Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
carobnjak_iz_voza wrote:Vas dvoica bas ko oni iz crtica "a je to" jedva napravite nesto i onda dovoljno da puhne povjetarac i srusi vam se teza U islamu nema prisile,tacno i to sto nije dozvoljeno po serijatu da zene hodaju nepokrivene nije prisiljavanje u islam nego jednostavno propisi po kojima se moraju oblaciti ljudi koji zive u toj drzavi,
Nema prisile a ujedno prisiljavaju ,...... čekaj, jesil svjestan šta pišeš ????
Recimo da sam ja žena i neću da se te obaveze držim, pa ko to ima pravo da me po islamu prisili ?????
Dalje, Jel moguće u državama na koje ti aludiraš biti žena i to druge vjere a da je gologlava ?????
carobnjak_iz_voza wrote:
to ne znaci da oni moraju slijediti islam i biti muslimani .Kad odes u Englesku moras voziti po lijevoj strani jer je takav propis bez obzira sto si ti naucio voziti po desnoj
Stvarno si ko iz crtića, kakve veze ima prisiljavanje žena da ne budu gologlave sa engleskom i pravilom vožnje ?????
Pa povezuje ih jedna rijec a to je z a k o n...kapiras?(znam da ne kapiras,al onako ja pitam)
Recimo da sam ja žena i neću da se te obaveze držim, pa ko to ima pravo da me po islamu prisili ?????
A da ti nisi fkt zensko? :cvijet ..sta ja znam ima svega po ovome internetu
mrki62 wrote:Recimo da sam ja žena i neću da se te obaveze držim, pa ko to ima pravo da me po islamu prisili ?????
Niko,u svojoj kuci mozes raditi sta hoces ali kad izadjes na ulicu u muslimanskoj zemlji moras postovati volju vecine i zakona.A sad ti meni reci u ovom dole videu jel vidis slicnosti i kako to da krscanke nisu "ugrozene" a muslimanke jesu po tvom?
[media]09G6sO3NKto[/media]
A zasto se ti toliko opterecujes mezhebima ?Mezhebi se bave nekim pravnim pitanjima o kojim kontaju doktori i akademici i na zivot obicnog covjeka muslimana uglavnom i nemaju nekog znacaja.Prvo mi trebamo ispuniti islamske sarte koji su u svih mezheba isti pa onda ako nemas preceg posla razmisljaj o tome.Kuca se gradi od temelja
carobnjak_iz_voza wrote:Niko,u svojoj kuci mozes raditi sta hoces ali kad izadjes na ulicu u muslimanskoj zemlji moras postovati volju vecine i zakona.A sad ti meni reci u ovom dole videu jel vidis slicnosti i kako to da krscanke nisu "ugrozene" a muslimanke jesu po tvom?
[media]09G6sO3NKto[/media]
Koje kršćanke ???????
Jel časne sestre ?
Časne sestre su u službi vjerskih objekata i to je njihova uniforma.
Nigdje na svijetu niko nema protiv uniforme , koja je u službi vjerskih objekata, dakle, hodža sa ahmedijom ili bule nigdje nemaju probleme a problemi jesu upravo tamo gdje se je dokazalo da cenzura prisiljavaju svoje žene da budu zavijene pa čak i svoje kćerke.
Zahvaljujući jakom feminizmu se to mijenja.
Ne miješaj radno odijelo sa civilnim.
U islamu nema prisile al to vehabije drugačije poimaju - tumače.
Ovo tvoje :
Niko,u svojoj kuci mozes raditi sta hoces ali kad izadjes na ulicu u muslimanskoj zemlji moras postovati volju vecine i zakona.
To isto u zapadnim držama žele da uvedu i u čemu je problem ahi
Last edited by adacta on 05 Mar 2011, 14:14, edited 1 time in total.
