Price, odlomci, citati, slobodne forme....

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: Price, odlomci, citati, slobodne forme....

10 Jul 2014, 19:51

Provedoh popodne na plaži, bez pratnje. Sam među ljudima. Pročitak nekoliko kratkih, zabavnih ljetnih priča. Knjiga nosi naslov: '' Au fil des pages de la sagesse.''. To je zbirka najboljih kratkih priča u izboru ''Reader's Digest'', prvo izdanje iz 1966. godine. Pošto piše da su sva prava prevođenja, adaptacije i umnožavanja pridržana za sve zemlje, preveo sam jednu kratku priču za moje forumaše. *) Autor priče je američki botanista (1898 – 196.) Donald Culross Peattie.

POUR QUE L'AMOUR NE MEURE

(DA LJUBAV NE UMRE )

Kao mladi botanista, radio sam u administrativnoj službi. Ako bi se sudilo po natpisu na mome stolu, bio sam neko važan: ''botanista, pomoćnik istraživača''. Istinski, pak, istraživači su ljudi koji idu na kraj svijeta, pokušavajući sakupiti nove biljne vrste i svoj posao stavljaju na prvo mjesto. O njihovom regrutiranju brinuo je šef službe, David Fairchild i zahtijevao je od ljudi primljenih na tako pogibeljna radna mjesta, da se ne žene dok ne istekne deset godina.

Nekada bude da usred šikare trebamo preći mostom od konopaca, iznad provalije: oženjen čovjek misli odmah na svoju ženu i više voli odbiti lovorike koje ga čekaju na drugoj strani.

Znao sam da me Dr Fairchild ima na umu za novu ekspediciju koja se spremala u pustinju Gobi. Bješe, tako da, dok mi je srce tuklo, uđem u njegov ured, da mu najavim:
- Sjutra se ženim.
On snažno lupi po svome stolu, a ja ne znam bijaše li to zbog razočarenja ili zbog zadovoljstva.
- Čestitam ! reče mi veselim tonom. E, pa mladiću, ja sam odavno oženjen i dat ću vam jedan jedini savjet, koji će vam služiti čitavog života. Nikada ne recite vašoj ženi : ''Svakako da te volim''. Kažite joj da je volite. Kažite joj to u svim oblicima koje mognete zamisliti i toliko puta na dan koliko to ona želi, ali ni u kom slučaju ne dodajite : ''Svakako.''

Nikada nisam otišao u pustinju Gobi. I nikada nisam rekao mojoj ženi: ''Svakako da te volim.'' Za to, uostalom, nikada nisam imao volju. Čudo ljubavi ne dešava se ''samo od sebe.'' Ima, sigurno, stvari koje idu ''same od sebe'', kod dobre supruge: vjernost, odanost, privrženost. Ali, ljubavna duga će iščeznuti sa vašega vidika, ako se vodite principom da će se ona uvijek iznova pojaviti, za vas.

Čini se lahkim, držati se čitavi život, brzo izrečenih obećanja na dan vjenčanja. Ona, međutim, zahtijevaju mnogo od onih koji ih preuzmu i obećaju biti u potpunosti odani jedno drugom, u dobru i u zlu, u blagostanju i u nevolji, u zdravlju i u bolesti. To implicitno znači da smo svi pozvani da prođemo tmurne dane. Kada je domaćinstvo u dugu ili se jedno od dvoje razboli, nije ni malo okrijepljujuće čuti: ''Svakako da te volim.''

Katkad vaša žena pokazuje osjećaj usamljenosti, čini joj se da se nešto promijenilo od velikog dana. Ona vas pita, zabrinuto: ''Voliš li me?'' Šta joj odgovoriti ? Ako odgovorite: ''Svakako'', po mome shvatanju, niste više zaljubljeni, već suprug na putu da postane starkelja. Dajte joj utješniji odgovor i vidjet ćete kako će se razvedriti.

Istinito je i obrnuto. Može se desiti da neka supruga svoga muža smatra ''dijelom pokućstva'' ili da mu govori ultimativnom notom, dok on još u srcu nosi nostalgiju prvog randesa. Ili, suprotno, da ona od njega očekuje da glumi Romea, a njemu glava puna profesionalnih problema. Uvijek sam se divio delikatnosti supruge, iznurene kućanskim i obavezama majke, koju sam čuo kako tiho pita muža:
- Jesi li večeras puno umoran dragi moj ?
- Ma ne, odgovori dečko, poštenjačina.
- E, pa , imam veliku želju da bIDNeš, **) reče ona, sklupčavši se uz njega, sva sretna.

