Zašto je bitno biti Bošnjak?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Zašto je bitno biti Bošnjak?

bošnjak
40
63%
srbin
1
2%
hrvat
2
3%
bosanac
12
19%
ostali
4
6%
nisam iz BiH
4
6%

Total votes: 63

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Zašto je bitno biti Bošnjak?

Post by JCR »

Ako je bitno biti Bošnjak, onda treba Bošnjačka vlast da brine za svoje Bošnjake a ne da ih se sjeti pred izbore
Pa i taj narod koji glasa za iste svih ovih godina treba da se preispita, zar nije tako
Tebi u inat ću pomenuti titu, on je svakako znao pobrinuti sa svoje Jugoslovene
Al je zato se fino i "brinuo" za one koji nisu bili komunjare i Jugosloveni. Ti ga i hvališ jer je takvima ko tebi on valjao. Parola napravi što više kopiladi kako bi dokazao da živiš za komunizam i ateizam.
Ubijani su svi koji nisu bili istog mišljenja kao Titovci, a ako su imali sreće, bili su zatvarani. Ako budeš dolazio u Zenicu javi pa da te odvedem do jednog mjesta u blizini. Nek ti ljudi ispričaju kako je hodža iz njihovog sela bio 5 godina u zatvoru radi ničega. Da su mu nešto mogli i prišiti vjerovatno bi struho u zatvoru.
Takvih je primjera na hiljade. Bio sam na Biokovu na mjestu gdje su komunisti pobili časne sestre i nekoliko fratara, tj. na mjestu gdje su ih ukopali. Naravno grobnica je ekshumirana tek poslije rata. Napisao sam ti na drugoj temi o muslimanskim partizanima koji su oslobodili Sarajevo prije komunista, šta li se sa njima desilo... :roll
Šta li se desilo sa X muslimanskih i katoličkih učenjaka koji su zaboga kolaborirali sa Ustašama i Švabama? Kolaboracija je u to vrijeme bila ovakva:
Dođe ti naoružan vojnik na vrata i uzme šta mu treba. Volio bih da vidim mudonju koji bi se usprotivio, naravno nenaoružan.
Eh tako ti se divni i lijepi Tito brinuo za svoje Jugoslovene, a u isto vrijeme četnici su dobijali nagrade za odbranu Jugoslavije, iako su se borili za Veliku Srbiju. U tom periodu je udba dolazila na vrata onima koji su maloljetni bili u partizanima jer je hajmo reći zločin u selu bez mesdžida klanjati teravije po kućama. Al naravno, ovo je sve plod moje mašte i ma šta ja napisao protiv ovog zločinca, diktatora, četnika, smrada... ti ćeš reći nije. Ma kakve bilo ko dokaze iznio protiv njega ti ćeš reći nije tako. Skraćeno nabijem vas obojicu.
Recimo da se je raja izjasnila kao nacija Buržoana.
Osnovni pojam. Raja nije ni blizu buržoazije. Pročitaj koju knjigu ili malo pogledaj jednostavno definicije jednog i drugog da vidiš zašto nema smisla ništa od toga. A eto hajmo reći tako ko što ti kažeš. Narod nije ono kako se osjeća, već što jeste. Ono što je preko 90% stavovnika Bosne i Hercegovine, to su Bošnjaci, tj. Bošnjani. Ne sporim, ako je nečiji predak došao iz Hrvatske, Srbije, Kine... onda oni logično i jesu Hrvati, Srbi, Kinezi... osim ako se ne izjasne kao Bošnjaci.
Pošto se meni ne veli da ja nekog prisiljavam da bude Bošnjak i neću nikog da prisiljavam jer to nema smisla, nek se svako izjašnjava kako hoće, pa nek se izjasni ko Marsovac što se mene tiče, samo nek meni ne uskraćuje pravo da se ja izjašnjavam onako kako jesam, a očito je da manje Hrvati i Srbi uskraćuju nama to pravo nego vi komunjare. :cudi
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Nisi shvatio svrhu mog pojašnjenja, ja sam samo opisao da nije bitno biti Bošnjak - dok je ovakva vlast.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Nisam Bošnjak radi vlasti opet ti kažem. Volim ih ko Bajro mater dok je gasio benzinom, nisam Bošnjak ni radi SDA ni SBB ni IZ...
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila »

@JCR
odustani... :kafa
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Izvršavam povlačenje :hihi
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

JCR wrote:Nisam Bošnjak radi vlasti opet ti kažem. Volim ih ko Bajro mater dok je gasio benzinom, nisam Bošnjak ni radi SDA ni SBB ni IZ...
Nisam ni ja pisao da jesi, već svo vrijeme pišem da je bitno biti Bošnjak ovima na vlasti.
Bitno je njima da si ti i svi Bošnjaci jer tako imaju svoje glasače a samim tim imaju vlast u rukama a obični smrtnici nemaju ništa.
U stvari imaju sve manje i manje prava.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Dobri Bošnjani su najstariji narod narod u Evropi i treba održavati to i njegovati da se ne zaboravi-- Uz Beskijce.
U doba Egipta, davno prije Kleopatre Bosna se prostirala od Beča do Stambola a mnogi ljudi to ne znaju al šta ćeš kad brzo zaboravljamo.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25325 times
Been thanked: 6637 times

Post by Veca »

mrki62 wrote:Laganini, jel bilo u Hrvatskoj; Zašto je bitno Hrvat??
Popis stanovništva je popis stanovništva i šta koga boli ona stvar kako ćeš se ti il bilo ko izjasniti.
Kampanja Zašto je bitno biti Bošnjak je bila toliko jaka, kao da se približava smak svijeta, kao - ako se ne izjasnite kao Bošnjak/inja, nestat će nas i ostale gluposti.
A u stvari je Bitno biti Bošnjak samo za političare jer u BiH politično vladati imaju pravo samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati, pa ti zamisli da nema Bošnjaka, ko bi onda glasao za Bošnjačke političare??

...a sto ce im bit' bitno kad su sve Srbe iscerali!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Veca wrote:

...a sto ce im bit' bitno kad su sve Srbe iscerali!
Slažem se, sve su to nečije političke igre - kao i ova tema :pivo
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

mrki62 wrote:Nisi shvatio svrhu mog pojašnjenja, ja sam samo opisao da nije bitno biti Bošnjak - dok je ovakva vlast.

Malo si na kraju banalizirao stvar jer ovo sad zalazi u temu vlasti i izbora.
Ima ono toga, ali je problematika oko izjašnjavanja muslimana u BiH prilično duboka, a ja se nadam da smo kroz ovu priču i uzajamno iznošenje argumenata s obje strane tarabe rastabirili ponešto :mah
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Jes of kors :pivo
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Lebowski wrote:Dobri Bošnjani su najstariji narod narod u Evropi i treba održavati to i njegovati da se ne zaboravi-- Uz Beskijce.
U doba Egipta, davno prije Kleopatre Bosna se prostirala od Beča do Stambola a mnogi ljudi to ne znaju al šta ćeš kad brzo zaboravljamo.
Nemoj smanjivati teritoriju :D.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

Lebowski wrote:Dobri Bošnjani su najstariji narod narod u Evropi i treba održavati to i njegovati da se ne zaboravi-- Uz Beskijce.
..ka dpovijest pišu pobiijednici..e mrki mrki :haha :haha
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

RS: Nije bosanski, nego jezik "bošnjačkog naroda"

