Trenutno mi to u glavi, onako iz priča, čula-kazalaNela wrote:Jooooooooooj Mrki, hajd molim te suti.
Posalji mi link te informacije, nadji mi zapis, trag, nesto...
SARAJEVO - nekada istaknuta evropska metropola
Moderator: Krokodil Behko
Re: SARAJEVO - nekada istaknuta evropska metropola
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
Joj Mrki
Ti si kralj. Al' hajd ako nista sad pouzdano znas
Ti si kralj. Al' hajd ako nista sad pouzdano znas
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Nemoj se čuditi al i Ljubljana je u svoje vrijeme imala tramvaje a kad su ih ukinuli, onda su ih negdje prodali a govora je bilo i u Sarajevo.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
Jeste ali poslije ovog rata jer su nam masovno donirali vozila 
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9702 times
- Been thanked: 11436 times
- Status: Online
Lebowski wrote:Možda nije Beč ali su imali drugi.. Opet, da ponovim, ne omaložavam ništa, Sarajevo je bilo tada u najvećem svjetskom carstvu, Istanbul je bio centar svijeta ali mi fali to po čemu je Sarajevo bilo istaknuta evropska metropola. Čini mi se, ma ne siguran sam da je bilo većih centara i naprednijih gradova, većih, bogatijih, uticajnijih i koji su imali većinu toga nabrojanog gore, samo drugog naziva normalnoi još ponešto.
Što se tiče standarda možeš li dokazati da je on bio bolji u Sarajevu... i ne samo u Sarajevu već i okolo.
Između ostalog i po veličini, nuto šehera
Znate li koliko stanovnika je Sarajevo imalo 1660.? Ovaj podatak bi vas mogao zapanjiti
Sarajevo koje poznajemo danas je osnovano u Osmanskom carstvo 1450ih tokom osvajanja regiona, a godina 1461. se najčešće koristi kao godina osnivanja grada
Prvi osmanski vladar Bosne i Hercegovine, Isa-beg Ishaković, je pretvorio par zaselaka koji su tada bili tu u grad i centar države gradnjom jednog broja ključnih objekata, uključujući džamije, zatvorenu tržnicu, javno kupatilo, hostel, i naravno vladarov dvor (Saraj) koji je gradu dao njegovo trenutno ime. Džamija je nazvana "Careva Džamija" u čast sultana Mehmeda II. Sa napretkom Sarajevo je brzo naraslo u najveći grad u regionu.
Pod mudrim vodstvom ljudi poput Gazi Husrev-bega (najveći vakif grada koji je podigao većinu današnjeg starog dijela grada), Sarajevo je raslo velikom brzinom. Postalo je poznato po svojim velikim tržnicama i brojnim džamijama, kojih je bilo preko stotinu sredinom 16. vijeka. Tada je Sarajevo bilo najveći i najvažniji osmanski grad na Balkanu poslije Istanbula. Godine 1660. u Sarajevu je bilo preko 80.000 stanovnika. Poređenja radi, Beograd je 1838. godine imao samo 12.963 stanovnika, a Zagreb kasne 1851. mali broj od 14.000 ljudi.
Sredinom 17. stoljeća Sarajevo je bilo na svom historijskom vrhuncu. Kao šeher i bogato trgovačko središte, grad je čak uživao i veliki stepen autonomije, te imao privilegiju samostalno donositi određene zakone nezavisno od centralne vlasti. Nakon ovog zlatnog perioda, događaji u svijetu i Osmanskom carstvu su uzrokovali da Sarajevo krene niz brdo.
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
- drugrankovic
- Inventar foruma

- Status: Offline
turski grad a
sto ti je yanimljivo tumacenje istorije, dje osvajac zlikovacki osmanlija, sto nabada na kolac, i siluje zene, otima malu djecu pa pravi janicare ili ti bosnjake... bude predstavljen kao progres suac ti zalosni...
dobro utvrdili smo turski grad
e kad se vec toliko vrces, onda i mrznja ti jasna na ovim prostorima... turci i srbi, nikad nisu ni mogli imat sipatije, vazda u ratu i mrznji... potom i 1914, kad bosnjak ili ti turski naslednik, i sa crnim shvabom pod ruku samo da je protiv srbina...
i posle laprdas o tome kako su 1991 hrvati il bosnjaci srbe zamrzili...
odavno... odavno od dana kada ste postali begovi, pashe, janicari... mehmed aganlije i sta vec...
nemoj posle se snebivash, kad neki shvabo pocne pricat o prelepom napretku nemacke u doba hitlera... jer si nam ovde prosuo divan primer toboz napretka sarajeva kojeg sacinio turcin, i on bese najveci najmoderniji u regionu...
more... u istanbul, pa tamo...
sto ti je yanimljivo tumacenje istorije, dje osvajac zlikovacki osmanlija, sto nabada na kolac, i siluje zene, otima malu djecu pa pravi janicare ili ti bosnjake... bude predstavljen kao progres suac ti zalosni...
dobro utvrdili smo turski grad
e kad se vec toliko vrces, onda i mrznja ti jasna na ovim prostorima... turci i srbi, nikad nisu ni mogli imat sipatije, vazda u ratu i mrznji... potom i 1914, kad bosnjak ili ti turski naslednik, i sa crnim shvabom pod ruku samo da je protiv srbina...
i posle laprdas o tome kako su 1991 hrvati il bosnjaci srbe zamrzili...
odavno... odavno od dana kada ste postali begovi, pashe, janicari... mehmed aganlije i sta vec...
nemoj posle se snebivash, kad neki shvabo pocne pricat o prelepom napretku nemacke u doba hitlera... jer si nam ovde prosuo divan primer toboz napretka sarajeva kojeg sacinio turcin, i on bese najveci najmoderniji u regionu...
more... u istanbul, pa tamo...
Last edited by drugrankovic on 01 Oct 2015, 18:31, edited 1 time in total.
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- drugrankovic
- Inventar foruma

Mohr wrote:jes' jbg, bio jedrugrankovic wrote:turski grad a
nije bio, no postao, razlika je to...
i ostao
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9702 times
- Been thanked: 11436 times
- Status: Online
Još je zanimljivije, kad dođe neka neznalica da diskutuje o tomedrugrankovic wrote:turski grad a
sto ti je yanimljivo tumacenje istorije
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
sta ti je tebre jesi ti vido tibrine zgrade na stupu? imal to i jedna metrolopa? sarajevo je odavno iznad beograda i zagreba.
🐽