''Život je toliko običan'', reče jednom jedna žena, zasićena svakidašnjicom, '' a i vjenčanje, ta strašna stvar, stara koliko i svijet, također. Ali , on treba biti sjajno običan, kao što je izlazak Sunca.''

Rabin Stephen Wise, primijeti jednom da, ako je važno izvući dobar broj, jednako je važno biti dobar broj.

Uostalom, obaveze preuzete prilikom vjenčanja, idu tako malo ''same od sebe'', da pri svakoj godišnjici počinjemo da ih ponavljamo, ujutro, nakon buđenja, ponovo ih čitajući, u maloj knjižici, sa sasušenim buketom cvijeća od vjenčanja. Sentimentalnost, reći ćete mi ? Pa u kome poglavlju se pokazuje sentimentalnost, ako ne u onome o vjenčanju ?

Možda osjećajnost nije vaša jača strana ? Postoji, ipak, hiljade načina da jedno drugoga podsjetite da posjedujete najdragocjenije dobro na svijetu. Znam čovjeka koji je u džepu imao ključ od hotelske sobe, u kojoj je stanovao sa svojom ženom, a jedne večeri se uspuzao, da bi joj ušao kroz prozor. Apsurd ? Pa da, veličanstveni apsurd.

Ima drugih sredstava da se oživi nježnost: neka striktno osobna šala, neočekivani kompliment ili, naprosto, način da se kaže: ''Volim te'', u obliku koji još nikada nismo probali.

Sve što hoćete, ali nikada: ''Svakako!''

Suzdržite se od te neumjerenosti da izgovorite tu zabranjenu rečenicu, pristajući na nonšalantan stav koji sugerira. Svim srcem pokažite i izrazite vašu ljubav vašoj supruzi, shodno njezinoj želji da u to bude uvjerena. Dobitak će biti taj da ćete ostati zaljubljeni. Vaša će zajednica biti od onih što sačuvaju svoju jutarnju iskricu i svoj večernji san, radosna u sretnim vremenima i hrabra u teškim trenucima. Vjerujte da vrijedi pokušati.

*) :cudi :ha
**) Nisam mogao odoljeti da riječ ne prevedem ovako. :haha
Nemojte šta zamjerit. :ha

dacina_curica

10 Jul 2014, 20:15

Ma kako bi drugo mogao prevesti? :D.

Odlican prevod (ko)lektore. :klanja

dacina_curica

10 Jul 2014, 20:24

nisam fer,
kada me neko pronađe
izgubljenog,
ja zahtevam da me vrati
onom kome pripadam
nije u redu s moje strane
- ni kada me neko pažljivo
sastavi, deo po deo,
jer ja znam gde sam i
od koga ostao rastavljen
nepravedan sam,
zauvek namagnetisan
i nikada neću biti fer
za sve ostalo me
lažno optužuješ

Ratko Petrović

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

10 Jul 2014, 20:44

dacina_curica wrote:nisam fer,
kada me neko pronađe
izgubljenog,
ja zahtevam da me vrati
onom kome pripadam
nije u redu s moje strane
- ni kada me neko pažljivo
sastavi, deo po deo,
jer ja znam gde sam i
od koga ostao rastavljen
nepravedan sam,
zauvek namagnetisan
i nikada neću biti fer
za sve ostalo me
lažno optužuješ

Ratko Petrović

Cujice, hvala ti za lijepe stihove i dobrodošla ponovo na svoje forumsko mjesto. Raduje me. :apl :cvijece

dacina_curica

10 Jul 2014, 23:56

Seljak :ruke

Ovaj momak mi se pravo svidja. Skoro se ovdje pojavio jedan forumas koji je znao gdje procitati vise njegovih dijela i rece da ce proslijediti ali ne pojavi se ponovo. :auf

dacina_curica

11 Jul 2014, 15:03

Evo jos jedne, nemam pojma jesam li je kacila vec...

