Grijanje

Sve o održavanju doma.

Moderator: spacebound

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9662 times
Been thanked: 11404 times
Status: Online

Re: Grijanje

31 Aug 2014, 10:30

Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:Storm, poslušaj iskustvo. Mani se novih materijala i nabavi starinske pune cigle. Nema tog termo bloka koji će bolje držati. Ja još ne vidjeh, da je neko rušio staru kuću, a punu ciglu bacio ili poklonio nekome.
Ovdje ima i presana izolacija.
Recimo ...15-tak cm,spresovano u 4 cm.
To postavis,preko toga gipsane ploce ili speru od 12 mm,pa gopsane ploce.
Dobijes i zvucnu i toplotnu izolaciju kojoj nema premca..
Zar te gipsane ploče nisu demode?
Treba zid da "diše" bolan. Kad staviš te pločurine, više ga nikad i ne vidiš.
Nikad ja to ne bih uradio, pa nek troši kolko hoće.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

31 Aug 2014, 10:32

zar stiropol nije riješenje :cudi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3901 times
Been thanked: 2938 times

31 Aug 2014, 10:34

Ovdje ti je svugdje tako.
Rjetko gdje ces vidjet lamperiju,osim na plafonima.
Nigdje nema zida da je kao kod nas,recimo...zidan i nabacen.
Neke starije zgrade samo.
Imaju dvije vrste tih gipsanih ploca,izolacione i toplotne
...u tom je caka....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

laganini
Spamer
Spamer

31 Aug 2014, 10:39

kod nas masu ljudi popravlja izolaciju iz vani sa debelim stiropolom priko kojeg se navlači......
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

31 Aug 2014, 11:38

Pasaga wrote:Ovdje ti je svugdje tako.
Rjetko gdje ces vidjet lamperiju,osim na plafonima.
Nigdje nema zida da je kao kod nas,recimo...zidan i nabacen.
Neke starije zgrade samo.
Imaju dvije vrste tih gipsanih ploca,izolacione i toplotne
...u tom je caka....
BiH nije na sjevernom polu ko Švedska :DD
Ti vrlo dobro znaš, kako je kod nas prava kontinentlna ili umjereno kontinentalna klima. Po Hercegovini je čak i mediteranska. Buja vegetacija, a s njom bujaju i razne napasti poput mrava svih vrsta, raznih buba i bubica i svih mogućih insekata.

Neka fala, čist zid je zakon kod nas.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7848 times
Been thanked: 18541 times

22 Oct 2014, 12:41

[ytube][/ytube]

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

22 Oct 2014, 13:07

Krokodil Behko wrote:
Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:Storm, poslušaj iskustvo. Mani se novih materijala i nabavi starinske pune cigle. Nema tog termo bloka koji će bolje držati. Ja još ne vidjeh, da je neko rušio staru kuću, a punu ciglu bacio ili poklonio nekome.
uh ...ovo sam tek sad vidio ...
nekad su zidovi disali, zato jer je cijela kuća disala .... danas prema standardima to više nije dopustivo ....jako je bitna energetska potrošnja, pa se ogromni novci ulažu u to....čak i eu subvencionira izradu novih fasada, barem tu kod nas...
a čim postaviš tremoizolaciju zaboravi na disanje i paropropusnost zidova, mada neki proizvođaći to sugeriraju kao prednost ...
u off the record priči sa tehnolozima samo se slatko nasmiju na to :zubi
stavljaju se prozori sa 100% brtvljenjem/ dihtanjem tako da su kuće sad skoro pa hermetičke...
knauf/ rigips ploče su dobre zbog same izrade, suha montaža, brzina izrade, a i mikroklima je ugodna po čovjeka .... gips kao prirodni materijal nije nimalo lošiji od kreča i pijeska :cudi
s tim da višak vlage u prostoru absorbira, a ako je manjak onda ga oslobađa iz svoje strukture ... nekako uravnava nivo vlažnosti ....
e sad problem je kad se to nestručno postavlja, kako izolacija izvana, tako i iznutra.... potrebno je uvažavati neke zakonitosti, poznavanje materijala... inače dolazi do termičkih mostova i kondenzacije vlage...
jedna od najvećih grešaka je kad lože izoliran zid ( mislim iz temelja loše izoliran ) zatvore u stiropor izolaciju .... dok je bio zid gol, eventualnu kapilarnu vlagu izsušivao je preko dodira sa zrakom .... postavljanjem izolacije zid je zatvoren, i neminovno će negdje vlaga udariti ....po običaju su to donji kutovi unutarnje prostorije koji nisu dovoljno prozračni...
obavezno je ugraditi male odušnike da bi se takav zid kroz njih ipak kako tako zračio...
ima tu još puno faktora, kao što su dovoljno grijanje iznutra ii dovoljno zračenje prostorija barem jednom dnevno...
ja sam često prakticirao, kod nemogučnosti izvođenja fasade sa vanjske strane ( stukaturna fasada, skoro umjetničko djelo ) izradu izolacije s unutarnje strane .... paropropustnu foliju kamenu vunu( tervol) te dva sloja gips ploča .... malo smanjiš prostor ali je ušteda na grijanju i hlađenju izuzetna, a da ne pričam da su to stare žbuke, dakle u lošem stanju, čije bi odstranjivanje i ponovna izrada dostigla preko 50% ovakvog zahvata sa pločama ....a opet imaš stari zid sa lošom izolacijom...
opet ako ti nije žao drva :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Oct 2014, 15:34

