Merhaba naš mubareć Ramazan

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Trepavica
Status: Offline

Re: Merhaba naš mubareć Ramazan

27 Jun 2014, 20:40

Svim vjernicima muslimanske ispovijesti zelim da cestitam predstojeci Mubarek Serif Ramazan-da ga isposte u zdravlju i veselju !

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41481 times
Been thanked: 28270 times
Status: Online

27 Jun 2014, 20:46

Image
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

27 Jun 2014, 21:04

Svim vjernicima islamske vjeroispovjesti čestitam :)

Image
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

27 Jun 2014, 22:15

Maja wrote:Prvi dan Ramazana sehur u 2:33 :sok
Iftar u 20:31
To za Sarajevo.
Stolac 2:32 - 20:36

Kako može biti 5 minuta razlike?
Zeznula sam se.
Sehur 2:30
Iftar 20:44

Ja sam maloprije klanjala i akobogda sutra počinjem, pa kako ću izdržati, hoće li mi se mantati, ne znam.
Ne bi trebalo.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4449 times
Been thanked: 3405 times

27 Jun 2014, 22:26

Sretno!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Ciklama

27 Jun 2014, 22:30

Dobro mi dosao najdrazi goste!!!
Ramazan Serif Mubarek Olsun!!!

Hvala rajo ... :zubi

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

27 Jun 2014, 22:55

Sretan i miran početak Ramazana.
Divim se snazi volje. :)

Ruana

27 Jun 2014, 23:01

I od mene da ga ako Bog da hairli ispostimo.
Katja hvala

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Prvi dan Ramazana je u Nedelju 29.06.2014

27 Jun 2014, 23:47

Image
Službena Saudijska Arabija objavila je danas 27. 06. 2014 g (29.08.1435), da je sutra trideseti dan mjeseca Ša’bana 1435. h.g., i to nakon što je utvrđeno da je nije viđen mjesec (mlađak) ove noći nad Saudijskom Arabijom.

Image

Shodno prethodnoj vijesti PRVI DAN RAMAZANA JE U NEDELJU 29.06.2014 godine. Ova odluka je donesena radeći shodno hadisu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:
“Postite kada vidite mlađak i prestanite s postom kada ga vidite. Svoje obrede vežite za njega. Ukoliko ga ne vidite, upotpunite mjesec Ša’ban s trideset dana. Ako vam posvjedoče dvojica (da su ga vidjeli), postite (otpočnite s postom) i prekinite s postom.” (Hadis bilježe imam En-Nesai, Ahmed i Ed-Darekutni).
Ovom prilikom svim muslimanima u svijetu, a posebno Bošnjacima čestitamo nastupajući mjesec ramazan sa željom da ga isposte u zdravlju i provedu u ibadetu!
(obavezno vidjeti: Počnite sa postom kada vidite mlađak )
s takvom lakoćom

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

27 Jun 2014, 23:50

Svim postačima i muslimanima neka je ugodan i sretan Ramazan.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Re: Prvi dan Ramazana je u Nedelju 29.06.2014

