Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Moderator: Krokodil Behko
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

- Status: Offline
Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Naravno! Samo ih je lakše pokazati nego opisati. Otiđi u YT i ukucaj "How to strengthen neck muscles", "Neck strengthening exercises", a predlažem da dodaš i "Neck massage", dobićeš varijacije na temu vrlo jednostavnih vježbica koje se uglavnom rade s poda ili prislonjeno uz zid (provjerio sam rezultate pretrage, to su te vježbe koje imam u vidu, javljaju se pri vrhu rezultata).
What can change the nature of a man?
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8208 times
- Been thanked: 19305 times
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Srećom, za vrat nije problem, to uglavnom može bez tegova, jer su vrlo mali mišići (čak će i rijetko koji BB-er vježbati vratne mišiće direktno s nekim silnim opterećenjem).
- Zubic vila
- Sitna buranija

... 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Zubic vila
- Sitna buranija

opet ja i moj neumorivi CNS, 1rm benč 140,neću više majke mi,barem do jula...
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Guši ti Bane maska dotok krvi u mozak, kao rezultat ti je rasuđivanje kompromitovano, pa ćemo ti oprostiti ovaj put... 
- Zubic vila
- Sitna buranija

ma jok,sinoć sam se napio,pa sam danas bio pun nekog radnog elana i pozitibne energije,mora da sam pun hormona sreće...
- Zubic vila
- Sitna buranija

-
Bambi
- Inventar foruma

Mozda nije striktno za ovu temu ,al' eto... 
Samo da prijavim da sam krenula sa vjezbama za skidanje stomaka
ide ljeto pa valja doCerat stomak
tacnije ,pocela sam prije sedam dana ,a danas sam guglajuci naisla na jednu novu vjezbu koju sam naravno, uradila i vec osjetila bolove... kol'ko ja znam , to znaci da bi moglo djelovati...ako sam u krivu ,ahhh ce me ispraviti 
Planirala sam mjesec i po - dva vjezbati... pitanje za ahhhh - a : je li to dovoljno? a ne bih nista da izbacujem iz prehrane.. tri obroka uz vjezbe... je li ok?

