Naseef Mushroom wrote: 03 Jan 2024, 05:43
immuno wrote: 02 Jan 2024, 21:24
Ne mozete vi to razumjeti niste sarajlije....
Pa to i jeste poenta. Nema se šta toliko razumjeti u 2024. gdje god da si.
Plaćaj porez, ne kradi u trgovini, zaustavi auto na pješačkom, ne šamaraj ljude ulicom, bacaj smeće u kantu i za minutu si razumio i Sarajevo i Zavidoviće i Barcelonu.
Ne postoji više tipični građanin nijednog grada. Da čitav svijet govori jednim jezikom i da ne postoje historijske građevine, ne bi se danas znala razlika između Berlina, Beča, Kopenhagena i Varšave.
Niko ne pati više da bude dio ikakve raje (osim djece u školi) niti ih boli briga da li će u očima nekoga biti papak (osim ako se krši zakon ili narušava javni red i mir).
To je isto kao kada bi neko napisao na forumu “Mi slavili novu godinu i čitavu noć se smijali, onda je došao tetak Akif i sjetili smo se priče o čizmama. Sigurno je vaša Nova godina bila dosadna jer niste bili sa nama”. A svi ostali su tu noć imali svoje društvo i svoje doživljaje i fazone i boli ih briga i za tetka i za njegovu priču o čizmama.
A to što pišeš da ostali nikada neće razumjeti Sarajlije, iako ne živiš 30 godina u Sarajevu dok su se novi stanovnici doselili i žive u Sarajevu već 30 godina je samo potvrda da određene tipe Sarajlija nikada neće nekoga novog prihvatiti.
Ocito se ne razumijemo al ne samo ti, vecina.
Jel ovo bosanski forum, jesul najcesce teme iz BiH, jel glavni grad Sarajevo, jel iz tog glavnog grada vecinu informacija imamo na ovom forumu, jel ima ovdje sarajlija, mostaraca, zenicana, tuzlaka.... I svi diskutujemo.
Kazem da volim Sarajevo

rodjenja tu....isto tako da sam rodjenja u Cekrcicima voljela bih Cekrcice pa I pjesma kaze "selo moje najljepse na svijetu" nebi valjalo da je drugacije. Niko na svijetu nikome ne brani da voli sta hoce a grad pogotovu.
Spocitavate mi da zivim u Becu a ne volim ga, ne osjecam se fino.... ako kazem da volim moje Sarajevo ne znaci da mrzim Bec I da mi nije fino, I da nemam uspjeha u svakom pogledu al taj isti uspjeh I ljepotu sam imala I u Sarajevu nije meni nijedan grad pruzio ljepsi zivot, uspjeh, ni moralni jos manje materijalni. Sarajevo je moja domovina a Bec je moja kuca dvije najvaznije stvari u zivotu, razdvajati ih ne mogu. Ovdje zivim, djeca odrasla, skole zavrsili, rade, maximum uspjeha u poslu i muz i ja, veliki krug dragi prijatelja austrijanaca, bosanaca ... I onda mi kazu nije ti lijepo I ne volis Bec jer volis Sarajevo, pa how.
Necu vise na ovu temu jer nekima je cilj sve izvrnuti kako njemu odgovara a shvati od svega Bahnhof