27 Jun 2014, 23:51

Počnite sa postom kada vidite mlađak
Image
Neka je hvala Allahu subhanehu ve te’ala koji je svjetlom Svoje knjige osvijetlio tamu dunjalučkog mraka, koji je s njom uputio zalutala srca, pa ih učinio spokojnim i smirenim u dušama iskrenih vjernika.
Neka je najbolji salavat i selam na onoga koji je poslat kao milost svim svjetovima, čije su riječi i djela naš uzor na ovoj prolaznosti. Neka je mir i spas na njegovu časnu porodicu i ashabe radijallahu anhum, ali i na sve one koji koračaju njihovim putem, žive islam i upućuju druge ka uputi sve do Sudnjeg dana. Zaista je najbolji govor Allahov subhanehu ve te’ala govor, a najbolja uputa je uputa Njegova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Najgore stvari su novotarije u vjeri, a svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda vodi ka vatri. O vi, koje je Allah subhanehu ve te’ala odabrao Svojim robovima i pomagačima Njegove vjere!Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!
Počnite s postom kad vidite mlađak
Početak Ramazana utvrđuje se viđenjem mlađaka,a njegovo viđenje potvrđujemo svjedočenjem jedne povjerljive osobe,ili namirivanjem mjeseca šabana trideset dana. Ibn Omer r.a.,veli:” Ljudi su iščekivali da se pojavi hilal,pa sam rekao Allahovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem,da sam vidio mlađak,nakon čega je naredio ljudima da započnu s postom!”(Bilježi Ebu Davud,a El-Hakim i Ibn Hibban vele da je hadis vjerodostojan)
Ebu Hurejre r.a. veli da je Vjerovjesnik sallallahu alejhi ve sellem rekao;”Počnite s postom kad vidite mlađak,a završite kad ga ponovo vidite.A ako ga ne mognete vidjeti,onda na prethodni mjesec,šaban,namirite trideset dana.”(Bilježe ga El Buhari i Muslim)
Et Tirmizi veli:”Ovo većina islamskih učenjaka prakticira.Još su kazali:”Dovoljno je svjedočenje jedne povjerljive osobe za utvrđivanje posta.” Ovo je stav Ibn el Mubareka,Eš-Šafija,i Ahmeda.En-Nevevi veli:”Ovo je preferirajući stav!” Hilal mjesec ševvala utvrđuje se namirivanjem Ramazana trideset dana,i nije dovoljno svjedočenje jedne osobe,prema mišljenju većine islamskih učenjaka. Oni za to uvjetuju svjedočenje dvojice pravednih,dok Ebu Sevr ne pravi razliku između utvrđivanja hilala za mjesec ševval i za mjesec Ramazan.On smatra da je za to dovoljno svjedočenje jednog pravednog čovjeka. Ibn Rušd veli:”Ebu Bekr ibn el-Munzir slaže se sa stavom Ebu Sevra,a također mislim da je to i stav zahirija.”
Ebu Bekr ibn el-Munzir za svoj se stav poziva na konsenzus islamskih učenjaka,koji smatraju da se moraju omrsiti,a i početi s postom,na osnovu svjedočenja jednog čovjeka(koji tvrdi da je vidio hilal-mjesec)!Prema tome,mi također na taj način moramo prohvatiti utvrđivanje početka i kraja Ramazana,jer su početak i kraj mjeseca granice početka i kraja posta. Eš Ševkani veli:”Prema tome,nema vjerodostojnog dokaza u kojem se uvjetuje svjedočenje dvojice za istek Ramazana.U skladu s tim,zadovoljit ćemo se svjedočenjem jednog pravednog čovjeka analogno svjedočenju također jednog pravednog čovjeka za utvrđivanje početka Ramazana. Također,kao dokaz možemo uzeti činjenicu da se u ibadetima prihvataju predanja koja prenosi pojedinac,pa se analogijom dokazuje da se takva predanja mogu prihvatiti i u ostalim granama islama,osim ako postoji dokaz koji izuzima neke situacije,kao što je svjedočenjem prilikom utvrđivanja imetka i sl.U ovom se slučaju prihvata stav Ebu Sevra.
