Tržište rada u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: Biro za nezaposlene

Post by Bla » 15 May 2014, 20:21

mala_maša wrote:Pozzz svima! Zanima me dali je neko slao otvorene molbe za posao firmama koje nisu raspisale konkurs? Ako jeste, kakva su iskustva, i sta mislite o tome? Ne znam jeli vec bila ova tema... nova sam na forumu :D
Iz mog iskustva kada smo u nekim ex firmama zapošljavali, obično bi diskutovali da li znamo nekoga ko bi mogao da radi određeni posao i onda bi uzimali u obzir i neke prethodno intervjuisane kandidate koji nam prvobitno nisu bili potrebni.

Tako da mogu reći da svako aktivno traženje posla povećava šanse da se isti i pronađe. Gledaj na to kao na neki oblik aktivnosti na duže staze a ne nužno kao nešto što će kratkoročno rezultirati uspjehom. Mada ništa nije isključeno.

Ili ukratko, da, povećavaš šanse ako neko zna da postojiš, nego da pasivno "radiš" na tome, tj. čekaš da padne s neba ili da se zvijezde slučajno poklope.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9511 times
Been thanked: 11249 times

Želite platu od 6000 KM? Prijavite se odmah!

Post by Krokodil Behko » 24 Jun 2014, 00:30

Image

U toku je konkurs za stipendiranje i stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore vazdušnog saobraćaja koji je raspisala BHANSA za Mostar, Sarajevo, Tuzlu i Banjaluku.

Naime, radi se o popunjavanju nekoliko desetina radnih mjesta kontrole vazdušnog saobraćaja, a zanimljivo je da se na ovaj konkurs možete prijaviti i sa završenom srednjom školom.

Kandidatkinje i kandidate očekuju testovi engleskog jezika, sposobnosti, te zdravstveni pregledi.

Sa izabranim kandidatima Agencija za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju Bosne i Hercegovine će sklopiti ugovor o stipendiranju, kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.

Kandidati koji uspješno završe stručno osposobljavanje zaključiće s Agencijom ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Od kandidata se očekuje da posjeduju sposobnosti karakteristične za obavljanje poslova kontrolora vazdušnog saobraćaja što uključuje: sposobnost brzog i tačnog donošenja odluka, pamćenja, percepcije i pažnje, visok nivo koncentracije i odličnog snalaženja u prostoru i vremenu, visoko razvijene komunikacijske vještine, samodisciplinu, visoku toleranciju na stres, sklonost timskom radu i slično.

Kako se navodi, plate kontrolora leta kreću se od 2.400 KM pa do 6.000 KM, u zavisnosti od oblasti pokrivanja.

Detalje konkursa pogledajte OVDJE

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Re: Želite platu od 6000 KM? Prijavite se odmah!

Post by Zagorka » 24 Jun 2014, 19:10

ko je gledao film kontrolori leta neće se prijavit sigurno :visi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 24 Jun 2014, 23:03

Zaboravili su napomenuti bitnu cinjenicu da se zavrsni ispit nakon obuke placa oko 3000 km.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 24 Jun 2014, 23:05

da nije obuhvaćena odredbom člana IX. stav 1. Ustava Bosne i Hercegovine;
Koliko sam upucena ovu potvrdu vise ne izdaju a odnnosi se na to da nisi osudjivan za ratne zlocine

dacina_curica

Post by dacina_curica » 24 Jun 2014, 23:11

Nema sanse :br
Dugo vremena su bili na prvom mjestu po broju suicida, bar na podrucju SAD. Ja se ne bih usudila. :cudi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Jun 2014, 23:43

Nela wrote:Zaboravili su napomenuti bitnu cinjenicu da se zavrsni ispit nakon obuke placa oko 3000 km.
To ti konkurisala pa znaš? :valja

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 24 Jun 2014, 23:44

dacina_curica wrote:Nema sanse :br
Dugo vremena su bili na prvom mjestu po broju suicida, bar na podrucju SAD. Ja se ne bih usudila. :cudi
Pa nije nikakvo cudo ako uzmes u obzir koliko je zivota u tvjim rukama