Reason:cenzura - naziv koji za neku populaciju predstavlja uvredu
Problem je sto je na zapadu "demokratija" i "vjerske slobode" pa oni upadaju sami u zamku svojih "savrsenih" zakona i krse ih ako zele zabraniti muslimankama hidzab.Ko im je kriv tome ako nisu sami sebi i jos moraju da uce iz serijata
Last edited by adacta on 05 Mar 2011, 14:16, edited 1 time in total.
Reason:off obrisan - izbrisan dio posta
UZ duzno postovanje prema vama kao aktivnim forumasima molim vas da nastavite sa pisanjem svojih postova ali da svoje misljenje argumentujete i da pri tome ne vrijedjate odnosno ne dajete pogrdne epitete forumasu na ciji post odgovarate. Napominjem vas da je ovo pdf Religije i kao takav isti i postujete bez obzira na vase opredjeljenje i pojedine stavove ili ne slaganje sa predhodnim misljenjem. HVALA
Problem je sto je na zapadu "demokratija" i "vjerske slobode" pa oni upadaju sami u zamku svojih "savrsenih" zakona i krse ih ako zele zabraniti muslimankama hidzab.Ko im je kriv tome ako nisu sami sebi i jos moraju da uce iz serijata
Jedno je biti u služenim ustanovama i nositi kao takvo radno odijelo a drugo je nekome kapric i inat redovno ućeravati
Last edited by Maja on 11 Mar 2011, 10:44, edited 2 times in total.
Reason:off obrisan
Zasto se Amerikanka nemuslimanka odlucila pokriti na 1 dan
Napisala: Kathy Chin
Hodala sam ulicom jednog popodneva u svojoj dugoj bijeloj haljini, sa vrlo kratkom crnom kosom, kad su mi neki vozaci kamiona poceli dobacivati i zvizdati. Osjecala sam se porazenom. Upravo sam bila izasla od frizera - isla sam se osisati i rekla frizeru da mi skrati kosu toliko da mi bude kao muska frizura.
ZELJELA SAM SAKRITI SVOJU ZENSTVENOST
To nije bilo samo obicno kracivanje kose. Znacilo je puno vise. Pokusavala sam izgledati kao androgin (dvopolna). Zeljela sam sakriti svoju zenstvenost. Ipak, to nije sprijecilo neke muskarce da me gledaju kao seksualni objekt. Bila sam u zabludi. Nije moja zenstvenost bila problem, vec moja seksualnost,
ili pak seksualnost koju su mi neki muskarci pripisivali na osnovu mog bioloskog pola. Reagovali su na mene onako kako su me vidjeli, a ne onako kakva jesam. Zasto je uopste bitno kako me oni vide, sve dok ja znam ko sam? Ali bitno je.
Vjerujem da muskarci koji vide zene samo kao seksualna bica cesto cine nasilje prema zenama, kao sto su silovanje i zlostavljanje. Seksualno zlostavljanje i napadi nisu samo moj strah, nego i moja stvarnost. Bila sam zlostavljana i silovana. Moja iskustva sa muskarcima koji su bili nasilni ucinili su me bijesnom i frustriranom. Kako da zaustavim nasilje? Kako da sprijecim da me muskarci gledaju kao objekat, umjesto kao zenu? Kako da ih sprijecim u izjednacavanju tih pojmova? Kako da nastavim sa zivotom nakon sto sam dozivjela ono od cega druge zene samo strahuju?
MOJE ISKUSTVO SA MAHRAMOM
Jedno iskustvo koje je bilo narocito poucno bilo je kada sam se obukla kao zena muslimanka i otisla na Crenshaw Boulevard, sa tri muskarca muslimana, zbog jednog projekta na casopisu. Obukla sam bijelu majicu dugih rukava, farmerke, sportske cipele i svilenu mahramu sa cvjeticima koja je pokrivala moju glavu, a koju sam posudila od jedne muslimanke.