Negde, između onoga
što bi trebalo da bude
i naših grešaka,
leži ta priča
koju zovemo - sudbina
verovatno će
skoro svako od nas
umeti da uz čašu vina
ispriča neku tugaljivu
priču
i po ramenima ćemo odmah
nekako otežati
nakupljeni, natopljeni i mokri
od te magle,
koja se uvuče u naš džemper,
dok sedimo preko,
s druge strane,
i slušamo priču
i pripovedača koji se lomi
priču
od koje nam se stave violine u uši
i upadnu trunci
u oči.
Ljubav,
kad stegneš ode,
kad pustiš - ode
ali da ti šapnem!
ako znaš
šta treba da radiš u ljubavi
ti onda i ne znaš
da voliš.
tek kad nemaš pojma
ja ti potpuno verujem ..

Ratko Petrović

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

17 Jul 2014, 20:50

Postizborna poslanica: PISMO ŠTO GA JE VELIKI AMERIČKI DRŽAVNIK NAPISAO UČITELJU SVOGA SINA PRVOŠKOLCA

Ponedjeljak, 08 Listopad 2012 15:22 Kultura

Danas moj mali sin kreće u školu i sve će mu ondje neko vrijeme biti strano i novo i zato bih volio da budete nježni prema njemu.

Naučite ga da je u školi mnogo časnije griješiti nego varati, neka zna časno gubiti i uživati u pobjedi. Naučite ga da bude obazriv sa obazrivima, a nepopustljiv s grubima.

Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike. Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmjeha. Želio bih da se može nasmijati kada je tužan, naučite ga da suze nisu sramota, da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike.

Naučite ga, ako možete, čudesnosti knjiga, ali dajte mu također vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu, i cvijeću na zelenom brežuljku.

Naučite ga da vjeruje vlastitoj ideji, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne. Pokušajte mom sinu dati snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga sluša, ali naučite ga da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljem ponuđaču ali da nikad ne izvjesi cijenu na svoje srce i dušu. Neka ima hrabrosti bitri nestrpljiv i nek ima strpljenja biti hrabar. Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebe jer tada će uvijek imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga.

Abraham Lincoln

sann
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 12 times

20 Jul 2014, 00:39

Mirišem je kao cvijet: miris čist i drag.
I znam da mogu sve u životu, s njom.
Držim je na rukama i njišem je polako, polako, da je odvojim od
svijeta, od straha, od ružnih sjećanja, da ostanem samo ja, svuda oko nje, u nedogled, kao nebo, kao more, da je prelijem nežnošću što vri u meni kao vrutak.
Ne boj se, kažem. Volim te, kažem.
Ko nam šta može, kažem.
I osjećam se kao gospodar svijeta . :srce
M.Selimović
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.

Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

20 Jul 2014, 00:55

Nadam se da si to ti, iako znam da postojiš.
Svejedno.
Ja nemam svoje trenutke kome da dam
i zato te zovem.
Dani se lako ispunjavaju satima i minutima,
u mesecu je broj dana tačno određen
i svaka godina ima dvanaest izbrojanih meseci.
Godine, meseci, nedelje, dani, sati,
horizontalne i vertikalne linije na tačnoj tabeli,
ispunjeni kvadrati sa crvenim, crnim i plavim
sadržajem.
Dođi.
Da pokušamo.
Možda se s tobom neću osećati kao uvek u tuđem
oku,
kao tužna, nespokojna avet među mirnim
mrtvacima.
Stajaću.
Gledaću na žalost i opet i izdaleka.
Ko zna,
možda smo jedno drugom tečnost, koja ispunjava
vrč do vrha.
Da li da te blagoslovim,
da li da te proklinjem, što postojiš?

sann
Legenda foruma
Legenda foruma

23 Jul 2014, 00:10

"Mozda jednom...Slucajno.... u tvoj grad zalutam... Nadom obucena, da te sretnem,
ulicama tvog grada prosetam... Strahom pokrivena, kad te vidim... Da pogled ne spustim... Zudnjom vodjena, dok te gledam
ime ti ne izustim...
Mozda jednom..."
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

01 Aug 2014, 19:21

A noći su mi najgore. Vraćaju mi sve zajedničke uspomene. Lijepe i sretne trenutke. I zafališ mi. Zafali mi da znam da si kraj mene u svakom momentu, da vjeruješ u mene kada osjećam manjak samopouzdanja, da mi kažeš da me voliš kada to najmanje zaslužujem. Suze poteknu, pa ih zaustavim. Pokušam preusmjeriti misli, ali na kraju se sve svede na tebe, opet. Posljednja si moja misao kada krenem spavati, prva kada se probudim. Vješto prekrivam svu bol koju mi prouzrokuješ, uvjeravam druge da mi je svejedno, a nešto se slomi u meni svaki put kada te spomenu... 

