Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj

Post by Dzagoda »

Rockefeller wrote:
PS. srednja klasa će i u Bosni nestati jednog dana. I hvala bogu da je tako. Srednja klasa je uvijek bila iluzija, umjetno stvorena stvar. I davno joj je bilo vrijeme da nestane. Radije prije nego kasnije, za bolje svih gradjana Bosne i Hercegovine.
Joj nemoj tako! Pa bez srednje klase nema zivota!

Vidis sta se ovdje radi (u Americi). To sto pricas da polupametan prodaje na ebay i zaradjuje je bas tako. Postaju nacija glupaka. A ono za marketing, da, prodavati narodu, lice u lice, a ne iza nekih 50 screens ebay-a. Da, svi kupujemo preko net-a, ali sigurno neces kupovati dionice na net-u, mada ima i ta opcija. Sjesces sa savjetnikom, pa protaberit svaku. E tako je i sa marketingom svega.

A odumiranjem Face to Face, odumire i kultura ophodjenja prema fellow human. Kuda nas onda to vodi, koji je sljdeci logicni step?!
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Jagoda wrote: Pa bez srednje klase nema zivota!
Potreba za srednjom klasom se pojavila početkom industrijalizacije. I morali su je umjetno stvoriti ili bolje reći omasoviti i obogatiti. Industrijske dobe je kraj, što možeš vidjeti i po dizajnu TV-a. Pa je nestala i potreba za srednjom klasom.

One što su radili po prašnjavim kancelarijama nadomjestiće softveri. One koji su radili na trakama nadomjestiće roboti. One fiirme koje ne budu mogle ovo uraditi će propasti, jer neće moći pratiti ritam pa makar to bile najveće firme današnjice. Ono što se ne bude moglo robotizirati preseliće se u Kinu, bar dok se ne robotizira. I oni iz prašnjavih kancelarija i oni na trakama će postepeno odumrijeti. A nove generacije će same shvatiti da ne postoji potreba za takvim ljudima.

Selimo se u jedan novi period. Više nije u pitanju mehanika ili elektronika. Sada je pitanje kako se ta mehanika ili elektronika uklapa u enterijer. Nije više pitanje koliko nam sprave pomažu nego kako se osjećamo dok ih koristimo. Mislim da sam izumio pravi izraz za ovo doba ako napišem da je ovo doba doba empatije. :D
Bla wrote:Zato se ljudi ovdje slabo bave tom vrstom bjelosvjetske pijace
Ali ja ne rekoh samo pijaca. Rekao sam npr. i svoja virualna pijaca ili pravljenje vloga ili freelancer stranice, popravljanje obuće... ma masa stvari postoji. 100€ mjesečno je dovoljno da u Bosni podmiriš struju, vodu, telefon i šta se već sve odnosi na kuću.

Sjedeš svaki dan 3 sata kod kuće i radiš na tome. Posao ljudi završe oko 4, neki najkasnije do 6. Ako dodješ kući u sedam - od sedam do deset možeš na tome raditi. Sat vremena gledaš TV i onda u krpe.

No u pravu si, vratimo se mi na temu (kunem se da od mene više ni riječ na offtopic :hihi )... Ja se načelno slažem sa tobom u vezi toga što si napisao. Mislim da je povjerenje glavni problem. To sam i sam napisao nekoliko puta. I isto tako sam nekoliko puta napisao da bi to trebao biti najveći razlog Bošnjaka za izgradnju čim većeg broja kilometara autoceste po BiH. Moramo spojiti regije i omogućiti ljudima da češće dolaze u kontakt.

No po drugoj strani, mislim da i nije umjetnost raditi ono što drugi žele nego učiniti da oni žele ono što ti radiš. :hihi
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Rockefeller wrote:
Jagoda wrote: Pa bez srednje klase nema zivota!
Potreba za srednjom klasom se pojavila početkom industrijalizacije. I morali su je umjetno stvoriti ili bolje reći omasoviti i obogatiti. Industrijske dobe je kraj, što možeš vidjeti i po dizajnu TV-a. Pa je nestala i potreba za srednjom klasom.