Viđenjem mlađaka
Ibnu-Omer, radijallahu ‘anhuma, kaže: “Čuo sam Allahova poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kako kaže: ‘Kada vidite mlađak zapostite, i kada ga ponovo vidite prekinite s postom.’” (Muttefekun alejh)
Dakle, put do saznanja o pojavi mlađaka je njegovo praćenje i viđenje, a ne računanje. Ibnu-Tejmijje, rahmetullahi ‘alejh, je rekao: „Onaj koji se oslanja na računanje kada je u pitanju mlađak, taj je zalutao u Šerijatu i onaj koji uvodi novotariju u vjeru.“ (Medžmuatu fetava, 25/207)
Islamski učenjaci su se razišli po pitanju koliko je osoba dovoljno da posvjedoče viđenje mlađaka kako bi se utvrdilo njegovo viđenje i kako bi se otpočelo s postom.
- Većina islamskih učenjaka mišljenja je da ukoliko jedna pouzdana osoba posvjedoči da je vidjela mlađak da se njeno svjedočenje prihvata i otpočinje se s postom. Takvog mišljenja su: Ebu Hanife, Šafija, Ahmed, učenjaci zahirijskog mezheba, Ibnul-Munzir i drugi, Allah im se svima smilovao.
- Dok, imam Malik, El-Lejs, Evza’i, Sevri i drugi mišljenja su da je za utvrđivanje mlađaka potrebno najmanje dvije osobe, analogno svjedočenju.
Inšaallahu te’ala, prioritetnije je mišljenje da je dovoljno svjedočenjejedne pouzdane osobe, svejedno da li bila muškarac ili žena kako spominje Ibn-Hazm, rahmetullahi ‘alejh, u svome djelu El-Muhalla (6/350), jer je i sam Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, postupio po tome kako se spominje u hadisu Ibnu-Omera, radijallahu ‘anhuma, gdje kaže: “Ljudi su pratili mlađak, pa sam ga ja vidio i obavijestio o tome Allahova poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. On je zapostio i naredio ljudima da poste.” (Ebu-Davud, Darimi, Ibnu-Hibban, Darekutni i Bejheki. Imam Hakim kaže da je hadis vjerodostojan po uslovima imama Muslima s čime se slaže i imam Zehebi. Veliki islamski učenjak Muhammed Nasiruddin Albani, rahmetullahi te’ala alejh, ocijenio je hadis vjerodostojnim u svome vrijednom djelu Irvaul galil fi tahridži ehadisi menari es-sebil: 4/16)
Međutim, za prekid posta, odnosno završetak mjeseca ramazana i viđenje mlađaka mjeseca ševvala koji slijedi poslije ramazana, islamski učenjaci su složni, osim nekolicine njih, da je potrebno svjedočenje najmanje dvije povjerljive osobe.
Kao dokaz za ovo mišljenje većina islamskih učenjaka navodi hadis Abdurrahmana b. Zejda b. el-Hattaba da su mu ashabi Allahova poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, pričali da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Postite kada vidite mlađak i prestanite s postom kada ga vidite. Svoje obrede vežite za njega. Ukoliko ga ne vidite, upotpunite mjesec s trideset dana. Ako vam posvjedoče dvojica (da su ga vidjeli) postite (otpočnite s postom) i prekinite s postom.”(Nesa’i, Ahmed i Darekutni. Imam Ahmed u svom predanju bilježi: “… ukoliko vam posvjedoče dvojica muslimana …” –dok imam Darekutni bilježi sljedeću verziju: “… ukoliko vam posvjedoče dvojica povjerljivih, pouzdanih muslimana …” Učenjak Albani, rahmetullahi ‘alejh, kaže: “Lanac prenosioca ovog hadisa je vjerodostojan i svi prenosioci u njemu su pouzdani …”: Irvaul galil fi tahridži ehadisi menari es-sebil, 4/17)