Divlja_u_srcu
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

01 Aug 2014, 20:45

"Sad mi je jasno da sam se već dugo kretao prema Tebi i Ti prema meni. Premda ni jedno od nas nije bilo svjesno postojanja drugoga prije nego smo se upoznali. Za sve vrijeme u našoj je nesvjesnosti radosno lunjala neka slijepa izvjesnost koja je jamčila da ćemo se sresti. Poput dviju usamljenih ptica što svoj put preko golemih prerija pronalaze pomoću nebeskih znakova, tako smo se i mi sav svoj život kretali jedno prema drugom."
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

16 Aug 2014, 10:44

Put u Imotu

Ima Imota sedmera vrata. Vrata od Neretve. Vrata od Cetine. Vrata od Bosne. Vrata od mora. Vrata od neba. Vrata od zemlje. I vrata od matere. Na sedmera vrata dođe i prođe sve imotsko: Sunce i Mjesec, jata ptica selica i zvijezda, vjetri i oblaci, vuci i poskoci, munje i vile, zemaljske i podzemaljske vode. Dođu i prođu ljudi.
Ako si odlučio u nju doputovati, u njoj se roditi, u njoj umrijeti, kako ćeš naći Imotu? Kako su je tisućama godina nalazile divlje guske i ždrali? Na pola svoga nebeskoga puta, između modrog i bijelog polarnog leda i Modrog i Bijeloga Nila, ugledali bi Modro i Crljeno jezero, Prološko blato i zajezerano Imotsko polje, cijelo pretvoreno u blato i zvano Blatom, zalepršali velikim krilima između okopoljskih brda i sela, prosuli miris polarnih predjela, polarnih zvijezda. Na prostranim i mekim krilima donosili prostrane i meke polarne snjegove. U ta vremena divljih gusaka i ždrala, u Imoti zapadali duboki snijezi, pa su Imotsku krajinu mogle prelijetati samo divlje guske i ždrali. Mogli je pretrčavati samo vukovi-duhovi. Vile i vilenjaci. I mladi, viloviti Imoćani.
Kako ju je našao car-pisac, u porfiru rođeni Konstantin Porfirogenet, kad joj je u desetom stoljeću, kao jedanaestoj hrvatskoj župi, porfirom, prvi zapisao ime: Imota? Pero umakao u porfirno Crljeno jezero, u starohrvatsku krv. Ime starohrvatsko, staroilirsko, starozemaljsko, dublje od jezera i jama. Ne možeš mu se spustiti do dna niti ga do dna protumačiti. Niklo iz zemlje, kao što niču kaćuni. Napaja dušu, kao što tijela na Dva Oka i na Opačcu napaja Vrljika. Kao Ševar i Zvizda na Studencima. Kao živi bunari u Zagvozdu i na Lovreću.
Ako si poželio, odredio, ako ti je dan znak, možeš izabrati dan, vrata i put. Ući u Imotu između dva brda, dva stećka, dva duba. Zaigrati i doigrati kolo života: kako ti je pisano na stećku.
Put kroz mater, kroz pramater. Putom koji nisi izabrao ti. Koji je izabrao tebe. Na tom putu srela te jarebica, zmija. Srela te divlja kruška. Pao iz matere, pod divlju krušku.
Sedam dana-tjedana, sedam ljeta-proljeća, sedam stoljeća ležao-odležao u ječmenoj slami, da bi medio-omedio, da bi se civilizirao, pitomio-pripitomio, postao pitomom kruškom. S mirisom neiskorjenjive divljine, Zavelima i Bijakove. S okusom divlje kruške.
Ako dolaziš s mora, otkud dolijeću lastavice, povodnji, munje, otkud dođoše prekomorci: Rimljani, Židovi, Grci, maslinova grana, križ i knjiga, zastani pod najvišom jadranskom planinom, Bijakovom, gdje su zastajali i oni. Otvorena su ti četvera morska vrata. Troja čelom probiše rijeke: Neretva, Cetina i Žrnovnica. Četvrta, Stazu, prsima probiše mazge. Na sva četvera u Imotu vode stari i novi puti. Na svaka si dobro došao.
Ako slaziš iz Bosne, otkud slaze snijezi, vuci i bura, otkud sađoše Avari, Turci, stećci i bosančica, već sa Stražbenice, između Ržanoga i Sviba, kroz modra vruljska vrata ugledat ćeš - ugledat će te more. Modri se i srebri i duboko u imotsko kopno šalje svoj glatki i slani znak. Ako si znalac voda, ako su ti vode sestre, posestrime ili ljubavnice, u Imotu će te dovesti vode. Nebeske, zemaljske, podzemaljske. Klance i pute osvjetljavat će ti munje.
Prati let orla. Let orlice. Gnijezdo joj je na Bijakovi, lovina na Čvrsnici: sedam puta na dan valja preplivati nebo. Leti za orlom i orlicom. Jedan časak zastane nad Imotom: da joj se sjenka napije vode na Vrljici, da u Crljenomu jezeru poprska krila. Tamo zastani i ti. Ne čas, zastani cio život. Jer što je život? - Časak kad je orao zastao na nebu nad Imotom: da mu se sjenka napije vode, da sjenka poprska krilo.
Usred jadranskog, usred imotskog krša, kraj modrih krških očiju na Svibu, raste pelim. U se skupio svu gorčinu i svu gorku ljepotu krša i života u kršu. Imotska mjera gorčine: gorak ko pelim. Gorak kakav jeste. Gorak po sebi, gorak u sebi, gorak sebi. Zemljo krška, imotska, hrvatska, to si sobom izrekla sebe. To si sobom ti, to smo tobom i sobom mi.
Ako je u tebi kap pelima, kap imotske krvi, ne treba ti voda ni ptica, kompas ni mahovina: dovest će te u Imotu ta jedna jedina kap.

