Ratni zločini - zločinci - suđenja

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9923 times
Been thanked: 11766 times
Status: Offline

Dječak Alen rođen je nakon silovanja

18 Jul 2014, 23:36

Majka ga nije htjela ni podojiti

Image

Najmanje 61 dijete u BiH je rođeno nakon silovanja u ratu i većina ih ne zna istinu o svom porijeklu. Silovane žene teško pričaju o svojoj sudbini. Neke od njih su se razvele, a neke se gnušaju od pomisli na brak.

Alena Muhića majka nije htjela podojiti kada ga je rodila prije dvadeset i jednu godinu u opkoljenom Goraždu. Nije se željela vezati za dijete rođeno nakon silovanja, ostavila ga je na brigu bolničkom osoblju i otišla u inostranstvo. Alen oca smatra zločincem, a majku, koju nikada nije upoznao, ne želi ni vidjeti.

Danas živi u Goraždu, u porodici koja ga je kao bebu usvojila i hrabro mu, kada je imao jedanaest godina, kazala istinu o njegovom porijeklu.

Njegova biološka majka je, prema podacima udruženja "Žene žrtve rata", jedna od najmanje 20.000 žena silovanih tokom rata u Bosni i Hercegovini. Preciznih podataka o broju silovanih žena nema, jer one teško pričaju o strahotama koje su prošle i traumama s kojima i danas žive. Pojedinci i grupe zlostavljali su tokom rata žene iako one nisu bile direktna prijetnja. Zatvaranje u logore i sistematsko mučenje i ponižavanje žena bilo je dio strategije zaraćenih strana.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su, u okviru projekta Usmena istorija, razgovarali sa preko stotinu žrtava rata. Među njima je i 25 žena, od kojih su neke u ratu bile silovane ili na drugi način ponižavane i mučene. Mnoge od njih nisu mogle otvoreno govoriti o mučnim iskustvima, pa nisu ni pristale na snimanje razgovora, dok su neke zamolile da se snimljeni intervjui ne objave.

Bijeg od sudbine u Ameriku

Image
Alen biološkog oca smatra zločincem, a majku ne želi upoznati

"Da ti kažemo istinu, ti nisi naš sin. Sad jesi, al' smo te usvojili", tako su Muharem Muhić i njegova supruga svom usvojenom sinu Alenu saopštili istinu o njegovom porijeklu kada je imao jedanaest godina.

Novinari CIN-a su saznali identitet Alenove biološke majke. Ona je silovana u Miljevini kod Foče 1992., kada su pripadnici Vojske Republike Srpske zarobili većinu mještana bošnjačke nacionalnosti te muškarce razdvojili od žena, koje su zlostavljali i silovali. Nakon silovanja Alenova majka ostala je trudna i bila je zarobljena sve do poodmakle trudnoće, a razmijenjena je krajem 1992. godine.

Tada je zajedno sa oko 200 drugih žena, uz majku i sestru, prebačena na teritorij pod kontrolom Armije BiH, odakle su pješice otišle do Goražda. Imala je tada 30-ak godina, a trudnoću je krila steznikom preko stomaka.

Kada su pješice prešle od mjesta Osanice do sela Berič, smještene su u fiskulturnu salu. Alenova majka krila je tada trudnoću od ljekara i tek je kasnije u goraždanskoj bolnici zatražila pomoć žaleći se na stomačne tegobe. Tada je i rodila dijete kojem nije dala ime.

Nije ga htjela ni nahraniti svojim mlijekom jer se plašila da će se vezati za dijete koje će je podsjećati na silovanje. Preko planinskog prijevoja Grebak, jedinog prohodnog puta, otišla je za Sarajevo, a danas živi u SAD-u.

O Alenu su se od prvog dana brinuli osoblje bolnice i porodica Muharema Muhića, koji je također radio u bolnici.

"Nije bilo ni vode ni struje, bilo je svaki dan granatiranje, mrtvih i ranjenih stalno. Mi smo njemu poklonili pažnju, sve osoblje bolnice, a ja sam tada stanovao preko puta bolnice, tako da sam dijete često donosio kući i navečer ga vraćao u bolnicu", priča Muhić.

Brzo su se navikli na dječaka i zavoljeli ga kao člana porodice. Dali su mu ime Alen.

"Moja žena i kćerke su mi često govorili 'Donesi ga babo, neka ga kod nas, da ga najedemo'“, kaže Muhić u razgovoru za CIN.

To su bili teški dani za stanovnike Goražda. U opkoljenom gradiću na Drini, uz male količine hrane, bez struje i bez normalnog snabdijevanja vodom, živjeli su i oni koji su izbjegli iz okolnih podrinjskih gradova. Hrana se doturala iz centralne Bosne "Putem spasa", preko Grepka, ali je i ta veza prekinuta te je grad ostao potpuno blokiran.

Kada je čuo da u bolnici više nema mjesta za malog Alena i da će ga dati Crvenom krstu, Muharem je otišao kući.

"Kćerke su me počele grliti i moliti 'Daj da ga mi čuvamo, kakva bude s nama sudbina bit će i s njim'", kaže Muharem.

Usvojili su Alena i danas je njihov sin. Znali su da mu moraju reći istinu o njegovom porijeklu jer nisu željeli da je sazna od drugih.

