Jeste li vjernik?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....

Jeste li vjernik?

da, pridržavam se svih vjerskih propisa (ili nastojim)
12
28%
vjerujem u Boga ali ne pridržavam se velike većine vjerskih propisa
14
33%
ateista sam
3
7%
agnostik sam
7
16%
vjerujem na neki svoj način
7
16%
čekam pojavu prave vjere
0
No votes

Total votes: 43

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3247 times
Status: Offline

Re: Jeste li vjernik?

Post by Melek »

Blackhawk wrote:NAravno da ima mnogo grupa odnosno sekti u islamu... ali Kur'an kao Kur'an je u svih ti sekti isti... Samo oni idu drugacije...
Nekako su manje vise sve te vjerske knjige zagonetno pisane, sto samo po sebi otvara mogucnosti za spektar razlicitih tumacenja. Zasto su uopste pisane tako zagonetno i mistificirano, zar se nisu mogle dati konkretnije instrukcije? Da ne bude dilema, nego da se tacno zna sta vazi. A ovako - ja imam moju verziju, ti tvoju itd..
Blackhawk wrote: Recimo ovi sto idu u Siriju, pa i teroristi, vode se ajetom koji kaze "Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakom prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je."
To je ajet i pise u Kur'anu i kad bi ga gledao kao takvog (sto vecina tih gleda) onda mogu reci u Kur'anu stoji da se ubijaju gdje god bili.. Ali ako se gleda samo taj ajet, bez nekog daljeg objasnjenja niti koristenja drugih ajeta...
I ovaj ajet ljudi tumace i on im vodilja da vode ljude u rat..
E, vidis, ovo me jako brine. Ubijajte gdje god stignete samo zato sto oni vjeruju u nesto drugo i nisu kao mi. A kad se pokaju i preobrate, onda su OK i nema frke. Pa ti ljudi su stavljeni pod totalni ultimatum. A kakvi sada drugi ajeti nakon ovog ajeta kazu "samo sam se salio, ne ubij nikog, dje ba to ima". De mi predoci i te ajete pa da vidim, bilo bi i meni lakse.

Nego ima jos jedna druga stvar, koja neke ljude jako brine. U samom uvodu se govori o jednom izvjesnom jevrejskom plemenu kojeg treba dotuci a istorijski gledano se radi o plemenu Banu Qurayza koje je masakrirano u konfliktu sa Muhamedom, i gdje Muhamed daje cak instrukcije svojim ratnicima da se muski pobiju a zene i djeca prodaju u roblje, to nakon toga sto ga je ovo pleme izdalo. Ja ne znam da li je sve to istina, kakav je tvoj stav u vezi toga?

http://en.wikipedia.org/wiki/Banu_Qurayza
Blackhawk wrote: Ili recimo sto sam na jednom drugom forumu naletio kad covjek rece kaze u Kur'anu pise da je dozvoljeno piti alkohol i onda na pitanje koji ajet gdje, on stavi ovaj ajet...
"O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi - osim ako ste putnici - sve dok se ne okupate."

I po ovom je on zakljucio da moze piti ali da ne klanja i ne cini ibadet dok je pijan... A na druge ajete i sve ostalo sto pise o zabrani alkohola to je zaboravio..
Tako i sve te sekte i svi pravci imaju svoja neka tumacenja na nacin kako im odgovara.. Uzimaju ono sto im odgovara dok drugo jednostavno ignoriraju..
Upravo tako, ovde se u potpunosti slazem. Protumaci prvo sve kako treba pa onda donosi zakljucke. Ali de ga protumaci kad je tako mistificirano srocen. Opet velim, ovo ostavlja prostora za milijardu tumacenja, a to nekako nije optimalno, za tako jednu bitnu knjigu.
Blackhawk wrote: A Kur'an je dovoljan dokaz sam sebi... Mnostvo stvari koje pisu u Kur'anu koji je napisan davno prije mnogih naucnih otkrica, a u kojem se upravo govori o nauci i stvarima koje danasnja nauka tek sad otkriva i saznaje, a u Kur'anu sve to pise vec odavno..

