Srbijanski turbofolk u BiH

Sve o muzici, šta je aktuelno, tekstovi pjesama
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times
Status: Offline

Re: Srbijanska folkerka Tea Tairović napravila lom u prepunoj sarajevskoj Skenderiji

Post by Lavlje_srce »

Naseef Mushroom wrote: 21 Dec 2023, 02:38O takvim pjesmama govorim :ok

Mnogi američki izvođači imaju slične melodije u svojim pjesmama, nešto šta je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.
Bilo je i prije izuzetaka, kao npr. Sting i Desert Rose, ali su to uglavnom bio eksperiment ili kolaboracija, dok je to danas dio svjetske mainstream muzike.

Nisam toliko upućen ali ako se ne varam, sve je krenulo od ove Jason Derulo pjesme prije 2 godine koja je se proslavila i na Tiktoku i time je postalo sve češće zastupljeno

A ako ćemo već o nacionalizmu, pa prije bi se Srbi trebali ljutiti zbog toga :oo

Pjesme u Srbiji sa nazivima poput Žena od sultana, reperi koji ne kopiraju više opasne momke beogradskog podzemlja ili američke repere već bogate utjecajne Arape ili hitovi poput ovog

Pominje se Srbofilija ali ako ćemo već na tu kartu igrati, onda bi bio prikladniji izraz Arapofilija

Bas tako, potpis na svaku rijec. Kulturoloski i fenomenoloski je vrlo zanimljivo da srpska produkcija naginje Arapofiliji daleko vise od bosanske, koja bi u regionu trebala biti jezgro iste. Samo nas peru kompleksi u svakom smislu, da se ne lazemo. Rastrgnuti izmedju Istoka i Zapada ne znamo na koju bismo se stranu okrenuli, pa stojimo zakoceni u vremenu. Za to vrijeme taj prostor popunjavaju Srbi, Rumuni i Bugari koji kulturoloski imaju malo zajednickog sa orijentalnom muzikom, izuzev romskog uticaja. U sustini sve je marketing i produkcija. Jason Derulo se dosjetio da postoji ogromno trziste i na Istoku, nije sve Zapad. Btw, u pravu je Morgen, sve je krenulo s trubama u Talk Dirty.

Nama seln objasnjava da su nas Srbi klali, eto mi ne znamo. Ono sto on ne razumije je da Tea s prevashodno orijentalnim i balkansko-romskim beatom s tim nema nikakve veze. I ona se bori s diskriminacijom, ksenofobijom i predrasudama tako tipicnim za Balkan. I podjednako odvratnim. Nema nista gore kad neko ko je bio i jeste izlozen hejtu zbog religijske i/ili etnicke pripadnosti krene ispoljavati istu.

U pravu si Julia, isti beat je u Vikinoj pjesmi. Prvi put je cujem, mada je i meni ta Enisina pjesma zvucala poznato.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1370 times
Been thanked: 1664 times

Re: Srbijanska folkerka Tea Tairović napravila lom u prepunoj sarajevskoj Skenderiji

Post by Sioux »

Classical Greek culture, especially philosophy, had a powerful influence on ancient Rome, which carried a version of it throughout the Mediterranean and much of Europe. For this reason, Classical Greece is generally considered the cradle of Western civilization, the seminal culture from which the modern West derives many of its founding archetypes and ideas in politics, philosophy, science, and art.
Pogled Joca Vujičića
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30371 times
Been thanked: 28088 times

Post by Morgen »

Naseef Mushroom wrote: 21 Dec 2023, 12:01
Julia-Klara wrote: 21 Dec 2023, 10:38 e da, ima i ovo

Pa sa naših prostora je se uvijek muzički kralo. 70-ih i 80-ih dok nije bilo YouTubea je se kralo iz Amerike a 2000-ih kada je to teže postalo je se kralo iz Turske, Grčke, Bugarske i Rumunije od pjevača koji su bili manje poznate.

Sjećam se onda da je se znalo da Karleuša krala od Tarkana ali samo zato što je Tarkan bio poznat.
Pa to se ne krade. Uredno se plati
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4078 times
Been thanked: 3744 times

Post by Naseef Mushroom »

Lavlje_srce wrote: 21 Dec 2023, 12:04
Naseef Mushroom wrote: 21 Dec 2023, 02:38O takvim pjesmama govorim :ok

Mnogi američki izvođači imaju slične melodije u svojim pjesmama, nešto šta je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.
Bilo je i prije izuzetaka, kao npr. Sting i Desert Rose, ali su to uglavnom bio eksperiment ili kolaboracija, dok je to danas dio svjetske mainstream muzike.