Image
Porodica Muharema Muhića usvojila je Alena

"Odjednom su mi mama i babo, sadašnji, rekli 'Moramo s tobom popričati!' Ja sam mislio: šta sam sad napravio!? Pitam ih šta sam sad uradio? Kaže 'Nisi ništa, ali moramo popričati'", prisjeća se Alen tokom razgovora s novinarima CIN-a.
Na početku je bio ljut na svoje roditelje jer mu istinu nisu rekli ranije, ali je s vremenom shvatio da je to bilo za njegovo dobro.

"Ne znam, osjećao sam nešto ovdje u grudima, htio sam da se ubijem“, priča i dodaje da će biti vječno zahvalan roditeljima koji su ga usvojili, jer nije "ostao u nekom domu, kao većina djece u ovom ratu".

Alen nema dobro mišljenje o svojim biološkim roditeljima.

"Na majku jesam ljut. Ne bih nikad želio da je vidim, zato što me je ostavila. (...) O ocu mislim kao i o svim zločincima. Jednostavno ne bih ga želio nikad vidjeti, i volio bih da mu se odredi najveća kazna, jer takvo nasilje nad ženama nikad ne bih odobrio, ne samo mojoj biološkoj majci nego nijednoj ženi na svijetu", priča ovaj hrabri 21-godišnjak.

Za zločine seksualnog nasilja počinjene u Foči tokom 1992. i 1993.godine, Haški tribunal je osudio Dragana Zelenovića na 15 godina, Dragoljuba Kunarca na 28 godina i Radomira Kovača na 20 godina zatvora.

Višegrad – za jednu mjesto zločina, za drugu spas

Za razliku od Alenove majke koja je spas od vlastite sudbine potražila preko granice, u Bosni i Hercegovini ostale su mnoge silovane žene koje se pokušavaju izboriti sa svojim bolom. Među njima je i 66-godišnja Milojka Antić, koja se zbog toga nikada nije ni udala. Ona živi u Višegradu, 45 kilometara istočno od Goražda. Do rata je živjela u blizini Konjica.

Zarobili su je 1992. godine zarobili pripadnici združenih bošnjačko-hrvatskih vojnih snaga i odveli u logor Čelebići. Tu je preživjela višestruko silovanje. Bila je zatočena 77 dana.

Image
Milojka Antić

Za zločine počinjene u ovom logoru pred Haaškim sudom osuđeni su komandant logora i njegov zamjenik, Zdravko Mucić i Hazim Delić. Mucić je osuđen na devet, a Delić na osamnaest godina zatvora.

Po izlasku iz logora umrla joj je majka i danas živi sama. Ratna su dešavanja, kaže, utjecala na odluku da ostane sama i da nikada ne zasnuje svoju porodicu. Braka se boji.

"Da nije bilo ovako kako je bilo, ne bih sigurno ostala sama. Bojala sam se svak' će reć': 'To je ona što je bila u logoru, što je ovaj, što je onaj...' Uglavnom, ne bih smjela ući u to. Meni bi se gadio sada neki taj brak", kazala je Antić u razgovoru s novinarima CIN-a.

Oboljela je, često plače, ali se ne predaje.

"Ja sama ne znam kako sam ostala u pameti. Svašta sam mislila. Ili da napravim samoubistvo, ili nešto... Pa opet mi dođe, pa neću vala kada sam sve ovo prešla...", priča.

Iste godine kada je Milojka Antić silovana u Konjicu, u Višegradu su, u dvorištu porodične kuće, pripadnici srpskih vojnih snaga silovali Memnunu Jašarević i zaklali joj šesnaestogodišnjeg sina. Danas sama živi u Sarajevu, a Višegrad joj je simbol nepodnošljive boli.

"Rasporio mi je košulju, raščupao je i nasred dvorišta me je silovao", kaže Jašarević.

Sve je to gledao njen šesnaestogodišnji sin, koji se krio na gornjem spratu kuće. Kada su je silovali, vojnici su je natjerali da donese najoštriji nož koji ima. Tim nožem su joj zaklali sina.

"Mali je vidio, odozgo, i kad me je silovao u avliji. I mali je siš'o i rek'o 'Nemojte mi mamu...' On je njega uhvatio za vrat. (...) Mene su držali, da ne bi ga branila... On je samo rek'o 'Hodi vamo, Turčine', i nož mu ispod vrata... Ja sam mislila da su oni njemu samo kožu isjekli, oni su ga bacili, ja sam ga uhvatila... Mislila sam da su mu samo kožu, pokušala da mu vratim to, al' sam vidjela da krv ide iz grkljana. On je rek'o 'Mama pomozi m...' Dva je slova progutao, nije mogao izgovoriti, i samo je trznuo i ostao je mali u avliji", priča kroz suze.

Kasnije su je odveli u hotel "Vilina Vlas", u kojem je, prema dostupnim podacima, silovano najmanje 200 žena, među njima i 11-godišnja djevojčica.

Image
Memnuna Jašarević

"Možete zamisliti krik djeteta koje viče 'Nemoj, čiko, molim te!' To... da ti srce živoj pukne", prisjeća se Jašarević.