One što su radili po prašnjavim kancelarijama nadomjestiće softveri. One koji su radili na trakama nadomjestiće roboti. One fiirme koje ne budu mogle ovo uraditi će propasti, jer neće moći pratiti ritam pa makar to bile najveće firme današnjice. Ono što se ne bude moglo robotizirati preseliće se u Kinu, bar dok se ne robotizira. I oni iz prašnjavih kancelarija i oni na trakama će postepeno odumrijeti. A nove generacije će same shvatiti da ne postoji potreba za takvim ljudima.

Selimo se u jedan novi period. Više nije u pitanju mehanika ili elektronika. Sada je pitanje kako se ta mehanika ili elektronika uklapa u enterijer. Nije više pitanje koliko nam sprave pomažu nego kako se osjećamo dok ih koristimo. Mislim da sam izumio pravi izraz za ovo doba ako napišem da je ovo doba doba empatije. :D
Je, da bi takav sistem funkcionirao ljudi moraju biti na odredjenom kulturnom, uopce humanom nivou svijesti, i savjesti. Sto nije slucaj. So, ne vidim da ce se ovo dogoditi u nekoj skorijoj buducnosti, bez kraha dva-tri puta prvo.

Iako zivimo u doba "new economy", onaj koji ne poznaje bazu ekonomije ne moze da kreira uspjesno drustvo koje bi opstalo na duze relacije. Srednja klasa, koja se sve vise stapa sa siromasnima, i laganim gurkanjem pocinje da dijeli i definiciju, je ipak stub zdravog ekonomskog drustva. Dopustam da idemo ka opisanom society, ali je krajnja destinacija sigurno nesto sto mi necemo posvjedociti u nasem lifetime:) Tu mislim na uspjesnu destinaciju. A da cemo biti svjedoci gresaka, pa vec jesmo:)
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

bas mi je drago vidit da Rocky podrzava stapanje srednje klase sa radnickom. iliti buzoazije sa proleterijatom.
malo zastarjela ideja ali necu kritikovat Marxa.
malo me cudi ipak taj stav jer cini se da svi zapadni sistemi kapitala rade na jacanju srednje klase zbog potrosne moci.
i to bi ocigledno trebao biti put kojim bi se trebala uputiti i BiH. sama ideja EU je bazirana na razvoju trgovacke (srednje klase) mobilnosti.

e da, link:
http://www.economist.com/node/13063298
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Konsultant wrote:Zbog cega se u tacki 1 non stop gura "majoriziraju sve ostale svojom brojnošću" Koja teza :lupa Krivi su jer je ostalih manje.
Valjda svojom brojnoscu najvise unose u zajednicku kasu drzave. Opet po ustavu budzet BiH pune 1/3 RS i 2/3 Federacija. 49% teritorije ima privilegiju placati manje i koristiti sve moguce privilegije na drzavnim funkcijama ne bi li sto vise nabilavali svojoj duzici - njihov narod ko hebe. Centralizacija znaci manje rasipanja na javni servis. Dentralizacija je logicna kada imas veeelike prostore, a ne nase crkavise od drzava. Crna Gora ima samo nivo drzave i opstine. Ne znam je li iko pravio poredjenje potrosnja drzave u vrijeme 90-91 i sada. Koliko se procentualno trosi na drzavni sektor u odnosu na prije.
Po toj priči je Republika Srpska idealno demokratsko građansko društvo. Organizovana je baš otprilike tako kako navodiš. Nemoj molim te. :-)
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

U BiH vrijeme za ukidanje entiteta i formiranje regija

Post by Spanac_113 »

WOLFGANG PETRITSCH
U BiH vrijeme za ukidanje entiteta i formiranje regija
B. A. 11/03/2014 15:45:00
Image

SARAJEVO - Bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch i stručnjak za Balkan Christophe Solioz u opsežnom tekstu objavljenom na portalu za liberalne politike "Open Democracy" navode kako je došlo vrijeme da se u Bosni i Hercegovini ukinu entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i zemlja organizuje po regijama, javlja Anadolu Agency (AA).