Vecina ljudi voli suditi o necemu a da u stvari i ne zna puno o tome..
Posto vidim da si upucen, molio bih te da nabacis koji red o tim momentima, koji govore o nauci a koji se tek danas otkrivaju, da procitam to konkretno, bas me interesuje.

Onda dalje:
9:23
O vjernici, ne prijateljujte ni sa očevima vašim ni sa braćom vašom ako više vole nevjerovanje od vjerovanja. Onaj od vas ko bude s njima prijateljevao, taj se doista prema sebi ogriješio.
Kako ovo da protumacim? Zasto mi moj brat ne moze biti prijatelj ako misli drugacije? Zar moram automatski da rasperim cijelu moju familiju ako oni imaju svoje "ja" a ne moje "ja", koje je zapisano i koje ja eto tumacim kako treba a oni tumace kako ne treba.. Heh, priznaces, jedna jako nezahvalna stvar.

Ma bojim se da ce jos puno nase mlade raje na osnovu ovih fazona zaglaviti u kojekakvim Sirijama a nasoj Bosni nanijeti nesagledivu stetu. I to zbog necega sto ni mi, ni oni, a ni niko drugi ne razumije kako treba, iz cistog razloga sto je i napisano da se ne razumije. To je jako, jako zalosno.

Dok stvari stoje ovako kako stoje - ja mogu da vjerujem u nesto ali iskljucivo na svoj sopstveni nacin, a ne da mi neko prodaje m. pod bubrege pa da jos usput zbog toga fasujem i ja a i oni najdrazi oko mene. Medjutim, da jos i to naglasim - ja sam Bosnjak, jako tvrdokoran Bosnjak i volim svoj narod i svoju naciju. To onako usput, mozda nije tema ovog o cemu govorimo ovde, ali eto, nek se zna ;)
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Labavo receno: agnostik:)
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

Melek wrote:U vezi "Njegovih uputa i propisa":
Kako uopste znamo da su to njegove upute i propisi?

kroz mnostvo dokaza koje ces naci na nekim islamskim temama* ovog foruma.
Ko je to sve pisao i mozda izmisljao, to niko od nas dvojice ne zna.
pisali su pisari Poslanika Muhammeda s.a.v.s. dok je on dobivao objavu od meleka Dzibrila a.s. (iliti Gabrijela). a izmisljeno nije nista.
Mozemo samo da nagadjamo i ja i ti. A uputa i propisa ima raznoraznih varijanti na sve strane. Da su sve to njegove upute i
propisi, bile bi samo jedne. Ali ne, cas je budista, cas hinduista, cas kriscan cas musliman, itd itd. Poslanik vamo, poslanik
tamo..
nema nagadjanja. sve je jasno kao dan. sve imas crno na bijelo.
razne upute i propisi su rezultat mijesanja ljudskog faktora tamo gdje mu nije mjesto zarad vlasitih interesa.
doduse, upute su i nadogradjivanje od samog Boga dz.s.

poruka je oduvijek bila ista. a to je da je Bog samo jedan!
judizam, krscanstvo i islam su u biti jedno. jedna tj. ista linija i loza.