"Mamino srce lijepo. Doći će tebi mama ubrzo sine, bit će majka s tobom", plače Memnuna Jašarević i miluje staru fotografiju mrtvog sina.

61 dijete nakon silovanja

Do kraja 2013. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine je okončano 36 predmeta koji su uključivali optužbe o seksualnom nasilju sa ukupno 45 optuženih. Trideset i tri optužene osobe su osuđene, a među njima i Željko Lelek, Boban Šimić i Nenad Tanasković za zločine u Višegradu te Neđo Samardžić i Radovan Stanković za zločine u Foči.

Bosna i Hercegovina je ovim presudama postala država sa najvećim brojem okončanih predmeta pred domaćim sudovima za seksualno nasilje u oružanim sukobima. No, većina počinilaca i dalje nije kažnjena, što ima negativan uticaj na žrtve i 20 godina nakon rata.

Prema istraživanju udruženja "Žene žrtve rata" koje je finansirala EU, potvrđen je broj od preko 20.000 žrtava silovanja. Projekt je realiziran kroz izjave 2.707 sagovornica koje su svjedočile o svom i silovanju drugih žena. Istraživanje je obuhvatilo žene svih nacionalnosti, a rezultati su pokazali da je među njima 95 posto Bošnjakinja. Najmlađa žrtva silovanja je djevojčica od 11 godina, a najstarija žena od 65 godina. Međutim, većina žena danas šuti o događajima unutar logora. Ovo udruženje je utvrdilo da je najmanje 61 dijete rođeno nakon silovanja.

Image
Hotel Vilina vlas

Djeca koja su rođena nakon silovanja tragaju za svojim identitetom, a biološki roditelji ih uglavnom odbacuju.

"Neke su dale tu djecu na usvajanje, neke ostavljale kod silovatelja, a rijetke su zadržale tu djecu", rekli su nam u udruženju "Žene žrtve rata".

Za ovu djecu i njihove porodice tek predstoji suočavanje sa prošlošću i traganje za odgovorima koje, možda, za razliku od Alena, nikada neće dobiti.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: Dječak Alen rođen je nakon silovanja

19 Jul 2014, 10:22

komplicirano do zla boga...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

19 Jul 2014, 10:34

Mnogo zena hrani i odgaja djecu koju su rodile na ovaj nacin i pod ovim okolostima. Mogla je i ona bar pokusat. Ne znam. Lahko je meni teoretisat... ona zna kako joj je...
Image

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14685 times
Been thanked: 10191 times

19 Jul 2014, 20:13

Tesko je...
Za mene, kao zenu, ne bi postojao gori nacin da me neko ponizi i slomi od silovanja. Da mi neko ubije dijete preda mnom ili da me siluju. Kada bi to jos uradila ceta vojske, kako bih se osjecala ? Kako, kada bi to dijete bilo svakodnevni podsjetnik svega sto mi se dogodilo? Srecom nisam se nasla u njenoj poziciji (srecom, a imala sam 18 godina kad je rat poceo), i samo mogu reci da mi je drago sto nisam bila na njenim mukama. Silovanje je najveci zlocin za zenu... I sta sa djetetom koje nastalo kao posljedica zlocina?

tesko do zla boga, tesko
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

19 Jul 2014, 20:57

X zena se ubije ili barem pokusa samoubistvo nakon silovanja.Zavrse na psihijatriji,razore brakove,odbacuju svoju krv i meso.Ne dao Bog nikom.Teze tesko da ima.Btw nisam sve mogla citati,pretesko je.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Danas sahrana 283 žrtve iz masovne grobnice Tomašica

20 Jul 2014, 09:37

Jezive slike iz Kozarca: 283 tabuta pred očima neutješnih majki i očeva

Image

Članovi porodica žrtava genocida na rukama su iznijeli 283 tabuta sa žrtvama, ubijenim Bošnjacima i sanduk sa posmrtnim ostacima jednog Hrvata koji će biti ukopani sutra na različitim mjestima u Prijedoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Tabuti su doneseni do mjesta predviđenog za klanjanje kolektivne dženaze i sahrane koja će biti obavljena sutra.

Majke, sestre, braća i mnogobrojna rodbina rukama dodiruju tabute svojih najmilijih koji će nakon 22 godine pronaći svoj smiraj.

Neutješne majke sjede kraj tabuta svojih muževa i sinova, plaču i opraštaju se od najmilijih koji su svirepo ubijeni, većinom ispred svojih domova, tokom proteklog rata.

Konvoj sa 284 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava Prijedora, koji je danas u ranim popodnevnim satima krenuo iz Šejkovače kod Sanskog Mosta, nakon prolaska kroz Sanski Most i Prijedor, stigao je u Kozarac gdje će u nedjelju biti obavljena kolektivna dženaza i ukop.

Tabuti sa posmrtnim ostacima prijedorskih žrtava prevezeni su iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu do stadiona u Kozarcu kod Prijedora, gdje će u nedjelju biti klanjana dženaza za 283 stradala Bošnjaka i obavljena sahrana za jednog Hrvata.

Tužna kolona sa tabutima je na putu do Kozarca prošla kroz Sanski Most i Prijedor.

Kolektivnu dženazu će u nedjelju na stadionu u Kozarcu predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Prethodno će prigodna obraćanja imati predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, kao i predstavnici porodica žrtava.

