Josip Broz TITO
Moderator: Krokodil Behko
Re: Josip Broz TITO
jesi ovo ti u mlado vrijeme 
Onima koji su mi se smijali,hvala... Bez njih ne bih plakala... Onima koji me nisu mogli voljeti,hvala... Bez njih ne bih upoznala pravu ljubav... Onima koji su povrjedili moja osjecanja,hvala... Bez njih ne bih znala da ih imam... Onima koji su me ostavili,hvala... Bez njih ne bih otkrila sebe.... Ali onima koji su mislili da necu uspeti- Njima najvise zahvaljujem, jer bez njih ne bih ni pokusala....
- komsija
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8617 times
- Been thanked: 20401 times
zašto ne raspravljati..........ako je tako kao što kažete onda podforum istorija ne bi ni postojao ni na jednom forumu. tito spada u našu istoriju pa...svako može dati svoje mišljenje o njemu i o vremenu njegove vladavine tj može braniti svoje stavove
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10457 times
- Been thanked: 12320 times
Maja wrote:zašto ne raspravljati..........ako je tako kao što kažete onda podforum istorija ne bi ni postojao ni na jednom forumu. tito spada u našu istoriju pa...svako može dati svoje mišljenje o njemu i o vremenu njegove vladavine tj može braniti svoje stavove
Niko ne kaze da ne vrijedi pricati i diskutovati o tome.. Ali nerealno je svako poredjenje Titovog i ovog perioda.. Titov period uglavnom pamtimo kao sedamdesete godine proslog vijeka.. Odnosno,zlatni period SFRJ.. A ovo sad sto imamo je ratom rasturena BiH u kojoj vladaju feudalci i idioti... Dakle,svakako se moze diskutovati ali ne moze se reci kako je nekad bilo dobro a sada ne jer je to neuporedivo.. Neuporedivo je i gledano sa tehnoloskog aspekta kao i kompletnog nacina zivljenja... U globalu,Titov period,ostace upamcen kao dobar i kao pokusaj,da se stvori neka vjecna Jugoslavija.. Medjutim,to nije proslo a znamo i kako i zbog koga.. i tako bi se rasprava trebala i odvijati.. Dakle,navoditi sve dobre i lose strane tog perioda i njegove stremnice,.. A ne onako bezveze sa nekom spikom iz nekog bircuza doci i sprovoditi svojevrsnu anketu ZA i PROTIV tita.. Dakle,nije da sam ja protiv rasprave nego sam protiv te ankete.. Malo sadrzajnosti i bice dobro...
-
valter
- Osvježenje foruma

- Been thanked: 1 time
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9435 times
- Been thanked: 6105 times
valter wrote:
Odležo bi u Zenici bar 40 godina...može sa jaranom Mubarkom a uskoro i sa Gadfijem, ono kolektivno.
The Dark Side Of The Forum...
Heheheheh, šta drugo do smijati se vašim komentarima 
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
Ja sam bila jako mlada kada je Tito bio na vlasti i vrlo malo se sjecam dobrih vremena.
Medjutim, dosta sam cula prici o tome od oca, djeda, nene, komsija, i slicno. Ima ljudi koji ga ne vole, koji ga mrze, i dosta toga, a ima ljudi koji o njemu jako visoko misle.
Nazalost, nisam imala priliku biti duze tu uz njegovo vrijeme da licno osjetim tu dobrotu il' losu stranu njega koju je on nudio svijetu.
Ali, pogledajte malo oko sebe, za one kojima Tito nije dobra strana. Sta ste imali prije rata? Kako vam je bilo? Gdje ste i sta imate sada? Kako vam je sada?
Ja ne znam, ali se vrlo malo sjecam vremena prije rata i tada sam jedino osjecala sigurnost, neku srecu, i neki smijeh kao djece, poslje rata, osjecam kao da sam brzo odrasla zbog toga.
Koji je tacan cilj rata nikad saznati necemo ali dali smo sretniji bez ili sa Titom? Grizeli vas savjest kako bi bilo da je on ziv danas il' da je zivio malo vise godina nego sto jest, kako bi se sve odigralo?
Ko zna, ali ovaj zivot koji zivim poslje rata, ma koliko god da ga zivim i kako god, nikad mi nece biti mio ni drag.
Medjutim, dosta sam cula prici o tome od oca, djeda, nene, komsija, i slicno. Ima ljudi koji ga ne vole, koji ga mrze, i dosta toga, a ima ljudi koji o njemu jako visoko misle.
Nazalost, nisam imala priliku biti duze tu uz njegovo vrijeme da licno osjetim tu dobrotu il' losu stranu njega koju je on nudio svijetu.
Ali, pogledajte malo oko sebe, za one kojima Tito nije dobra strana. Sta ste imali prije rata? Kako vam je bilo? Gdje ste i sta imate sada? Kako vam je sada?