Ljudi su me gledali kao na muslimanku i nisu me tretirali kao seksualno bice, dobacujuci okrutne opaske. Primjetila sam da oci muskaraca nisu klizili po mom tijelu kao sto se desavalo kad nisam bila pokrivena. Bila sam totalno obucena, pokazujuci samo lice. Sjecam se da sam usla u jedan islamski centar i jedan gospodin Afriko-Amerikanac mi se obratio sa «sestro» i pitao odakle sam. Odgovorila sam mu da sam porijeklom iz Kine. Izgledalo je da to nije ni vazno. Postojao je osjecaj bliskosti medju nama jer je mislio da sam muslimanka. Nisam znala kako da mu kazem da nisam muslimanka jer nisam bila sigurna da li jesam ili nisam.
Kada sam usla u jednu radnju koja je prodavala africki nakit i namjestaj, jedan gospodin pitao me je da li sam muslimanka. Pogledala sam ga i nasmijesila se, ne znajuci sta da kazem. Izabrala sam da mu ne odgovorim.
MOJA MAHRAMA PROMIJENILA JE SHVATANJE DRUGIH O MENI
Kad sam izasla iz radnje, pitala sam jednog od muslimana s kojima sam bila, «Jesam li ja muslimanka?». Objasnio je da je to sve sto dise i sto se pokorava. Zakljucila sam da mozda jesam ali da to ne znam. Jos uvijek nisam sebe nazvala muslimankom. Ne znam dovoljno o islamu da bih tvrdila da sam muslimanka. Iako ne klanjam, ne idem u dzamiju, ne postim niti se pokrivam svaki dan, to ne znaci da nisam muslimanka. To su prirodne manifestacije onoga sto je unutra. Kako se ja unutra osjecam se ne mijenja time da li sam pokrivena ili ne. Ali promijenila se shvatanje drugih o meni. Ponavljana iskustva sa drugima stvaraju sliku o covjeku samom.
HIDZAB KAO UGNJETAVANJE: POVRSAN I POGRESAN STAV
Svjesno sam odabrala da budem pokrivena jer sam trazila respekt od muskaraca. Na pocetku, vjerovala sam zapadnom stavu da nosenje mahrame ugnjetava zene. Ali, nakon ovog iskustva i mnogo razmisljanja, dosla sam do zakljucka da je ovakav stav povrsan i pogresan.
OSJETILA SAM SE SLOBODNIJOM NEGO IKAD U ZIVOTU
Taj dan sam izabrala da budem pokrivena, i osjetila sam se slobodnijom nego ikad u zivotu. Sada vidim alternativu za zene. Otkrila sam da nacin na koji se oblacim diktira reakcije drugih na mene. Rastuzuje me sto je to stvarnost. To je stvarnost koju sam prihvatila, i izabrala sam da to savladam umjesto da budem savladana. Ja sam pokrila svoju seksualnost, a ne svoju zenstvenost. Pokrivanje seksualnosti dozvolilo je oslobadjanje zenstvenosti.
(tekst prvobitno objavljen u Al-Talib, casopis Asocijacije muslimanskih studenata na Univerzitetu u Los Angelesu (UCLA), oktobra 1994. U vrijeme pisanja ovog teksta, Kathy Chin studirala je psihobiologiju i studij o zenama na UCLA)
Last edited by adacta on 19 Mar 2011, 22:55, edited 1 time in total.
Reason:off obrisan
Francuska policija će od ponedjeljka presretati muslimanske žena s burkama i priprijetiti im kaznama ako odbiju da ih skinu s lica na javnom mjestu, najavila je francuska novinska agencija AFP.
Tako će Francuska biti prva zemlja koja će, usprkos riziku od socijalnih tenzija, ustrajati u namjeri da zabrani nošenje burki, odnosno vela koji pokriva cijelo lice žene.
Zakon koji stupa na snagu, već je "zategnuo odnose" između države i muslimanske manjine u Francuskoj, uz optužbe na račun predsjednika Nicolasa Sarkozyja da degradira islam kako bi povratio glasove pobunjene ekstremne desnice, ocjenjuje AFP.
Žena koja bude insistirala na nošenju burke u javnosti morat će platiti kaznu u visini od 150 eura i biti upućena na sate preodgoja.