Nisam toliko upućen ali ako se ne varam, sve je krenulo od ove Jason Derulo pjesme prije 2 godine koja je se proslavila i na Tiktoku i time je postalo sve češće zastupljeno

A ako ćemo već o nacionalizmu, pa prije bi se Srbi trebali ljutiti zbog toga :oo

Pjesme u Srbiji sa nazivima poput Žena od sultana, reperi koji ne kopiraju više opasne momke beogradskog podzemlja ili američke repere već bogate utjecajne Arape ili hitovi poput ovog

Pominje se Srbofilija ali ako ćemo već na tu kartu igrati, onda bi bio prikladniji izraz Arapofilija

Bas tako, potpis na svaku rijec. Kulturoloski i fenomenoloski je vrlo zanimljivo da srpska produkcija naginje Arapofiliji daleko vise od bosanske, koja bi u regionu trebala biti jezgro iste. Samo nas peru kompleksi u svakom smislu, da se ne lazemo. Rastrgnuti izmedju Istoka i Zapada ne znamo na koju bismo se stranu okrenuli, pa stojimo zakoceni u vremenu. Za to vrijeme taj prostor popunjavaju Srbi, Rumuni i Bugari koji kulturoloski imaju malo zajednickog sa orijentalnom muzikom. U sustini sve je marketing i produkcija. Jason De Rulo se dosjetio da postoji ogromno trziste i na Istoku, nije sve Zapad. Btw, u pravu je Morgen, sve je krenulo s trubama u Talk Dirty.

Nama seln objasnjava da su nas Srbi klali, eto mi ne znamo. Ono sto on ne razumije je da Tea s prevashodno orijentalnim i balkansko-romskim beatom s tim nema nikakve veze. I ona se bori s diskriminacijom, ksenofobijom i predrasudama tako tipicnim za Balkan. I podjednako odvratnim. Nema nista gore kad neko ko je bio i jeste izlozen hejtu zbog religijske i/ili etnicke pripadnosti krene ispoljavati istu.

U pravu si Julia, isti beat je u Vikinoj pjesmi. Prvi put je cujem, mada je i meni ta Enisina pjesma zvucala poznato.
Ako ćemo o prošlosti i klanjima. Pa i Srbi pominju Osmanlije, Murate i Turke stotine godina, pa je se ta muzika probila na te prostore. Žena od sultana je jedan od najvećih hitova u Srbiji.

Isto i Dino Merlin. Da ne bude zablude, Merlin ne može ni u šali u istu rečenicu sa bajom malim knindžom ili lepim mićom, ali smo bili svjedoci propagande srbijanskih fašista kada su pred njegov prvi koncert u Srbiji objavljivali njegove “izjave iz prošlosti” kako je psima i Srbima ulaz zabranjen i kako treba otići u Beograd jer su Srbi bolesnici a bolesnike treba obilaziti, i sigurno je se dosta Srba na to upecalo, ali ipak svaki put napuni arene u Srbiji.

Nisam iz Japana, sa Balkana sam i svjestan sam da je Balkan bio i uvijek će biti bure baruta, već sam jednom doživio da Senad i Branko zagrljeni plešu na koncertu Divljih Jagoda a sutra se gledaju preko nišana i agresija na Ukrajinu je dokaz da se može ponoviti bilo gdje, bilo kada, bilo kome, ali šta raditi u međuvremenu?

Pokušavamo se u ovome slučaju distancirati, ne od srpske, već od svjetske muzike, sa melodijama koje bi trebale bliže biti nama Bošnjacima. Smeta kćerka Srpkinje a niko od tih kritičara nije pomislio zašto se do sada nije napravila nijedna zvijezda kćerka Bošnjakinje pa da se ne sluša niko drugi. Ne damo omladini ni bar na 1 sat da pobjegnu sa mislima iz tog ludila i sivila i mislimo da smo na taj način dokazali da je se Bošnjak opametio.

Ne, Hrvatska npr. nema FGR i ne govore o suživotu, ponosno pominju Oluju i srce im zaigra kada vide bilo gdje šahovnicu ali redovno slušaju srbijanske izvođače jer su svjesni, ako ih opet napadnu opet će ih nabiti nogom u guzicu ali do tada ne žele da žive u depresiji i sivilu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Sioux »

Pogled Joca Vujičića
Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 122 times
Been thanked: 135 times

Post by Bojana »

Paranoični ste.
Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana »

Julia-Klara wrote: 21 Dec 2023, 10:35

Koja je ovo pjesma u originalu? Znam je ali ne mogu se sjetiti
Meni je ovde mnogo upadljivije to što ova devojka propagira raskoš i bogatstvo kakvo običan čovek ne može da stekne nego što je ukrala melodiju od nekog drugog izvođača. I kod nas ovde se snimaju takvi spotovi, a vidim i po regionu. Što će reći da smo svi zajedno podvrgnuti nečemu pogrešnom.
seln
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 256 times
Been thanked: 560 times

Post by seln »

Bojana wrote: 21 Dec 2023, 14:50 Paranoični ste.
Može biti... ali, ako i jesmo, ipak nismo počinili preventivni genocid.

p.p.s. Ne začatavaj temu.
Za 3/5 spremni!
Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana »

seln wrote: 21 Dec 2023, 15:46

Ne znam šta ti znači to ''začatavaj''.

