALTHEA-e.

Austrijska Savezna vlada je već 20. maja ove godine za BiH i Srbiju odobrila jedan milion eura iz Fonda za katastrofe u inostranstvu. Austrijska radio-televizija (ORF) zajedno sa svojim partnerima podržava pomoć u već jedanaestoj akciji "Susjed u nevolji" pod motom "Poplave u jugoistočnoj Evropi".

(Fena)
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Re: Austrijanci će proizvoditi pitku vodu i slati u BiH

Post by Heidi »

Danke Österreich :D
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ovo je primjer, koliko se mi mučimo dok razmišljamo.
Stručnjaci Austrijske savezne vojske koristit će specijalni uređaj za dobivanje pitke vode. Dnevno proizvoditi 240.000 litara vode za piće, a time se pitkom vodom dnevno može opskrbiti 50.000 osoba, te će osigurati transport do pogođenih područja.
Zar ama baš niko kod nas nema, pa da se sjeti ovakvog uređaja?
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

i da ima behko, otiso bi u austriju (!) da ga napravi.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Posljedice i obnova poslije poplava

Post by Krokodil Behko »

Alarmantna upozorenja: Nakon poplava obim trgovine u BiH bit će smanjen za čak 30 posto!

Image

Najgore od svega što nam se desilo tokom ovih poplava jeste da su ljudi, koji su izgubili krov nad glavom, a neki i najmilije, izgubili još i radna mjesta. Kroz ostvarivanje ličnih pirimanja neće biti u stanju da saniraju materijalne štete koje se mogu sanirati, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komote BiH Ahmet Egrlić, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Objasnio je da je preko stotinu bh. proizvodnih kompanija na direktan način pretrpjelo štete. Mnoge od tih kompanije su potpuno obustavile svoju proizvodnju i neizvjesno je kada će proizvodnju ponovo moći pokrenuti.

- Ono što je zabirnjavajuće jeste da će zasigurno nakon ovoga doći do pada izvoza, do pada svježeg kapitala u zemlji, do pada poreskih i neporeskih prihoda. Kompletan protok novca, ljudi i roba bit će smanjen za gotovo 30 posto u BiH – rekao je Egrlić. Dodao je da ne zna koliko će ovako stanje potrajati i kada će ove kompanije moći ponovo pokrenuti prozovnju. Radi se o kompanijama koje su izuzetno perspektivne i koje su imale tržište u Evropskoj uniji. Također, pogođene su sve sfere privrede: drvna industija, tekstilna, metalna, prehramena i druge.

- Imamo informacije da je vrlo mali broj firmi koje su bile osigurane, i to je ono što dodano zabrinjava. Nemamo u ovom momentu nikakvih fondova koji mogu pomoći ovakve kompanije – objasnio je Egrlić.

Dodao je da su predstavnici VTK BiH kontaktirala Euro komoru, Svjetsku federaciju komora, Balkanasku asocijaciju komora, kako bi putem komorskog sitema doprinijeli da bh. kompanije ne izgube tržište u svijetu i Evropi. Tražili su da komore drugih zemalja utječu na svoje privrednike da ne prekidaju ugovore koje su imali sa bh. kompanijama.

Egrlić apeluje i na vlasti Bosne i Hercegovine da učine sve kako bi kroz budžete, kroz poticaje, država omogućila da se što prije osigura povratak proizvodnje i radna mjesta, piše Patria.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Krokodil Behko wrote:Ovo je primjer, koliko se mi mučimo dok razmišljamo.
Sad čuo sam jednu priču vezano za nešto slično, ne mora biti 100% istinita al ne bi me iznenadilo ni da jest. Kao naš čovjek koji radi gore u Skandinaviji, u Norveškoj, je preko neke firme njihove obezbijedio donaciju od par tih mašina, čega već, za proizvodnju pitke vode, ili čišćenje, nebitno.
Sad on je to ponudio ovim ovamo znači to bi bila donacija koja vrijedi par miliona eura ali su naši kategorično odbili navodeći neke "niđe veze" razloge vezano za administraciju i dozvole.

