Koristite je na način, da kad sa nekom alatkom, odradite neki posao, dođete tu da nam prenesete iskustvo. Podrazumijevaju se uspješno obavljeni poslovi. Ako nemate takva (uspješna) iskustva s alatom, mišljenja sam da ovo nije tema za vas.
Baš danas popodne, bio sam malo i poslu. Naravno, bilo je trave da se šiša ali baš kao u inat, kiša prokapljivala i spriječila me u naumu. Fokusirao sam se na neko stablo jorgovana uz ogradu. Zatekli smo ga tu i kad smo tek zamijenili kuću. Isprva je to bilo malo drvce, onak čisto kao ukras. Godinama nakon toga, to drvce je postalo visoko 4 metra, široko ubij bože i još je oko njega, izraslo milion malih jorgovančića. Cijeli žbun.
To je uz prednju ogradu koja je željezna i već su se grane, uveliko provlačile kroz ogradu i stršile vani na put.
Odluka je pala - jorgovan od danas, neće postojati.
Prvo sam pokušao eliminisati glavno stablo, na način da ga prerežem sa ručnom testerom ali nije bilo pristupa od ovih malih izraslina svugdje okolo. Nekako sam nogama nagazio i povaljao to pruće, dograbio se sjekire gluhare, ili kao što bi se to u mom zavičaju reklo - sikera i krvnički ga stao udarati. Stablo je palo u roku od par minuta i nekako sam ga oteglio do vrha bašče, gdje po potrebi zapalim razni krš.
Tek tad je nastao problem. Valjalo je iskrčiti mnogo tog izraslog pruća i na kraju - panj.
Uz podosta prolivenog znoja i par žuljeva, stvar je riješena, a nakon isprobavanja par alatki, bogu hvala na ovoj alatki, to jeste na budaku.
Mrsko mi bilo da slikam sve to pa evo slika sa neta, da znaju svi, jer se negdje kaže i trnokop.

Pojma nemate koliko je ova alatka moćna u krčenju.
Krampa je nula za ovo. Ima više snage ali i uzima mnogo više snage, plus što su krampama, drške obićno kraće, a samim tim sužena je mogućnost usmjeravanja udarca. Sve, sve, komplet pan, sam izvalio, a prethodno išao u krug oko njega i lomio žilu za žilom, sve sa budakom.
Jučer sam i iznad kuće, iskrčio njime neki žbun, koji je isto tako, bio kao ukrasni ali se veličinom, izmakao kontroli, pa sam ja to fino sravnio sa zemljom, da se ne bi puno zajebavo s tim.
Njime se može okopavati bašča, a može se koristiti i umjesto pajsera, ako je dobro nasađen i na kvalitetnoj držaljici.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

Mali valjcic cuda radi
bez alata nema zanata istina