Srbijanski turbofolk u BiH
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 49259 times
- Been thanked: 8767 times
- Status: Offline
Re: Srbijanska folkerka Tea Tairović napravila lom u prepunoj sarajevskoj Skenderiji
Kakav srbofil, pajdo moj custe zene, seksi i to. Svaka im cast 

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2678 times
- Been thanked: 8276 times
Re: Srbijanska folkerka Tea Tairović napravila lom u prepunoj sarajevskoj Skenderiji
I Edo maajka i Frankie su pjevali o politici. Nisu smetali ko dubioza sadaNaseef Mushroom wrote: 20 Dec 2023, 19:36Ma ja, zato su poznati najviše po “Vratiće se Valter” u predizbornoj kada je SDP bila najjača opozociona stranka i prijetnja stranci na vlastiDuminjo wrote: 20 Dec 2023, 15:28
Sve je postalo pepeo i dim...
Tacno bi insan pomislio da smo imali drzavu prije Schmidta.
U pjesmama dubioze se ne kritikuje samo SDA vec citava politicka scena.
Vrati se na Teu, bolje ti je![]()
A i upravu si, treba se vratiti na Teu i ne trošiti vrijeme na te političke megafone01.10.2010.
Više hiljada građana i građanki okupilo se ispred Narodnog pozorišta na završnom skupu Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH). Kandidati SDP-a poručili su im kako se "Valter vratio u grad" te kako će ova stranka ubjedljivo pobijediti na izborima 3. oktobra
- Bojana
- Sitna buranija
- Has thanked: 111 times
- Been thanked: 132 times
Ovo zvuči kao da ovde u Srbiji država ulaže novac u pevače koji će da idu okolo i šire srpsku kulturu ne bi li tako posrbili okolne nesrpske narode.Naseef Mushroom wrote: 20 Dec 2023, 21:13Ma mene tu najviše nervira, i to sam više puta naglasio, nekima smeta što se sluša muzika iz Srbije, a naši nisu ništa učinili da mi imamo bar jednu solidnu muzičku scenu.Lavlje_srce wrote: 20 Dec 2023, 13:02
Demokratija ovdje nikad nije ni uspostavljena, postojala je i postoji samo ludjacka kosulja Daytona, iluzija i cerecenje BiH otkad je isti potpisan. Ne treba ici dalje od toga da se radilo o 'gradjanskom ratu', a mirovni sporazum su potpisali poglavari susjednih drzava. Fast forward skoro 30 godina i u Srbiji je narod ogorcen jer im iz RS kroje politicku sudbinu, a nama boba fali da udjemo u hrvatsku banovinu. Sad su samo maske spale u potpunosti, narodu je odavno sve jasno i dosta mu je. Btw, otimacina Aluminijuma u Mostaru se nije mogla desiti bez Fadila.
I sta bi narod trebao? Nastaviti gledati lesinarenje lesinara par exellence, ili se opustiti uz lake note na barem par sati, da ne pukne od muke? Narod je sam odgovorio na to pitanje, a Tea dolazi u Sarajevo za desetak dana. E sad ovi koji ne bi mogli spoznati istinu kad bi ih lupala po celu, mogu nastaviti nagomilanu zuc izlijevati na Teu, ni krivu ni duznu.
Niti se ulaže u mlade pjevače, i ako se šta snimi oni izgledaju blijedo i bezveze jer se ne ulaže u marketing i promociju, 80-90% muzičkih zvijezda u 2023. su oni koji su bili poznati prije 30 godina.
Neka Ilma, Džejla, Mirza, Gile i ostali sjede u Bosni i truhnu, gdje ih niko ne forsira, to je patriotizam. Neka se Žera, Loša i Brega slušaju još 50 godina, ko god proba nešto drugo slušati kao npr. Teu i Aleksandru on je Srbofil a u isto vrijeme se ne forsira nijedna Senada ili Belma, da ne budemo “Srbofili”.
Opet ponavljam, muzika poput Teine nema veze ni sa srpstvom ni sa guslanjem. Taj ritam je prisutan u mnogim svjetskim pop, tehno i hip hop pjesmama, taj mix romske, latino i orijentalne muzike koji je u momentu popularan u svijetu.
Srbija je tu samo prije od ostalih znala uskočiti na taj voz. Iz istog razloga su srbijanske pjevačice i pjevači popularni u Hrvatskoj, jer se i Hrvatska tvrdoglavo drži svoje muzike koja je bila popularna prije 20 godina i misli da je svijet muzički stao i da nismo u 2023. godini.
Zapravo, to je daleko od realnosti.
