Srebrenica - genocid

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Ruana
Status: Offline

Plakati "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu" u centru Beograda

Post by Ruana » 11 Jul 2014, 10:56

Na više mjesta u centru Beograda u četvrtak navečer, noć uoči 19. godišnjice genocida u Srebrenici, su postavljeni plakati sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, komandanta Vojske Republike Srpske. Na plakatima piše "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu", a Mladić je prikazan u vojnoj uniformi, javlja Anadolija.

Na plakatima koji su polijepljeni na autobuskim stajalištima, podzemnim prolazima i zidovima u užem centru prijestolnice Srbije stoji i logotip "Srbska akcija - podvig i borba".

Image

Image

Vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću trenutno se sudi na Međunarodnom sudu za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu.

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine u Međunarodnom sudu za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu i pred Sudom BiH dosad je osuđeno 27 osoba. U Haškom tribunalu je pravosnažno osuđeno sedam osoba. Najduža zatvorska kazna izrečena je Radislavu Krstiću, bivšem zamjeniku komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), 35 godina zatvora.

General VRS Radoslav Krstić osuđen je za saučesništvo u genocidu koji su, prema presudi, počinile snage bosanskih Srba, jer su "odredile za uništenje 40.000 Bošnjaka, stanovnika Srebrenice, koji su kao grupa predstavljali Bošnjake uopšte".

Pod optužbom za genocid u Srebrenici u Haškom tribunalu u toku je proces protiv više oficira tadašnje Vojske RS, uključujući i generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića.

Haški sud je za zločine u Srebrenici već osudio bivše oficire VRS Momira Nikolića na 27 godina zatvora, Radivoja Miletića na 19, Vidoja Blagojevića na 18, Dragana Obrenovića na 17, Dragana Jokića na devet godina zatvora i Milana Gveru na pet godina zatvora.

Nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, većina muškaraca koji su izdvojeni u Potočarima i uhvaćeni dok su pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH (ABiH), držana je u Bratuncu jedan do tri dana prije nego što su odvedeni na druga mjesta zatočenja i pogubljenja.

Poslije višegodišnjeg skrivanja, za genocid se sudi i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14456 times
Been thanked: 10002 times

Re: Plakati "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu" u centru Beog

Post by Julia-Klara » 11 Jul 2014, 11:00

Strasno koliko je zla u nekim ljudima
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

dacina_curica

Post by dacina_curica » 11 Jul 2014, 11:24

Mraka, sjeme im se zatrlo. :bua

dacina_curica

Re: Srebrenica - genocid

Post by dacina_curica » 11 Jul 2014, 11:29

E moj dragi dajdza, jos jedna godina prodje...a mi te cekamo... :tuga

Zrtvama vjecni rahmet a oni koji ostase iza njih znaju kako im je, tu ni sabur ne pomaze. Ne d'o Bog nikome nikada vise, kamo puste srece da nije ni nama. Ne ponovilo se. :(
Imam ovdje jednu nenu koju cesto obidjem, ona je prosle godina ukopala 16-godisnjeg sina a muza jos nije jer mu fali lobanja. Uvijek je nasmijana ali joj je tuga u ocima dublja no bilo sto sto sam ikada vidjela. Moram joj danas otici a vala ne znam kako.

Ruana

Post by Ruana » 11 Jul 2014, 11:33

Moja rodica danas kopa svekra i djevera koji je tada imao svega 19 godina.
Cijjeli dan danas mi se vrti u glavi slika tog momka.

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes » 11 Jul 2014, 11:39

Ovako nešto ne može uraditi osoba koja ima imalo dobra u sebi. Ovako se nasladjivati onome što se desilo u Srebrenici. :roll
Samo sabura

Ruana

Post by Ruana » 11 Jul 2014, 11:41

A zamisli tek koliko su "dobra" imali u sebi oni sto su 11. jula 1995 ovo napravili.

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes » 11 Jul 2014, 11:42

Zaboraviti nećemo , oprostiti ne možemo.
NEVER FORGET SREBRENICA, NEVER FORGET 11.7.1995 !
[ytube][/ytube]
Samo sabura

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 11 Jul 2014, 11:44

Želim vjerovati da se radi o šačici pojedinaca...
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9690 times
Been thanked: 11431 times

Post by Krokodil Behko » 11 Jul 2014, 11:45

Bit će da puno čitaju Mrkija, pa misle da dotični Mladić i nije baš mnogo kriv.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 11 Jul 2014, 11:46

Peggy Sue wrote:Želim vjerovati da se radi o šačici pojedinaca...
svako ima pristup printeru danas.

