Blackhawk jesi li ti sebi ugradio felgne na usnim jagodicama ??
Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
- Status: Offline
Re: Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama
eee svako sebi bira idola ,,
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
To je tvoj komentar. Ima li neki konkretniji ajet o tome, izuzev ovog koji si naveo?Blackhawk wrote:To sto je nesto vama normalna pojava nema veze sa islamom.. A ovdje se govori sta islam misli o tome, a ne sto je nekome normalna pojava..
Tijelo je Bozija kreacija, i svako oskrnavljenje istog je zabranjeno i haram, jer nas je Bog stvorio u najljepsem obliku..
Znaci svako TRAJNO crtanje, saranje, tetoviranje, pirsing, estetske operacije(osim onih koje su prijeko potrebne, recimo poslije nekih tezih povreda i slicno) su striktno zabranjene..
Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem. (Et-Tin,4)
Ajet iz Kur'ana, gdje se kaze da se Iblis (sejtan) rekao:
„I navodiću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovijediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!" A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti!“ (Prijevod značenja sura An-Nisa, ajet broj 119).
-
Blackhawk
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Jel ima negdje neki link o tome, pa ti znaš da su se tetovirale samo žene i to samoinicijativno? Šta ako su roditelji tetovirali djecu iz nekih razloga?vila wrote:nije to baš ni krivo tumačenje...u otomanskom periodu se to intenziviraloKrokodil Behko wrote:Pa to je to.laganini wrote:..mislim žene u srednjoj bosni tradiconalno..hrvatice..Krokodil Behko wrote:U našim je krajevima, tetovaža bila duuuboooko ukorijenjena u predislamskom periodu. Za neupućene, to datira iz ilirskog perioda. Vjerovatno su se svi šarali u srednjem vijeku ali pojavom islama, ovaj dio koji je u Islamu, prestao je to da radi, a katolici u Bosni to još uvijek prakticiraju. Minimum 2000 godina tradicije, nije ni malo.
Postoji i krivo tumačenje, tobože to datira iz skorijeg/otomanskog perioda ali nije.
Več je i naučno dokazano da su se Iliri na ovim prostorima često tetovirali i to u vidu pronađenih artefakata.
specifično je jer su se tradicionalno tetovirali stilizirani križevi i tetovirale su se samo žene![]()
to je dio neke tradicije,narodne predaje![]()
i jako česta pojava...ne samo u srednjoj bosni
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Treba mi konkretniji ajetBlackhawk wrote:Ajet pokrijepljen sa hadisom...
Sta ti jos treba ?
-
Ciklama
Šta će ti?Krokodil Behko wrote:Treba mi konkretniji ajetBlackhawk wrote:Ajet pokrijepljen sa hadisom...
Sta ti jos treba ?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
evo malo o tradicionalnom tetoviranju u BiH
nisam gledala, samo ponadjoh link na netu
Tradicionalno tetoviranje Hrvata u Bosni i Hercegovini - Dokumentarni film HTV-a
http://www.hercegovina.info/video/tv/tr ... film-htv-a
nisam gledala, samo ponadjoh link na netu
Tradicionalno tetoviranje Hrvata u Bosni i Hercegovini - Dokumentarni film HTV-a
http://www.hercegovina.info/video/tv/tr ... film-htv-a
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Mene zanima da li je popravljanje zuba i tako ti zahvati od vitalne važnosti za funkcioniranje organizma... Ako je tijelo samo božja kreacija onda se nameće da je zabranjeno
Jer znam da imaš i u kršćanskim sektama sumanutih dogmi da se ne smiješ liječiti...
Jer znam da imaš i u kršćanskim sektama sumanutih dogmi da se ne smiješ liječiti...
Habibti, ya nour el - ain... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Kako ja mogu znati da je taj hadis tačan?Ciklama wrote:Šta će ti?Krokodil Behko wrote:Treba mi konkretniji ajetBlackhawk wrote:Ajet pokrijepljen sa hadisom...
Sta ti jos treba ?
Vjerujem u riječi poslanika Muhameda ali da li su to njegove riječi?
Prvi mi haber eto, za tog... jel Muharem?
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Da li se igdje spominju tetovaže izričito? Postojale su davno prije svetih knjiga pa me baš zanima ako su spomenute.
Neću da budem kontraš nit me baš pogađa ovako ili onako ali zar sunecenje nije mjenjanje božjeg djela?
Neću da budem kontraš nit me baš pogađa ovako ili onako ali zar sunecenje nije mjenjanje božjeg djela?
-
vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 806 times
jebo te linkKrokodil Behko wrote:
Jel ima negdje neki link o tome, pa ti znaš da su se tetovirale samo žene i to samoinicijativno? Šta ako su roditelji tetovirali djecu iz nekih razloga?
pa u nekom periodu su se i tetovirala djeca...
ali ja više govorim o nekoj bližoj povjesti u kojoj se taj običaj naslijedio i postao dio neke tradicije....tako da su se tetovirale samo žene..tj djevojke
čisto sumnjam da se moja baba tetovirala zbog prava prve bračne noći
kako si ti meni nekad zanimljivo smišan....po tebi su postojali Iliri i onda Bošnjaci..točka
sve ono između zanemarimo...i običaje i baštinu i isprepletenost kultura
-
Spanac_113
- Inventar foruma

Popravak zuba se odnosi na ocuvanje zdravlja i normalno je da ne moze biti zabranjeno. Naravno da ces odstaniti slijepo crijevo ako imas zdravstveni problem, bez obzira sto je i ono bozije davanje...