Samo da prijavim da sam krenula sa vjezbama za skidanje stomaka
Planirala sam mjesec i po - dva vjezbati... pitanje za ahhhh - a : je li to dovoljno? a ne bih nista da izbacujem iz prehrane.. tri obroka uz vjezbe... je li ok?
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Sjediš li? Sjediš. Ok. Izvadila čepove iz ušiju? Jesi. Super!
Ovako - ne postoje vježbe za skidanje stomaka, nikada nisu, nikada neće, bez obzira u koliko ženskih magazina to pročitala i koliko "stručnjaka" (čitaj: prevaranata koji samo gledaju kako da ti izmuzu lovu i preveslaju te) ti to reklo. Lokalno specifična redukcija masnoće je ograničeno moguća na mikro-planu, ali bez apsolutno ikakvog mjerljivog impakta na makro planu. U prevodu: ne, ne možeš ciljano skresavati salo sa stomaka i ne postoje vježbe za to, ne postoje suplememti za to i jedini trenutno dostupan način da se taj cilj ostvari jeste liposukcija! Prije nego što pitaš, ne, ne rade ni termo-pojasi i folije, osim ako ti je cilj gljivično oboljenje kože - u tom slučaju su zakon! Žao mi je što ti moram skršiti iluzije... Sjajno je što si počela vježbati (
), ali ne, radom trbušnjaka samih po sebi NEĆEŠ skinuti salo sa stomaka - ojačaćeš trbušni mišić, što je cool i trebaš to uraditi, ali ništa bolje neće izgledati ako preko toga imaš sloj sala koji trbušnjacima, dakle, nećeš skinuti i to je običan "čova-buraz nauka" mit.
To što imaš salo preko stomaka znači da imaš nekoliko kila za izgubiti (koliko tačno, teško je reći "na slijepo") sa cijelog tijela, jer kad kreneš gubiti masnoću, gubiš je svukuda, a genetika određuje kojim će se prioritetom šta smanjivati - kod žena, bokovi i stomak obično posljednji odu. Ako želiš "zategnut stomak", moraš uvesti kvalitetan trening pod opterećenjem ("dizanje željeza") i kalorijski deficit duži vremenski period (ne, ništa korisno ne možeš napraviti "za sedam dana"). Trening pod opterećenjem ne podrazumijeva "roze tegiće", već velike vježbe poput čučnja, zgibova, mrtvog dizanja itd. i treba ti da preveniraš gubitak mišića koji se bez toga nužno događa kad smanjiš unos hrane (i onda total kilaža pada, ali se tjelesna kompozicija pogoršava i zapravo samo postaješ manja, lošija verzija sebe). Cilj je, dakle, zadržati ili čak i povećati mišićnu masu, a izgubiti višak masnih naslaga. Ne postoji nikakva specifična namirnica koju izbaciš per se i onda kile misteriozno lete, već treba da utvrdiš koliko trenutno jedeš i sistematično to smanjuješ. Kako to radiš? Kupiš tjelesnu vagu, vagu za hranu, uzmeš tablice ili aplikaciju poput http://www.myfitnesspal.com/ i budeš istrajna i pametna. Ako nešto zvuči suviše dobro da bi bilo istinito (izbacite x namirnicu i dobićete tijelo iz snova ili radite Y vježbu i imaćete trbušnjake od koje možete razbiti kokosov orah) - uglavnom nije istinito, a u ovom slučaju to to garantujem.
Deficit, znači, ostvaruješ redukcijom hrane, uz cardio kao korisnu alatku (nop, sam cardio opet nije ništa misteriozno i možeš raditi cardio i jesti više nego inače i opet se debljati - poenta je da budeš u deficitu, a cardio je tu samo jedna od stvari koje u tome pomažu).
Ovako - ne postoje vježbe za skidanje stomaka, nikada nisu, nikada neće, bez obzira u koliko ženskih magazina to pročitala i koliko "stručnjaka" (čitaj: prevaranata koji samo gledaju kako da ti izmuzu lovu i preveslaju te) ti to reklo. Lokalno specifična redukcija masnoće je ograničeno moguća na mikro-planu, ali bez apsolutno ikakvog mjerljivog impakta na makro planu. U prevodu: ne, ne možeš ciljano skresavati salo sa stomaka i ne postoje vježbe za to, ne postoje suplememti za to i jedini trenutno dostupan način da se taj cilj ostvari jeste liposukcija! Prije nego što pitaš, ne, ne rade ni termo-pojasi i folije, osim ako ti je cilj gljivično oboljenje kože - u tom slučaju su zakon! Žao mi je što ti moram skršiti iluzije... Sjajno je što si počela vježbati (
To što imaš salo preko stomaka znači da imaš nekoliko kila za izgubiti (koliko tačno, teško je reći "na slijepo") sa cijelog tijela, jer kad kreneš gubiti masnoću, gubiš je svukuda, a genetika određuje kojim će se prioritetom šta smanjivati - kod žena, bokovi i stomak obično posljednji odu. Ako želiš "zategnut stomak", moraš uvesti kvalitetan trening pod opterećenjem ("dizanje željeza") i kalorijski deficit duži vremenski period (ne, ništa korisno ne možeš napraviti "za sedam dana"). Trening pod opterećenjem ne podrazumijeva "roze tegiće", već velike vježbe poput čučnja, zgibova, mrtvog dizanja itd. i treba ti da preveniraš gubitak mišića koji se bez toga nužno događa kad smanjiš unos hrane (i onda total kilaža pada, ali se tjelesna kompozicija pogoršava i zapravo samo postaješ manja, lošija verzija sebe). Cilj je, dakle, zadržati ili čak i povećati mišićnu masu, a izgubiti višak masnih naslaga. Ne postoji nikakva specifična namirnica koju izbaciš per se i onda kile misteriozno lete, već treba da utvrdiš koliko trenutno jedeš i sistematično to smanjuješ. Kako to radiš? Kupiš tjelesnu vagu, vagu za hranu, uzmeš tablice ili aplikaciju poput http://www.myfitnesspal.com/ i budeš istrajna i pametna. Ako nešto zvuči suviše dobro da bi bilo istinito (izbacite x namirnicu i dobićete tijelo iz snova ili radite Y vježbu i imaćete trbušnjake od koje možete razbiti kokosov orah) - uglavnom nije istinito, a u ovom slučaju to to garantujem.
-
Spanac_113
- Inventar foruma