Ja ne znam, ali se vrlo malo sjecam vremena prije rata i tada sam jedino osjecala sigurnost, neku srecu, i neki smijeh kao djece, poslje rata, osjecam kao da sam brzo odrasla zbog toga.
Koji je tacan cilj rata nikad saznati necemo ali dali smo sretniji bez ili sa Titom? Grizeli vas savjest kako bi bilo da je on ziv danas il' da je zivio malo vise godina nego sto jest, kako bi se sve odigralo?
Ko zna, ali ovaj zivot koji zivim poslje rata, ma koliko god da ga zivim i kako god, nikad mi nece biti mio ni drag.
Mudrom mozes reci frtalj, pametnom pola, a budali moras reci sve.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

novembar wrote: Ko zna, ali ovaj zivot koji zivim poslje rata, ma koliko god da ga zivim i kako god, nikad mi nece biti mio ni drag.
Potpis...
Sve je to lijepo i krasno...demokratija i slobodno trziste..sloboda vjere i gradjanske slobode...ali hajde,posteno mi recite,koji je to sloj ljudi u BiH,imao korist od gore navedenog ?? Imal negdje neki sirotan da mu je to nesto vrijedilo ?? Koliko ja vidim,samo su profitirali politicari i priivatnici...i jedni i drugi do maksimuma kriminogeni...kao i vjerski sluzbenici...
Kvisko, nisam mislila na zivot u Bosni, mlada sam iz Bosne izasla ali nisam imala ni izbora da ostanem dolje, ne zbog toga sto sam se ja pitala vec moji roditelji.
Dok, sada, sada vise ne bi u Bosni iz svojih razloga, a ponajvise jer se je covjke naviko onde gdje jeste. Ja inace volim promjenu ali kad pogledam svoju proslost proslih 5-10 godina, shvatim, u sustini - vise me stvari veze ovdje nego dole, bar sad za sad, a mislim da ce tako i ostati.
Dok, sada, sada vise ne bi u Bosni iz svojih razloga, a ponajvise jer se je covjke naviko onde gdje jeste. Ja inace volim promjenu ali kad pogledam svoju proslost proslih 5-10 godina, shvatim, u sustini - vise me stvari veze ovdje nego dole, bar sad za sad, a mislim da ce tako i ostati.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pa sad... obzirom da nisi upamtila to vrijeme a rekli su ti najbolje o tome..koliko razumjeh i kad dodas cinjenicu da si iz Bosne i da eto pises o nekim lijepim uspomenama a nastavis razmisljati o svim tim stvarima... evo da ti kazem.. Vratices se jednom.. Ti ces samu sebe natjerati na to. A sto se Amerike tice,pa nije ni tamo sjajno.. gomila propalih firmi i milioni ljudi bez zdravstvenog...mrznje medju etnickim skupinama...a na vijestima je udarna vijest kako se neki holivudski glumac nafiksao..
U svakoj drzavi mislim da ima uspona i padova, naravno da Amerika nije sjajna, kao ni jedna druga drzava.
Mozda je tebi Bosna fina i fino zivjeti u njoj, meni nazalost eto nije, ne iz razloga sto je bio u njoj rat il' nesto slicno, vec drugih. Ja samo kazem, bilo bi fino da nije bilo rata, stvari bi se sigurno odigrale drugacije, za mene pa i za ostale.
Dok, u Americi koliko mozes ostati na ulici toliko i ne mozes, a Bosnu sam vidjela dvije godine poslje rata i takav zivot ne bi zivjela, ovdje iole imas nesto...tamo haman pa nista... ali naravna stvar, kako za koga. Neko ima, neko nema isto kao i ovdje.
Ali, cinjenica je u tome sto je navika problem, ovdje su svi moji, pa cak eto i djete, i zbog tih stvari, nemam razloga za povratak u Bosni il' Makedoniji a sad pogotovu to ne bi ni uradila.
Mozda je tebi Bosna fina i fino zivjeti u njoj, meni nazalost eto nije, ne iz razloga sto je bio u njoj rat il' nesto slicno, vec drugih. Ja samo kazem, bilo bi fino da nije bilo rata, stvari bi se sigurno odigrale drugacije, za mene pa i za ostale.
Dok, u Americi koliko mozes ostati na ulici toliko i ne mozes, a Bosnu sam vidjela dvije godine poslje rata i takav zivot ne bi zivjela, ovdje iole imas nesto...tamo haman pa nista... ali naravna stvar, kako za koga. Neko ima, neko nema isto kao i ovdje.
Ali, cinjenica je u tome sto je navika problem, ovdje su svi moji, pa cak eto i djete, i zbog tih stvari, nemam razloga za povratak u Bosni il' Makedoniji a sad pogotovu to ne bi ni uradila.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Nisam ja ni rekao nesto pohvalno o zivotu u Bosni.. Cak sta-vise,mislim da ovakva drzava ne zasluzuje da ima gradjane.. U Americi jeste bolje.. I to dosta bolje.. S tim da treba rjesavati te probleme kako bi to tako i ostalo... gledano iz americkog ugla.. Ovdje je bilo dobro u vrijeme socijalizma i to niko ne moze poreci.,.. tesko da ce u narednih 20 godina,biti dostignuto takvo sto..