A mnogo nas Srba nema nikakav problem da sluša izvođače bošnjačke nacionalnosti. Ja recimo volim Džejlu Ramović, Elma Sinanović mi je ok, Šako i Dado Polumenta su takođe jako popularni itd.
Tako da, niti ko ima nameru da vas posrbi, niti se mi plašimo da slušamo muziku koju vi pravite, naprotiv.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3893 times
- Been thanked: 3591 times
Pa ja sam baš u mom postu koji si upravo citirala tvrdio suprotno, bolje rečeno, potvrdio sam što si ti i napisala.Bojana wrote: 20 Dec 2023, 21:29Ovo zvuči kao da ovde u Srbiji država ulaže novac u pevače koji će da idu okolo i šire srpsku kulturu ne bi li tako posrbili okolne nesrpske narode.Naseef Mushroom wrote: 20 Dec 2023, 21:13
Ma mene tu najviše nervira, i to sam više puta naglasio, nekima smeta što se sluša muzika iz Srbije, a naši nisu ništa učinili da mi imamo bar jednu solidnu muzičku scenu.
Niti se ulaže u mlade pjevače, i ako se šta snimi oni izgledaju blijedo i bezveze jer se ne ulaže u marketing i promociju, 80-90% muzičkih zvijezda u 2023. su oni koji su bili poznati prije 30 godina.
Neka Ilma, Džejla, Mirza, Gile i ostali sjede u Bosni i truhnu, gdje ih niko ne forsira, to je patriotizam. Neka se Žera, Loša i Brega slušaju još 50 godina, ko god proba nešto drugo slušati kao npr. Teu i Aleksandru on je Srbofil a u isto vrijeme se ne forsira nijedna Senada ili Belma, da ne budemo “Srbofili”.
Opet ponavljam, muzika poput Teine nema veze ni sa srpstvom ni sa guslanjem. Taj ritam je prisutan u mnogim svjetskim pop, tehno i hip hop pjesmama, taj mix romske, latino i orijentalne muzike koji je u momentu popularan u svijetu.
Srbija je tu samo prije od ostalih znala uskočiti na taj voz. Iz istog razloga su srbijanske pjevačice i pjevači popularni u Hrvatskoj, jer se i Hrvatska tvrdoglavo drži svoje muzike koja je bila popularna prije 20 godina i misli da je svijet muzički stao i da nismo u 2023. godini.
A mnogo nas Srba nema nikakav problem da sluša izvođače bošnjačke nacionalnosti. Ja recimo volim Džejlu Ramović, Elma Sinanović mi je ok, Šako i Dado Polumenta su takođe jako popularni itd.
Tako da, niti ko ima nameru da vas posrbi, niti se mi plašimo da slušamo muziku koju vi pravite, naprotiv.
Sa druge strane, ne treba se praviti ni naivan, i dalje nije isto kada u klubu u 2 ujutru u Zenici vikne “Gdje si Hasane!” i kada neko vikne “Gdje si Hasane!” u klubu u Bijeljini”. Voljeli su Srbi prije rata i Halida i Šemsu i Kemala, ali to je već druga tema.
Ali u ovom momentu, dok se rat vodi na drugi način, gdje za razliku od pravog rata običan narod ne može da brani državu već gleda nemoćno kako se poništava volja građana, gdje se većinski narod tretira kao manjinski i gdje se bošnjački, američki i europski političari grle sa najvećim dušmanima, i svaki naš pogrešan korak nas može okarakterisati kao agresore i teroriste, mi možemo birati ili da budemo taoci ovog ludila i da nam život prolazi u depresiji ili da se stvori koliko-toliko normalan život.
A ako stvarno jednog dana se ponovi 1992., ne možemo biti u većoj zabludi kao prije 32 godine, pa su iz te zablude izašli najpošteniji i najčasniji borci. Do tada treba čovjek gledati da živi normalno kako može i da se psihički ne uništi.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Naravno.Naseef Mushroom wrote: 20 Dec 2023, 21:13Ma mene tu najviše nervira, i to sam više puta naglasio, nekima smeta što se sluša muzika iz Srbije, a naši nisu ništa učinili da mi imamo bar jednu solidnu muzičku scenu.
Ne znam jesi li cuo za Enisu Nikaj - Albanku porijeklom iz Crne Gore? Odlicna je. Rodila se u Brooklyn-u, NY, pa opet snimi nesto sto vuce na orijentalni melos i pokupi najvise pregleda. Ova pjesma ima 70 miliona pregleda:
Ova pjesma ima daleko moderniji beat (meni je bolja) ali ima svega 67 000 pregleda.