Petar Gudelj:Put u Imotu

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

16 Aug 2014, 11:13

Pismo majke upućeno sinu

Drago dijete,

Sada još nisam ostarila, a kada me budeš video takvu, budi strpljiv sa mnom i pokušaj da me razumiješ. Ako se isprljam u vrijeme ručka i ako ne mogu sama da se obučem, budi strpljiv…

Sjeti se samo sati, koje sam potrošila dok sam te tome naučila… I ako u razgovoru ponavljam iste stvari uvek ponovno, nemoj me prekidati, saslušaj me… Kada si bio mali, morala sam da ti istu priču čitam uvijek ponovno, prije nego što si utonuo u san…

Ako ne budem želela da se kupam, ne ismijavaj me i ne vrijeđaj.

Sjeti se kako sam morala da te jurim i izmišljam milion razloga kako bi ti ušao u kadu… Kad spaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati sa podsmijehom na licu… Ja sam tebe naučila mnogo stvari: pravilno da jedeš, pravilno da se obučeš, da se suočiš sa životom…

Ako nekad dok pričamo zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena, da se prisetim i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati… Nije mi najvažnija stvar na svijetu naš razgovor, već to, da sam s tobom i da znaš da me saslušaš…

Ako ne budem želela da jedem, nemoj me prisiljavati. Sama znam najbolje, kada mi je hrana potrebna, a kada ne… Kada mi umorne noge više ne dozvole da hodam, pruži mi ruku jednako kao što sam je ja pružala tebi, kada si pravio prve korake…

I ako ti jednom kažem, da više ne želim da živim, da želim da umrem, ne ljuti se na mene, jednoga dana ćeš me razumjeti. Jednom ćeš spoznati, da sam ti uprkos svim učinjenim greškama, željela samo najbolje i da sam pokušala da te pripremim na putovanje života…

Ne budi tužan, ne ljuti se i ne osjećaj se bespomoćnim, kada me budeš gledao pored sebe takvu… Budi mi oslonac, pomozi mi da završim putovanje sa ljubavlju i strpljenjem…

Vratiću ti osmijehom i neizmjernom ljubavlju, koju sam oduvijek čuvala samo za tebe.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

16 Aug 2014, 19:43

Daco :pusa

Toliko o toj... ljubavi.
Pokazala se lepšom u glavi nego na delu.
Cirkus u grudima, misli sa šljokicama...
Ne sećam se, bilo je još nešto...
Ah da, strast...
Znao sam, naravno, da ljubav nije ljubav,
al’ šta sam trebao da učinim?
Da odustanem?
Da se odreknem tog nečeg
što živim i što me živi?
Šta bi od mene ostalo?
Voleo sam onako
kako bi svako voleo da je voljen,
osim onih koje sam voleo.
Ne mogu više.
Mene su moje šanse prokockale.