Onda sam pogresno razumjela.
No Bosna ima jednu stvar koju Amerika nece nikad imati a sanja o tome
tj. priroda.
Ovdje dosta naseg naroda umire za Bosnom, dok kad ga pitas...sto se nevratis, nema gdje i nisu uslovi bas najbolji...
onda ne treba ni kukati, Amerika mozda ima svoje probleme a koja ih drzava nema?
Ja sam samo dala primjer ono sto sam cula od drugih i stvari koji se sjecam prije i poslje rata...
a za 20 godina, ko zna sta ce biti...do tada, ko mrtav...ko ziv
No Bosna ima jednu stvar koju Amerika nece nikad imati a sanja o tome
tj. priroda.
Ovdje dosta naseg naroda umire za Bosnom, dok kad ga pitas...sto se nevratis, nema gdje i nisu uslovi bas najbolji...
onda ne treba ni kukati, Amerika mozda ima svoje probleme a koja ih drzava nema?
Ja sam samo dala primjer ono sto sam cula od drugih i stvari koji se sjecam prije i poslje rata...
a za 20 godina, ko zna sta ce biti...do tada, ko mrtav...ko ziv
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8617 times
- Been thanked: 20401 times
Re: JUGONOSTALGIČARI
RAT ZA NASLJEDSTVO Titova imovina na sudu u Beogradu

Na beogradskom Prvom osnovnom sudu, ovih dana započet će, prema pisanju srbijanskih “Novosti”, finiš pravne bitke oko podjele bogatog naslijeđa bivšega jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, započete još 1983.
U utrci za Titovom ostavštinom sudjelovat će njegova udovica i treća supruga Jovanka Broz, s kojom Tito nije imao djece, zatim sin Aleksandar Mišo Broz, otac Saše i Andreja, te Titovi unuci Josip Joška, Zlatica, Edvard i Svetlana, djeca preminulog sina Žarka. Spomenuti nasljednici iza sebe imaju, navodno, devetoro praunuka i dvoje šukununuka. Josip Joška Broz, najstariji Titov unuk, javno je upozoravao da nakon Titove smrti obitelji i nasljednicima nije ostalo ništa.
na ostavinskoj raspravi sud će odlučiti kojim Titovim nasljednicima pripada konkretan dio bogatog imetka njihovog supruga, oca i djeda, koji čine zlatni satovi, biserni nakit, srebrni pribor za jelo, zlatna kočija, rolls royce, bijeli cadillac i lincoln, kamen s Mjeseca, umjetnine, ordeni milijunske vrijednosti i dr., a što ostaje državama, pravnim sljednicama bivše države Jugoslavije.
Srbijanski odvjetnik Toma Fila, dugogodišnji Jovankin odvjetnik, drži kako Titova udovica u predstojećem sudskom sporu treba dokazati bračnu stečevinu, što znači da bi Titovi nasljednici mogli računati samo na preostali dio njegova naslijeđa, nakon što Jovanki Broz pripadne veći dio bogatstva stečenog tijekom braka. Jovanka je nakon njegove smrti otišla iz vile tek s nekoliko osobnih sitnica i živjela je u krajnjoj bijedi.
Zanimljivo je da su neki mediji tvrdili kako je Titova zagrebačka loza uvijek živjela bolje i na višoj nozi od beogradske, čiji su predstavnici zaista živjeli u uvjetima neprikladnim za Titove nasljednike. Kako prenose neki portali, Titov sin Mišo Broz poziva se na izostanak bilo kakvog službenog sudskog poziva na ostavinsku raspravu u Beogradu. Titov unuk Joška podsjetio je da je njegov otac Žarko želio samo četiri Titove svečane uniforme s lentama, ali ni ta želja mu nije udovoljena.
– Uniforme su razdijelili po svijetu, a jedna je završila kod Gaddafija! – rezigniran je Joška. A u Titovom sefu, čuvanom u Muzeju povijesti Jugoslavije, nalazi se i kamen s Mjeseca, koji su Titu u ime vlade SAD-a darovali američki astronauti. Tu je i cadillac kabriolet eldorado tamnozelene boje, trenutačno na Brijunima, ‘težak’ oko 600.000 kuna, koji su Josipu Brozu kupili kanadski iseljenici.

Na beogradskom Prvom osnovnom sudu, ovih dana započet će, prema pisanju srbijanskih “Novosti”, finiš pravne bitke oko podjele bogatog naslijeđa bivšega jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, započete još 1983.
