Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama

Post by Nela » 08 Jul 2014, 15:02

A sad kao i mi ostali trebamo slijepo pratiti sta nam kaze taj sveti magazin?
Ja sam tebe sve vrijeme razumjela sta si htio reci, a to sto nam se misljenja ne slazu je nesto sasvim drugo ;)
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 08 Jul 2014, 15:31

ma naveo sam ga kao primjer ustogljenosti i visokog poslovnog uticaja Nela i ti to dobro znas :D

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 08 Jul 2014, 15:46

while you wait :zubi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 08 Jul 2014, 15:52

to se zove tolerancija i razumjevanje :respekt

:D
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 08 Jul 2014, 16:01

Nela wrote:Samo jos recite da bi vam bilo normalno da moras na operaciju i dodjes hirurgu koji je sav istetoviran, izbusen nos, usi, obrva, nausnica itd. i bilo bi ti to normalno.
Ja bih, iskreno gledala da ga zaobidjem.
A mozete pricati sta hocete, svugdje u svijetu u drzavnoj sluzbi izbjegavaju zaposljavati "slobodnoumne".

i Njemacka je posebice konzervativna sto se tice tetovaza i javne sluzbe,
neki dan na radiju diskutuju zbog jedne zenske koja je tuzila policijsku upravo zbog diskriminacije
sto joj nisu dozvolili da ude u redove policajki sa tetovazama po rukama !!
Naravno na glasanju vecina njemaca su izglasali protiv njene tetovke na ovakvom radnom mjestu :jok
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen » 08 Jul 2014, 17:30

o tetovaži u islamu i dr.religijama 4 str.komentara, a što je čovjek pretučen danas u brčkom zbog ilahije, to nije važno.

da je pretučen ateista zbog pjesme o titu, recimo, nadigla bi se kuka i motika ne samo ovdje, sva sila medija..
i opet će neki trubiti o ugroženosti ateista u bosni..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 08 Jul 2014, 17:40

covjek je napadnut, ne i pretucen
i protiv napadaca je podnijeta krivicna prijava...
sta ima komentarisat? to da je napadac bio pijan za volanom? to da ovaj ide mahalom i pusta ilahije? da ga je ovaj ganjao oko fijakera?

ni prvi ni posljednji put da je neko napadnut, vrijedjan na nacionalnoj osnovi, a opet nikakve veze sa ateistima...
de se drzi teme, ako ko hoce komentarisati tamo to ce i uraditi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 08 Jul 2014, 17:41

Krokodil Behko wrote:

Pa to je to.
Postoji i krivo tumačenje, tobože to datira iz skorijeg/otomanskog perioda ali nije.
Več je i naučno dokazano da su se Iliri na ovim prostorima često tetovirali i to u vidu pronađenih artefakata.
:pusa
vraćamo se na početak....krivo tumačenje po krokodilu
a i sam kasnije kažeš zašto su se tetovirale žene i muškarci(u manjoj mjeri) u otomanskom periodu..
ja sam samo nadodala da su žene većinom kasnije nastavile tetoviranje(sicanje) kao naslijeđe neke tradicije

znači svi koji se i danas tetoviraju rade to samo zbog toga što su se tetovirali i Iliri :roll

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen » 08 Jul 2014, 18:10

@JK činjenica da to prihvatamo "zdravo za gotovo" (kažeš onako nonšalantno 'ni prvi ni posljednji put da je neko napadnut, vrijedjan na nacionalnoj osnovi', kao da je to nešto normalno, što se podrazumijeva..)
opasna je ta relativizacija, mirenje s tim
pogotovo što nije izolovan slučaj napada, bilo je i gorih, i ubistava..

a s ateistima ima veze utoliko što glume stradalnike u ovoj zemlji, samo što ih stvarnost demantira, evo i s ovim slučajem iz brčkog
zamislimo da neko u hrvatskoj bude napadnut jer je slušao thompsona, a to čak nije ni usporedivo s ilahijama..