Nakon nekog vremena jave se oni tom čovjeku i pitaju da li bi se to moglo kako uzeti za pare.(valjda nisu vidjeli sebe u tom poslu pa radije će uzeti nego primiti donaciju) :lupa Čovjek ih samo odjebao.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi »

:respekt
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Lebowski wrote:
Sad čuo sam jednu priču vezano za nešto slično, ne mora biti 100% istinita al ne bi me iznenadilo ni da jest. Kao naš čovjek koji radi gore u Skandinaviji, u Norveškoj, je preko neke firme njihove obezbijedio donaciju od par tih mašina, čega već, za proizvodnju pitke vode, ili čišćenje, nebitno.
Sad on je to ponudio ovim ovamo znači to bi bila donacija koja vrijedi par miliona eura ali su naši kategorično odbili navodeći neke "niđe veze" razloge vezano za administraciju i dozvole.

Nakon nekog vremena jave se oni tom čovjeku i pitaju da li bi se to moglo kako uzeti za pare.(valjda nisu vidjeli sebe u tom poslu pa radije će uzeti nego primiti donaciju) :lupa Čovjek ih samo odjebao.

Image
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Ne znam gdje da turim, al def. spada pod "obnovu" :D

PRAUNUK STJEPANA RADIĆA POZIVA NA REVOLUCIJU 'Trenutak je da prestanemo biti roblje šačice govana'

Brčko
AFP
(1/2)
Autor: Portal Jutarnji.hr
Objavljeno: prije 19 h i 56 min

inShare
8

Facebookom se u četvrtak nezaustavljivo širi i skuplja lajkove status glazbenika i blogera Stjepana Krznarića, poznatijeg po forumskom nadimku Drito Konj, u kojemu istresa dušu povodom zbivanja posljednjih desetak dana koliko na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske traje bitka protiv nezapamćenih poplava.

Dragi ljudi, ja sam rođen u fairly nacionalističkoj i katoličkoj obitelji. I u istoj odgajan. Crkva mi se zgadila još kao klincu kad me pop onesvijestio dižuć me za oba uha u zrak čime je pogodio nekakvu Spock točku i ja odoh ukurac. Pitao sam ga nekaj u vezi Isusa i pustinje, a kaj mi je bilo nelogično. Imao sam 9 godina. Sa 12 sam zaključio da je čitav taj crkveni mehanizam mrtvi kurac i više nisam imao veze s njim. I dobrog popovlja, ima. Al nisu dobri jer su popovi, dobri su jer su dobri ljudi. Slučajno su popovi, nasjeli su na propagandu pa odabrali taj posao. I napravit će razliku. Al istu razliku će napravit drag vodoinstalater, automehaničar ili zidar. Ili susjed nebitne vokacije. Ta šupačka organizacija je kroz povijest uništila toliko toga, da nije istina. A ljudi joj i dalje vjeruju. Zašto? Jer se boje vjerovat sebi i razmišljat za sebe. Ne govorim ovdje o katoličkoj crkvi, govorim o svima. Govorim o bilo kojoj religijskoj organizaciji koja ima više od jednog pravila i to jedno ne glasi 'ne budi šupak'. Razmislite.

Rođen sam i odrastao u relativno nacionalističkoj obitelji. Da, kad sam bio mali, pušio sam spike da postoje neke razlike između Hrvata, Srba, Bosanaca i ostalih Balkanaca. Mislim, postoje, al nisu to one razlike kojima su me učili. Imao sam sreće da sam rođen s mozgom koji posjeduje kapacitete zaključivanja sam za sebe, za razliku od većine ljudi. Jebiga. Ta većina mora bit naučena. Nije to ništa strašno, ali pruža veliku sposobnost manipulacije bilo kome tko se predstavi kao autoritet. I onda se njima manipulira, od početka, od rođenja. Kao nekakva višestoljetna krvna zavada dvije obitelji kojoj kroz par generacija nitko više ne zna uzrok. Ali Srbi su zli, Bosanci glupi, a Hrvati šupci. O potonjem bi mogao mnogo napisat, ali to bi me skrenulo s teme, pa neću.