U utrci za Titovom ostavštinom sudjelovat će njegova udovica i treća supruga Jovanka Broz, s kojom Tito nije imao djece, zatim sin Aleksandar Mišo Broz, otac Saše i Andreja, te Titovi unuci Josip Joška, Zlatica, Edvard i Svetlana, djeca preminulog sina Žarka. Spomenuti nasljednici iza sebe imaju, navodno, devetoro praunuka i dvoje šukununuka. Josip Joška Broz, najstariji Titov unuk, javno je upozoravao da nakon Titove smrti obitelji i nasljednicima nije ostalo ništa.
na ostavinskoj raspravi sud će odlučiti kojim Titovim nasljednicima pripada konkretan dio bogatog imetka njihovog supruga, oca i djeda, koji čine zlatni satovi, biserni nakit, srebrni pribor za jelo, zlatna kočija, rolls royce, bijeli cadillac i lincoln, kamen s Mjeseca, umjetnine, ordeni milijunske vrijednosti i dr., a što ostaje državama, pravnim sljednicama bivše države Jugoslavije.
Srbijanski odvjetnik Toma Fila, dugogodišnji Jovankin odvjetnik, drži kako Titova udovica u predstojećem sudskom sporu treba dokazati bračnu stečevinu, što znači da bi Titovi nasljednici mogli računati samo na preostali dio njegova naslijeđa, nakon što Jovanki Broz pripadne veći dio bogatstva stečenog tijekom braka. Jovanka je nakon njegove smrti otišla iz vile tek s nekoliko osobnih sitnica i živjela je u krajnjoj bijedi.
Zanimljivo je da su neki mediji tvrdili kako je Titova zagrebačka loza uvijek živjela bolje i na višoj nozi od beogradske, čiji su predstavnici zaista živjeli u uvjetima neprikladnim za Titove nasljednike. Kako prenose neki portali, Titov sin Mišo Broz poziva se na izostanak bilo kakvog službenog sudskog poziva na ostavinsku raspravu u Beogradu. Titov unuk Joška podsjetio je da je njegov otac Žarko želio samo četiri Titove svečane uniforme s lentama, ali ni ta želja mu nije udovoljena.
– Uniforme su razdijelili po svijetu, a jedna je završila kod Gaddafija! – rezigniran je Joška. A u Titovom sefu, čuvanom u Muzeju povijesti Jugoslavije, nalazi se i kamen s Mjeseca, koji su Titu u ime vlade SAD-a darovali američki astronauti. Tu je i cadillac kabriolet eldorado tamnozelene boje, trenutačno na Brijunima, ‘težak’ oko 600.000 kuna, koji su Josipu Brozu kupili kanadski iseljenici.
Last edited by adacta on 19 Apr 2011, 12:17, edited 1 time in total.
Reason: post premjesten - sa teme JUGONOSTALGIČARI
Reason: post premjesten - sa teme JUGONOSTALGIČARI
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pismo Titu: Kaznjava se smrcu!!

pismo Titu
Predmet: Ciganović Ivan iz Virja Virje 15. VII. 1947.
moli objavu zakona za zaštitu braka
Drugu Josipu Brozu Titu- Maršalu Jugoslavije- Beograd
Niže potpisani drug Ciganović, seljak iz Virja, Mitrovačka 187-Podravina
Prisiljen sam visokom naslovu podnijeti slijedeću molbu:
Druže Maršale vi ste meni blizak kao sin kršnog Hrvatskog Zagorja, a ja sam sin ravne Podravine. Sudbina vas je odredila da upravljate brodom naše države sada u izgradnji i mi se uzdajemo u vaše vodstvo, kao što smo se uzdali i nismo se prevarili u vaše sigurno vodstvo za vrijeme prošlog rata. Međutim da vam objasnim svoju strašnu tragediju i da zatražim kao demokrata, zaštitu države, dakle i od vas, jer mi vi možete lako pomoći.
15.VI. 1947. odbjegla je od mene tajno moja zakonita i ljubljena žena Ciganović Mira.rođ.1915.godine u svijet s namjerom da vodi prostituciju i živi na tuđi račun. Mojem gospodarstvu prijeti rasulo i katastrofa, jer nema ko da vodi kućanstvo, tko će krpati, prati, kuhati i na polju mi pomagati. A moram da uzdržavam i majku staru 72. godine i jedno dijete ratno siroče Momčilović Petra, člana drž.dječje kolonije. –Uvijek sam govorio ženi :-“ Draga ženo, nemoj da me ostaviš, radije me ubij, nego da odeš u skitnju.“ Ali eto, otišla je lakoumnica i ovako me sada polagano ubija teška sudbina. Podnio sam redarstvenu potragu, ali to ide jako polako i pitanje je da li će je pronaći i uhapsiti! No ja se nadam uništiti pritisku takve saboterke kakva je moja lakoumna žena. I ja hoću da živim dostojno i pošteno demokratski kao što živi većina dobrih ljudi.