"Davne 1996. godine, odmah nakon rata, postojao je taj kritički osvrt na Dejtonski mirovni sporazum, za koji je tada svako očekivao da će biti promijenjen, drugačije napisan ili čak i ukinut", pišu Petritsch i Solioz na početku teksta u kojem se najviše opisuje nefunkcionalnost zemlje zbog etnički orijentisanog ustavnog okvira poptisanog u Dejtonu 1995. godine.

Napominje se kako su posljednjim protestima širom BiH građani prisilili političare da razmišljaju o rješenjima konkretnih problema, umjesto o širenju straha od drugog i drugačijeg.

"Danas su sve ludorije o privlačenju glasova izgubile na snazi. Postoji oštra kritika protiv korupcije političkih elita bez obzira na to kojem dijelu zemlje i kojoj naciji pripadili. Čak i politička arhitektura, dogovorena u Dejtonu 1995. godine, sada se nalazi u stanju kolapsa", ističe se u tekstu.

- Nejasna politika međunarodne zajednice produbila krizu u BiH -

Prema mišljenju autora teksta, međunarodna zajednica je nejasnom i nespretnom politikom samo produbila političku krizu u BiH.

"Međunarodna zajednica snosi isto odgovornosti za ovo žalosno stanje kao i lokalni predstavnici u BiH. Nespretnom inicijativom kao što je Butmirski paket iz 2010. godine, i Washington i Bruxelles su doprinijeli stvaranju političke krize u zemlji. Proces integracije u Evropsku uniju, koji je u stanju stagnacije deset godina, pokazao je tužnu realnost potpunog odsustva političke volje na strani Evrope", ocjenjuju autori teksta.

Petritsch i Solioz smatraju kako je potrebna kompletna izmjena Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, kako kažu, stvorio prekompleksan ustav.

"Kompletna ispravka Dejtonskog sporazuma je neizbježna. To je postalo više nego očigledno, da je reforma pretjerano kompleksnog ustava imperativ, sa jasnim ciljem uspostavljanja funkcionalne institucionalne arhitekture koja će ojačati glavne kapacitete države i uvesti pametan oblik decentralizacije na nivou regija koje moraju biti kreirane", smatraju dvojica poznavalaca prilika u BiH.

Dodaju kako je potrebno da se ukinu entiteti, jer su se pokazali štetnim po napredak zemlje. Isto tako, napominju kako je potrebno ukinuti i kantone u Federaciji BiH.

"To bi značilo u konačnici kraj podjele zemlje na dva entiteta, jer su se oba entiteta pokazali nefunkcionalnim i tromim. Također bi bilo ukinuto i svih deset kantona u Federaciji BiH, koja je u krizi još od 2003. godine", smatraju Petritsch i Solioz.

- Bosna treba drugačiju Evropu -

Podsjećaju na inicijativu bivšeg predsjedika Slovenije Milana Kučana iz 2007. godine, koji je pozivao na reformu Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno "Dejton 2", pod okriljem potpisnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i međunarodnih predstavnika kao posmatrača.

"Jedna drugačija Bosna treba drugačiju Evropu. Bruxelles sigurno želi izbjeći mogućnost da se sutra možda nađe u istoj situaciji kao danas u Kievu", zaključuje se u tekstu.
(AA)
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: U BiH vrijeme za ukidanje entiteta i formiranje regija

Post by laganini »

on je 2004 dovoljno zakuva...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

laganini wrote:on je 2004 dovoljno zakuva...
gdje?
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..u bih ..s ustavom..
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

meni se opet cini da nije dovoljno jbg.
inace, pun mi je q... ovih sto su imali priliku nesto napraviti pa sad kad nemaju veze s vezom seru kvake
Image
Last edited by Spanac_113 on 11 Mar 2014, 17:06, edited 1 time in total.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

ja kažem da jedino dobro može bit kad sve tri strane sjednu za stolo i donesu odluku ..zajedničku..dok je god nametnuto iz vana nema sriće..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9994 times
Been thanked: 11875 times
Status: Online

Prudski sporazum opet u opticaju?!

Post by Krokodil Behko »

Image

Ponovno aktiviranje Prudskog sporazuma i organizacija BiH sa tri, odnosno četiri teritorijalne jedinice, uz Sarajevo kao distrikt, jedan je od modela koje zagovaraju Međunarodna krizna grupa (ICG) i deo članova Evropskog parlamenta, uz objašnjenje da ...