Kao što vidimo, ovaj hadis ukazuje na to da nije dozvoljeno otpočeti post mjeseca ramazana niti prekinuti s njim osim sa svjedočenjem dvojice pravednih, povjerljivih muslimana. Međutim, prethodni hadis od Ibnu-Omera, radijallahu ‘anhuma, izuzima početak posta, tako da je dozvoljeno otpočeti s postom svjedočenjem jedne osobe, dok nije došao nikakav hadis kojim se na sličan način izuzima prekid posta, završetak ramazana. Zbog toga ostaje da se prekid posta utvrđuje svjedočenjem najmanje dvojice pravednih muslimana, a Allah Uzvišeni najbolje zna.
Ukoliko osoba vidi mlađak ali se ne prihvati njeno svjedočenje
Kod islamskih učenjaka postoje tri mišljenja po ovome pitanju:
1. Zapostit će po svome viđenju ramazanskog mlađaka i tajno prekinuti s postom kada vidi mlađak mjeseca ševvala, kako se ne bi razilazio sa zajednicom. Ovo je mišljenje imama Šafije, jedno predanje imama Ahmeda i na ovome je mezeb Ibnu-Hazma, rahmetullahi ‘alejhim.
2. Zapostit će po svome viđenju ramazanskog mlađaka, ali će prekinuti spostom zajedno sa ostalim ljudima. Na ovome je mezheb Ebu-Hanife, Malika i najpoznatije mišljenje imama Ahmeda, rahmetullahi ‘alejhim.
3. Neće postupati po svome viđenju mlađaka, već će otpočeti i završiti post sa ostalim ljudima. Ovo je jedno od predanja imama Ahmeda i ono što je odabrao Šejhul-islam Ibnu-Tejmijje, rahmetullahi ‘alejhima, zbog riječi Allahova poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: „Vaš post je kada zaposte ljudi, i vaš prekid posta je kada prestanu ljudi s postom, i vaši kurbani su onda kada ih kolju ljudi.“ (Ebu-Davud, 2324; i drugi, a šejh Albani, rahmetullahi ‘alejh, ga je ocijenio vjerodostojnim u Irvau, 905) Tj. početak i završetak posta bivaju sa zajednicom muslimana.
I drugi način utvrđivanja nastupanja ramazana jeste upotpunjavanje mjeseca ša’bana s trideset dana, jer šerijatski mjesec ne može biti manji od 29 dana niti veći od 30 dana.
Ukoliko tridesetu noć mjeseca ša’bana bude oblačno ili maglovito, hoće li se sutrašnji dan smatrati prvim danom mjeseca ramazana ili će se njime upotpuniti mjesec ša’ban?
Islamski učenjaci prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: ovom pitanju imaju mnogo mišljenja od kojih su naizraženija sljedeća četiri:
Nije dozvoljeno postiti sutrašnji dan –poznat kao jewmu šekk-dan u koji se sumnja je li prvi dan mjeseca ramazana ili trideseti dan mjeseca ša’bana- niti obavezno niti dobrovoljno zbog riječi Allahova poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: „Neka niko od vas ne posti dan ili dva dana prije mjeseca ramazana …“ (Buharija, 1914; Muslim, 1082) I zbog riječi Ammar b. Jasira, radijallahu ‘anh: „Ko posti dan u koji se sumneja, iskazao je neposlušnost prema Ebul-Kasimu, sallallahu ‘alejhi ve sellem.“ (Sahih: Ebu-Davud, 2317; Tirmizi, 681; Nesa’i, 4/153; Ibnu-Madže, 1645) Ovakvog mišljenja su većina islamskih učenjaka.