Ovo je totalno moderni pop, pa samo 1 milion pregleda:
Orijentalni zvuk prolazi, zato se forsira u Srbiji i jugoistocnoj Evropi. Meni je bjezanje (gadjenje i to) od tog zvuka dobar lakmus-papir za kompleksase.

Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
O takvim pjesmama govorimLavlje_srce wrote: 21 Dec 2023, 00:36Naravno.Naseef Mushroom wrote: 20 Dec 2023, 21:13Ma mene tu najviše nervira, i to sam više puta naglasio, nekima smeta što se sluša muzika iz Srbije, a naši nisu ništa učinili da mi imamo bar jednu solidnu muzičku scenu.
Ne znam jesi li cuo za Enisu Nikaj - Albanku porijeklom iz Crne Gore? Odlicna je. Rodila se u Brooklyn-u, NY, pa opet snimi nesto sto vuce na orijentalni melos i pokupi najvise pregleda. Ova pjesma ima 70 miliona pregleda:
Ova pjesma ima daleko moderniji beat (meni je bolja) ali ima svega 67 000 pregleda.![]()
Ovo je totalno moderni pop, pa samo 1 milion pregleda:
Orijentalni zvuk prolazi, zato se forsira u Srbiji i jugoistocnoj Evropi. Meni je bjezanje (gadjenje i to) od tog zvuka dobar lakmus-papir za kompleksase.![]()

Mnogi američki izvođači imaju slične melodije u svojim pjesmama, nešto šta je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.
Bilo je i prije izuzetaka, kao npr. Sting i Desert Rose, ali su to uglavnom bio eksperiment ili kolaboracija, dok je to danas dio svjetske mainstream muzike.
Nisam toliko upućen ali ako se ne varam, sve je krenulo od ove Jason Derulo pjesme prije 2 godine koja je se proslavila i na Tiktoku i time je postalo sve češće zastupljeno
A ako ćemo već o nacionalizmu, pa prije bi se Srbi trebali ljutiti zbog toga