... to čine "zbog nefunkcionalnosti države i s ciljem izlaska iz trenutnog političkog haosa"!

U specijalnom izveštaju o BiH, analitičari ICG-a vide rešenje ovdašnje krize na tragu Prudskog sporazuma, koji su razne strukture i ranije pokušavale da ožive, uprkos konstantnom i oštrom protivljenju bošnjačkih političara koji neće ni da čuju za teritorijalnu reorganizaciju zemlje, ukoliko to podrazumeva decentralizaciju, u ovom slučaju unutar FBiH.

Podsjetimo, na ovaj sporazum potpis je stavio Milorad Dodik, ali je kasnije tvrdio da sporazum nije sporazum dok ga svi ne potpišu.

(Vijesti.ba/BN TV)
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

Re: Prudski sporazum opet u opticaju?!

Post by Julia-Klara »

jel to znaci ukidanje RS i FBIH?

bez entiteta, ali 4 regije?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Julia-Klara wrote:jel to znaci ukidanje RS i FBIH?

Bas sam mislio pitati... Zna li netko to malo sažeto objasniti, kakav je to model uređenja države :hm
Habibti, ya nour el - ain... :srce
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

To je bilo otprike micanje postojećih granica(koliko se sjećam,Bijeljina bi pripala tuzlanskoj regiji i td...
međutim Silajdžić je oborio taj sporazum uz još neke pomagače...poslije toga je krenulo sve nizbrdo..
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

storm wrote:
Julia-Klara wrote:jel to znaci ukidanje RS i FBIH?

Bas sam mislio pitati... Zna li netko to malo sažeto objasniti, kakav je to model uređenja države :hm
Prudski sporazum (2008/2009) bio je na tragu aprilskog paketa (2006).
Aprilski paket je zadržavao entitete ali je osmišljen da se formira nekoliko oblasnih policijskih uprava sa nivoa države, a entitetske policije da se ukinu. Primjera radi, uprava za sjeveroistočnu Bosnu bila bi u TZ, a podrazumijevala bi i Brčko i Bijeljinu. Uprava za Podrinje bi bila u Foči, a podrazumijevala bi i podrinjski kanton. Ili recimo, uprava za Hercegovinu, jedinstvena je i Mostar je sjedište.

To je bila prva i jedina šansa da se izvrše ustavne promjene, kojima će se kenuti naprijed, a u smislu da se razbiju te betonske međuentitetske granice. Nije mala stvar do te mjere depolitizirati policiju, da entitetske vlasti nemaju nikakvu kontrolu nad njima. Sva bi policija bila pod državnim ministarstvom sigurnosti.

Međutim, bila je predizborna godina, te je prljavi Hare odlučio igrati se bošnjačkog patrijote i sve je to skršio u Parlamentu, a povod mu je bilo to što ostaje na snazi entitetska većina u parlamentarnim glasanjima. Odnosno, ako bar pola poslanika (ne znam tačno-bubam) iz jednog entiteta ne glasa za neku odluku, to se ne može usvojiti, bez obzira na ukupnu većinu. Kao da je to neki problem.
Bilans... Hare je obećao BiH bez entiteta i takvog načina glasanja u državnom parlamentu. Pobijedio je ali i izrevoltirao srpsku stranu, koja je već bila pristala na taj sporazum, jer su u tom periodu bili potpuno bankrotirani i nisu mogli ni da uvjetuju bogzna koliko. Zatim je Dodik počeo sa svojim pričama. Znači, Hare je proizveo Dodika. Hareta smo počistili 2010. godine na izborima ali je Dodik još uvijek tu, a iza nas je propalih osam godina.

Da se vratimo temi....
Prudski sporazum je također bio sporazum o promjeni Ustava BiH i sadržavao je i taj dio o ukidanju entiteta. Cijela BiH bi bila organizirana u 4 ili 5 federalnih jedinica i samo je Dodik to potpisao. Hrvati i Bošnjaci su to odbili. Hrvati jer ne dobivaju nijednu jedinicu gdje će oni imati apsolutnu većinu, pošto ih je malo, a Bošnjaci zbog nejasnoća oko povratka izbjeglica, a što je naravno korišteno samo kao instrument za dobivanje većih dijelova vlasti u Banjalučkoj regiji, a po tom sporazumu.