Francuski dužnosnici procjenjuju da u ovoj evropskoj zemlji oko 2000 žena u ukupnoj muslimanskoj populaciji, koja broji između četiri i šest miliona, nosi nikab ili burku, što je tradicionalni dio nošnje u arapskom zemljama i u južnoj Aziji.
Moram priznati,slabo sam se kad slozio sa nekom francuskom politickom odlukom ali ovo je u potpunosti ispravan potez.. Trebalo bi i kod nas uvesti takvu zabranu a u slucaju nepostivanja,kazne naplacivati i od zene koja nosi burku i od njenog muza plus naplata kazne od Rijaseta zato sto ne posvecuju vrijeme obrazujuci muslimanke u duhu islama koji BiH pripada..
mandibulas wrote:ja mislim da je to individualno pravo svakoga licno - isto kao sto mislim da nije na mjestu da je zakonom "obavezno" da se nosi (tako mislim da nije na mjestu da se zakonom "zabrani" da se nosi)...sta je sledece, zabranjujemo crne cipele i smedji kais u isto vrijeme (sto i nije lose da se zabrani)? ili da ne smiju trenerke nositi posle 8 sati na vece u setnji gradom (osim nedeljom)
slažem se
niti treba tjerati žene da to nose niti im zabranjivati
iskreno rečeno mene jeza uhvati kad vidim ženu s burkom, posebno ljeti na plus 40. valjda ih u mostaru nema puno pa se nisam navikla, ali da im se zabrani da nose ono što žele stvarno nema smisla. valjda sarkozi i kompanija misle da ispod burke nosaju sablje cccccccccc
ovim ništa neće postići tj neće natjerati žene da skinu burke nego će ih samo strpati u kućni pritvor. ali eto bitno je to što će ulice izgledati normalnije bez njih
mandibulas wrote:ja mislim da je to individualno pravo svakoga licno - isto kao sto mislim da nije na mjestu da je zakonom "obavezno" da se nosi (tako mislim da nije na mjestu da se zakonom "zabrani" da se nosi)...sta je sledece, zabranjujemo crne cipele i smedji kais u isto vrijeme (sto i nije lose da se zabrani)? ili da ne smiju trenerke nositi posle 8 sati na vece u setnji gradom (osim nedeljom)
parodiziranje na nadri-humoristicki nacin..koji nema veze sa temom..
Taman pa cinicno.. Ili reci svojoj majci nek nosi burku.
Tavih muslimana na baterije pun mi Q..Podrzavaju cisto iz inata neka vjerska pretjerivanja a sami to nikada ne bi uradili.
Rijec je o burkama a ne o tenerkama..
Usput,mislim da nemas smisla za humor.. Jos uvijek ocekujem tvoj prvi post na ovom forumu.
Maja wrote:
ovim ništa neće postići tj neće natjerati žene da skinu burke nego će ih samo strpati u kućni pritvor. ali eto bitno je to što će ulice izgledati normalnije bez njih
Prvo istrazi situaciju pa donosi zakljucke.. te zene sa burkama u Francuskoj,arapskog porijekla su iz sjeverne Afrike,gdje iste takve,ne nose burke.. Ali kad dodju u Evropu,sjete se svoje vjere pa se zakukulje ko strasila. Dakle,na taj nacin,diskriminisu drustvo u kojem gostuju jer smatraju da pripadnici tog drustva,nemaju pravo da ih vide. I sta je tu diskriminirajuce ??
Turkinje pogotovo.. Haj nadji u Istambulu pokrivenu Turkinju ??
A u Njemackoj sve se umotavaju i tako te burke i slicno..
Ni tebi ne bi bilo pravo da se sve krscanke oblace kao casne sestre u tvom,na primjer,muslimanskom, gradu,naselji..sta li.. a dosle su odnekuud na primjer..