no, nije tema i ne mislim o tome dalje ovdje, naravno

Blackhawk

Post by Blackhawk » 08 Jul 2014, 18:47

Nela wrote:Muzika zabranjena? :sok
Cupanje obrva nije zabranjeno. Isto kao sto nije ni farbanje kose. To su stvari koje kad uradis nisu trajne, obrve ponovo naratsu, kosa izraste itd.
Sad samo nemojte reci kako se i tetovaza skida. :plete
Muzika je zabranjena, cupanje obrva isto tako, a i farbanje kose, osim sa prirodnom bojom tj kinom knom ili kako se zove vec.. I to pod uslovom da farbas zbog muza a ne zbog okoline da te gleda.. Sto dalje se veze na obavezu pokrivanja glave kod zena tj zabrana da se kosa pokazuje nekom drugom osim svome muzu, ili blizim rodjacima /pred njima se smije otkriti..

Sto se tice hadisa, evo da ponovim ponovo
Bilježi imam Muslim u svom Sahihu te Tirmizi, Ebu Davud i Ahmed od Abdullaha Ibn Mesuda, radijallahu anhu, da je rekao: „Allah je prokleo one koje tetoviraju i one koje se tetoviraju, one koju čupaju obrve i one kojima se čupaju obrve, i one koje razdvajaju zube kako bi se uljepšale, one koje mijenjaju Allahova stvorenja. To je doprlo do jedne žene iz plemena Benu Esed po imenu Ummu Jakub, a učila je Kur'an, pa mu je došla i rekla: Kakva je to priča što je doprla do mene da si ti prokleo one koje tetoviraju i one koje se tetoviraju, one koju čupaju obrve i one kojima se čupaju obrve, i one koje razdvajaju zube kako bi se uljepšale, one koje mijenjaju Allahova stvorenja. Pa je Abdullah rekao: Zašto da ne proklinjem one koje je prokleo Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem. Proklinjem one koje je prokleo Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jer Allah Uzvišeni kaže: "Ono što vam Poslanik da, to uzmite a klonite se onoga što vam zabrani!" (Hadis bilježi imam Buhari u poglavlju o odjeći pod brojem 5587, i imam Muslim u poglavlju o odjeći 5538).

Hadis je SAHIH tj vjerodostojan i prenosi ga Muslim, Tirmizi, Ebu Davud i Ahmed.. Ovi prenosioci hadisa su vjerodostojni i ispravni.. Tako da u ovaj hadis ne treba da ima sumnje..

Sto se tice ajeta, nema striktno da se spominje tetoviranje, ali evo ima u hadisu... A nase je da slijedimo Kur'an i sunnet. Znaci AJETE I HADISE...

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 08 Jul 2014, 18:53

cuj prokleo me covjek ni krivog ni duznog :place
a ja njega necu proklinjat uzinat eto :mrgud

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 08 Jul 2014, 21:44

Mislim da mnogi od vas pogresno komentarisu...naime, stav Uleme je jasan i on vazi za vjernike a oni koji nisu vjernici to ne obavezuje
Ako si vjernik tada ti je obaveza da se pridrzavas odredbi i nema potrebe da kritikujemo jer kako rekoh Ulema je nadlezna da to tumaci i donese odluku
a vjernici da slijede
Danas sm na poslu pitao svog menadzera zna li on da ni u krscanstvu nisu dozvoljene tetovaze i na moje iznenadjenje mi je rekao i da zbog toga on nema nijedne tetovaze jer je vjernik
Isto mi je to potvrdila i jedna radna kolegica dok jedna zena u pravnoj sluzbi moje kompanije to nije znala iako se izjasnjava kao vjernica
Dakle, to je stav vjerskih zajednica koji obavezuje vjernike a sad da li nam se to svidja ili ne druga je stvar
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9145 times
Been thanked: 10858 times

Post by Krokodil Behko » 08 Jul 2014, 21:47

komsija wrote:Mislim da mnogi od vas pogresno komentarisu...naime, stav Uleme je jasan i on vazi za vjernike a oni koji nisu vjernici to ne obavezuje
Ako si vjernik tada ti je obaveza da se pridrzavas odredbi i nema potrebe da kritikujemo jer kako rekoh Ulema je nadlezna da to tumaci i donese odluku
a vjernici da slijede
Pa dobro, šta ćemo sad mi koji nismo baš neki vjernici, ali ipak nismo tetovirani
jer to nam je nekako ofirno i bzvz? Čiji smo?