Obaveza je postiti taj dan i smatra se prvim danom mjeseca ramazana. Ovo je poznato mišljenje kod hanbelijskih pravnika. Svoj stav dokazuju postupkom Ibnu-Omera, radijallahu ‘anhuma, da je on, ukoliko je trideseti dan ša’bana bio maglovit, osvanuo kao postač, a on prenosi hadis: „… pa, ako bude maglovito i ne vidite ga …“, tako da njegov postupak objašnjava hadis.
Ljudi slijede svoga imama, pa ako on bude postio i oni će postiti, i ako on bude postio i oni neće postiti.
Taj dan će se postiti iz predostrožnosti. Ovoga mišljenja su bili Ibnu-Tejmijje i njegov učenik Ibnul-Kajjim, rahmetullahi ‘alejhima.
Ispravno je ono na čemu je bila većina islamskih učenjaka. Postupak Ibnu-Omera, radijallahu ‘anhuma, ne može se prihvatiti kao komentar hadisa i uzeti u obavezu post toga dana, time što i sam Ibnu-Omer, radijallahu ‘anhuma, post toga dana nije smatrao obaveznim, jer na njega nije podsticao ni svoje ukućane.
Ukoliko se mlađak vidi u nekoj državi da li je obaveza svim stanovnicima na Zemlji da zaposte po tome viđenju, ili svaka zemlja prati pojavu mlađaka i otpočinje post onda kada ga vidi ili kada napuni trideset dana ša’bana?
Islamski učenjaci, rahmetullahi te’ala alejhim, po ovom pitanju imaju više mišljenja.
Prvo mišljenje: Ukoliko se ustanovi pojava mlađaka u nekom mjestu, bilo ono blizu ili daleko, obaveza svih muslimana je da postupe po tom viđenju mlađaka i da zajedno sa onima koji vidjeli mlađak zaposte ramazan.
Ovo mišljenje zastupaju učenjaci hanefijskog i hanbelijskog mezheba, rahmetullahi alejhim. (Fikhul-hanefi fi sevbihi el-džedid, 1/402; El-Mugni, 4/329) Takođe, prenosi Ibnul-Kasim od imama Malika da je rekao: “Ukoliko se u jednom mjestu sazna da su stanovnici drugog mjesta vidjeli mlađak (i zapostili), na stanovnicima ovog mjesta je da naposte taj dan koji nisu postili zajedno sa onima koji su vidjeli mlađak i da od tog dana nastave postiti s njima.” Prenosi se da je slično rekao i imam Šafija. (Bidajetul-mudžtehid, 3/157)
Ovi učenjaci zasnivaju svoje mišljenje na hadisu Abdullaha b. Omera, radijallahu ‘anhuma, da je Allahov poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: “Postite kada ga (mlađak) vidite i prestanite s postom kada ga vidite.” (Buharija, 4/135; Muslim, 2/760; Malik u “Muvetti”, 1/286; Ibnu-Madže, 1/529; Nesa’i, 4/134; Ahmed, 2/145; Darimi, 2/3; Ibnu-Huzejme, 3/201; Ibnul-Džarud, 390; Darekutni, 2/161; Bejheki, 4/204, 205; Et-Tajalisi, 1/182; Ebu-Ja’ala, 4/337; El-Begavi u “Šerhu-s-sunne”, 3/454; Tahavija u “Muškilu-l-asar”, 1/209)
Riječi Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Postite kada ga vidite…” ne odnose se samo na muslimane Medine nego na sve muslimane širom svijeta. (Medžmu’u-l-fetava li Bin Baz, 15/85)
Drugo mišljenje: Svako mjesto, svaka država počinje s postom sa svojim viđenjem mlađaka, tj. kada oni vide mlađak, ne osvrćući se na druge.