Zaključak: Dodik je pristao na oba sporazuma, pa tako da realno gledano, on tu ispada najbolji, a federalci su ispali govnari.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Hvala :ok čuo sam već nekoliko puta za taj sporazum, ali nikako da saznam više... iskreno i nisam bio uporan da saznam :cudi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Istraživanje: Ko i kakvu BiH zagovara?

Post by Krokodil Behko »

Image

Kada bi se njih pitalo, većina bosanskohercegovačkih Hrvata izabrala bi treći entitet kao način teritorijalne reorganizacije države. Potvrdilo je to i istraživanje američkog NDI-ja rađeno u drugoj polovini juna na ukupnom uzorku od 2040 ispitanika s cijelog teritorija BiH.

Ukupno 51 posto ispitanika hrvatske nacionalnosti smatra uspostavu trećeg entiteta najboljim rješenjem za teritorijalni preustroj BiH. Međutim, ovakvo rješenje ima vrlo malu potporu među pripadnicima druga dva naroda u državi. Samo jedan posto Bošnjaka i šest posto Srba to vidi kao najbolju opciju. Ukupno gledano, osam posto ispitanika u BiH je za uspostavu trećeg entiteta kao najpoželjnije rješenje.

Ovakvi stavovi se djelomično mogu objasniti time da i Srbi i Bošnjaci već imaju entitete u kojima dominiraju pa hrvatski „problem“ s entitetom ne doživljavaju kao vlastiti.

U svakom slučaju, i ovo istraživanje pokazuje kako će u BiH biti teško doći do konsenzusa o teritorijalnoj, a time i ustavnoj reorganizaciji zemlje.

Za Hrvate je, osim trećeg entiteta, najpoželjnija opcija ukidanje postojećih entiteta. Ukupno je 22 posto hrvatskih ispitanika izabralo to rješenje kao najbolje za teritorijalni preustroj BiH.

Da BiH treba biti podijeljena na nekoliko ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije smatra 13 posto hrvatskih ispitanika. Kada se ovaj postotak pridruži onima koji žele treći entitet, ispada da dvije trećine hrvatskih ispitanika žele decentraliziranu državu u kojoj će status sva tri naroda biti isti, što danas nije slučaj.

Da uređenje BiH treba ostati kao što je danas, smatra tek devet posto Hrvata, dok podjelu BiH na tri neovisne države podupire zanemarivih tri posto bh. Hrvata.

Znatno drukčiji su odgovori Bošnjaka i Srba. Za Bošnjake je najprihvatljivija opcija ukidanje entiteta. Ovakvo rješenje podupire 59 posto bošnjačkih ispitanika.

Podjelu zemlje na ekonomske regije s visokom autonomijom najpoželjnijom opcijom smatra 18 posto Bošnjaka.

Da dvoentitetski ustroj ne treba mijenjati, smatra 14 posto bošnjačkih ispitanika, dok po jedan posto podupire uspostavu trećeg entiteta, odnosno podjelu BiH na tri neovisne države. Srbi su, pak, najveći zagovornici zadržavanja postojećeg uređenja BiH.

Njih 37 posto je u istraživanju NDI-ja odabralo tu opciju. Oko 24 posto srpskih ispitanika je za podjelu BiH na tri neovisne države, a 12 posto za formiranje ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije.

Ukidanje entiteta podržalo bi sedam, a formiranje trećeg entiteta šest posto Srba u BiH.

(Večernji.ba)
laganini
Spamer
Spamer

Re: Istraživanje: Ko i kakvu BiH zagovara?

Post by laganini »

vidiš kako su srbi i bošnjaci složni :hihi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Istraživanje: Ko i kakvu BiH zagovara?

Post by storm »

Ispali bi najveći supci kad bi se sad na srbe i rs oslanjali... Sve to poukidati i dovest državu jednom u funkciju... Dok se bude igralo po nacionalnim ključevima, nema tu kruha...
Post Reply

Return to “Politika u BiH”