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 24 Jun 2014, 23:44

Krokodil Behko wrote:
Nela wrote:Zaboravili su napomenuti bitnu cinjenicu da se zavrsni ispit nakon obuke placa oko 3000 km.
To ti konkurisala pa znaš? :valja
Nisam ali znam :ble

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Re: Biro za nezaposlene

Post by evergreen » 07 Jul 2014, 11:55

Urbi et Orbi!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Nedostaje stolara, dimnjačara, ali ima more ekonomista

Post by Krokodil Behko » 15 Jul 2014, 09:37

Image

Neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama tržišta, nepostojanje zakona o obrazovanju odraslih, koji bi sa sobom nosio i brze mjere prekvalifikacije i dokvalifikacije, neki su od uzroka velike nezaposlenosti u našoj zemlji.

Lista zanimanja

- Apsurd je da u Sarajevskom kantonu, primjera radi, treba 500 stolara, a samo je petero djece upisalo to zanimanje. Ili da imamo poplavu političkih nauka, a nemamo fakultet za menadžere hotelijerstva. Također, van pameti je da nemamo fakultet zaštite na radu, da nemamo kamenorezaca, dimnjačara, ali imamo more ekonomskih tehničara - govori Hasan Sejdić, koordinator Udruženja nezaposlenih BiH.

Naglašava da se zbog svega ne treba čuditi što je u BiH više od pola miliona nezaposlenih.

- Ministarstva obrazovanja trebaju konačno početi raditi svoj posao. Također, neka se roditelji zainteresuju za listu zanimanja za kojima je potražnja na tržištu rada, prije upisa djece u srednje škole. To mogu dobiti u biroima za zapošljavanje - govori Sejdić.

Štancanje diploma

Slaven Divčić, projekt-koordinator Centara civilnih inicijativa, također ističe neusklađenost obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada.

- Donošenje zakona o obrazovanju odraslih u svim kantonima dalo bi mogućnost biroima da iniciraju određene prekvalifikacije i brze dokvalifikacije nezaposlenih. Što se tiče našeg sistema obrazovanja, imamo privatne fakultete koji samo štancaju diplome. Tako imamo deficit u pogledu tehničkih nauka, inžinjera, prirodnih nauka, a previše diploma društvenih nauka – rekao nam je Divčić.

Prvo se obračunati s korupcijom

- U ovoj državi možete završiti i dva tehnička fakulteta, ali džaba vam sve ako nemate štele za posao. Završila sam Poljoprivredni fakultet, ali posla nema, jer nemam veza, ali ni para da ga platim. Mogu oni usklađivati tržište i obrazovanje koliko hoće, treba se prvo obračunati s mitom i korupcijom – mišljenje je Sarajke Emine B.

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Re: Nedostaje stolara, dimnjačara, ali ima more ekonomista

Post by alma75 » 16 Jul 2014, 00:43

Čitav sistem je naopako postavljen. Prvo treba sagledati potrebe društva za pojedinim zanimanjima i onda u skladu s time upisivati djecu u škole i na fakultete. Danas svi završavaju ekonomsku ili gimnaziju i onda studiraju ekonomije i pravo, uglavnom. Dakle, potrebno je ograničiti broj kandidata za upis, preferirati zanimanja koja se traže. A jok, kod nas je danas mizerno biti dimnjačar ili stolar, babo mora prodati kravu da bi dijete studiralo, a onda nema posla.

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 16 Jul 2014, 08:49

Hm... Statistika se uvijek radi prema zvaničnim podacima. A znamo koliko se praksa prati na terenu :dole

Stolara možda fali u školskim klupama, ali razglasi prijateljima da želiš naručiti garnituru, pa ćeš vidjeti kako izviru stolari sa svih strana (vrhunski, a i manje dobri)...