Molim vas stoga da poradite u vladi , da žurno izađe i da se u cijeloj Jugoslaviji javno objavi zakon o zaštiti bračnog života kako slijedi.
1) svaka udata žena koja ostavi muža i ode u svijet kažnjava se smrću.
2) svaka udata žena, koja živi u svijetu, bilo gdje u kakovoj službi, ima da se iskaže pismenim odobrenjem potpisanim po njenom mužu. Da joj on odobrava služenje.
3) svaka osoba koja bi zadržala kod sebe tuđu ženu, a bez takova odobrenja muža, ili bi ju sakrivala, te ju ne bi prijavila policiji kažnjava se smrću.
4) svako krivotvorenje takovog uvjerenje kažnjava se smrću.
5)po objavi ovog zakona imade svaka udata žena, da si u roku 8 dana ishodi takvo odobrenje od svog muža.
6) ovo sve vrijedi i za muža, ako bi ostavio ženu i otišao u svijet u nepovrat.
Ovim veoma važnim i hitnim zakonom bit će pogođene u ahilovu petu svaka prostitutka i saboterka. Obiteljski život bit će izgrađen na čvrstim temeljima, nestat će užasnog kriminala i života na tuđi račun.
U nadi da ćete mi vi druže maršale, obrisati suzu iz mog oka i skinuti tešku moru, koja tišti moja leđa, pomoći mi da se ne strovalim u ponor, zahvaljujem unaprijed.
Smrt fašizmu i sloboda narodu i obitelji.
Arhiv Josipa Broza Tita

pismo Titu
Predmet: Ciganović Ivan iz Virja Virje 15. VII. 1947.
moli objavu zakona za zaštitu braka
Drugu Josipu Brozu Titu- Maršalu Jugoslavije- Beograd
Niže potpisani drug Ciganović, seljak iz Virja, Mitrovačka 187-Podravina
Prisiljen sam visokom naslovu podnijeti slijedeću molbu:
Druže Maršale vi ste meni blizak kao sin kršnog Hrvatskog Zagorja, a ja sam sin ravne Podravine. Sudbina vas je odredila da upravljate brodom naše države sada u izgradnji i mi se uzdajemo u vaše vodstvo, kao što smo se uzdali i nismo se prevarili u vaše sigurno vodstvo za vrijeme prošlog rata. Međutim da vam objasnim svoju strašnu tragediju i da zatražim kao demokrata, zaštitu države, dakle i od vas, jer mi vi možete lako pomoći.
15.VI. 1947. odbjegla je od mene tajno moja zakonita i ljubljena žena Ciganović Mira.rođ.1915.godine u svijet s namjerom da vodi prostituciju i živi na tuđi račun. Mojem gospodarstvu prijeti rasulo i katastrofa, jer nema ko da vodi kućanstvo, tko će krpati, prati, kuhati i na polju mi pomagati. A moram da uzdržavam i majku staru 72. godine i jedno dijete ratno siroče Momčilović Petra, člana drž.dječje kolonije. –Uvijek sam govorio ženi :-“ Draga ženo, nemoj da me ostaviš, radije me ubij, nego da odeš u skitnju.“ Ali eto, otišla je lakoumnica i ovako me sada polagano ubija teška sudbina. Podnio sam redarstvenu potragu, ali to ide jako polako i pitanje je da li će je pronaći i uhapsiti! No ja se nadam uništiti pritisku takve saboterke kakva je moja lakoumna žena. I ja hoću da živim dostojno i pošteno demokratski kao što živi većina dobrih ljudi.
Molim vas stoga da poradite u vladi , da žurno izađe i da se u cijeloj Jugoslaviji javno objavi zakon o zaštiti bračnog života kako slijedi.
1) svaka udata žena koja ostavi muža i ode u svijet kažnjava se smrću.
2) svaka udata žena, koja živi u svijetu, bilo gdje u kakovoj službi, ima da se iskaže pismenim odobrenjem potpisanim po njenom mužu. Da joj on odobrava služenje.
3) svaka osoba koja bi zadržala kod sebe tuđu ženu, a bez takova odobrenja muža, ili bi ju sakrivala, te ju ne bi prijavila policiji kažnjava se smrću.
4) svako krivotvorenje takovog uvjerenje kažnjava se smrću.
5)po objavi ovog zakona imade svaka udata žena, da si u roku 8 dana ishodi takvo odobrenje od svog muža.
6) ovo sve vrijedi i za muža, ako bi ostavio ženu i otišao u svijet u nepovrat.
Ovim veoma važnim i hitnim zakonom bit će pogođene u ahilovu petu svaka prostitutka i saboterka. Obiteljski život bit će izgrađen na čvrstim temeljima, nestat će užasnog kriminala i života na tuđi račun.
U nadi da ćete mi vi druže maršale, obrisati suzu iz mog oka i skinuti tešku moru, koja tišti moja leđa, pomoći mi da se ne strovalim u ponor, zahvaljujem unaprijed.