Moj stari je veliki Hrvat. I onak, u mnogo toga je dobar čovjek, pomagao je ljudima uvijek, bla sra. Al nikad nisam uspio skužit taj njegov nacionalistički sklop u glavi. Uvijek su tu bili Hrvati i Srbi koji su nešto krivo napravili jedni drugima, tj. Srbi su neš krivo napravili. Pradeda s mamine strane je Stjepan Radić. Da, to mi je pradeda. Njega su "ubili Srbi u saboru". Mislim, proveo sam djetinjstvo slušajuć ta sranja. Probali su me uvuć kao 17 godišnjeg klinca u Hrvatsku Seljačku Stranku. Bio sam na jednoj sjednici. Za golemim stolom je bila masa fosila i u roku 4 sata su uspjeli doć do pitanja da li kvake na vratima prostora stranke trebaju bit mjedene ili aluminijske, tako nešto. Pitao sam da koji im je kurac i da troše vrijeme. Rekli su mi da sam mlad i da ne razumijem politiku. To je prvi i zadnji put da sam se družio s političarima, osim jednog puta kad sam bio sa Rojsom na kavi, al to je posebna priča.

Stjepan Radić kojeg su ubili Srbi. Pola obitelji je profitiralo od tog imena i tog događaja. Bacili su se u politiku, imali su strašne veze, nevjerojatno je koliko ti djela druge osobe i to davno preminule mogu donijet bodova u životu. I često sam slušao kako "ima dobrih Srba, ali većina..." i slično. To sam polako počeo shvaćat na primjeru vlastitog naroda godinama kasnije, al to je isto druga priča.

Ne znam dal ćete moć skužit ovo o čem ja pišem sad, ovo kaj ću napisat.

Nije problem u narodu. Nije problem u narodima. Nije problem u jednoj religiji, problem je u svima. Sve države Balkana te uče da je ova država pored loša. Sve religije te uče da je ova druga religija loša. Svi političari Balkana te uče da su građani i političari druge zemlje Balkana loši. Jesmo skužili to sad već?

Kaj su te države i ti ljudi koji ih vode napravili za nas? Koliko milijuna nesretnih, siromašnih, iscrpljenih, uništenih ljudi imamo u ovih nekoliko državica? Da li svi ti ljudi imaju istu želju? Živjet dostojanstveno, mirno i sretno? Pa, nekak da. Ovi narodi se ne mrze, ne. Ove države se mrze. Čak ni političari se ne mrze. Piju zajedno, jedu janjetinu i voze se u privatnim avionima i skupim autima na NAŠ račun, ljudi dragi. Kad će vam to sjest u glavu? Kad ćete shvatit da nemate kaj za jesti jer gospodin u Armani odijelu sjeda u najnoviji mercedes od 300.000⁈ i vozi se okolo iz zajebancije? Kad ćete shvatit da onaj pop, hodža ili koji već kurac živi u mramornoj palači i vozi se okolo u jednako skupom autu zato jer mu vi to dopuštate? U ime Boga? Kojeg? Gdje je ta crkva kad trebate pomoć? Gdje je ta kapitalistička organizacija kojoj dajete novac? Da ste toliko novaca koliko ste dali crkvi dali za osiguranje, sad bi svaka kuća bila obnovljena u mramoru. Bile su blagoslovljene, vjerujem, sve. Da li ćete opet dati 300 kuna za ljude koji se lažno predstavljaju kao posrednici višeg bića? Na vama je da razmislite o tome.

Tragično je da nam je trebala poplava koja je sjebala tri države, neku više neku manje, da ljudi PRIMJETE da se ne mrze. Razumiješ, ni ne kužiš da ne mrziš susjeda dok ne počneš pričat s njim. A mrziš ga zašto? Jer ti je djed rekao da je loš? Jer su već generacijama Srbi, Hrvati i Bosanci zla govna, ovisno o kutu gledanja? Jer čitavo selo, koje o ničem ne zna ništa, čiji stanovnici nikad nisu izašli iz svojih izbica misli da su loši? Nemojte krivit te ljude za rat, oni nisu znali bolje. Kako znat bolje kad su žrtve višegeneracijske indoktrinacije? Kako razumjet da smo isti ako nas se od rođenja uči da smo različiti?

Kako je onda čudo da mrzimo pedere, crnce, lezbe, azijate, ćelave, beznožne, poštare, bilo koga kad ne podnosimo ni onog susjeda koji je kriv samo za to kaj mu je pradeda bio druge nacionalnosti? Jeste li sad shvatili? Jel ova poplava bila dovoljna da skužite da smo isti ili nam treba još ratova, mržnje, sranja i vječne demagogija?