-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

I'm just sayin' it like it is!
Toliko je mitova i "trenera" prevaranata okolo, a imam dovoljno iskustva s ovim stvarima i sa sobom i sa drugima, da smatram da je "no BS" pristup najbolji. Ko hoće da čuje, čuće, ko neće, nuđen k'o čašćen (Bambi, ne govorim ništa o tebi, molim te nemoj da shvatiš išta pogrešno, generalno pričam). 
-
Spanac_113
- Inventar foruma

slazem se u potpunosti
samo sto je takav pristup ziva rijetkost i nema covjek priliku cesto cuti golu logiku. bez slanine
samo sto je takav pristup ziva rijetkost i nema covjek priliku cesto cuti golu logiku. bez slanine
-
Bambi
- Inventar foruma

Ne sjedim..lezim 
Kako mislis imam visak kila? Ne treba mi da gubim jos kila
jedini problem je mali stomak.. nije to sad nesto wow velik stomak da mi treba citava vjecnost rada da skinem...
Ne predstavlja mi prevelik problem ovaj stomak , ali kako ti rece htjela bih imati zategnut stomak..ko ne bi
Tako da ,ako mozes malo bolje da mi objasnis sta da radim za zategnut stomak ? to sto kazes cucnjevi i sl. jel to ista pomaze?
I kao sto rekoh,ne smijem smanjivati unos hrane jer ne jedem previse da se sad moram kontrolisati
Kako mislis imam visak kila? Ne treba mi da gubim jos kila
Ne predstavlja mi prevelik problem ovaj stomak , ali kako ti rece htjela bih imati zategnut stomak..ko ne bi
I kao sto rekoh,ne smijem smanjivati unos hrane jer ne jedem previse da se sad moram kontrolisati
-
Bambi
- Inventar foruma

P.s.jel mozda problem u kretanju ? jer stomak se stvorio zbog sjedenja .. jesam u pravu ?
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