Iz Predsjedništva BiH saopćeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić položiti cvijeće te potom prisustvovati zajedničkoj dženazi i posljednjem ispraćaju 284 ekshumiranih i identificiranih civilnih žrtava rata u periodu od 1992. do 1995. godine na području i sa područja općine Prijedor, u nedjelju, u Kozarcu, na nogometnom igralištu FK Bratstvo.

Nedjelja, 20. juli, proglašen je Danom žalosti u znak sjećanja na prijedorske žrtve samo na jednom dijelu teritorija BiH, u Federaciji BiH, odlukom Vlade FBiH. Tog dana će državne zastave u FBiH biti spuštene na pola koplja.

Vijeće ministara BiH nije dobilo inicijativu, tako da 20. juli nije proglašen danom žalosti na cijeloj teritoriji BiH.

Najmlađa žrtva među onima koji će biti sahranjeni u nedjelju je Elvis Šarčević, koji je imao 13 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Salih Kadirić, koji je imao 77 godina. Među 284 žrtve nalaze se 283 žrtve bošnjačke nacionalnosti i jedna hrvatske, Ante Dolić.

Bit će obavljen ukop 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.

Imena žrtava:

Imena žrtava koje će danas biti ukopane u Prijedoru: Agičić (Osman) Zlatan (1935), Agičić (Zlatan) Edin (1963), Alagić (Jasim) Džemal (1954), Alagić (Jusuf) Fikret (1967), Alić ( Šerif) Derviš (1948), Alić (Husein) Smail (1962), Ališić (Šefik) Sajid (1955), Ališković (Abdulah) Mesud (1967), Ališković (Ahmet) Velid (1972), Ališković (Ibrahim) Esad (1967), Ališković (Ibrahim) Nedžad (1968), Avdić (Ahmet) Ešef (1963), Avdić (Hamed) Muhamed (1975), Avdić (Idriz) Omer (1950), Avdić (Reuf) Senad (1962), Bačić (Osman) Esad (1958), Bačić (Šemso) Sulejman (1943), Bajrić (Šerif) Zafir (1971), Bašić (Hasan) Zlatan (1973), Behlić (Samed) Enes (1971), Brakić (Agan) Began (1964), Brakić (Agana) Adem (1954), Brakić (Redžo) Damir (1971), Burnić (Redže) Fuad (1955), Čaušević (Ale) Ramiz (1956), Čaušević (Ale) Razim (1959), Čaušević (Derviš) Midhad (1960), Čaušević (Derviš) Mirsad (1954), Čaušević (Fehim) Uzeir (1945), Čaušević (Huse) Muharem (1927), Čaušević (Kasim) Emir (1956), Čaušević (Mehmed) Esmir-Ećo (1967), Čaušević (Mehmed) Sadik (1946), Čaušević (Muharem) Muhamed (1958), Čaušević (Mujo) Ilijaz (1952), Čaušević (Razim) Hikmet (1965), Čaušević (Sejfo) Hamed (1965), Cerić (Idriz) Adnan (1962), Crljenković (Hamdija) Senad (1962), Dedić (Hašim) Mustafa (1947), Dedić (Mustafe) Rifat (1942), Dedić (Rifat) Mevludin (1972), Dedić (Šaban) Sejfulah (1929), Delić (Alija) Husein (1943), Dizdarević (Ibrahim) Sulejman (1962), Dolić (Ivo) Ante (1944), Draganović (Hasan) Hasib (1955), Duratović (Adem) Asmir (1960), Duratović (Avdo) Husnija (1927), Duratović (Dževad) Faruk (1970), Duratović (Fehim) Ifet (1964), Duratović (Hadže) Rifet (1928), Duratović (Hilmija) Nail (1949), Duratović (Husnija) Ešef (1959), Duratović (Husnija) Hazim (1964), Duratović (Husnija) Ismet (1949), Duratović (Husnija) Mehmed (1952), Duratović (Ibrahim) Ismet (1938), Duratović (Idriz) Ismet zv. Ićo (1944), Duratović (Ismet) Elvis (1972), Duratović (Ismet) Enes (1975), Duratović (Ismet) Mirhet (1959), Duratović (Ismet) Zlatan (1965), Duratović (Mehmed) Halid (1977), Duratović (Salih) Fehim (1933), Duratović r. Kadić (Ibrišim) Đula (1924), Duratović r. Okić (Rešid) Zemira (1965), Džamastagić (Asim) Samir (1970), Džamastagić (Avdo) Derviš (1965), Džamastagić (Salih) Said (1948), Džolić (Ahmet) Besim (1960), Džolić (Huseina) Mursija (1935), Džolić (Mustafa) Samir (1965), Ejupović (Mahmut) Mirsad (1954), Ejupović (Šerif) Irfan (1964), Ejupović (Šerif) Nedžad (1959), Elkasević (Hamdija) Midhat zv.Midho (1972), Elkaz (Rasim) Asim (1954), Fazlić (Muharem) Sead (1962), Fazlić (Smaje) Fuad (1967), Fejzulai (Fikri) Suhat (1972), Ferizović (Fehim) Sabahidin zv.Sudo (1971), Ferizović (Fehim) Vehib (1964), Ferizović (Vejsil) Ermin (1970), Gazibara (Ramo) Osman (1943), Gredelj (Eniz) Senad (1962), Habibović (Hamed) Emir (1960), Habibović (Mehmed) Derviš (1931), Hajrudin (Husein) Jasmin (1975), Hajrudin (Ibro) Husein (1952), Halilović (Husnija) Faik zv.Cico (1968), Halilović (Idriz) Ibrahim (1968), Hamulić (Redže) Mehmed (1955), Hegić (Abaz) Izet (1965), Hegić (Abaz) Said (1963), Hegić (Abdulah) Asuf (1967), Hegić (Abdulah) Ragib (1955), Hegić (Abdulah) Vehid (1960), Hegić (Abdulah) Vejsil (1953), Hegić (Abdulah) Velid (1964), Hegić (Alija) Fikret (1974), Hegić (Emin) Abdulah (1932), Hegić (Husein) Sulejman (1928), Hegić (Ibro) Sakib (1927), Hegić (Mehmed) Mesud (1957), Hegić (Mujo) Damir (1973), Hegić (Osman) Husein (1954), Hegić (Sadik) Mirsad (1956), Hegić (Salko) Salih (1928), Hegić (Smajo) Hilmija (1953), Hegić (Smajo) Mujo (1949), Hegić (Sulejman) Dževad (1958), Hegić (Sulejman) Elvedin (1969), Hegić (Sulejmana) Bujazid (1954), Hodžić (Jasim) Jasmin (1964), Hodžić (Mehmed) Dedo (1968), Hodžić (Osman) Agan (1944), Hopovac (Asim) Husein (1957), Hopovac (Asim) Jasim (1972), Hopovac (Džafo) Mirhad (1961), Hopovac (Džafo) Mirsad (1959), Hopovac (Husein) Rasim (1957), Hopovac (Kasim) Mesud (1962), Hopovac (Maho) Nail (1930), Hopovac (Samed) Ismet (1964), Hopovac (Sejfo) Hamed (1959), Huskić (Ibro) Idriz (1966), Huskić (Ibro) Muhamed (1958), Huskić (Meho) Zijad (19409, Jusufi (Halil) Besim (1967), Kadić (Abdulah) Edin (19759, Kadić (Abdulah) Ibrahim (1966), Kadić (Avdija) Abdulah (1941), Kadić (Husein) Faruk (1960), Kadić (Husein) Ishak (1950), Kadić (Ramo) Enes (1962), Kadić (Suad) Ifet (1958), Kadić (Vahid) Mufid (1966), Kadić (Vahid) Sabahudin (1969), Kadirić (Agan) Rasim (1928), Kadirić (Arif) Edhem (1930), Kadirić (Bajro) Rašid (1935), Kadirić (Ćamil) Besim (1958), Kadirić (Derviš) Ibrahim (1958), Kadirić (Derviš) Kasim zv. Kaćo (1955), Kadirić (Derviš) Mirsad (1956), Kadirić (Derviš) Rasim (1951), Kadirić (Edhem) Ermin (1962), Kadirić (Edhem) Halid (1970), Kadirić (Ekrem) Admir (1974), Kadirić (Hasan) Avdo (1948), Kadirić (Ismet) Asmir (1965), Kadirić (Izet) Samir (1969), Kadirić (Mujo) Salih (1915), Kadirić (Rahim) Enes (1966), Kadirić (Rašid) Nihad (1965), Kadirić (Rasim) Agan (1968), Kadirić (Rasim) Emdžad (1964), Kadirić (Saida) Sead (1969), Kadirić (Salih) Ekrem (1948), Kadirić (Šefik) Sabahudin (1967), Kadirić (Šerif) Fehim (1932), Kadirić (Vahid) Nedžad (1976), Kahrimanović (Nedžib) Zineta (1965), Kahteran (Ejub) Šefik (1957), Kahteran (Hase) Kemal (1952), Kaltak (Malik) Dedo (1931), Kaltak (Musa) Bego (1940), Kaltak (Musa) Smail (1955), Kamenac (Muho) Hasan (1954), Karabašić (Dedo) Samir (19729, Karagić (Edhem) Munib (1943), Karagić (Hamzalija) Samir (1972), Karagić (Hasan) Hamzalija (1945), Karagić (Husein) Huzeir (1966), Karagić (Husein) Samir (1974), Karagić (Ismet) Ifet (1968), Karagić (Munib) Saud (1974), Karagić (Munib) Suad (1970), Karagić (Nedžib) Ismet (1964), Karagić (Rasim) Salih (1969), Karagić (Salih) Šefik (1933), Karagić (Šefik) Salko (1958), Karagić (Sulejman) Mirsad (1960), Kardumović (Rasim) Fahrudin (1969), Kardumović (Rasim) Mirsad (1973), Kardumović (Rasim) Suvad (1963), Karupovi (Fehim) Ermin (1966), Karupović (Ćamil) Zaim (1966), Karupović (Osman) Nevad (1977), Karupović (Šaban) Redžep (1959), Karupović (Tahir) Hasan (1967), Karupović (Tahir) Vehbija (1971), Kekić (Hadže) Halid (1952), Kekić (Hadže) Nurija (1946), Kekić (Zaim) Mehmed (1927), Kljajić (Derviš) Huse (1936), Kljajić (Šerif) Jasmin (1961), Krupić (Rešid) Fehim (1961), Mahić (Jusuf) Fikret (1948), Medić (Hasan) Fikret (1958), Mehanović (Adem) Rasim zv.Braco (1954), Mehanović (Bajro) Adem (1928), Mrkalj (Derviš) Ibrahim (1934), Mrkalj (Derviš) Zijad (1950), Mrkalj (Hamza) Fehim (1943), Mrkalj (Hamza) Kasim (1930), Mrkalj (Hamza) Latif (1938), Mrkalj (Hamza) Salih (1940), Mrkalj (Hašim) Idriz (1930), Mrkalj (Idriz) Hašim (1950), Mrkalj (Kasim) Emsud (1960), Mrkalj (Latif) Suad (1971), Mrkalj (Malić) Smail (1933), Mrkalj (Nijaz) Denis (1974), Mrkalj (Nijaz) Ermin (1969), Mrkalj (Smail) Enijaz (1962), Mrkalj (Smail) Ismet (1965), Muhić (Derviš) Hikmet (1964), Muhić (Mehmed) Avdija (1967), Muhić (Mehmed) Muhamed-Hamo (1963), Mujanić (Muharem) Fikret (1943), Mujdžić (Habib) Nihad (1964), Mujdžić (Ordaga) Abaz (1930), Mujdžić (Rahim) Razim (1960), Mujdžić (Sulejman) Suljo (1956), Murić (Ramo) Uka (1944), Musić (Derviš) Fadil (1960), Musić (Emsud) Edin (1965), Musić (Muho) Derviš (1922), Nasić (Ibro) Uzejir (1948), Nasić (Mehmed) Ibrahim (1971), Omanović (Ale) Hasan (1950), Omanović (Ale) Mehmed (1941), Omanović (Nail) Nedžad (1952), Pašić (Nail) Asim (1962), Pelak (Ibrahim) Refik (1959), Porčić (Šefik) Sejad (1965), Ramulić (Salih) Smajil (1952), Ramulić (Salih) Vahid (1957), Ramulić (Smajil) Kemal (1974), Rasimi (Husein) Islam (1926), Redžić (Meho) Mustafa (1932), Redžić (Šaban) Ibrahim (1936), Rizvanović (Derviš) Hamid (1924), Rizvanović (Fehim) Ferid (1956), Šabanović (Bego) Jasmin (1971), Šabanović (Osman) Rahim (1959), Sadić (Rifet) Sajid zv.CAKA (1961), Salihović (Husein) Ibrahim (1938), Šarčević (Munib) Elvis (1979), Selimović (Avdo) Sulejman (1952), Siječić (Abid) Hajrudin (1965), Siječić (Derviš) Ragib (1932), Siječić (Husein) Husein (1937), Siječić (Latif) Ramiz (1963), Siječić (Latif) Sulejman zv.Suljo (1952), Siječić (Ragib) Vehbija (1952), Siječić (Safet) Jasmin (1963), Sikirić (Ibrahim) Enver (1956), Sikirić (Mehmed) Hasan (1934), Sikirić (Mehmed) Smail (1931), Sivac (Aziz) Muharem (1962), Suhonjić (Rasim) Šefik (1963), Tatarević (Hasan) Ibrahim (1945), Tatarević (Hasan) Muharem (1939), Tatarević (Huse) Enes (1958), Tatarević (Muharem) Nihad (1968), Tatarević (Muharem) Nizhad (1974), Tatarević (Muharem) Sejad (1963), Tatarević (Muharem) Senad (1961), Tatarević (Muharem) Zijad (1972), Tatarević (Muharem) Zilhad (1969), Tatarević (Šaban) Edin (1968), Tatarević(Šaban) Elvedin (1969), Vojniković (Halil) Fikret (1953), Vojniković (Iso) Uzeir (1947), Vojniković (Mustafa) Zijad (1966), Vojniković (Uzeir) Sanel (1977), Zahirović (Huse) Ramiz (1972), Zahirović (Huse) Smajo (1963), Zahirović (Husein) Smail (1969(, Zahirović (Ibrahim) Faruk (1973), Zulić (Alija) Esad (1957).