I ono još bitnije od toga, koliko vam treba da shvatite da vaše države neće ništa učiniti za vas? Koliko vam treba da shvatite da ćemo mi, siromašni, mali, nikakvi, skupit koliko možemo i pomoć koliko možemo, a da će političari u svojim udobnim foteljama sa milijunskim plaćama i avionskim letovima za svaki kurac samo sastančit i pritom dobro jest i pit?

Koliko ovim narodima treba vremena da naprave jebenu revoluciju tolikih proporcija da će se kurčev svemir zatrest? Znate, u zadnje vrijeme hapse ljude koji potiču na nasilje na fejsu, stave ih u zatvor. Pogotovo kad se radi o "protudržavnom elementu", a ja sam jako blizu toga da predložim vrlo konkretne i vrlo izvedive mjere. Bandić se kurči kako bi on nekaj ovo il ono u Slavoniji, a zaboravljamo da je sagradio FONTANE za 20 milijuna kuna i planira sagradit još jedne. Zaboravljamo da je rekao da nema za raspadnuto bolničko krilo u Klaićevoj, za dječji odjel onkologije. Nema 10 milijuna. Ali ima za fontane. Koje svjetle. Troše struju, vodu i naš porezni novac. Siguran sam da u Bosni i Srbiji ima još gorih primjera. SDP. HDZ. HSS. Ne znam sve kratice. SVI su isti. Svi. Nema jedne stranke, jedne osobe, nikog tko bi vodio stvari kako treba. Pametno, fer i ljudski. Sve je puno demagogije, bijede, siromaštva i očaja.

Zašto nas tjeraju da poželimo napustit zemlju u kojoj smo rođeni? Svi mi sa područja Juge. Još bolje pitanje, zašto smo dovoljne pičkice da se damo potjerat? Zašto dajemo govnima svemira da upravljaju našim životima? Zamislite da vam ti ljudi ulaze dnevno u stan, teško plaćen podstanarski stan i uzmu vam pola ručka. Udare vam dijete. Opsuju vas. Kažu vam da ste bezvrijedni. Jer upravo to rade, BAŠ TO rade već preko 20 godina. Svi oni. I Srbija i Bosna i Hrvatska. Te države nas sustavno siluju i čine da smo bijeda, a mi im svaki put ne samo da okrenemo drugi obraz, nego u suzama pružamo sve rupe. Jer smo tako naučeni. Jer smo sužnjevi.

Al vidite, ova poplava je pokazala nešto drugo. Pokazala je da se narodi i mimo država mogu dogovorit. Da se mogu ujedinit. Da nisu bezvrijedna jadna bagra. Vrijede. I jaki su. I pomoć će drugima sebi nauštrb, za više dobro.

Ak to sad znamo, koja p.... materina nas spriječava da prestanemo bit kurčevo roblje šačice govana koja se s nama igra monopoli?

Ovim državama treba jedna žešća revolucija. Ne ova preko tipkovnice.

Prava.

Pitanje je koju pičku materinu čekamo
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Zar nam treba uređaj? :hm
Mi pitkom vodom ulice peremo.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Šteta u BiH oko 1,3 milijarde, u Srbiji do 2 milijarde eura

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ procjenjuje da bi šteta od katastrofalnih poplava u Srbiji mogla da bude od milijardu i po do dvije milijarde eura, a u BiH oko milijardu i 300 miliona eura. Iz EBRD-a navode da su u Srbiji najviše stradali poljoprivreda, putna infrastruktura i energetika, a prije svega postrojenja "Elektroprivrede Srbije".

U saopštenju se dodaje da će poplave negativo uticati na ekonomski rast i inflaciju.

Prema procjeni EBRD-a, očekuje se da će ekonomski rast Srbije biti manji od prognoziranih jedan odsto.

(Vijesti.ba/Srna)
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex »

Maglaj, jucer

Image

Image

Image

Image

bunker samo sto nije klonuo :sok

Image

horor :grana
E sad necu ni kako ja hocu
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

Prave ovaj jedan nasip citavo ljeto :grana

sad pogledah kroz prozor, Bosna nadosla, sjebalo im nasip, i zatrpalo jednu masinu :D. kad su spori :ha
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga »

Image

:ble
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Evo vlasniku ove kuće(pogle video), mom daljem komšiji može se reći, se pravi montažna kuća, bukvalno za par dana je nikla kuća kao gljiva. Eto bar nešto fino i pozitivno. :ok

[ytube][/ytube]
Samo sabura
Post Reply

Return to “BiH”