svaka sveta knjiga je bila potvrda prethodnoj i dolazak (posljednjeg) poslanika Muhammeda a.s. je nagovijesten u (slagacu) starom zavjetu. znaci, mnogo ranije nego ce Kur'an i Muhammed a.s. ugledati svjetlost dana.
Hello, give me a break! Ja da ZNAM da je sve to od Njega - dileme ne bi bilo. Sve te upute i propisi su kao dosle prije dva,
ili jedan i po milenijum, od kojekakvih klesara i beduina, koji blage veze nisu imali o stvarima koji su nama danas svakodnevica.
pa znati mozes ako zaista zelis znati. a to znaci da ulozis truda i vremena u ovo o cemu zborimo. i to bez predrasuda. pristupi tome racionalno, pa ces se iznenaditi sta su ti "kojekakvi klesari i beduini" znali u to doba gdje su daleko bili od danasnjih mogucnosti za takva saznanja. to su potvrdili i uvidjeli mnogi naucnici i nakon toga se poklonili Svevisnjem.
Mene fascinira kako su te individue uspjele ostaviti toliko traga na sve nase danasnje zivote. A sto je najinteresantnije - u moderno
vrijeme nema ni traga ni glasa od tih poruka, a bas bi nam upravo sad dobro dosle, jel' tako ?

pa, ne znam koliko baratas materijom, tako da je malo teze odgovoriti na ovo pitanje.

islam propagira mir, disciplinu, rad, trud, toleranciju, pomaganje jednih drugima, ......

.....znaci sve vrijednosti koje su za vjecnost. uopste ne igra ulogu o kojem je vremenu rijec.

znam da ces (kao i mnogi drugi) prevrnuti ocima na ovo. ali to je islam. zanemari u ovom slucaju medijsku sliku, pa i stanje mnogih muslimana.
Ono sto danas imamo su lakrdije tipa
Medjugorja i tome slicno koje su izmisljene u cilju bogacenja lokalnih mangi. Kad to imas u 21. vijeku, heh, pa kako su tek natezali
naivne siroke mase prije dva milenijuma na isti fazon, to mogu samo da zamislim..
vec rekoh. vazda je bilo i bice onih koji ce ne samo od religije, nego od bilo cega drugog napraviti profit. manipulisat ce svim i svacim da bi ostvarili ono sto zele.
Ono gladno i nevino dijete iz Etiopije - kako je ono uspjelo da ne slijedi njegove upute i propise pa zbog toga bilo kaznjeno?
Sta je ubijeni djecak iz Srebrenice pogrijesio pa da se ubije na pravdi Njega? A taj isti djecak vjerue u Njega 1000% vise od
onog svog ubice. Ubica bude skroz nagradjen, hoda slobodno i uziva zivot, nakon svega toga. A sva ta tragedija u principu -
na pravdi Boga, zbog Boga.
dobro. ovo su standardne stvari koje se navode kad je rijec o Bogu. ali, imas pravo i shvatam te.

opet bi se nasli na tacki da je to (ne)djelo covjeka, a ne Boga. jer nije Bog naredio da se nered na Zemlji pravi, nego ga, nasuprot, zabranio!

poznato ti je da postoje dzennet/raj i dzehennem/pakao. pa ako bi se Bog uplicao u ono ljudsko, onda ovo dvoje uopste ne bi imalo smisla. je li tako?

a sva djeca koja su ubijena su rajske ptice. iako to mozda okrutno zvuci. ali, nikom nece biti nazao ucinjeno. svako ce dobiti ono sto je zaradio. pa cino to javno ili tajno.

Nije mene ni unistio ni osakatio, ali kad vidim sve one nevine - unistene i osakacene oko mene - kao da je i samom meni to uradio.
Sve u svemu, mozda ga i ima ali vjerovatno nije bas tako svemoguc. A ako i jeste svemoguc - onda nije bas milosrdan.
pa vidis. bas zbog toga sto te nije osakatio i slicno na osnovu onog sto si do sad ucinio i izustio govori o Njegovom milosrdju. razmisli o tome koliko smo mi (brzo) spremni drugom odbrusiti i potuci se i ubiti jedan drugog zbog manje ili vise teskih rijeci koje padnu. a On nam opet na sve te nase uvrede, propuste i ostalo daje vremena da se popravimo. kad bi nas kaznjavao po onome kako smo zasluzili, pa malo ko bi krocio zemljom. ali, et, covjek se voli vazda busati u prsa. mi vazda bolje znamo.
Bas mi se i
ne svidja ta njegova kreacija bazirana na principu lutrije..
de ovo pojasni malo, ako moze.

ne znam o kakvoj lutriji pricas. pogledaj oko sebe i vidjeces kako je sve savrseno stvoreno.
Nisam bas fasciniran, pa kud puklo da puklo..
bices, ako Bog da, ukoliko se istinski posvetis potrazi za istinom.

