Kao mladi botanista, radio sam u administrativnoj službi. Ako bi se sudilo po natpisu na mome stolu, bio sam neko važan: ''botanista, pomoćnik istraživača''. Istinski, pak, istraživači su ljudi koji idu na kraj svijeta, pokušavajući sakupiti nove biljne vrste i svoj posao stavljaju na prvo mjesto. O njihovom regrutiranju brinuo je šef službe, David Fairchild i zahtijevao je od ljudi primljenih na tako pogibeljna radna mjesta, da se ne žene dok ne istekne deset godina.
Nekada bude da usred šikare trebamo preći mostom od konopaca, iznad provalije: oženjen čovjek misli odmah na svoju ženu i više voli odbiti lovorike koje ga čekaju na drugoj strani.
Znao sam da me Dr Fairchild ima na umu za novu ekspediciju koja se spremala u pustinju Gobi. Bješe, tako da, dok mi je srce tuklo, uđem u njegov ured, da mu najavim:
- Sjutra se ženim.
On snažno lupi po svome stolu, a ja ne znam bijaše li to zbog razočarenja ili zbog zadovoljstva.
- Čestitam ! reče mi veselim tonom. E, pa mladiću, ja sam odavno oženjen i dat ću vam jedan jedini savjet, koji će vam služiti čitavog života. Nikada ne recite vašoj ženi : ''Svakako da te volim''. Kažite joj da je volite. Kažite joj to u svim oblicima koje mognete zamisliti i toliko puta na dan koliko to ona želi, ali ni u kom slučaju ne dodajite : ''Svakako.''
Nikada nisam otišao u pustinju Gobi. I nikada nisam rekao mojoj ženi: ''Svakako da te volim.'' Za to, uostalom, nikada nisam imao volju. Čudo ljubavi ne dešava se ''samo od sebe.'' Ima, sigurno, stvari koje idu ''same od sebe'', kod dobre supruge: vjernost, odanost, privrženost. Ali, ljubavna duga će iščeznuti sa vašega vidika, ako se vodite principom da će se ona uvijek iznova pojaviti, za vas.
Čini se lahkim, držati se čitavi život, brzo izrečenih obećanja na dan vjenčanja. Ona, međutim, zahtijevaju mnogo od onih koji ih preuzmu i obećaju biti u potpunosti odani jedno drugom, u dobru i u zlu, u blagostanju i u nevolji, u zdravlju i u bolesti. To implicitno znači da smo svi pozvani da prođemo tmurne dane. Kada je domaćinstvo u dugu ili se jedno od dvoje razboli, nije ni malo okrijepljujuće čuti: ''Svakako da te volim.''
Katkad vaša žena pokazuje osjećaj usamljenosti, čini joj se da se nešto promijenilo od velikog dana. Ona vas pita, zabrinuto: ''Voliš li me?'' Šta joj odgovoriti ? Ako odgovorite: ''Svakako'', po mome shvatanju, niste više zaljubljeni, već suprug na putu da postane starkelja. Dajte joj utješniji odgovor i vidjet ćete kako će se razvedriti.
Istinito je i obrnuto. Može se desiti da neka supruga svoga muža smatra ''dijelom pokućstva'' ili da mu govori ultimativnom notom, dok on još u srcu nosi nostalgiju prvog randesa. Ili, suprotno, da ona od njega očekuje da glumi Romea, a njemu glava puna profesionalnih problema. Uvijek sam se divio delikatnosti supruge, iznurene kućanskim i obavezama majke, koju sam čuo kako tiho pita muža:
- Jesi li večeras puno umoran dragi moj ?
- Ma ne, odgovori dečko, poštenjačina.
- E, pa , imam veliku želju da bIDNeš, **) reče ona, sklupčavši se uz njega, sva sretna.
''Život je toliko običan'', reče jednom jedna žena, zasićena svakidašnjicom, '' a i vjenčanje, ta strašna stvar, stara koliko i svijet, također. Ali , on treba biti sjajno običan, kao što je izlazak Sunca.''
Rabin Stephen Wise, primijeti jednom da, ako je važno izvući dobar broj, jednako je važno biti dobar broj.
Uostalom, obaveze preuzete prilikom vjenčanja, idu tako malo ''same od sebe'', da pri svakoj godišnjici počinjemo da ih ponavljamo, ujutro, nakon buđenja, ponovo ih čitajući, u maloj knjižici, sa sasušenim buketom cvijeća od vjenčanja. Sentimentalnost, reći ćete mi ? Pa u kome poglavlju se pokazuje sentimentalnost, ako ne u onome o vjenčanju ?
Možda osjećajnost nije vaša jača strana ? Postoji, ipak, hiljade načina da jedno drugoga podsjetite da posjedujete najdragocjenije dobro na svijetu. Znam čovjeka koji je u džepu imao ključ od hotelske sobe, u kojoj je stanovao sa svojom ženom, a jedne večeri se uspuzao, da bi joj ušao kroz prozor. Apsurd ? Pa da, veličanstveni apsurd.
Ima drugih sredstava da se oživi nježnost: neka striktno osobna šala, neočekivani kompliment ili, naprosto, način da se kaže: ''Volim te'', u obliku koji još nikada nismo probali.
Sve što hoćete, ali nikada: ''Svakako!''
Suzdržite se od te neumjerenosti da izgovorite tu zabranjenu rečenicu, pristajući na nonšalantan stav koji sugerira. Svim srcem pokažite i izrazite vašu ljubav vašoj supruzi, shodno njezinoj želji da u to bude uvjerena. Dobitak će biti taj da ćete ostati zaljubljeni. Vaša će zajednica biti od onih što sačuvaju svoju jutarnju iskricu i svoj večernji san, radosna u sretnim vremenima i hrabra u teškim trenucima. Vjerujte da vrijedi pokušati.

**) Nisam mogao odoljeti da riječ ne prevedem ovako.