Nedavno pričam s jednom maturanticom. Upitah je koji fakultet je upisala. Kaže FIlozofski (zenički :grana), smjer kulturološki. Nije me bilo stid da pitam koji je to smijer (toga nije bilo u moj vakat). Kaže ona, ne znam ni ja. Nisam se baš raspitivala :sok
Image

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 16 Jul 2014, 13:50

Upravu si Pegy, dvoljno je samo zaviriti na Pik.ba stranica i stranica oglasa stlarski usluga.
Imala sam komsiju dimnjacara i covjek se pored toga morao baviti jos nekim poslom jer s tim nije mogao zaraditi za pereca.
Pa ako neko smatra da mu je ljepse biti dimnjacar, otpusavac vodovodnih cijevi nego ekonomista neka se preusmjeri.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14327 times
Been thanked: 9932 times

Post by Julia-Klara » 16 Jul 2014, 14:04

Mislim da je ovdje malo problem i sa nasim mentalitetom. Studirati se MORA, jer kako ces dokazati da si pametan :lud
Plus sto je "sramota" svaki drugi posao koji nije foteljaski, i koji se ne radi u kancelariji.
Ne znam, ja sam prva upisala srednju u koju svi moji iz osnovne skole isli bez ikakvog predznanja o fakultetu poslije skole, ili poslu (praksi) koja nas ceka, pa kad smo zavrsili u klaonici u Bimexu malo je falilo da zavrsimo i u bolnici.

KOliko je skolski sistem kriv krivo je i drustvo, ali i roditelji. Da ne spominjem samo djecu koja veze nemaju sta zele raditi. Ruku na srce sa 15 godina i ne mozes donijeti neku realnu odluku o svom zanimanju. Moj interes za jezike i "pisanu rijec" se pojavio tek sa nekih 17-18 godina tako da sam znala sta cu/bih studirala, sto se na kraju nije ostvarilo,jel...
Ne zalim , jer bih bila mozda profesor jezika koji vise ne postoji.

Uglavnom, moje misljenje je da se SVE IZ TEMELJA mora promijeniti, ali prvo mahalsko stanje svijesti pa onda obazovni sistem.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 16 Jul 2014, 14:20

Julija slazem se ja da ima puno i do mentaliteta i da je dosta onih koji fakultet upisu da bi ih mahala smatrala pametnim. Medjutim takvi ga ili nikad ne zavrse ili se sami ispisu jer ih je stid reci u mahali da studiraju vec dvanaestu godinu.
Ali sa druge strane, ako smatram da mogu u zivotu dobro kotirati i biti u nekoj fotelji, trudit cu se svim silama da to i ostvarim. Necu se zarad necije statistike odluciti biti dimnjacar i sebi organizovati zivot da se igram survajvera svaki mjesec od plate 200km.
Za to sam da svako radi ono sto voli. Onaj ko nije radio posao koji ne voli ne zna koliko to moze biti ubitacno.
Oduvijek sam mastala o svojoj struci i neizmjerno sam sretna sto radim ovaj posao. Ali isto tako mislim da dijete od 15 godina tesko moze znati sta voli.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14327 times
Been thanked: 9932 times

Post by Julia-Klara » 16 Jul 2014, 14:34

Apsolutno se slazem Nela...
Ali mislim da ljudi veze nemaju koliko je tesko pronaci posao koji volis, pa tek odna normalno zivjeto od njega.
Lijepo je ako uspijes ostvariti svoj cilj (kao sto sam i sama bila u mogucnosti), ali od plate i nacina na koji sam tu platu dobijala jednostavno nisam mogla zivjeti.

Puno je razloga za sadasnju situaciju, i nije mali broj ljudi koji jedan posao rade da bi zaradjivali,a ono sto vole ostavljaju za poslije radnog vremena. I mislim da je sve jos troduplo teze ostvarljivu u BiH
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 16 Jul 2014, 14:43

Slazem se da je malo onih koji rade posao u svojoj struci. Ali realno, lakse ces naci dobar posao sa fakultetskm diplomom nego zavrsenom skolom za metalostrugara. Kad kazem bolji onda mislim na isplativiji.
Mada, danas je stvar stele i srece, regularni tok zaposljavanja ima sansu 1:100000000.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Konkursi su samo paravan, radno mjesto se kupuje!