Ko smo/šta smo/đe smo? Šta me zbunjuješ :klara

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 08 Jul 2014, 21:48

Krokodil Behko wrote:
komsija wrote:Mislim da mnogi od vas pogresno komentarisu...naime, stav Uleme je jasan i on vazi za vjernike a oni koji nisu vjernici to ne obavezuje
a vjernici da slijede
Pa dobro, šta ćemo sad mi koji nismo baš neki vjernici, ali ipak nismo tetovirani

Tebi je blize SA pa pitaj heheh
Nisam ni ja neki vjernik a nisam tetoviran ali ne osudjujem nikoga ako jeste
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 08 Jul 2014, 21:49

nisi pravi nevjernik behko :mrgud

Blackhawk

Post by Blackhawk » 08 Jul 2014, 21:57

Krokodil Behko wrote:
a vjernici da slijede

Ti si ono sto zelis da budes, i tamo si gdje zelis da budes..

Bio vjernik ili ne, ljudi biraju svoj put, biraju da li vjerovati ili ne, biraju u kojoj vjeri biti i biraju koliko se vjere pridrzavati..

Znaci pravila svake vjere se znaju, a do vjernika je koliko ce pravila se postovati...

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 08 Jul 2014, 22:40

Nedavno pitam radnu kolegicu (inace, bosanska katolkinja, ovo namjerno) o obicaju tetoviranja krsta kod katolika, uglavnom zena. Tu tetovazu sam vidjala uglavnom kod stari(ji)h zena. Pitam za znacenje, a ona nekako i potuljeno i nedovoljno upoznata, na moje insistiranje ipak tuc muc progovori: " Pa ... katolkinje su morale istetovirati kriz u vrijeme vladavine Turaka, ... da se zna da nisu muslimanke ..."
- Ali zasto? ustrajavam
- Pa ... da se zna da nisu muslimanke ...
:roll
Hajdee ...
prihvatam to kao nikakav odgovor, vidim, ono ... ne vrijedi ...
Uz konstataciju, postavljam jos jedno pitanje:
- Hajde dobro, ne znas sto su morale (ako su uopce i morale?), ali, Osmanska vladavina na nasim prostorima je davna proslost; ako se tad moralo, kako su ti rekli, zasto se taj obicaj i danas odrzava???

Ostala je k'o ... hudnjak.

E, sad, sta drugo misliti o mojoj prvoj komsinici (starija zena), katolkinji, koja ima istetoviran taj krst na ruci, a vjernica je, do - neupucena je po pitanju tetoviranja, sa vjesrskog aspekta. Sta drugo?!
Na ovu temu treba da se prica, zaista!
E sad necu ni kako ja hocu

Ruana

Post by Ruana » 08 Jul 2014, 22:42

Odoste brate daleko. Naravno da je zabranjeno sve sto ne valja. Oni koji vjeruju i koji se boje Boga, truditi ce se da manje grijese.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 08 Jul 2014, 22:50

Znam masu zena koje su pokrivene a cupaju obrve i farbaju se. Govorim o zenama koje zaista prakticiraju islam. U kolektivu gdje radim imam deset pokrivenih zena i sve cupaju obrve.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Ruana

Post by Ruana » 08 Jul 2014, 22:55

Ma Nela cupanje obrva je najmanji problem. Pusti Bogati zato nam je ovako kako nam je, vazda nevazne stvari gledamo, a ono sto je bitno nigdje nas.

Post Reply

Return to “Religija”