Smrt fašizmu i sloboda narodu i obitelji.
Arhiv Josipa Broza Tita

- komsija
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 2 times
Neko rece Tito nije bio bogat, pa otkud sve ovo?
Sud u Beogradu
Jovanki Broz vraćaju ogrlice, satove, kočiju...
Porodično blago, veliki broj dragocjenosti, umjetničkih slika, nekretnina, čak i zlatna kočija bit će uskoro podijeljeni između Titove supruge i unuka.
Jovanka Broz
Prvi osnovni sud u Beogradu treba da uskoro odluči kako će imovina i lični predmeti Josipa Broza Tita biti podijeljeni između njegove udovice Jovanke, sinova i unuka.
Spisak stvari koji je sačinjen 2002. godine još nije saopćen, ali prema podacima do kojih je došao srbijanski Press Jovanki Broz bi gtrebalo da pripadne velikio dio dragocjenosti, najviše zlatnog nakita, brilijanata, dukata, umjetničkih slika, bisernih ogrlica pa čak i jedna zlatna kočija.
Jovanka Broz je još 1984. godine podnijela sudu spisak sa svojom lilčnom imovinom, koju potražuje od Užičke 15, Muzeja "Matija GUbec", Kuće cveća... Na spisku je, između ostalog, navedena i pozlaćena kočija i konji, tepisi, vaze, slike knjige, 37 ogrlica, Rolls royce...
Nekadašnji Jovankin advokat Toma Fila potvrdio je da je država sačinila spisak imovine.
Kako je Press saznao, većina imovine koju je 2002. godine popisala Komisija Savezne vlade ući će u ukupno nasljedstvo koje bi Brozovi nasljednici trebalo da podijele. Komisija je upisala biserne ogrlice ukupne dužine više od osam metara, dukate, zlatne kuglice, zlatne tabakere, ogrlice u više redova sa dragim kamenom i brilijantima. Slijede zlatnici, zlatni opiljci od nekoliko stotina grama, zlatne značke i satovi, zlatna kutija za šibice, kutije okićene brilijantima i razno drugo drago kamenje. To su samo neke od stavki na zvaničnom spisku.
(Sarajevo-x.com)
Sud u Beogradu
Jovanki Broz vraćaju ogrlice, satove, kočiju...
Porodično blago, veliki broj dragocjenosti, umjetničkih slika, nekretnina, čak i zlatna kočija bit će uskoro podijeljeni između Titove supruge i unuka.
Jovanka Broz
Prvi osnovni sud u Beogradu treba da uskoro odluči kako će imovina i lični predmeti Josipa Broza Tita biti podijeljeni između njegove udovice Jovanke, sinova i unuka.
Spisak stvari koji je sačinjen 2002. godine još nije saopćen, ali prema podacima do kojih je došao srbijanski Press Jovanki Broz bi gtrebalo da pripadne velikio dio dragocjenosti, najviše zlatnog nakita, brilijanata, dukata, umjetničkih slika, bisernih ogrlica pa čak i jedna zlatna kočija.
Jovanka Broz je još 1984. godine podnijela sudu spisak sa svojom lilčnom imovinom, koju potražuje od Užičke 15, Muzeja "Matija GUbec", Kuće cveća... Na spisku je, između ostalog, navedena i pozlaćena kočija i konji, tepisi, vaze, slike knjige, 37 ogrlica, Rolls royce...
Nekadašnji Jovankin advokat Toma Fila potvrdio je da je država sačinila spisak imovine.
Kako je Press saznao, većina imovine koju je 2002. godine popisala Komisija Savezne vlade ući će u ukupno nasljedstvo koje bi Brozovi nasljednici trebalo da podijele. Komisija je upisala biserne ogrlice ukupne dužine više od osam metara, dukate, zlatne kuglice, zlatne tabakere, ogrlice u više redova sa dragim kamenom i brilijantima. Slijede zlatnici, zlatni opiljci od nekoliko stotina grama, zlatne značke i satovi, zlatna kutija za šibice, kutije okićene brilijantima i razno drugo drago kamenje. To su samo neke od stavki na zvaničnom spisku.
(Sarajevo-x.com)
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
Yeba te kuruz , pa de se potrudi i njegovo bogatstvo ocijeni, koliko je to miliončića i za koliko godina vladavine je to sakupljeno ????????komsija wrote:Neko rece Tito nije bio bogat, pa otkud sve ovo?
Najnovija vijest :
Tito je razbio Jugoslaviju: "Kada se svi drugi namire, ono što ostane, to je Srbija"
Josip Broz Tito je uz pomoć najuticajnijih slovenačkih i hrvatskih komunista namjerno radio na rušenju SFRJ i stvaranju nezavisnih republika još od početka šezdesetih godina prošlog veka, prenose hrvatski mediji!
