Jesmo li svjesni prolaznosti života?

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Jesmo li svjesni prolaznosti života?

Post by Lebowski »

Krokodil Behko wrote:
Lebowski wrote:Nije kreacionizam niti viša sila ako se priča o borbi gena za preživljavanje u kojoj oni najjači opstaju.
Teorija po kojoj su zivi organizmi samo transportno sredstvo genetskog koda a genetski kod je de facto "zivot" koji nastavlja dalje ka nekom svom cilju..
Pojasni mi porijeklo tih kodova. Nastali od školjki i žaba?
Koga briga! :oo Pričamo o knjizi i o čemu je. :p
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

ako smo mi ti koji su "preživjeli kao najjači " a vodimo se od zajedničkog pretka koji je po toj teoriji isti kao majmunov ...ne znam ali najjači često uopće nije najinteligentniji upravo po Dawkinsoovoj teoriji po kojoj se nadovezao na Darwina
Jer oni tvrde da najjači genetski materijal opstaje . Po tome je čovjek jači od majmuna jer se uspeo više u lancu prehrane, ali je gluplji od majmuna jer npr majmun ima 10 ženki i nema nikakvih ograničenja :D hrani se zdravo i živi sa prirodom te ima tuce majmunčadi kojima ne mora kupovati mobitele i slično
Dakle po logici te teorije evolucije , čovjek je pad a ne rast ...ako je on samo inteligentna životinja, a ako je nekad davno živio u čoporima predaka majmuna-ljudi , onda su naši "predaci" bili izgubili bitku jer je majmun ostao dominantan i jer je ispunio sve svoje animalne potrebe i nije imao njegov genski materijal razloga da se prilagođava , a čovjek jest jer je izgubio i dan danas se bori za svoje osnovne potrebe kao životinja : jelo, piće i produženje vrste

Međutim to su gluposti sve te teorije , a ja pričam o nečemu vrlo jednostavnom i što svako može da zna , a to je fenomen naše svijesti . Ovdje ima i jedan zanimljiv razgovor u kojem se Dawkins pokušava osvijestiti o tom fenomenu ali ne ide mu baš :D

niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Luna. wrote:sve sam svjesnija i svjesnija.. i sve vise se trudim da me sto manje cega ostane iscil...
to nije moguće , želja se ne može ugasiti ....šta god danas uradiš , ispuniš sebi apsolutno sve želje do dna opet sutra će biti ista želja nebitno za čim. Kad se najviše nauživaš života i kad recimo ostariš ili nemaš više mogućnosti da utoliš tu glad , šta misliš šta će ti biti bitnije , kako ti je bilo nekad ili SAD
Kako ti je sad je jedino realno i bitno , juče i sutra uopće ne postoje osim u našoj mašti
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Maja wrote: Meni se čini da ne razmišljamo previše o tome kako smo tu samo kratko. Ponašamo se kao da ćemo vječno živjeti.
Ustručavamo se mnogih stvari a sve zbog onog šta će drugi reći. Previše smo odgovorni, previše mislimo na sutra a možda tog sutra uopšte neće biti. Zašto se tako ponašamo. Jel zbog djece, da njima osiguramo.....nešto.
Zašto živimo po nekim pravilima.
Kad je forum u pitanju, zašto se zamaramo nekakvim sitnicama. Je li glupo trošiti vrijeme na razmišljanje o nevažnim stvarima?
Jeste glupo ali ono na što sami vi trošite vrijeme nikad skoro ne smatrate za glupost. Lako se opravdava ma kakva glupost bila i koliko nevažna. Ljudi su preplašeni, kukavice, zbunjeni, usamljeni ko nikad, boje se svega, skoro pa mrtvi...tek kad baš zagust, probude se, malo se trgnu i pokažu da su živi.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Odavno sam svjesna prolaznosti...ima vec tocno 30 godina kako sam prezivjela klinicku smrt..a veceras sam bila sigurna da mi zena umire na rukama....izvukla se....mojih rodzaka u selu gotovo da i nema vise, neki su mladi otisli...puste kuce....svakog dana se zapitam sto je to zlo u ljudima pa ih tjera na pohlepu moc a o ratovima da ne pricam...cemu to ubijanje jer mirnih godina je zanemarivo malo u povijesti....cemu sve to kad ne znam hoce li nas sutra biti ili ce nam se zivot za par minuta pretumbati naglavacke...sto je to zlo u covjeku....a valjda samo to sto je covjek....i ne trudi se svoj duh okrenuti pravim vrijednostima....
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Ma u sustini jesmo..jer zivot i vrijeme nastave zivot i poslije nas.. :hm
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Svega ce bitiii...samo nece nas, samo nece naaas....mislim da je pjevala to i zena sto glumi Izetovu spremacicu Šefiku...prekrasno pjeva....
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Biba wrote:Svega ce bitiii...samo nece nas, samo nece naaas....mislim da je pjevala to i zena sto glumi Izetovu spremacicu Šefiku...prekrasno pjeva....