Ovo je mišljenje Abdullaha b. Abbasa, Kasim b. Muhammeda, Salim b. Abdullaha i Ishak b. Rahoje. (El-Mugni, 4/328; El-Medžmu’u, 6/183; Nejlul-evtar, 3/160) Takođe, stanovnici Medine prenose od imama Malika da je rekao: “Viđenje mlađaka u nekoj zemlji ne obavezuje na post stanovnike one zemlje u kojoj se nije vidio mlađak…” (Bidajetul-mudžtehid, 3/157)
Oni zasnivaju svoje mišljenje na hadisu kojeg je zabilježio imam Muslim u svome Sahihu preko Muhammeda b. Ebi-Hermele, od Kurejba da ga je Ummu-Fadl bintul-Haris poslala u Šam Muaviji, radijallahu ‘anh. Kurejb kaže: “Došao sam u Šam i obavio svoju potrebu zbog koje me je Ummu-Fadl poslala. U Šamu me je zatekao ramazan. Vidio sam mlađak u noći petka (tj. u četvrtak naveče). Pred kraj mjeseca, vratio sam se u Medinu. Spominjući mlađak, Abdullah b. Abbas, radijallahu ‘anhuma, me je upitao: ‘Kada ste vidjeli mlađak?’ Rekao sam: ‘Vidjeli smo ga u noći petka (tj. u četvrtak naveče).’ ‘Ti si ga vidio? – ponovo me je upitao. Rekao sam: ‘Da. Vidjeli su ga i drugi ljudi, i od tada su ljudi postili i postio je i Muavija.’ Ibnu-Abbas, radijallahu ‘anhuma, mi je rekao: ‘Međutim, mi smo ga vidjeli u petak naveče i nećemo prestati postiti sve dok ne napunimo trideset dana ili dok ne vidimo mlađak!’ Rekao sam mu: ‘Pa, zar nije dovoljno to što je Muavija (tadašnji halifa muslimana) vidio mlađak i što je postio?!’ Ibnu-Abbas, radijallahu ‘anhuma, mi je rekao: ‘Ne. Ovako nam je Allahov oslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, naredio.’” (Muslim, 2/765; Ahmed, 21/306; Ebu-Davud, 2/748; Tirmizi, 2/101; Nesa’i, 4/131)
Ovi učenjaci, rahmetullahi te’ala alejhim, komentarišući hadis i dokazivajući njime svoje mišljenje, kažu da Ibnu-Abbas, radijallahu ‘anhuma, koji je živio u Medini, nije postupio po Muavijinom, radijallahu ‘anh, viđenju mlađaka, a Muavija je živio u Šamu, Siriji, i niko od Ashaba koji su živjeli zajedno s Ibnu-Abbasom u Medini nije se suprostavio njegovom postupku.
Današnji učenjaci koji zastupaju ovo mišljenje kažu da tada u vrijeme Muavije, tadašnjeg halife muslimana, svi muslimani nisu zajedno otpočinjali s postom, tj. nisu postupali po jednom viđenju mlađaka ma gdje se on pojavio, pa kako da se danas insistira na tom mišljenju kada svaka država ima svog vođu.
Treće mišljenje: Ukoliko se pojavi mlađak u jednoj državi, sve susjedne države, bliske države, imaju isti propis, tj. na stanovnicima svih tih država je da zajedno otpočnu s postom. U suprotnom, udaljene države, svaka od njih prati pojavu mlađaka.
Ovo mišljenje zastupaju učenjaci šafijskog mezheba. Kao dokaz za svoj stav uzimaju hadis Kurejba, kojeg smo već spomenuli, ističući da mjesta, Medina i Šam (Sirija) nisu bliska. Takođe, ovo mišljenje zastupa i Ibnu-Tejmijje, rahmetullahi te’ala alejh. I ovo treće mišljenje je srednje mišljenje između prethodna dva spomenuta.
Kako znati koja je to država bliža a koja dalja? Na osnovu čega da ih razlikujemo?
Prvo: Na osnovu ishodišta, mjesta pojave mlađaka. Tako da, sve one države koje vide mlađak na istom mjestu, u istom izgledu, smatraju se bliskim državama. Za ovo mišljenje su se opredjelili učenjaci Iraka i Es-Sajdelani.
Drugo: Sve države u kojima preovladava jednaka, ista klima, smatraju se bliskim državama. Ovo mišljenje zastupaju Es-Simiri i drugi.