"Jutarnji list" je juče kao glavnu temu iznio tvrdnje iz najnovije knjige najpoznatijeg hrvatskog historičara Dušana Bilandžića u kojoj nekadašnji "komunistički historičar" to nedvosmisleno navodi.
Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj o konceptu SFRJ ne govori kao o "velikosrpskom projektu", već kao o ideji koja je imala za cilj da se granice na ovom prostoru iskroje baš onako kako je zamišljeno u Jajcu 1943. godine na čuvenom zasjedanju AVNOJ-a. Što znači direktno protiv interesa srpskog naroda, prenosi srbijanski "Press".
Bilandžić u svojim otkrićima navodi da je Tito još 1962. shvatio da Jugoslavija kao koncept ne može da opstane i da je sa dva svoja najbliža saradnika, Slovencem Edvardom Kardeljom i Hrvatom Vladimirom Bakarićem usmjeravao Jugoslaviju prema raspadu - kada to budu dopustile međunarodne okolnosti. Ova ideja je pretočena u Ustav SFRJ iz 1974. godine, gdje je precizirano da jugoslovenske republike imaju pravo na samoodređenje do otcjepljenja. Badinterova komisija je početkom devedesetih godina na osnovu tog ustava utvrdila da jugoslovenske republike imaju pravo na međunarodno priznanje - bez promjene avnojevskih granica.
Dušan Bilandžić je objavio tajne zapisnike sa sjednice Izvršnog komiteta CK SKJ od 15. do 17. marta 1962, čiji povod je bila višegodišnja blokada funkcionisanja savezne vlade. Tito je tada pred najvišim državnim vrhom postavio pitanje održivosti Jugoslavije kao države riječima: "Čovjek se pita - pa dobro, je li ta naša zemlja kadra da se još drži dok se ne raspadnemo. Postavlja se pitanje da li je ta zajednica zrela za život ili nije...", piše "Press".
Na toj sjednici sukobili su se koncept očuvanja jedinstvene Jugoslavije koji je zastupao prvi srpski komunista Aleksandar Ranković, i koncept laganog rasformiranja države koji je zastupao Kardelj. Pero Simić, autor knjige "Tito - tajna vijeka", kaže da je 1962. Tito posljednji put zvanično podržao ideju cjelovite Jugoslavije, ali da je od tada "krenuo u drugom pravcu".
"On je tada deklarativno podržao Rankovića. Ali, Kardelj i Bakarić tada počinju da razvijaju svoje ambicije koje su nesmetano mogle da se sprovode od 1966. i pada Aleksandra Rankovića. Brionski plenum je u stvari značio i kraj ideje o jedinstvenoj Jugoslaviji", kaže Simić.
Josip Broz je tada definitivno prepustio da državu vode oni kojima nije interes njen opstanak. Kako kaže Simić, uticaj Kardelja i Bakarića na ustavno oblikovanje države bio je sve veći. Tito im je povjerio taj posao dok se on posvećivao ostvarivanju svojih megalomanskih ambicija u svjetskoj politici.
"Kardelj je 1937. bio tvorac programa "slovenačko nacionalno pitanje", kojim je Sloveniju predvideo kao nezavisnu državu. On je taj svoj program suštinski realizovao Ustavom iz 1974. godine, kojim Jugoslavija više ne postoji. Hrvati i Slovenci su u Jugoslaviju unijeli ideju o svojim samostalnim državama. Oni se nikada nisu odrekli te ideje. Nije slučajno što je Kardelj Dobrici Ćosiću 1958. godine govorio da je Jugoslavija za Slovence tranzitna stanica", kaže Simić.
Sagovornik lista "Press" ističe da su Tita kasnije mnogi "branili" od odgovornosti za Ustav iz 1974, sa tezom da je Tito u posljednjem razgovoru sa svojim generalima rekao da je bio nasamaren i da je on protiv tog ustava.
"Navodno je Tito govorio da je vidio da to vodi raspadu Jugoslavije. Taj ustav nije mogao da bude donesen bez njegovog parafa. Tito nije želio da ruši Jugoslaviju za svog života, jer mu je ona garantovala snažnu poziciju u svjetskoj politici. Naravno da nije imao iluzije da to neće vječno trajati. Tito je "de facto" bio grobar svoje države", kaže Simić.
I Moma Pavlović, direktor Instituta za savremenu historiju, slaže se da je sada već nesporna historijska činjenica da je rasparčavanje Jugoslavije počelo ranih šezdesetih godina. On Tita u tome vidi kao čovjeka koji se zadovoljavao doživotnom pozicijom narodnog vođe, ali i podsjeća da je osnova komunističkog koncepta Jugoslavije antisrpska.