upravo tako sve :respekt
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Maja wrote:Meni se čini da ne razmišljamo previše o tome kako smo tu samo kratko. Ponašamo se kao da ćemo vječno živjeti.
Ustručavamo se mnogih stvari a sve zbog onog šta će drugi reći. Previše smo odgovorni, previše mislimo na sutra a možda tog sutra uopšte neće biti. Zašto se tako ponašamo. Jel zbog djece, da njima osiguramo.....nešto.
Zašto živimo po nekim pravilima.
Kad je forum u pitanju, zašto se zamaramo nekakvim sitnicama. Je li glupo trošiti vrijeme na razmišljanje o nevažnim stvarima?
Pa zar ne živimo vječno ?? :hm

Pa što bih se trgao oko ovog života kad imam bolji i vječni život poslije smrti ?
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Vjerujem da cemo imati vjecni zivot samo kakav...a to treba docekati...kod nas se kaze da je otkupljenje grijeha u trpljenju...ali, ne trpe svi ipak jednako....ima prica o Isusu i radnicima u vinogradu, i tu pricu mnogi ne razumiju....kolikogod imao iskustvo zivota, sat ili godine, nagrada i placa je jednaka ako vjerujemo...i kajemo se....David je pocinio teski grijeh ali je i pravednik jer se iskreno i javno pokajao....a mnogi su ubijedzeni cak i da nisu pogrijesili a velika su zla pocinili.....svakome njegovo...i karakter i buducnost.....
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3886 times
Been thanked: 2925 times

Post by Pasaga »

zato uzivajte za ovog zemana...

:mar Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Divlja_u_srcu
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Divlja_u_srcu »

Nisu svjesni. Meni je dugo trebalo vremena da se pomirim sa tim da sve prolazi. Shvatila sam da je upravo u tome čar života, treba iskoristiti i uživati u svemu što nam se pruža.

Ljudska priroda je takva da joj sve brzo dosadi. Čar lijepih stvari je u tome što one ne traju dugo, desit će vam se da ne znate da ste u jednom periodu bili srećni, i kad taj trenutak prođe tek tada postajete svjesni njega. A dobro je što i ružne imaju svoj kraj.
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Podrinjac, mislim da si se zahebunio malo, ma ne malo vec puno...velis sto bi se "trgao" u ovom zivotu jer tak i tak cemo zivjeti vjecno....je, al ak smo ovdje na majcici planeti Zemlji olos...necemo ni u vjecnom zivotu biti bolji niti uzivati njegove blagodati....onda ne bi ni postojao moral ni pravila ni humanost, smjeli bismo biti kao zivotinje ali...mi to nismo.....
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Pa eto upravo ostavljate ružne komentare složivši se u tome da bez Boga nema morala.. što dalje implicira da ateisti moraju biti nemoralni ili barem inferiorni u odnosu na vjernike.

Onda, kakav bi to sarkastičan komentar mogao biti upućen ateisti ZBOG ATEIZMA a da se ovaj uvrijedi.. Kako bi to izgledalo u praksi :hm

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

To su učenja svih religija.. pape mi je pričao o tome da bez religije nema morala. Vidi sa njim.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3886 times
Been thanked: 2925 times

Post by Pasaga »

Lebowski wrote:To su učenja svih religija.. pape mi je pričao o tome da bez religije nema morala. Vidi sa njim.
Selami ga....
...sukno ti je......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Nisam ja ništa slagao nego ste mislili baš to.. samo malo okolišanja, ne piše direktno ali piše.. Da ima život poslije ovoga, da to kakav će biti zavisi od ovoga...a to je polazna tačka morala u religijama.. Strah od Boga i kazne na onom svijetu zbog ovozemaljskih dijela.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

Lebowski wrote:To su učenja svih religija.. pape mi je pričao o tome da bez religije nema morala. Vidi sa njim.
da 'cujem'!?
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci »

ne znam da jeste. garant izvuceno iz konteksta. :D.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Ja sam govorio istinu a to što se pape ne sjeća.. pa ebg :D . Pisalo se o tome na forumu a on je nastavio i na jednoj temi o tome.. vidjećeš kad uđeš na nju, kad te Maja pusti.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”