Toliko o toj... ljubavi.
Bila je moja religija, moja vera i nada,
uzvišeni smisao bezmalo beživotnog života.
Verovao sam joj više no ona meni,
a pokazao se boljim od nje.
Veličao sam je - ponizila me.
Ipak, ništa o njoj ružno neću reći,
zbog dece i onih koji joj ipak veruju.
Praštam joj, nije znala šta čini.
Trebala mi je doživotna ljubav,
a ne ona sa rokom trajanja do prvog tuširanja.

Ne znaju voljeni ono što znaju oni koji vole.
E, moj ja, sve znam, a umreću glup.
Neka, idemo ispočetka, ali ovog puta bez mene.
Uvek će biti entuzijasta, uverenih da ta ljubav...
Nije važno, toliko od mene o toj... ljubavi.

sann
Legenda foruma
Legenda foruma

28 Aug 2014, 22:34

-Ne volis sto idem?
Nasmejala se:
-Ne volim sto ides!Nikad ne volim kad ides od mene.
-Mozda bi volela da ne idem na posao?
-Naravno da bih volela.
Sad sam i ja poceo da se smejem.Sasvim je luda.
-Ko zivi tako?
-Ja bih zelela da zivim tako. :srce

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

17 Sep 2014, 20:48

Hvalospjev ljubavi

Kad bih sve jezike ljudske govorio,
i anđeoske,
a ljubavi ne bih imao,
bio bih mjed što ječi
ili cimbal što zveči.
Kad bih imao dar prorokovanja
i znao sva otajstva
i sve spoznaje,
i kad bih imao svu vjeru
da bih i gore premještao,
a ljubavi ne bih imao - ništa sam!
I kad bih razdao sav svoj imetak
i kada bih predao tijelo svoje da se sažeže,
a ljubavi ne bih imao
- ništa mi ne bi koristilo.

Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav,
ne zavidi,
ljubav se ne hvasta,
ne nadima se;
nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve podnosi,
ljubav nikad ne prestaje.

Sada spoznajem djelomično,
a sada ću spoznati savršeno,
kao što sam i spoznat!
A sada ostaju vjera, nada i ljubav
- to troje -
ali najveća je među njima ljubav.

sann
Legenda foruma
Legenda foruma

20 Sep 2014, 00:40

'' Godina prodje... dan nikad...''

'' Pamtiću te, po neobjašnjivoj bliskosti od prvog dana, po tišini što te odvajala, po srcu što se nadalo. A ti pamti kako sam sve to razumeo i čekao te, onako slepo zaljubljen u život, tužan na milion načina, sretan na još milion drugih... Dovoljno te volim, da te ne zaustavljam...''

Godina prodje,dan nikad -

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

21 Sep 2014, 21:16

Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi
je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim
radost, tražim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje.
Dobar je čovjek, i lijepa žena, ali ono što je samo za mene, to sam sam stvorio. Čak i
da je imala velikih mana, ja ih ne bih znao. Potrebna mi je savršena, i ne mogu dopusti
ti da to ne bude.

Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

21 Sep 2014, 21:35

Hvala ti

Tako sam radosna da sam te srela
Beskrajno sretna , vesela,
Ne znam samo jesam li smjela neosvrčem se,
Znam da sudbina mi te donijela.

Ima onih koji dušu svoju smrti napose predaju
Sasvim nezamjetno , otužno ima ih.
Oni se životu ne raduju ni veselo ni spontano,
O da ima njih to tako je bolno i žalosno.

A ja , ja bi se i smrti u oči smijala sada jel živa sam
U meni se rodila nova nada , prepoznala sam,
Uh sretna sam napokon što to mogu reći.
Imam te napokon samo za sebe tebi ču poklonit,
Svoje noći , suzu više neću pustiti i neću gledati,
Tugu u oči o daaa imam te........

Više nije poslije ljubavi , nego je ljubav sad,
Ljubav je to što vidjeh i osjetih te ,
O da to ljubav je moj anđele .cmvt12 :srce
bolje biti malo lud nego malo pametan

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”