Ciklama

Post by Ciklama » 11 Jul 2014, 11:51

Ruana wrote:A zamisli tek koliko su "dobra" imali u sebi oni sto su 11. jula 1995 ovo napravili.
Isti su oni, ako ovi i nakon 19. godina slave pokolj i krvoločnost koje osuđuje cijeli svijet, i oni bi to mogli uraditi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9690 times
Been thanked: 11431 times

Post by Krokodil Behko » 11 Jul 2014, 12:00

Upravo stigoh sa B92 portala. Pratio neki članak o Srebrenici.
Bar na tom portalu, 2/3 njih osuđuje zločin. Maksuz sam pregledao komentare i like/dislike. I to je neki napredak u odnosu na prijašnji period. Mada, ima tu još dosta da se govori i govori.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 11 Jul 2014, 12:05

Krokodil Behko wrote:
Upravo stigoh sa B92 portala. Pratio neki članak o Srebrenici.
Bar na tom portalu, 2/3 njih osuđuje zločin. Maksuz sam pregledao komentare i like/dislike. I to je neki napredak u odnosu na prijašnji period. Mada, ima tu još dosta da se govori i govori.
Da, skorz korektan članak, teško i u našim medijima naći ovakav.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=875144
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 11 Jul 2014, 12:08

Ah,ne trebamo mi ici daleko i pitati se ko su ti ljudi,imamo takvih svugdje.Lijepio onakav ko rankovic,dodavao plakate ovakav ko mrki :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 11 Jul 2014, 12:13

Ovo je djelo male grupe ljudi koji imožda imaju svoj FB stranicu a čak i pojedinac ovo može sve sam uraditi. Ne treba se ni zavaravati pa reći da nema onih koji razmišljaju ovako, ima ih i u Srbiji al nije to baš nešto izraženo niti je poželjno razmišljati i govoriti tako, doživjeli su i neku vrstu katarze, okrenuli se drugim problemima. Problem je sa ove strane Drine.

Ajmo -5 karme rankoviću za ovo. :kafa
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 11 Jul 2014, 12:51

Edin Džeko i Senijad Ibričić došli na dženazu u Potočare
Piše: N. J.
Na dženazu 175 žrtava genocida u Srebrenici danas su u Potočare došla i dvojica bh. nogometnih reprezentativaca Edin Džeko i Senijad Ibričić, saznaje Klix.ba.
Edin Džeko i Senijad Ibričić došli na dženazu u Potočare

Edin Džeko i Senijad Ibričić (Foto: Klix.ba)
Džeko je prije dva dana odao počast žrtvama genocida tako što je zamijenio svoju fotografiju na Facebook profilu fotografijom Cvijeta Srebrenice.

Džekin Facebook profil prati više od milion fanova iz cijelog svijeta, a svima njima on je poslao poruku da suosjeća sa stradalim Srebreničanima.

U Potočare je danas stigla i cijela reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, a došao je i bokserski šampion Adnan Ćatić.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

dacina_curica

Post by dacina_curica » 11 Jul 2014, 13:12

Ruana wrote:Moja rodica danas kopa svekra i djevera koji je tada imao svega 19 godina.

Ruanche zao mi je :(
Ne znam sta je gore, cekanje ili ukop. Covjek se uvijek nada dok ceka (iako zna da je uzaludno).
Mi nismo nijednu dajdzinu kost jos pronasli, k'o kad su zvornicke grobnice iskopavane i preseljavane ko zna koliko puta. A majku smo lagali do kraja njenog zivota da je ziv. :tuga

Ruana

Post by Ruana » 11 Jul 2014, 13:19

dacina_curica wrote:
Ruana wrote:Moja rodica danas kopa svekra i djevera koji je tada imao svega 19 godina.

Ruanche zao mi je :(
Ne znam sta je gore, cekanje ili ukop. Covjek se uvijek nada dok ceka (iako zna da je uzaludno).
Mi nismo nijednu dajdzinu kost jos pronasli, k'o kad su zvornicke grobnice iskopavane i preseljavane ko zna koliko puta. A majku smo lagali do kraja njenog zivota da je ziv. :tuga
Samo sam jednom u zivotu vidjela svekrvu od moje rodice i to nekad 2004 godine, oni zive u Sarajevu. I danas stalno mislim o toj zeni, zamisli i zatvori oci samo pet sekundi i zamisli majku koja kopa svoje dijete. Ne ponovilo se vise nikad i nikome.
Pokusavam se sjetiti imena jednoj zeni koju sam ovdje upoznala kojoj su ubili 19 muskaraca u familiji. Zamisli zivot te zene.
Zao mi je danas i tvoje mame koja misli na daidzu, zao mi je svih ovih zena i ugasila sam tv, postaje nepodnosljivo.
Cijeli dan me nesto kopa iznutra, mene koja nikog tamo nemam i nisam imala, zamisli onda zene kojima su djecu pobili.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 11 Jul 2014, 13:24

Zato ja uvijek kazem, nek' moja mama umre minut prije mene, samo da nikad ne osjeti takvo nesto (mada vjerujem da bi me s vremena na vrijeme i sama htjela usmrtiti).

Ovdje je jako mnogo ljudi iz Istocne Bosne, ne mogu ni poceti pricati o stvarima koje sam se naslusala obavljajuci razgovore sa Srebrenicanima (za ovaj projekat prezervacije oralne povijesti rata). Jednom covjeku su ubili 46!!! clanova uze familije. Krv se sledi u zilama. :tuga

Post Reply

Return to “Politika u BiH”