Post by Krokodil Behko » 24 Sep 2014, 09:12

Image

Javljanje na oglase za posao za većinu nezaposlenih u našoj zemlji postalo je noćna mora, jer je većina namještena i popunjena i prije isteka roka. S početkom septembra državne institucije počele su objavljivati brojne konkurse za popunjavanje radnih mjesta, posebno u obrazovanju, ali nezaposlenost i dalje raste. Mnogi sumnjaju da su konkursi puka formalnost i paravan za čuvanje pozicija za rodbinu ili stranačke poslušnike. Odavno se u kuloarima govori da za bilo kakvo radno mjesto, ovisno o zanimanju, treba spakovati kovertu sa 10.000 maraka ili više.

Kriza morala

No, ni tu nije kraj. Prema svjedočenju velikog broja onih koji traže posao, u posljednje vrijeme sve je učestalije svojevrsno ucjenjivanje prilikom zapošljavanja. Osobama nude pomoć pri zapošljavanju, a zauzvrat traže različite vrste usluga. Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih BiH, kaže da je očito najvažnije imati rodbinu na pozicijama.

Brojke

545.470 nezaposlenih u BiH
39.115 nezaposlenih sa završenim fakultetima
144.006 nezaposlenih sa srednjom školom
10.000 do 25.000 KM košta radno mjesto

- Korupcija je nepobitna činjenica koja je ušla u sve ustanove, kao kriza morala. Ako imaš tetku, oca, amidžu u pojedinim preduzećima, ustanovama, prije se zaposliš. U posljednje vrijeme zazire se od koverti. Sada je ucjena aktuelna. Ako vas zaposle bez novca, onda ih kasnije morate slušati, raditi za njih - pojašnjava nam Sejdić.

Koverte s parama kao mito su, kako kaže, postale malo rizične, bilo je i hapšenja.

- Zanimljiva su i bodovanja na konkursima. Recimo, intervju nosi 50 posto bodova, a znaju vas pitati koji ste film gledali, koje cvijeće volite!? Ako im se svidite, ili ste nečiji, nosite bodove, a ako ne, padate - ističe Sejdić.

Projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Zoran Adžaip potvrđuje da je teško naći zaposlenje u našoj zemlji. Razlog je rasprostranjena korupcija.

- Valjda neko treba protestovati, štrajkovati glađu poput Tuzlaka Muhedina Muhića da bi došao do posla. Ljudi su razočarani na koju god stranu da pogledaju. Imate oglase, recimo, za direktore nekih osnovnih škola na koje ljudi više neće ni da se javljaju. Izgubili su nadu da će sve biti transparentno - kaže Adžaip, koji uređuje i stranicu Posao narodu.

Precizna tarifa

Sarajka Emina D., također, godinama ne može naći posao.

- Imam pun ormar odbijenica, dok drugi mijenjaju poslove zato što imaju para, štelu. Muka mi je od oglasa koji su čista namještaljka, jer već neko radi na tom mjestu zato što ga je platio. Postoji precizna tarifa za zdravstvo, obrazovanje, od 10.000 do 25.000 KM. Završila sam fakultet kako bih imala posao, ali već osam godina ništa - ogorčena je Emina.

Ogroman je broj prijava

Image
Mehić: Interes za kvalitetnijim kadrom

Vlasnik portala Posao.ba Edin Mehić kaže da poslodavci iz realnog sektora koji plaćaju objavu oglasa, imaju interesa da im se javi što kvalitetniji kadar.

- Što se tiče oglasa za državnu službu, mi ih samo prenosimo i ne mogu ništa u toj oblasti komentarisati. Ali, za dio koji se odnosi na privatno tržište rada, uglavnom znam koliko im je bitno naći vrijednog radnika. Nažalost, veoma je malo pozicija koje se objavljuju u BiH generalno. Ogroman je broj prijava na tako malo poslova - pojašnjava Mehić.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Re: Konkursi su samo paravan, radno mjesto se kupuje!

Post by vila » 24 Sep 2014, 09:17

ovo vijest..novosti? :ooo

nestaju snjegovi Kimimandžara al konkursi su vječni :kafa

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”