Knjige su se prenosile s koljena na koljeno. Prvo je stvorena Tora, pa Biblija, pa Kur'an. Kada se počnu čitati shvatit će se da je to sve na istu ideju samo sa manjim izmjenama. Od početka čovječanstva uvijek su se vjere nametale, pa tako su stvoreni: faraoni, Zeus i drugi grčki bogovi koji ih ima preko 100, pa Allah, pa Buda itd itd.KOMESAR wrote:Hajde, probaj ti sastaviti,bar jedan ajet.Bamby wrote:Ne vjerujem, ateista sam. Ne pada mi na pamet vjerovati u nešto gdje je u jednoj knjizi napisano 'bog postoji'. Knjigu je mogao bilo ko sastaviti. Tako da ona nije nikakav dokaz postojanja tog nekog bića.
Jeste li vjernik?
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Jeste li vjernik?
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4307 times
- Been thanked: 3225 times
Nekako imam osjecaj da se sve vodece religije danasnjice takoreci frakcionisu i da se koncept u nekom smislu razvodnjava. Milioni pravaca i vjerovanja se izrodili, bilo da se radi o kriscanstvu ili islamu. Pomalo smijesno a i zalosno. Jos samo onaj Branko Kockica fali, pa da vrtic bude kompletan.. Hej, jel zna iko sta je sa njim, je li jos medju zivima?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
Ja imam svoj stav o vjeri, vi imate svoj. Ja nikome ne namečem svoj ateizam, nego imam svoje gledište o tome.
Ja sam od onih koji smatraju da vjere jednostavno zatupljuju narodne mase. Zbog vjera su započeti veliki brojevi ratova, ljudi se ubijaju zbog toga što tamo neki vjeruje u drugog boga itd
Ja sam od onih koji smatraju da vjere jednostavno zatupljuju narodne mase. Zbog vjera su započeti veliki brojevi ratova, ljudi se ubijaju zbog toga što tamo neki vjeruje u drugog boga itd
Molim te lijepo, dva najveća rata u modernoj historiji nisu imala nikakve veze sa vjerom, a vi komunisti ste ubijali redom.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
OOO mati moja draga !! Gdje sam ja to izjavio da sam komunist?
Možda dva najveća rata nisu imala veze sa vjerom, al' danas najviše ima veze sa vjerom.
Možda dva najveća rata nisu imala veze sa vjerom, al' danas najviše ima veze sa vjerom.
Pitanje je pogrešno i zato rasprava na ovu temu ne vodi ničemu. Nevjerniku je lako reći da nije vjernik, a onaj ko nastoji biti vjernik je u procesu oblikovanja, profiliranja i to traje do kraja zemaljskog života. Sem toga, nad takvim čovjekom je svakodnavna prijetnja da zaluta, da izgubi vjeru i da čak umre kao grješnik. Strašno je pretenciozno, čak i opasno reći - ja sam vjernik. To jednostavno moraš svakodnevno dokazivati djelima, uz koja ide pokoja odmjerena i skromna riječ.
Ja pod ovim vjernik smatram da li vjeruješ u Boga, a dobar vjernik je nešto drugo 

JCR wrote:Ja pod ovim vjernik smatram da li vjeruješ u Boga, a dobar vjernik je nešto drugo
Misliš da je vjerovanje u Boga religija, obzirom da pišemo na tom dijelu foruma

Salahuddin wrote:Naravno da ti ne mislis da je to nametanje. Ali percepcija sa druge strane je ono sto je bitno. Ispoljavanje stavu u tom obliku vodi neminovno drugu osobu da to vidi kao nametanje jer se u tvom stavu stice dojam da je ono drugo neispravno. A ako tvoj stav kaze da je onaj drugi pogresan, onda je to nametanje. Izvini ako stices dojam da se sad ja namecem tebi jer mi to nije namjera.

D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Ma smijem se bolan onom sto ti kazes: Izvini ako izgleda,,,:DSalahuddin wrote:Nije, 'ceri' nije. U ovom konteksu je bas ovako. Kazes nekom "ne namecem svoje misljenje" pa onda USTVRDIS da suprotno misljenje od tvoga nije tacno.. Sta je onda to? Ja bih uvijek, ako bih nesto tvrdio, rekao "ostavljam mogucnost i da grijesim". Bez toga, to ti je suptilno namecanja svog misljenja. Nije bitno sto tebi nije bila namjera da to radis. Ako osoba/e "s drufe strane zice" to shvate kao tako, to ti je onda tako.Jagoda wrote:Salahuddin wrote:Naravno da ti ne mislis da je to nametanje. Ali percepcija sa druge strane je ono sto je bitno. Ispoljavanje stavu u tom obliku vodi neminovno drugu osobu da to vidi kao nametanje jer se u tvom stavu stice dojam da je ono drugo neispravno. A ako tvoj stav kaze da je onaj drugi pogresan, onda je to nametanje. Izvini ako stices dojam da se sad ja namecem tebi jer mi to nije namjera.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Salahudine sorry, al ovo je haos
Eh, sada to mozes oplasti 1001 plavi smajli ali to nece nista promijeniti.
Sve kontam, al ne kontam zasto ljudi ne mogu da prihvate da postoje ljudi koji vole dokaze? Stvarno, iskreno postujem svakog vjernika. I ne pada mi na pamet da mu pametujem, do momenta kad me kao "definise", i pocne da me lagano "vodi na tobe". Prvo, niko pojma nema ni ko sam, ni sta sam, ni koji su mi zivotni principi (ovo sad govorim za svakog, generalno, kao sto ni ja ne znam). Ali nadje se neko eto da "zna" sta recimo meni treba da bih se priklonila vjeri

Ljudi moji, ateista je covjek koji fura svoje furke, i neka ga/je. Sve dok ne dira bliznjeg svoga, ne potkopava drzavu koja mu zivot daje, moze da radi sta hoce sto se mene tice.
E tako gledam i vjernike: pravi vjernik nikad, ama bas nikad ne sudi drugima. I sta ja mogu onda kad se nadje neko s baterijama?!

Ovo zadnje se salim

D.I.L.L.I.G.A.F.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9454 times
- Been thanked: 11202 times
- Status: Online
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 48977 times
- Been thanked: 8721 times
Jesam, vjerujem u se i u svoje kljuse i tako to 

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4307 times
- Been thanked: 3225 times
Pa nema nas više od ca 25 duša na forumu. To što ima 25000 nickova, to je druga priča

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21658 times
- Been thanked: 19713 times