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=12&t=2298

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php ... 6&start=20

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=12&t=411
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
hrnjica
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by hrnjica »

ja vjerujem u majku prirodu
sve dolazi od nje
Nemoj se zbuniti izmedju mog karaktera i mog ponašanja.
Moj karakter je ko sam ja,
A moje ponašanje zavisi od tebe.
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 37 times
Been thanked: 834 times

Post by Sibila »

jesam.

kakav ? On zna
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

nevjernik

Kakav? On zna
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila »

:ruke

i jedan hafiz ima obicaj reci :

Racune polazem samo Bogu. :zubi
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila »

Melek wrote:Bio bi jako razocaran ako se ikad ustanovi da Boga ima i da je jedan i jedini, svemoguci. Bio bi razocaran u njega. Zasto mu kao tvorcu sveg i svaceg treba da izmisli glad, bijedu, bolescine, nepravdu, klanja u ime Njega samoga i tome slicne stvari? Zar da ja budem pravedniji od Njega? Pa meni, da sam Bog, ne bi ni u snu naum palo da stvaram takve gadosti..

a slobodna volja ? sta time sve izazivamo..............ono..............odlucmo nesto i napravimo sami npr sve te gadosti itd..............jer nam je dato da razmisljamo..........ono....kontas nije On kriv za sve zlo sto se desili desava desavace se ..........
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23323 times
Been thanked: 6149 times

Post by Veca »

...evo jedan interesantan vidoje,mozda bi netko pogledao!

[media]CP3m0QtETF4[/media]
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen »

upravo odgovorih na anketu
ovdje neću napisati, ionako mi se ne bi vjerovalo nakon mog stava na temi o ateistima. :)

jednostavno, takvi smo u većini - uvijek i do kraja spremni žestoko braniti svoja uvjerenja, bez istinske želje za barem pokušaj razumijevanja drugog i drugačijeg.
"ili si sa mnom ili protiv mene."
evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen »

i to je ta rigidnost o kojoj govorim.
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila »

kao sto rekoh, podero vas je :ooo
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

daj tigris ne vuci me za jezik, ionako imam opomenu :pst
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila »

ok :ruke
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

Vjerujem na neki svoj nacin..

Tj vjerujem u Boga, jednog Boga koji je isti za sve.. :)

Al se ne pridrzavam nijedne vjere i vjerskih propisa. :D a slavim sve i Bozic, Bajram.. :plavi

Malo je to komplikovano kod mene :valja
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Nisam ,i nemam nikakav odnos sa bogom.
Imam odnose sa ljudima ,vise sam samaricanka !
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Ne vjerujem, ateista sam. Ne pada mi na pamet vjerovati u nešto gdje je u jednoj knjizi napisano 'bog postoji'. Knjigu je mogao bilo ko sastaviti. Tako da ona nije nikakav dokaz postojanja tog nekog bića.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Bamby wrote:Ne vjerujem, ateista sam. Ne pada mi na pamet vjerovati u nešto gdje je u jednoj knjizi napisano 'bog postoji'. Knjigu je mogao bilo ko sastaviti. Tako da ona nije nikakav dokaz postojanja tog nekog bića.
Hajde, probaj ti sastaviti,bar jedan ajet.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Jesam vjerujem u svoju vjeru volim svoje a postujem tudje,ako vjerujes u svoju vjèru trebas postovati I drugu.
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Vjernik čitav svoj život, koliko šveram u vjeri je druga tema :sram
Post Reply

Return to “Religija”