Jel mi ''Srbijanci'' uopšte imamo pravo da iznosimo mišljenje na tvojoj temi?
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30371 times
Been thanked: 28088 times

Post by Morgen »

Bojana wrote: 21 Dec 2023, 16:29

Opusti se i pisi sta hoces

🍀
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51502 times
Been thanked: 9147 times
Status: Online

Post by ElTriconi »

Postoji neka sloboda govora koja je definisana u pravilima foruma.

Mozes pisati sta hoces samo postoji mogucnost da dobijes opomenu ili ban ako pretjeras. Za sva pitanja u vezi tog najbolje se obratiti rumu ali obavezno na kraju poruke napisati koje su boje 🤗😊
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana »

ElTriconi wrote: 21 Dec 2023, 16:47

Mozes pisati sta hoces samo postoji mogucnost da dobijes opomenu ili ban ako pretjeras. Za sva pitanja u vezi tog najbolje se obratiti rumu ali obavezno na kraju poruke napisati koje su boje 🤗😊
Ne vidim da sam ikoga provocirala ili dala razlog da budem kažnjena na bilo koji način. Pa ipak mi se pojedinci obraćaju kao da sam uradila ne znam šta.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Bojana wrote: 21 Dec 2023, 16:59
ElTriconi wrote: 21 Dec 2023, 16:47

Ne vidim da sam ikoga provocirala ili dala razlog da budem kažnjena na bilo koji način. Pa ipak mi se pojedinci obraćaju kao da sam uradila ne znam šta.
Ne druzis se sa pravim ljudima kao sto smo ja i rum, nama niko ne smije nista 🤗😊
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Ko nas ruzno pogleda zavrsi ispod bjelog luka negdje oko Nemile, ima par duluma, ne moze zafalit 🙈😂
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4078 times
Been thanked: 3744 times

Post by Naseef Mushroom »

Sioux wrote: 21 Dec 2023, 14:16
Evo još jedan pripadnik elite koji vidi u svemu teoriju zavjere (time mislim ovog u videu, ne tebe Sioux, da ne bi bilo zabune :oo ).
Lakše je kriviti nekoga drugog a ne svoje što se u Hrvatskoj muzički nisu pomjerili od 2001. godine, i onda se čudi što omladina želi slušati nešto aktuelno a ne muziku koja je se vrtila dok oni nisu ni bili rođeni.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Sioux »

On donekle objašnjava praksu zavjere, nema više ovakvih kadrova..

Depresija, sivilo i strah..
Pogled Joca Vujičića
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

A ovaj upis je vrlo bezobrazan. Ova tema nema 39 stranica zato sto smo zapljeskali uvodnicaru i slozili se s njim, nego zato sto smo se suprotstavili ksenofobiji i rasizmu ispoljenom u pocetnom postu. Da bi ti dosla nakon duge rasprave i ispalila uvredljivi post u neodredjenom pravcu. Ako smo 'mi paranoicni', kako bi nazvala napad na evropski narod krajem 20. stoljeca zbog drugacije vjere? Kako objasnjavas monstruoznosti prema tom evropskom narodu, pod izgovorom 'osvete dahijama'? Kakve veze ovaj evropski narod ima s turskim osvajacima? Cime nazivas najduzu opsadu grada nakon 2. svjetskog rata, ubijanje zena i djece u istom tom gradu, na desetine logora u kojim su Ljudi muceni na najmonstruoznije nacine, ukljucujuci seksualno zlostavljanje ne samo zena nego i muskaraca, masovne grobnice i ista takva masovna silovanja, pokolje i etnicko ciscenje? Kako se to u tvom rjecniku zove, bas me zanima? Koji naziv ima?

Ja sam sve samo ne paranoicna, to sam u vise navrata ispoljila na ovoj temi i na stotine puta na ovom forumu. Nikoga ne odvajam po rasnoj, etnickoj, niti vjerskoj liniji, ali ni ne dozvoljavam da mi bilo ko kopulira sa zdravim mozgom. Postoji nesto sto su cinjenice. Evo ti i info iz prve ruke - vecina naroda kom pripadam nije 'paranoicna' nego duboko istraumirana iznadnavedenim. Cula nekad za 'koga su zmije ujedale i gustera se boji'? Vanjska politika tvoje zemlje prema mojoj, tim traumama i dan danas doprinosi. Ali jak i zacudno sabran je ovaj narod, usprkos svemu.:ok
Memento Mori

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana »

Izvinjavam se svima koje sam iziritirala svojim postovima.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9729 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko »

Bojana wrote: 21 Dec 2023, 20:56 Izvinjavam se svima koje sam iziritirala svojim postovima.

Ako si mislila na tu iznad, zaboravi je i nastavi slobodno.
Nema potrebe za izvinjavanjem
Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce »

Krokodil Behko wrote: 21 Dec 2023, 21:03
Bojana wrote: 21 Dec 2023, 20:56 Izvinjavam se svima koje sam iziritirala svojim postovima.

Ako si mislila na tu iznad, zaboravi je i nastavi slobodno.
Nema potrebe za izvinjavanjem
Sta sam ja tebi uradila da me toliko mrzis? Daj da to napokon rijesimo. Sram te bilo.
Memento Mori

Post Reply

Return to “Muzika”