Hrvatski nacionalizam

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Hrvatski nacionalizam

Post by laganini »

čak je i šuvar bio ustasha :haha :888
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

krhotina wrote:
Pa valjda si uočila da se od početka bavim tim radikalnim oblikom nacionalizma jer sam tako i shvatio ovu temu.
O nacionalizmu, bosanskom, hrvatskom... koji podrazumijeva visoku svijest o svom narodu, zemlji, o očuvanju nacionalne posebnosti itd. je bespredmetno raspravljati jer su to apsolutno pozitivne stvari.

Nisam pristalica nikakvog etiketiranja tipa 'najnacionalističkija' ili jednodimenzionalnog određivanja cijelog naroda, ali su u pogledu hrvatskog radikalnog nacionalizma stvari posve jasne, mada to tebi možda ne izgleda tako.
Ustaška ideologija nije bjelodana, ali je itekako živa, i svaki hrvatski radikal koji ima potrebu da se kao takav javno izjasni posegnut će dozirano u bogatu riznicu ustaštva. Ti si mlada osoba i nemoj se zavaravati da je npr. pozdrav 'za dom spremni' naivna stvar. Ne trebaš van Hrvatske nikom objašnjavati njegovo značenje jer svi u regionu znaju šta on simboliše.
Kad je pak riječ o prošlom sistemu, komunisti i partizani nisu planirali pripojiti zapadni dio Bosne Hrvatskoj a ostatak prepustiti srpskim radikalima. Kreni od toga da je vrijeme mračnjaštva u Hrvatskoj bilo u doba kada ste imali fašističku državu.

Eto, ne bih da duljim, samo ću reći da bez obzira na teško stanje, ljudi u našim susjednim zemljama, posebno mladi, imaju priliku da žive slobodoumno i da grade neke nove bolje odnose :nokti
I nijedan od tih hrvatskih radikala koji posežu u riznicu ustaštva nema nikakav prolaz kod glasača niti ikakvu političku snagu.Znači da u Hrvatskoj to ne prolazi.
Što se tiče ranih 90-tih tu je bilo svega i svačega što je donekle i razumljivo...višegodišnja represija se uvjek odrazi na jačanje nacinalne svijesti a u početku se to dokazivalo veličanjem endehazije , znakovlja tog vremena..ima toga i danas,nekad kao odraz bunta za trenutnu političku situaciju...nekad jednostavno iz gluposti i nepoznavanja povjesti....
Nisam pobornik ni onih teorija o opravdavanju pozdrava za "dom spremni" kao nečem starijem od fašizma...svi mi znamo šta obilježava
Dakle naknadna opravdanja ne priznajem....ako koristiš,snosiš posljedice...točka.
Opet ja i točka.... :ooo
I dalje tvrdim da danas u Hrvatskoj ne postoji radikalni nacionalizam u političkom smislu...a ako ćemo biti djeca i prozivati nacionalistom onog tko govori hrvatskim jezikom,onog kojem je Hrvatska iznad svega,onog tko sluša Thompsona onda brate "bujrum"(ovo mi je nova riječ u rječniku...zahvaljujem rockfelleru što mi je pojasnio značenje)
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

džabe ti priče kod velikog broja bošnjaka je hrvatska prezentirana na taj način jer u posvijesti oni naravno neće priznat ali hrvatsku doživljavaju kao zemlju koja je srušila njima omiljenu yugu..kažem kod velikog broja da se neko nebi uvridio..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9681 times
Been thanked: 11423 times

Post by Krokodil Behko »

Šta ako se usudim da odgovornost za to podijelim i na HR i na SR?
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

mislim kako ga velika većina bošnjaka doživljava a ne netko drugi..
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

laganini wrote:džabe ti priče kod velikog broja bošnjaka je hrvatska prezentirana na taj način jer u posvijesti oni naravno neće priznat ali hrvatsku doživljavaju kao zemlju koja je srušila njima omiljenu yugu..kažem kod velikog broja da se neko nebi uvridio..
možda....no svejedno nek smo je srušili :)