U Republici Srpskoj u proteklom periodu u 20 osnovnih škola uvedena je nacionalna grupa predmeta. Dakle, djeca povratnika u ovim školama do sada su mogli izučavati nacionalnu grupu predmeta, u školskim dnevnicima i njihovim đačkim knjižicama se do sada moglo pisati bosanski jezik, ali od sada ne može. Zašto? Zato što aktuelna vlast RS-a tako želi. Srpski može, bosanski i hrvatski ne može U slučajevima gdje djeca izučavaju ili bi mogla izučavati hrvatski jezik, također će stajati jezik hrvatskog naroda. Samim tim, jedino će djeca srpske nacionalnosti imati pravo svoj jezik zvanično zvati srpski jezik, a ne jezik srpskog naroda. "Republički pedagoški zavod je dužan da napravi analizu udžbenika koji su u upotrebi i o tome je bilo govora proteklih dana. Što se tiče jezika, pošto je definisan novi nastavni plan i program, tamo je definisano da prema Ustavu RS-a jedino pravo određenje kada se radi o jeziku, da tako kažem hrvatskog i bošnjačkog naroda, jeste da se koristi formulacija jezik bošnjačkog i jezik hrvatskog naroda. Za neke druge stvari zaista ne znam", kazao je ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija za Klix.ba. Jedana od škola u RS-u kojoj su djeca povratnika Bošnjaka, izučavala nacionalnu grupu predmeta, pa i bosanski jezik, je OŠ "Branko Radičević" u Bratuncu. Od ove školske godine to neće biti tako, i jezik će se zvanično zvati "jezik bošnjačkog naroda", potvrdio je to direktor ove škole Savo Milošević za Klix.ba, mada tvrdi da od Ministarstva napismeno nisu dobili nikakvu odluku ili naredbu. "Izmjene i dopune nastavnog plana i programa predviđaju, što je u skladu sa članom 7. Ustava RS-a da se jezik zove 'jezik bošnjačkog naroda', kao i 'jezik hrvatskog naroda'. Znači ti učenici imaju pravo na 'jezik bošnjačkog naroda' i u matičnoj dokumentaciji se može tako upisivati. Privremeni sporazum koji je na snazi bio do sada je nešto sasvim drugo, on je prestao važiti. On jeste predviđao takozvanu grupu nacionalnih predmita, ali sada više ne važi", kazao je Milošević. On još jednom napominje da zvanično još ništa nije stiglo iz Ministarstva, ali da "u nastovnom planu i programu koji je u primjeni od 1. septembra stoji to što se tiče jezika bošnjačkog naroda". Interesantno je da se u RS-u pridržavaju Ustava tog entiteta i člana 7. koji govori o zvaničnim jezicima i pismu samo u slučaju kada su u pitanju djeca Hrvati i Bošnjaci. Naime, isto ono što piše za ta dva jezika, piše i za jezik srpskog naroda, ali to vlasti RS-a svjesno zanemaruju. :sex
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Sad će ono na vlasti u Sarajvu da to na brzaka srede i tim činom će pokazati - Zašto je bitno biti Bošnjak.
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

Bome prođe polijepo vremena a nikakve reakcije iz SA. Haman skontali da je BL u pravu, a plus vamo kampanje i tako to :123
Moglo bi se vala i ukinuti federalno ministarstvo obrazovanja, dovoljno nam je ovo iz RS-a.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Oni jednostavno nemaju nikakve opcije vlasti u RS a to jasno pokazuje koliko RS postoji kao samostalni subjekt - pa ma kako to mi zvali ili prihvatali.
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

pa nek postoji... i da ne postoji narod ne bi u sarajevu bolje živjeo... aj gledajte svoja posla tj kako bagru lopovsku otjerati
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Pokazalo se je na ovim zadnjim izborima Zašto je bitno biti Bošnjak,............ zbog dobivenih glasova, da moćnici mogu zakonski manipulirati svojim ovcama.
Bosna
Na probnom
Na probnom

Post by Bosna »

Husein-kapetan Gradaščević
"Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!" – 1831. (u razgovoru sa Osmanskim beglerbegom, kada mu je Osmanski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će.")

Ilija Garašanin 1844.g. u "Načertaniju":
"U Bosni žive BOŠNJACI muhamedanske, BOŠNJACI katoličke i BOŠNJACI naše, pravoslavne vere"
Post Reply

Return to “Politika u BiH”