Treće: El-Fevrani, El-Gazali, El-Begavi i drugi kao mjerilo raspoznavanja bliskih država od dalekih, uzeli su razdaljinu, dužinu puta nakon koje musafir može da skraćuje namaz. Tako da, sve države koje su udaljene jedna od druge manje nego što iznosi ova dužina puta nakon koje je dozvoljeno skraćivati namaz, smatraju se bliskim državama.
Imam Nevevi, rahmetullahi te’ala alejh, nije se složio s ovim mišljenjem. Naprotiv, ocijenio ga je slabim, navodeći da pojava mlađaka nema nikakve veze s udaljenošću nakon koje se skraćuje namaz i opredijelio se za prvo mišljenje, tj. da sve države koje imaju isto mjesto pojave mlađaka smatraju se bliskim državama. (El-Medžmu’u, 6/182)
Takođe, učenjaci koji zastupaju ovo mišljenje, podupiru ga i kijasom, pa kažu: “Čovjek kada posti van ramazana ne osvrće se na druge zemlje, na pojavu Sunca i Mjeseca u tim drugim zemljama, ne prati kada oni izlaze i zalaze. Ako tako čini van ramazana, zašto da tako ne postupi i u ramazanu? Zbog čega praviti razliku?” Ili, recimo, umru dva brata muslimana tačno u vremenu zalaska Sunca. Jedan od njih je živio na Istoku a drugi na Zapadu. Kako ćemo odrediti ko će koga naslijediti? Moramo gledati gdje Sunce zalazi prije. Vidjećemo da Sunce zalazi prije na Istoku i zbog toga kažemo da će onaj koji je živio na Zapadu naslijediti svoga brata na Istoku, jer je ovaj prije umro. (Šerh Bulugul-Merama od šejha Usejmina)
Vijeće velikih učenjaka u Saudijskoj Arabiji na svom zasijedanju 13. 08. 1392. hidžretske godine, nakon razmatranja ovog pitanja donijelo je slijedeću odluku: “Od pojave islama prošlo je već četrnaest stoljeća i ne znamo da se ikada do sada desilo da su muslimani cijelog svijeta, na osnovu viđenja mlađaka u jednom mjestu, zajedno proslavljali islamske praznike. Tako da, članovi ovog vijeća donose odluku da se ostane na onome na čemu se do sada bilo i da svaka islamska država ima pravo na izbor onoga što ona smatra ispravnijim, konsultujući svoje učenjake, bez obzira da li oni uvažavali ili ne, razlikovanje mjesta na kojima se pojavljuje mlađak i na osnovu toga donosili odluku o nastupanju posta.” (Tevdihul-ahkam, 3/454; Medžmu’ul-fetava, 15/95)
Islamski pravni kolegij nakon razmatranja ovog pitanja donio je odluku u kojoj se kaže: “…Nema potrebe za pozivanjem i obavezivanjem svih muslimana u svijetu da zajedno nastupaju s postom i proslavljanjem islamskih praznika, jer poziv na jedinstvenost u tome uistinu neće ujediniti muslimane, kako to neki misle (učenjaci koji zastupaju mišljenje da ukoliko se ustanovi pojava mlađaka u nekom mjestu, bilo ono blizu ili daleko, obaveza svih muslimana je da postupe po tom viđenju mlađaka i da poste). Takođe, savjetujemo da se ustanovljavanje mlađaka ostavi muftijstvu i šerijatskim sudnicama u islamskim zemljama jer je to od koristi svih muslimana. Ono što će ujediniti muslimane jeste njihova odlučnost u sprovođenju Allahove, subhanehu ve te’ala, Knjige i Sunneta Allahova poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u njihovim svakodnevnim poslovima…” (Tevdihul-ahkam, 3/456)
s takvom lakoćom