Busenje usiju kod djevojcica je sunet, preporucljivo od poslanika.
E sad vi u krajnosti, ili se namjerno zezate ili ismijavate. U svakom slucaju, pametnom je jasno sta bi ti moglo biti zabranjeno a sta ne.
Busenje usiju kod djevojcica je sunet, preporucljivo od poslanika.
E sad vi u krajnosti, ili se namjerno zezate ili ismijavate. U svakom slucaju, pametnom je jasno sta bi ti moglo biti zabranjeno a sta ne.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Nikad mi nećemo otić dalje od Zenice. U smislu da nikada nećemo biti manje konzervativni, tako da će izbušeni frajer za šalterom ostati samo misaona imenica. Znaju to dobro i ovi što su otišli iz BiH pa postali tolerantni do korjena, zaboravljajući odakle su.storm wrote: valja otići malo dalje od Zenice
Zato i spomenuh tipa iz Zenice, koji živi na skejtu, i iako ga viđamo svaki dan, okrećemo se za njim kao da je hodajuća spodoba.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Nikad mi nećemo otić dalje od Zenice. U smislu da nikada nećemo biti manje konzervativni, tako da će izbušeni frajer za šalterom ostati samo misaona imenica. Znaju to dobro i ovi što su otišli iz BiH pa postali tolerantni do korjena, zaboravljajući odakle su.storm wrote: valja otići malo dalje od Zenice
Zato i spomenuh tipa iz Zenice, koji živi na skejtu, i iako ga viđamo svaki dan, okrećemo se za njim kao da je hodajuća spodoba.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
ne ismijavamo se (bar mislim da ne) ali neke stvari su mi malo skakljive i kontradiktorne
eto,kao to cupanje obrva
u sustini mozes tumaciti kako tebi odgovara,ali ako se to nekome ne svidja moze ti reci "ej to nije u redu jer knjiga drugacije kaze"
eto, dotaknuli smo se tetovaza,ali isto tako mozemo i ostalih stvari - pice(alkohol) koji je zabranjen, po islamu je i muzika zabranjena ako se ne varam , ali otici cemo daleko
moje misljenje je da se ni jedna vjerska knjiga ne moze pratiti i zivjeti 100% kako je napisano, ne u danasnje vrijeme... zar nije po defaultu i internet bio zabranjen do prije 10ak godina?
eto,kao to cupanje obrva
u sustini mozes tumaciti kako tebi odgovara,ali ako se to nekome ne svidja moze ti reci "ej to nije u redu jer knjiga drugacije kaze"
eto, dotaknuli smo se tetovaza,ali isto tako mozemo i ostalih stvari - pice(alkohol) koji je zabranjen, po islamu je i muzika zabranjena ako se ne varam , ali otici cemo daleko
moje misljenje je da se ni jedna vjerska knjiga ne moze pratiti i zivjeti 100% kako je napisano, ne u danasnje vrijeme... zar nije po defaultu i internet bio zabranjen do prije 10ak godina?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
nije do njega, do vas jePeggy Sue wrote:Nikad mi nećemo otić dalje od Zenice. U smislu da nikada nećemo biti manje konzervativni, tako da će izbušeni frajer za šalterom ostati samo misaona imenica. Znaju to dobro i ovi što su otišli iz BiH pa postali tolerantni do korjena, zaboravljajući odakle su.storm wrote: valja otići malo dalje od Zenice
Muzika zabranjena?
Cupanje obrva nije zabranjeno. Isto kao sto nije ni farbanje kose. To su stvari koje kad uradis nisu trajne, obrve ponovo naratsu, kosa izraste itd.
Sad samo nemojte reci kako se i tetovaza skida.
Cupanje obrva nije zabranjeno. Isto kao sto nije ni farbanje kose. To su stvari koje kad uradis nisu trajne, obrve ponovo naratsu, kosa izraste itd.
Sad samo nemojte reci kako se i tetovaza skida.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Kad god ga sretnem ne pomislim da je ovakav ili onakav, ili da slijedi ili ne slijedu vjeru. Nego pomislim -jadniče, nikad nećeš naći posao.Julia-Klara wrote:nije do njega, do vas jePeggy Sue wrote:Nikad mi nećemo otić dalje od Zenice. U smislu da nikada nećemo biti manje konzervativni, tako da će izbušeni frajer za šalterom ostati samo misaona imenica. Znaju to dobro i ovi što su otišli iz BiH pa postali tolerantni do korjena, zaboravljajući odakle su.storm wrote: valja otići malo dalje od Zenice
A uostalom TLC emisija koju sam spominjala snima se u tolerantnoj, demokratskoj i šarolikoj Americi. Tako da, pretjerivanje nije dobro, ni po vjeri ni po razumu...