Pjesme u Srbiji sa nazivima poput Žena od sultana, reperi koji ne kopiraju više opasne momke beogradskog podzemlja ili američke repere već bogate utjecajne Arape ili hitovi poput ovog
Pominje se Srbofilija ali ako ćemo već na tu kartu igrati, onda bi bio prikladniji izraz Arapofilija
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 29848 times
- Been thanked: 27568 times
Ovako je zapravo krenulo
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9792 times
- Been thanked: 16442 times
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- seln
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 560 times
Znam da ne namjeravaju da nas posrbe, lijepa moja hanumice. Taj naum su odbacili 1992.Bojana wrote: 20 Dec 2023, 21:29
Ovo zvuči kao da ovde u Srbiji država ulaže novac u pevače koji će da idu okolo i šire srpsku kulturu ne bi li tako posrbili okolne nesrpske narode.
Od tada nisu pokušavali da nas POsrbe, vec da nas POkolju. A srpstvo je stojalo na nadvožnjaku i bacalo cveće na tenkove.
Od rata naovamo, kada se vidjelo da ne ide samo oružanim putem, pokušava se politički.
Promijeni se od tada na prestolu u Beogradu Kunta i Panta, ali (sa časnim izuzetkom Đinđića) niko se nije distancirao od tih političkih pokušaja.
Štaviše, ti napori su u zadnje vrijeme intenzivirani, koristeći momentum koji su stvorili bosanski srbi, birajući za knjaza ono govedo iz Laktaša.
I ja te stvarno moram zamoliti da prestaneš izigravati francusku sobaricu, kao da ne znaš o čemu govorim. Znam da srbija ne ulažu u kulturu (kao ni Bosna, uostalom), ali o tome nisam govorio.
Tebi je fraj da slušaš ili ne slušaš bošnjačke pevače, jer nisu Bošnjaci rešetali sijačem smrti po Knjaz Mihajlovoj, niti pravili masakr na Kalenića pijaci.
Kod nas je situacija nešto drugačija. Naši ljubitelji lakih nota (vulgo: džigeraši) naginju zaboravnosti. Npr. previđaju činjenicu da je taj turbo folk koji slušaju nastao i doživio uspon paralelno sa srpskim nacionalizmom devedesetih. Previđaju da su mnogi od njihovih idola pjevali kojekakvim zločincima za vrijeme, ali i poslije rata. A neki su i direktno zabavljali vojsku na frontu, dok se odmarala od pokolja, silovanja i pljačke.
Da ne bude zabune: ništa od toga ne pripisujem svim srbima, niti imam ambiciju da određujem bilo čiji muzički ukus. Samo želim da se prestanemo praviti ludi.
Za 3/5 spremni!
- Sioux
- Inventar foruma
- Has thanked: 1358 times
- Been thanked: 1628 times
Kaže se Kalinić..
Pogled Joca Vujičića
- seln
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 560 times
*ebe mi se, kaurin ovo, kaurin ono...
Za 3/5 spremni!
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 29848 times
- Been thanked: 27568 times
jel i ti twerkash

- Sioux
- Inventar foruma
- Has thanked: 1358 times
- Been thanked: 1628 times
Kaurin > europejac
Pogled Joca Vujičića
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9792 times
- Been thanked: 16442 times
Bih da znam

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14324 times
- Been thanked: 9925 times
evo preslusala (dijelove) pjesme na ovoj stranici
poredjenje nidje veze, ako cemo iskreno
mislim da niko ne bjezi od orijentalnih, latino, romskih uticaja u muzici (naprotiv), ali i oni valjda trebaju imati nekog smisla (da ne kazem stila)
ako nemas dobru produkciju onda ti dzaba sve
Da ne kazem da je ovo sa Rastom vise nego smijesno
poredjenje nidje veze, ako cemo iskreno
mislim da niko ne bjezi od orijentalnih, latino, romskih uticaja u muzici (naprotiv), ali i oni valjda trebaju imati nekog smisla (da ne kazem stila)
ako nemas dobru produkciju onda ti dzaba sve
Da ne kazem da je ovo sa Rastom vise nego smijesno
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Koja je ovo pjesma u originalu? Znam je ali ne mogu se sjetiti

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
nasla

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
e da, ima i ovo

- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Pa sa naših prostora je se uvijek muzički kralo. 70-ih i 80-ih dok nije bilo YouTubea je se kralo iz Amerike a 2000-ih kada je to teže postalo je se kralo iz Turske, Grčke, Bugarske i Rumunije od pjevača koji su bili manje poznate.
Sjećam se onda da je se znalo da Karleuša krala od Tarkana ali samo zato što je Tarkan bio poznat.