Nekako su manje vise sve te vjerske knjige zagonetno pisane, sto samo po sebi otvara mogucnosti za spektar razlicitih tumacenja. Zasto su uopste pisane tako zagonetno i mistificirano, zar se nisu mogle dati konkretnije instrukcije? Da ne bude dilema, nego da se tacno zna sta vazi. A ovako - ja imam moju verziju, ti tvoju itd..Blackhawk wrote:NAravno da ima mnogo grupa odnosno sekti u islamu... ali Kur'an kao Kur'an je u svih ti sekti isti... Samo oni idu drugacije...
E, vidis, ovo me jako brine. Ubijajte gdje god stignete samo zato sto oni vjeruju u nesto drugo i nisu kao mi. A kad se pokaju i preobrate, onda su OK i nema frke. Pa ti ljudi su stavljeni pod totalni ultimatum. A kakvi sada drugi ajeti nakon ovog ajeta kazu "samo sam se salio, ne ubij nikog, dje ba to ima". De mi predoci i te ajete pa da vidim, bilo bi i meni lakse.Blackhawk wrote: Recimo ovi sto idu u Siriju, pa i teroristi, vode se ajetom koji kaze "Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakom prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je."
To je ajet i pise u Kur'anu i kad bi ga gledao kao takvog (sto vecina tih gleda) onda mogu reci u Kur'anu stoji da se ubijaju gdje god bili.. Ali ako se gleda samo taj ajet, bez nekog daljeg objasnjenja niti koristenja drugih ajeta...
I ovaj ajet ljudi tumace i on im vodilja da vode ljude u rat..
Nego ima jos jedna druga stvar, koja neke ljude jako brine. U samom uvodu se govori o jednom izvjesnom jevrejskom plemenu kojeg treba dotuci a istorijski gledano se radi o plemenu Banu Qurayza koje je masakrirano u konfliktu sa Muhamedom, i gdje Muhamed daje cak instrukcije svojim ratnicima da se muski pobiju a zene i djeca prodaju u roblje, to nakon toga sto ga je ovo pleme izdalo. Ja ne znam da li je sve to istina, kakav je tvoj stav u vezi toga?
http://en.wikipedia.org/wiki/Banu_Qurayza
Upravo tako, ovde se u potpunosti slazem. Protumaci prvo sve kako treba pa onda donosi zakljucke. Ali de ga protumaci kad je tako mistificirano srocen. Opet velim, ovo ostavlja prostora za milijardu tumacenja, a to nekako nije optimalno, za tako jednu bitnu knjigu.Blackhawk wrote: Ili recimo sto sam na jednom drugom forumu naletio kad covjek rece kaze u Kur'anu pise da je dozvoljeno piti alkohol i onda na pitanje koji ajet gdje, on stavi ovaj ajet...
"O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi - osim ako ste putnici - sve dok se ne okupate."
I po ovom je on zakljucio da moze piti ali da ne klanja i ne cini ibadet dok je pijan... A na druge ajete i sve ostalo sto pise o zabrani alkohola to je zaboravio..
Tako i sve te sekte i svi pravci imaju svoja neka tumacenja na nacin kako im odgovara.. Uzimaju ono sto im odgovara dok drugo jednostavno ignoriraju..
Posto vidim da si upucen, molio bih te da nabacis koji red o tim momentima, koji govore o nauci a koji se tek danas otkrivaju, da procitam to konkretno, bas me interesuje.Blackhawk wrote: A Kur'an je dovoljan dokaz sam sebi... Mnostvo stvari koje pisu u Kur'anu koji je napisan davno prije mnogih naucnih otkrica, a u kojem se upravo govori o nauci i stvarima koje danasnja nauka tek sad otkriva i saznaje, a u Kur'anu sve to pise vec odavno..
Vecina ljudi voli suditi o necemu a da u stvari i ne zna puno o tome..
Onda dalje:
Kako ovo da protumacim? Zasto mi moj brat ne moze biti prijatelj ako misli drugacije? Zar moram automatski da rasperim cijelu moju familiju ako oni imaju svoje "ja" a ne moje "ja", koje je zapisano i koje ja eto tumacim kako treba a oni tumace kako ne treba.. Heh, priznaces, jedna jako nezahvalna stvar.9:23
O vjernici, ne prijateljujte ni sa očevima vašim ni sa braćom vašom ako više vole nevjerovanje od vjerovanja. Onaj od vas ko bude s njima prijateljevao, taj se doista prema sebi ogriješio.
Ma bojim se da ce jos puno nase mlade raje na osnovu ovih fazona zaglaviti u kojekakvim Sirijama a nasoj Bosni nanijeti nesagledivu stetu. I to zbog necega sto ni mi, ni oni, a ni niko drugi ne razumije kako treba, iz cistog razloga sto je i napisano da se ne razumije. To je jako, jako zalosno.
Dok stvari stoje ovako kako stoje - ja mogu da vjerujem u nesto ali iskljucivo na svoj sopstveni nacin, a ne da mi neko prodaje m. pod bubrege pa da jos usput zbog toga fasujem i ja a i oni najdrazi oko mene. Medjutim, da jos i to naglasim - ja sam Bosnjak, jako tvrdokoran Bosnjak i volim svoj narod i svoju naciju. To onako usput, mozda nije tema ovog o cemu govorimo ovde, ali eto, nek se zna