To bi mogao biti dio problema...Bambi wrote:Ne sjedim..lezim
To se zove "čovjek od slame" argument.Bambi wrote:Kako mislis imam visak kila? Ne treba mi da gubim jos kilajedini problem je mali stomak.. nije to sad nesto wow velik stomak da mi treba citava vjecnost rada da skinem...
Izgubiš višak kila i nabaciš malo mišića.Bambi wrote: Ne predstavlja mi prevelik problem ovaj stomak , ali kako ti rece htjela bih imati zategnut stomak..ko ne biTako da ,ako mozes malo bolje da mi objasnis sta da radim za zategnut stomak ?
Pa, to je upravo ono što sam rekao, zar ne? Probaj odraditi čučanj sa svojom masom na leđima, a da ti stomak, leđa, noge i dupe ne "zavrište"!Bambi wrote:to sto kazes cucnjevi i sl. jel to ista pomaze?
Ako imaš višak stomaka, po definiciji imaš višak masnoće, odnosno po definiciji imaš veći unos nego što ti treba. Drugi zakon termodinamike. Cilj koji si postavila podrazumijeva da trošiš više nego što uneseš. Ako misliš da nije tako, ne postoji niko na planeti ko ti može pomoći. Opet, drugi zakon termodinamike. Ako nisi na to spremna, onda moraš ili pod nož ili na toksine poput 2,4-dinitrofenola, koje čak i profesionalni bodybuilderi s dobrim razlogom izbjegavaju, pa ti vidi. Imaš opcije, ali je samo jedna ispravna i ja ti rekoh šta podrazumijeva. Ako imaš nekakav problem zdravstvene prirode ili generalno nezdrav odnos s hranom (što nije sramota), onda očigledno prvo moraš to riješiti, a tek onda možeš razmišljati o zatezanju stomaka (tatezanje stomaka=povećanje mišića, uz gubitak masnoće) i sličnim stvarima. Za početak, budi iskrena prema sebi, a onda prema činjenicama, jer one su takve kakve jesu, bez obzira na naše mišljenje o njima.Bambi wrote:I kao sto rekoh,ne smijem smanjivati unos hrane jer ne jedem previse da se sad moram kontrolisati
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Stomak se stvorio jer ti je energetski unos (količina pojedene hrane) bio veći od energetske potrošnje, tj. nivoa aktivnosti. Ukratko, jela si više nego što je tvoj nivo fizičke aktivnosti tražio, a način da to riješiš jeste da uradiš obrnuto. Da si, kad si već sjedila, jela manje, ne bi dobila stomak. Da si jela isto, ali sjedila manje, ne bi dobila stomak. Nije "ili-ili", već kombinacija faktora. Idealno, nemoj previše da sjediš generalno.Bambi wrote:P.s.jel mozda problem u kretanju ? jer stomak se stvorio zbog sjedenja .. jesam u pravu ?
-
Bambi
- Inventar foruma

Ti to meni sve na profesionalan nacin objasni
Tako brate reci..
Molim te reci da je to sva filozofija ,molim te..
-
Ahhhhhhh
- Poneki mu pročitamo

Da li bi bolje bilo da sam ti neprofesionalno objasnio?
Pazi, moguće je da imaš "skinny and fat" situaciju, koja (ako je tako) znači da ovo ljeto ne možeš imati "stomak kakav želiš", sorry. To znači da imaš izuzetno malu količinu mišića, uz povećanu količinu sala. Tu nema lijeka nego da prvo nabaciš koju kilu mišića (a paralelno sa tim skineš mrvicu sala, što je pod takvim okolnostima moguće bez nekog dodatnog truda, iako pod drugim okolnostima baš i nije), a onda "dotučeš" ostatak sala. U svakom slučaju, kao što sam rekao, na neviđeno je stvarno nemoguće reći. Ako ti nije ugodno "javno" o tome, cimni mi pm. Ali, da ti dizanje željeza ne gine, to je, čini mi se, izvjesno.
P.S. Sorry, nije filozofija, već fiziologija - možemo i o filozofiji (obožavam je), ali to ti neće riješiti ovaj konkretan problem lol.
Pazi, moguće je da imaš "skinny and fat" situaciju, koja (ako je tako) znači da ovo ljeto ne možeš imati "stomak kakav želiš", sorry. To znači da imaš izuzetno malu količinu mišića, uz povećanu količinu sala. Tu nema lijeka nego da prvo nabaciš koju kilu mišića (a paralelno sa tim skineš mrvicu sala, što je pod takvim okolnostima moguće bez nekog dodatnog truda, iako pod drugim okolnostima baš i nije), a onda "dotučeš" ostatak sala. U svakom slučaju, kao što sam rekao, na neviđeno je stvarno nemoguće reći. Ako ti nije ugodno "javno" o tome, cimni mi pm. Ali, da ti dizanje željeza ne gine, to je, čini mi se, izvjesno.
P.S. Sorry, nije filozofija, već fiziologija - možemo i o filozofiji (obožavam je), ali to ti neće riješiti ovaj konkretan problem lol.