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8139 times
Been thanked: 19163 times

Re: Danas sahrana 283 žrtve iz masovne grobnice Tomašica

20 Jul 2014, 10:13

Jao spiska. Rahmet im dusi.

Obrisan profil

20 Jul 2014, 13:27

Kako ...nekako... drugacije deluje kad su imena ispisana, a ne samo broj

Nek im je laka zemlja
:(

laganini
Spamer
Spamer

20 Jul 2014, 13:51

baš brojka je uvik neki suhoparan podatak...koliko moraš bit zvijer za neke stvari napravit...laka im zemlja i sućut obiteljima...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25012 times
Been thanked: 6552 times

20 Jul 2014, 13:59

...neka im je lahka crna zemlja, Bosanska! :tuga
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14685 times
Been thanked: 10191 times

20 Jul 2014, 14:50

neka im je vjecni rahmet
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Beograđanka na sudu u Hagu

17 Aug 2014, 11:24

Image

Ona je bila mlada djevojka koja je smatrala da treba pomoći Srbima koji se bore u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Klasična žrtva propagandne mašinerije kojom je upravljalo tadašnje srbijansko vodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čovjekom koji je još 1989. godine jasno rekao kako “Srbi ne znaju da rade, ali znaju da se biju”.

I tako je ova osoba, sada bez imena i prezimena, poznata samo kao “svjedok B 129”, kako je bila predstavljena na Haaškom sudu, tada samo studentica prava, počela 1994. godine raditi u beogradskom sjedištu paramilitantne skupine Tigrovi, koju je vodio bivši kriminalac Željko Ražnatović Arkan. Ondje je ubrzo vidjela koliko su veze između tadašnje vlasti i Arkanovih boraca čvrste.

Naime, njih su izravno plaćale srbijanske državne institucije, a djelovali su u punoj suradnji sa srbijanskim tajnim službama, dakle pod izravnim zapovjedima šefa obavještajaca Jovice Stanišića i njegove desne ruke Frenkija Simatovića.

Kad je pak Milošević bio silom odveden u Haag i predan Sudu, odbacivao je bilo kakvu odgovornost za djelovanje Tigrova - Arkan je već bio ubijen, a poznato je da je nakon tog ubojstva u beogradskom hotelu Intercontinental supruga tadašnjeg srbijanskog moćnika Mira Marković Milošević (koja se i dalje od ruke srbijanskog pravosuđa krije u Moskvi) odmah nazvala Svetlanu Ražnatović, poznatu Cecu, i rekla joj kako s tim ubojstvom njezin klan nema ništa. Gospođa B 129 nije pak mogla izdržati Miloševićeve laži na Sudu u Haagu te se prijavila kao svjedok i dobila status zaštićenog.

No, kad je došao trenutak da na suđenju iznese svoja saznanja dogodila se nezgoda - naime, zbog kvara u tehnici u dijelu njezina svjedočenja nije bilo moguće kripitirati njezin glas. I Srbija je u izravnom prijenosu čula njezino svjedočenje - treba znati da je riječ o 2003. godini, razdoblju nedugo nakon ubojstva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, kada nešto takvo, recimo to blago, ondje nije bilo po život preporučljivo.

Čim se nakon toga vratila u Beograd, jedva je izbjegla nalet automobila na ulici, a cijelo vrijeme su je pratili pripadnici tajne službe. Njezina je obitelj počela primati prijeteće telefonske pozive i tada je odlučila zatražiti pomoć. Osoblje Haaškog tribunala, zaduženo za tajne svjedoke, reagiralo je odmah i svjedokinja i njezin suprug su odmah premješteni iz Beograda, najprije u Hrvatsku, a zatim u Nizozemsku, gdje su 18 mjeseci čekali odobrenje neke od europskih zemalja da ih sklone u sklopu programa zašitite svjedoka. Ime te treće države ostalo je tajna - i tako mora biti - pa je nisu naveli niti novinari The New York Timesa, s kojima je razgovarala nedavno.

Svjedokinja B 129 sada se, pak, žali da joj je istup pred Haaškim sudom uništio život jer sada njezina obitelj živi bez ikakvih prava, u lošim uvjetima, a posebno je muči što svojoj djeci mora stalno pričati laži o njihovu sadašnjem životu kako ih ne bi dovela u opasnost jer u Srbiji i dalje ima ljudi koji bi joj se rado osvetili.

Inače, njezino je svjedočenje dalo jasan uvid u rad Tigrova, jedinice koja je svima na ovim prostorima ostala u sjećanju ako ni po čemu drugom, onda po fotografiji arkanovca koji u Bijeljni udara nogom čovjeka koji leži na tlu. A i u Hrvatskoj su iza sebe ostavili krvavi trag. Svjedokinja je na sudu u Haagu pričala i o svom boravku u logoru za obuku Tigrova u Erdutu u Hrvatskoj, tada pod srbijanskom okupacijom i o posebnim isplatama zločincima iz te organizacije kad je trebalo braniti Banju Luku - tada su im unaprijed ispaćena 4 milijuna njemačkih maraka.

Izvori Haaškog suda ističu da je riječ o izuzetno važnoj svjedokinji koja je izravno opisala sve veze između Miloševićeva režima i paravojnih postrojbi, ali ona sada više nije sigurna je li to što je napravila bilo pametno zbog života koji sada njezina obitelj živi: Arkan je ubijen, Milošević je umro u Haaškom pritvoru, a mnogi izravno umiješani u njegove poslove izukli su se bez kazne i žive mirno u Srbiji. Ona je, pak, prognanik nejasne budućnosti.

Stvarni Arkanov šef dolazio i vikao na njega

Svjedokinja B 129 je ispričala kako je osobno stavljala novac u kuverte da bi ih primio svaki od Arkanovih “junaka”, kako je Simatović osobno dolazio u sjedište Tigrova u Beograd i vikao na Arkana ako bi neka akcija bila loše provedena.

Osim toga, bila je izravna svjedokinja svih dodatnih aktvnosti te skupine, posebno pljački i krijumčarenja koje su Arkanu donosile dodatna financijska sredstva.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Re: Beograđanka na sudu u Hagu

17 Aug 2014, 11:36

Et bas mi je zao sto je gOnjaju.....propjevala jer se upisala...