inače zanimljivo mi je razmišljanje Bosanaca..dakle ne Bošnjaka...oni misle da se bošnjački nacionalizam pojavio početkom 90-tih
što naravno nije točno...ima puno dublje korijene...tamo negdje do prije priznavanja "Musliman"...a priznavanje i jest rezultat jačanja bošnjačke nacionalne svijesti....a pošto su Tito i co. znali opasnost toga...onda su išli to malo ublažiti.
Paralelno s tim imaš brisanje tragova sudjelovanja muslimana u ustašama...totalni muk u vezi toga a sva tendencija etiketiranja se fokusirala na Hrvate.Pratite samo kinematografiju tog vremena...ali eto nacionalizam je sigurno nešto loše....a kad je upakiran pod okrilje jednakosti onda je prihvatljiv :help
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ja sam Bošnjak od 87, ako nisi znao :)
Istina, dosadilo mi je da budem u istoj naciji sa raznim ograničenim likovima pa se ssd omišljam ali to sigurno ne mijenja moj stav o ovom pitanju, jer te ograničenosti ni vi niste pošteđeni :perezube
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

bilo ih je i tada...nekoliko... :zubi
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

i zašto od 87....što se tada prolomilo u tebi :cudi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

laganini wrote:i zašto od 87....što se tada prolomilo u tebi :cudi
Prethodne godine, (sa svega 19 godinica) bih u JNA (koji neki tako silno nahvališe na forumu) u sred Srbije i fino se vidilo. Albanci posebno, Slovenci posebno, Makedonci (uglavnom) posebno, a od Srba možda par poznanstava. Uglavnom mi i Hrvati, može se reći da smo bili kao neki blok. Odnosno zajedno. tad je bio memorandum SANU.
Fino se vratim kući i knjigu u šake... Tražio i našao odgovor. :)
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

živo me zanima što si bio do 87.. :zubi ali iskreno molim..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nisam bio Jugosloven, ako to misliš. Ja sam i mahale, a to je u takvoj sredini, poveliki prekršaj. To, pripadati partiji, cinkariti raju muriji i slični smrtni grijesi.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

nisi odgovorio :pusi
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

Krokodil Behko wrote:Nisam bio Jugosloven, ako to misliš. Ja sam i mahale, a to je u takvoj sredini, poveliki prekršaj. To, pripadati partiji, cinkariti raju muriji i slični smrtni grijesi.
pa samo takvi su se i zvali jugoslovenima...to je činjenica
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Bio sam ono što sam po Ustavu mogao biti, a to ne može biti predmet tvrdnje da je u tom slučaju, neka nacija izmišljena ili nije. Odgovor je više puta dat. Bila bi bošnjačka nacija i u Jugoslaviji, samo da nije bila zabranjena.

Vidim da si dobio amneziju, pa da ponovo utvrdimo gradivo :D

Kad kao šugavi prosjak
u džennet se materi vratiš,
reci joj: Ne strahuj majko,
za svoga sina, junaka...
Veći su, veći i jači
Đerzelezi danas Bošnjaci,
i hrabrije danas se bore,
jer žive i prkose vragu
ljubeć mu lukavo skute
dok smrt mu opaku slute....

Enver Čolaković (16. X 1950.)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

vila wrote:
Krokodil Behko wrote:Nisam bio Jugosloven, ako to misliš. Ja sam i mahale, a to je u takvoj sredini, poveliki prekršaj. To, pripadati partiji, cinkariti raju muriji i slični smrtni grijesi.
Kako doznajem, po Hercegovini je bilo jako puno udbaša :oo
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

Krokodil Behko wrote:
vila wrote:
jako puno....Hrvati koji su bilu u partiji,pogotovo iz sredine kao što je Hercegovina,su bili najistaknutiji udbaši i jugosloveni i najokrutniji

čak je jednom neki političar,srbin čini mi se...zaboravila sam ime,iznio to kao velik problem...jer su hrvatski dužnosnici potpuno otuđeni od naroda ..svog naroda
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

vila wrote:
Krokodil Behko wrote:
vila wrote:
jako puno....Hrvati koji su bilu u partiji,pogotovo iz sredine kao što je Hercegovina,su bili najistaknutiji udbaši i jugosloveni i najokrutniji

čak je jednom neki političar,srbin čini mi se...zaboravila sam ime,iznio to kao velik problem...jer su hrvatski dužnosnici potpuno otuđeni od naroda ..svog naroda
Pa to je i logično. Jer se mora dokazati u BG kao uzorit član.
Kome će se neki Srbin dokazivtai?
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

i iz razloga da ih je lakše ubacit u emigrantske redove...ali budimo pošteni mnogi od njih nisu svojom voljom već su bili izvrgnuti torturam i prijetnjama obiteljima...
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

ma prijatelju uvik ti to s visoka kako kažeš gledanje ide od zapada ka istoku...tako smo mi slovencima svi bosanci :haha
Post Reply

Return to “EX YU”