"Treba razlikovati poziciju države, partije i ličnost vođe u tadašnjoj Jugoslaviji. Rasprave koje su vođene početkom šezdesetih u vrhu jugoslovenske države, o kojima govori Bilandžić, pokazuju da je Tito razmišljao šta će biti sa zemljom nakon njega i očigledno se odlučio da iza sebe ostavi izvorni komunsitički koncept Jugoslavije kao skup nezavisnih država zasnovanih na antisrpskoj ideološkoj osnovi koja glasi: "Kada se svi drugi namire, ono što ostane, to je Srbija". Ta Titova teza je dobila otjelotvorenje tokom devedesetih godina", zaključuje Pavlović.
Tito je na sjednici Izvršnog komiteta CK iz 1962. kao ilustraciju nefuknkcionalnosti Jugoslavije naveo polemiku Dobrice Ćosića i Slovenca Dušana Pirjevca, u kojoj Ćosić Slovenca naziva slovenačkim separatistom, a on Ćosića ideologom velikodržavnog centralizma.
"Tito navodi da u Beogradu kruži nekakav manifest sa parolom "spasavajmo ćirilicu ispred opasnosti latinice", glorifikuje se sve iz prošlosti, pa navodi kako se čak i sveci proglašavaju pretečama socijalizma, što se odnosilo na Svetog Savu", kazao je Bilandžić.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Ciste gluposti...
I pored sve svoje socijalisticke i autokratske manjkavosti,za njega bi se moglo reci,da je
tragao za nekim idealnim drzavnim okvirom zemalja regiona.. I to bi bilo sve..
Da srbi sa Rankovicem na celu,nisu zloupotrebljavali centraliziranu vlast FNRJ,ne bi se
ustav iz 1974 godine ni desio.. A gle ovog apsurda sad..
Srbi su u ratove usli sa parolom 2svi srbi u jednoj drzavi" a zive u deset drzava sad..
jos uvijek titovu SFRJ iz 1974 godine,uporno nazivaju anti-srpskom tvorevinom i slicno.
A ta "anti-srpska tvorevina" bila je jaka federacija sa jednom vladom,jednom vojskom,jednom valutom i zajednickom vanjskom politikom.. Pa zar im nije puno bolja takva YU od ovog sto su iscjepkani u pet-sest drzava ?????
Definitivno svaki put,kad oni kazzu "jugoslavija" misle na drzavu u kojoj se samo srbi uvazavaju i to je njihova kolektivna percepcija.. Tu ne mozemo govoriti o pojedincima.
I pored sve svoje socijalisticke i autokratske manjkavosti,za njega bi se moglo reci,da je
tragao za nekim idealnim drzavnim okvirom zemalja regiona.. I to bi bilo sve..
Da srbi sa Rankovicem na celu,nisu zloupotrebljavali centraliziranu vlast FNRJ,ne bi se
ustav iz 1974 godine ni desio.. A gle ovog apsurda sad..
Srbi su u ratove usli sa parolom 2svi srbi u jednoj drzavi" a zive u deset drzava sad..
jos uvijek titovu SFRJ iz 1974 godine,uporno nazivaju anti-srpskom tvorevinom i slicno.
A ta "anti-srpska tvorevina" bila je jaka federacija sa jednom vladom,jednom vojskom,jednom valutom i zajednickom vanjskom politikom.. Pa zar im nije puno bolja takva YU od ovog sto su iscjepkani u pet-sest drzava ?????
Definitivno svaki put,kad oni kazzu "jugoslavija" misle na drzavu u kojoj se samo srbi uvazavaju i to je njihova kolektivna percepcija.. Tu ne mozemo govoriti o pojedincima.
Danas 31. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Danas se navršava 31 godina od smrti Josipa Broza Tita, višegodišnjeg predsjednika Saveza komunista Jugoslavije i SFRJ
Očekuje se da će njegovi saborci i sljedbenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije obilježiti godišnjicu Titove smrti polaganjem vijenaca i odavanjem počasti u "Kući cveća" u Beogradu.
Vođa jugoslovenskih komunista i doživotni predsjednik tadašnje države Jugoslavije, umro je 4. maja 1980. u Ljubljani, a sahranjen je u "Kući cveća", na Dedinju u Beogradu.
Povodom godišnjice smrti "Kuća cveća" danas će za posjete biti otvorena od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan. Posjetioci će takođe besplatno moći da obiđu i Muzej "25.maj".

Danas se navršava 31 godina od smrti Josipa Broza Tita, višegodišnjeg predsjednika Saveza komunista Jugoslavije i SFRJ
Očekuje se da će njegovi saborci i sljedbenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije obilježiti godišnjicu Titove smrti polaganjem vijenaca i odavanjem počasti u "Kući cveća" u Beogradu.
Vođa jugoslovenskih komunista i doživotni predsjednik tadašnje države Jugoslavije, umro je 4. maja 1980. u Ljubljani, a sahranjen je u "Kući cveća", na Dedinju u Beogradu.
Povodom godišnjice smrti "Kuća cveća" danas će za posjete biti otvorena od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan. Posjetioci će takođe besplatno moći da obiđu i Muzej "25.maj".