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

17 Aug 2014, 12:02

Zagorka wrote:Et bas mi je zao sto je gOnjaju.....propjevala jer se upisala...
ma nije zbog tog,gdje bi bilo, ma kakvi. vise joj zao one djecice sto su izvukli iz masovnih. gdje bi se ona bojala, ih moj brate

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

17 Aug 2014, 12:03

jah jah........moRe bit

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

17 Aug 2014, 12:07

ma dusa ti je ona,cvjecka i po.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

17 Aug 2014, 12:12

Nema tigrova,nema arkana,nema joj ko isfinancirat bijeg i skrivanje......a i mala je ona da je pokrivaju veliki.....pa sad gdje bolje-tu dulje,otkrila da bi joj se moglo skinut kazne pa cvrkuće li cvrkuće,rođenu mater prodade........

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2961 times

17 Aug 2014, 12:53

Zagorka wrote:Et bas mi je zao sto je gOnjaju.....propjevala jer se upisala...
Htjela je da im se na bilo koji nacin osveti,....
Uvjek se nadala nekoj vecoj sumi love,koju joj nisu davali.....
..tad joj je prijalo,visoko drustvo...elita,krema..
dobro je ka.ali....,a love nidje.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Haški osuđenici mogu zaraditi do 1200 eura mjesečno

01 Sep 2014, 10:13

Image

Haški osuđenici koji služe kazne u europskim zatvorima mogu zaraditi mjesečnu plaću veću nego što ju imaju predsjednik ili premijer Srbije, tvrde beogradski mediji.

Prema tvrdnjama lista “Blic”, bivši načelnik Glavnog stožera SR Jugoslavije general Nebojša Pavković, osuđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) na 22 godine zatvora zbog deportacije, ubojstva i progona kosovskih Albanaca, u zatvoru u Finskoj može raditi neki od zatvorskih poslova koji se plaćaju i do sedam eura na sat.

Ovisno o tome hoće li Pavković prihvati ponudu da obrađuje drvo, pravi namještaj, suvenire ili se oprobati u obradi metala i poljoprivrednim poslovima, može dobiti od 704 do čak 1232 eura mjesečno.

“To znači da bi Pavković u zatvoru mogao ima veću plaću od Tomislava Nikolića koji prima oko 1100 eura) ili premijera Aleksandra Vučića koji zarađuje 1070 eura”, izračunao je ovaj beogradski list.

“Blic” na svojoj internetskoj stranici navodi da više od Vučića i Nikolića mogu zaraditi i još najmanje dvojica osuđenika za ratne zločine - Momir Nikolić koji, kao i Pavković, služi kaznu u Finskoj, te Radomir Kovač koji je u jednom od zatvora susjedne Norveške.

Momir Nikolić, osuđen za ubojstva i mučenje Bošnjaka u Potočarima može u u Finskoj zaraditi kao i Pavković a Kovač, koji kaznu od 22 godine za zatočenje i silovanje djevojaka i žena u Foči, služi u Norveškoj, može također zaraditi do sedam eura po satu.

Plaću od oko 800 eura mjesečno u danskim zatvorima mogu si priskrbiti i bosanski Srbi Ljubomir Borovčanin i Radoslav Brđanin, osuđeni za progone, mučenje i deportaciju Bošnjaka, a nešto više - 880 eura može zaraditi Milomir Stakić, koji u Francuskoj služi kaznu za zločine na području Prijedora.

Uz kaznu do 35 godina za ubojstva, mučenja, te granatiranje Zagreba, nekadašnji vođa kninskih Srba Milan Martić u Estoniji može raditi fizičke ili poljoprivredne poslove na zatvorskom imanju, ali uz plaću od 191 do najviše 255 eura.

Prema riječima Magdalene Spalenske iz Tajništva Haškog tribunala, plaće osuđenicima određuju pravosudne vlasti države u kojoj služe kaznu.

“Svaka država ima pravilnik o poslovima i plaćama zatvorenika i oni su isti i za osuđenike te zemlje i za one koji dođu iz Haaga”, objasnila je za “Blic” Spalenska.

(FENA)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Haški osuđenici mogu zaraditi do 1200 eura mjesečno

01 Sep 2014, 19:08

Mogu se samo pohvaliti da sam već pisao da Haški osuđenici žive mnogo bolje nego većina u BiH al eto, možemo sad reći i šire od BiH.
Oni imaju daleko bolje životne uslove nego li radnici širom bivše Yu. Ne smije se zaboraviti da imaju i kvalitetno zdravstvo i to zdravstvo imaju bez ikakvih plaćanja il ne daj bože da moraju čekati na kakve pretrage, to je onda kršenje zatvoreničkih prava itd itd a širom bivše Yu radnici su prepušteni na milost i nemilost poslodavca.
Al opet, dobro je nema tite i nema komunizma, sad smo svoj na svome,....... ok, nekima smeta moj način pisanja i najradije bi to izbrisao al yebi ga, to su činjenice, to je istina i istina se treba širiti.
Jedino, ako se neko boji istine :pivo
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Post Reply

Return to “EX YU”