HAVANA wrote: 01 Jan 2024, 22:19
Sta se u minhenu slusalo?
Ne znam šta se u Minuenu za Novu slušalo ali u Njemačkoj, kao i u svakoj drugoj državi ima mjesta u muzici za nove izvođače kao i za legende koje su bile poznate prije 50 godina.
Ovo je držanje omladine kao taoce samo zato jer se penzioneri žele prisjetiti svoje mladosti.
Ja nemam nikakav problem što su sinoć nastupali Žera, Đuro i Sejo, neka dođu i za idući doček, meni smeta kada samo oni dolaze. Dokle ćemo biti mentalno u 1988. godini?
I onda patriotama smeta što omladina ide u Srbiju na festivale.
Pa pogledaj na šta nam je muzička scena ličila prije samo 20 godina. Selma Bajrami za folkere, Knockout za rockere, Seven Up kao naša verzija Backstreet Boysa, Alma Čardžić za romantičare, Erato sa dječijim pop pjesmicama, Irina sa svojim hrapavim glasom koji dira u dušu, Adi Lukovac koji je bio ispred svog vremena, Edo Maajka i Frenkie za hip hop, Edwin Po za djevojčice, Šekib Mujanović za sevdah, Emir & Frozen Camels za malo žešće, SMS za pop…
Mogao si za svaki žanr i ukus da organizuješ nešto da samo pozoveš bosanskohercegovačke izvođače, nije nam trebao niko iz Srbije i Hrvatske.
A danas? Istih 5-10 izvođača kao i prije 40 godina. Mi stojimo u mjestu a vrijeme prolazi.
Držimo se tvrdoglavo “Meni je Žera dobar jer mi je dobar bio i prije 40 godina”. Naš tipični mentalitet “Važno je da mene ima tu” a ne razmišljamo dugoročno.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.