Osim toga,to svakako nigdje ne pise u Kuranu..bar ne kao izvorni ajet..
zašto misliš da mi ne bi bilo drago vidjeti katolkinje obučene u svoje odore. niđe veze stvarno. kako uopšte na čovjeka može utjecati nečiji stil oblačenja osim da izazove nelagodu. ali neće nikog ubiti pogled na burku. ponavljam da je meni burka ružna i nije mi jasno kako je neko može nositi, posebno zato jer te na to vjera ne obavezuje, al je stvar u tome što se ljudima oduzima pravo da nose što žele.
i pokušaj se suzdržati od uvreda. ne mislim na mene već na "Usput,mislim da nemas smisla za humor.. Jos uvijek ocekujem tvoj prvi post na ovom forumu.
Maja wrote:zašto misliš da mi ne bi bilo drago vidjeti katolkinje obučene u svoje odore. niđe veze stvarno. kako uopšte na čovjeka može utjecati nečiji stil oblačenja osim da izazove nelagodu. ali neće nikog ubiti pogled na burku. ponavljam da je meni burka ružna i nije mi jasno kako je neko može nositi, posebno zato jer te na to vjera ne obavezuje, al je stvar u tome što se ljudima oduzima pravo da nose što žele.
i pokušaj se suzdržati od uvreda. ne mislim na mene već na "Usput,mislim da nemas smisla za humor.. Jos uvijek ocekujem tvoj prvi post na ovom forumu.
Cisti spam za obrisati..."
Izgleda da nisi nesto dobro procitala pa da ponovim.. Te iste zene,diskriminisu drustvo u koje su dosle,uskracujuci pripadnicima tog drustva da se normalno gledaju u lice dok razgovaraju..ali posto one ne razgovaraju sa pripadnicima tog drustva,nije mi jasno,koji su q uopce dosle u tu zemlju.
Trebalo bi da je to logicno.. Ili su mozda ocekivali da ce sad svi zbog jih,poceti nositi burke.. A ako bi jednog dana i bilo tako,vjerujem da bi iste te pokrivene zene,zbacile burke i rekle da one vise ne moraju biti pokrivene jer su eto..napokon opametile cijeli svijet posto su to sve sam intelektualke. Taman toliko,da nisu u stanju ni vlastitom muzu objasniti da bi mozda radije,da ne nose to.Posto mozda ima i takvih slucajeva.Ko nece da ga drugi ljudi vide,nek ostane kod kuce. Ja licno,nikada ne bih uputio nijednu rijec takvoj osobi ako bi me i priupitala nesto na ulici. Zasto bih ucestvovao u neravnopravnom razgovoru u kojem se ona krije i ono cisto kao da me spijunira. Otkud znam..mozda nije zena nego zirafa.. A u vezi imagea casnih sestara,o pa one su jos i savremene.. Vidi im se lice.. Nigdje u vjeri ne postoji takva odredba. To sto je neko propisao,ucinio je mimo vjere i samim tim,stvar je jos apsurdnija.. Primitivno je vjerovati da ljude u nekoj vjeri,moze zadrzati nacin odijevanja.. Licno vjerujem da islam ipak nije tako nisko spao o cemu dovoljno govori i podatak,da se neprestano siri.. S tim,da ne vjerujem da te u burkama,na bilo kakav nacin,doprinose tome. Svi koji su poreuzeli islam,ucinili su to jer su inspirisani vrijednostima Kurana kao casne objave. A ovo sa tim burkama je obicni cirkus koji samo doprinosi losem imageu vjere. Mene licno,iz islama ne oze izvesti niko a u stanju sam da hodam go po ulici i da se ipak osjecam kao da sam u toj vjeri..
Mislim da je spamovanje tema na svakom forumu uvreda.. Ah.. ko to zna.. mozda i pise negdje u pravilima foruma..
Ja licno,nikada ne bih uputio nijednu rijec takvoj osobi ako bi me i priupitala nesto na ulici. Zasto bih ucestvovao u neravnopravnom razgovoru u kojem se ona krije i ono cisto kao da me spijunira. Otkud znam..mozda nije zena nego zirafa..