dacina_curica

27 Jun 2014, 23:51

Dobrim ljudima koji ce ovaj mjesec provesti u postu i ibadetu lagan post i da vam Bog primi dove.

Svako dobro. :)

Blackhawk

27 Jun 2014, 23:53

Da vam Allah dz.s. da svima snage, volje i strpljivosti, da zapocnete i dovrsite, ako Bog da, ovaj Ramazan sa postom, dovom, nafilama i da vam se poveca cinjenje dobrih djela u ime Allaha dz.s.

Ramazan je nas dragi gost, i kao gost uvijek dodje sa poklonima, a pokloni ramazana jesu oprost grijeha, spasavanje od dzehennemske vatre i Bozija milost..
PA nadam se da svi u najboljoj mjeri iskoristiti ove poklone sto dobijemo..
Ramazan je mjesec dobrocinstva, zato iskoristite ga da obidjete po svome komsiluku, potrazite ljude kojima pomoc potrebna i pokusajte im olaksati ovaj Ramazan..
Ako je vama dobro, ne znaci da je i svima dobro, uvijek neko ima kome je vasa pomoc potrebna..

Okanite se losih djela, loseg govora, ogovaranja drugih, neka vase rijeci ne uvrijede nikog. Ne postite samo stomakom, nego i ocima, i usima i ustima.. Neka i vase ruke i noge poste, neka vam posti cijelo tijelo..

Ramazan serif mubarek olsun... Svim vjernicima muslimanima..

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

28 Jun 2014, 00:55

RAMAZANSKA PORUKA HAFIZA BUGARIJA

Evo i ove godine Gospodar na časti mjesecom milosti, mjesecom najvećeg orijentira za dušu, ne bismo li lakše orijentirali svoj žživot. Pred nama je nova prilika za obnovu vjerovanja, preobrazbe, četka za čiščenje i snaga za oslobađanje od svega onoga što remeti svakog pojedinca i zajednicu u cjelini. Gospodar nam ponovo otvara vrata…

...puteva koji vode ka jačanju svijesti - glavnog ključa za naše promjene.

U ovom mjesecu imamo jedinstvenu priliku da se suočimo sa svojom originalnošću, ne bismo li prepoznali i osjetili posebnosti blagodati veličanja Gospodara.

Ramazan u nama budi potencijal za razumijevanje svakog, oživljava osobine zatrpane blatom žživota kojima možemo prihvatiti čovjeka onakvim kakav jeste - sa žželjom da bude onakav kakvim ga žželi Gospodar vidjeti.

Na vrata nam je pokucao i ove godine, ne bismo li ozbiljnije pristupili žživotu, redefinirajući žželje, djelovanja i poslovanja.

Ovaj mjesec je ispunjen Njegovom moći i blagodatima što nas motivira da od dragosti kažžemo "Allahu ekber" - Allah je veći od svega onoga što mislimo da je dobro za nas, onoga što nam se prezentira da je lijepo i odvodi nas od ljepote i milosti koja ne prestaje.

Postači u ovom mjesecu imaju posebne privilegije i olakšice, o kojima je jedne prilike i Poslanik, s.a.v.s., rekao: - Spavanje postača je ibadet, a dahovi postača su zikr - spominjanje Allaha.

Stoji u hadisi kudsiji, koju bilježži Tirmizi, da je Allah, dž.š., rekao: - O, ti koji žželiš dobro, požžuri, okreni se dobru, kreni dobrim. O, ti koji žželiš loše, prestani, smanji, jer, doista, Allah svaku večer u mjesecu Ramazanu oslobađa na hiljade i hiljada robova od vatre džžehennemske.

Iskoristimo ovu priliku i oslobodimo i sebe i druge od svega onoga što nas remeti, što nas čini da smo izbezumljeni i izgubljeni.

Molim Allaha, džž.š., da nas učini od onih kojima će ovaj ramazan ponuditi rješenja na svakom polju i u svakoj situaciji, a ujedno i vječno rješenje.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun,
Sulejman Bugari
s takvom lakoćom

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

28 Jun 2014, 01:10

Ramazan Serif Mubarek Olsun :D
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jun 2014, 02:50

Lagan Ramazan zelim svim vjernicima :D
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Obrisan profil

28 Jun 2014, 07:12

Svima na forumu zelim, joj rano je, ne mogu da se setim kako se pise :( Mubarek olsun..znaci srecan i da lepo docekate bajram

joj ne valja, moracu popraviti :(

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

28 Jun 2014, 08:14

Sretan i ugodan Ramazan :)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times

28 Jun 2014, 09:55

Ma u redu je. Hvala :)

Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jun 2014, 12:19

Morena kad cestita isto ko zemunac.... Znaci sretan ramazan :D. Salim se morence, hvala ti :pusa
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"

Post Reply

Return to “Religija”