Krokodil Behko wrote:Pasaga wrote:Krokodil Behko wrote:Storm, poslušaj iskustvo. Mani se novih materijala i nabavi starinske pune cigle. Nema tog termo bloka koji će bolje držati. Ja još ne vidjeh, da je neko rušio staru kuću, a punu ciglu bacio ili poklonio nekome.
Ovdje ima i presana izolacija.
Recimo ...15-tak cm,spresovano u 4 cm.
To postavis,preko toga gipsane ploce ili speru od 12 mm,pa gopsane ploce.
Dobijes i zvucnu i toplotnu izolaciju kojoj nema premca..
Zar te gipsane ploče nisu demode?
Treba zid da "diše" bolan. Kad staviš te pločurine, više ga nikad i ne vidiš.
Nikad ja to ne bih uradio, pa nek troši kolko hoće.
uh ...ovo sam tek sad vidio ...
nekad su zidovi disali, zato jer je cijela kuća disala .... danas prema standardima to više nije dopustivo ....jako je bitna energetska potrošnja, pa se ogromni novci ulažu u to....čak i eu subvencionira izradu novih fasada, barem tu kod nas...
a čim postaviš tremoizolaciju zaboravi na disanje i paropropusnost zidova, mada neki proizvođaći to sugeriraju kao prednost ...
u off the record priči sa tehnolozima samo se slatko nasmiju na to
stavljaju se prozori sa 100% brtvljenjem/ dihtanjem tako da su kuće sad skoro pa hermetičke...
knauf/ rigips ploče su dobre zbog same izrade, suha montaža, brzina izrade, a i mikroklima je ugodna po čovjeka .... gips kao prirodni materijal nije nimalo lošiji od kreča i pijeska

s tim da višak vlage u prostoru absorbira, a ako je manjak onda ga oslobađa iz svoje strukture ... nekako uravnava nivo vlažnosti ....
e sad problem je kad se to nestručno postavlja, kako izolacija izvana, tako i iznutra.... potrebno je uvažavati neke zakonitosti, poznavanje materijala... inače dolazi do termičkih mostova i kondenzacije vlage...
jedna od najvećih grešaka je kad lože izoliran zid ( mislim iz temelja loše izoliran ) zatvore u stiropor izolaciju .... dok je bio zid gol, eventualnu kapilarnu vlagu izsušivao je preko dodira sa zrakom .... postavljanjem izolacije zid je zatvoren, i neminovno će negdje vlaga udariti ....po običaju su to donji kutovi unutarnje prostorije koji nisu dovoljno prozračni...
obavezno je ugraditi male odušnike da bi se takav zid kroz njih ipak kako tako zračio...
ima tu još puno faktora, kao što su dovoljno grijanje iznutra ii dovoljno zračenje prostorija barem jednom dnevno...
ja sam često prakticirao, kod nemogučnosti izvođenja fasade sa vanjske strane ( stukaturna fasada, skoro umjetničko djelo ) izradu izolacije s unutarnje strane .... paropropustnu foliju kamenu vunu( tervol) te dva sloja gips ploča .... malo smanjiš prostor ali je ušteda na grijanju i hlađenju izuzetna, a da ne pričam da su to stare žbuke, dakle u lošem stanju, čije bi odstranjivanje i ponovna izrada dostigla preko 50% ovakvog zahvata sa pločama ....a opet imaš stari zid sa lošom izolacijom...
opet ako ti nije žao drva