storm wrote:
nekad su zidovi disali, zato jer je cijela kuća disala .... danas prema standardima to više nije dopustivo ....jako je bitna energetska potrošnja, pa se ogromni novci ulažu u to....čak i eu subvencionira izradu novih fasada, barem tu kod nas...
a čim postaviš tremoizolaciju zaboravi na disanje i paropropusnost zidova, mada neki proizvođaći to sugeriraju kao prednost ...
stavljaju se prozori sa 100% brtvljenjem/ dihtanjem tako da su kuće sad skoro pa hermetičke...
knauf/ rigips ploče su dobre zbog same izrade, suha montaža, brzina izrade, a i mikroklima je ugodna po čovjeka .... gips kao prirodni materijal nije nimalo lošiji od kreča i pijeska :cudi
s tim da višak vlage u prostoru absorbira, a ako je manjak onda ga oslobađa iz svoje strukture ... nekako uravnava nivo vlažnosti ....
e sad problem je kad se to nestručno postavlja, kako izolacija izvana, tako i iznutra.... potrebno je uvažavati neke zakonitosti, poznavanje materijala... inače dolazi do termičkih mostova i kondenzacije vlage...
jedna od najvećih grešaka je kad lože izoliran zid ( mislim iz temelja loše izoliran ) zatvore u stiropor izolaciju .... dok je bio zid gol, eventualnu kapilarnu vlagu izsušivao je preko dodira sa zrakom .... postavljanjem izolacije zid je zatvoren, i neminovno će negdje vlaga udariti ....po običaju su to donji kutovi unutarnje prostorije koji nisu dovoljno prozračni...
obavezno je ugraditi male odušnike da bi se takav zid kroz njih ipak kako tako zračio...
ima tu još puno faktora, kao što su dovoljno grijanje iznutra ii dovoljno zračenje prostorija barem jednom dnevno...
ja sam često prakticirao, kod nemogučnosti izvođenja fasade sa vanjske strane ( stukaturna fasada, skoro umjetničko djelo ) izradu izolacije s unutarnje strane .... paropropustnu foliju kamenu vunu( tervol) te dva sloja gips ploča .... malo smanjiš prostor ali je ušteda na grijanju i hlađenju izuzetna, a da ne pričam da su to stare žbuke, dakle u lošem stanju, čije bi odstranjivanje i ponovna izrada dostigla preko 50% ovakvog zahvata sa pločama ....a opet imaš stari zid sa lošom izolacijom...
Na sve tvoje opisano mora ići rukom u ruci i rekuperacija a mnogi tu činjenicu zanemaruju.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

22 Oct 2014, 15:39

Točno ... ali to je dosta skupo, pa nije popularno, onako masovno ....ali je definitivno uz još toplotnu črpalku, onda to-to :ok

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

22 Oct 2014, 16:50

storm wrote:
Krokodil Behko wrote:
Pasaga wrote:
Ništa mi ne treba od toga. Drva imam dovoljno, a ljeti je svakako hladovina unutra.
Čini mi se da bolja izolacija od pune cigle nije izmišljena :D Materijal kojeg ne bacaju ni bogati gastarbajteri. Kupe staru kuću time zidanu, sruše je, na njenom mjestu izliju temelj, a svu tu silnu staru ciglu, ponovo iskoriste. Bar za pregradne zidove. Obični blok je skroz off.

Dobra je stvar ta izolacija ali ima i loših strana. Ne zove se to džaba izolacija. S njom smo odvojeniji od vanjskih uticaja i vremenskih (ne)prilika, a to znači da ćemo biti manje naviknuti na iste. Baš kao što smo podložniji bakterijama ako se opsesivno branimo od njih, bjesomučnim čiščenjem i tonama deterdženata.

Plus, ti tehnolozi kao da se igraju bogova, Njihova je postavka, da jednom nakon izgradnje takve kuće, ljudima više nikada ništa neće zatrebati, a od toga će imati samo korist. Šta ako zatreba naknadno, još jedan strujni kabal? Šta kad pukne cijev za vodu?

Đe su tu mravi i ostale napasti? :D

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Oct 2014, 11:57

Obična cigla je nikakva izolacija, jedino dobro akumulira ... na prelasku iz hladnog u toplo vrijeme npr vani žeže a unutra je još fino hladno ili obrnuto, dok se kroz pristojno izolirane objekte to ne osjeti ...
Moje je mišljenje da je to svakako zdravije za organizam čovjeka, tu se slažemo.....ali suočeni smo sa skupočom energenata, pogotovo u urbanim sredinama, gdje nemaš baš prevelike mogućnosti koristiti ugalj ili drvo ... imaš struju, plin ili eventualno lož ulje ako si u individualnoj kući :cudi

Evo jedan primjer, koji smo radili prije dvije godine... stranka je trošila 3200-3500€ godišnje na grijanje za lož ulje .... stari prozori, obična špric žbuka samo okrečena ....ono baš bacanje love lopatom kroz prozor ...
nakon izrade fasade od 14 cm debljine i promjene prozora, prošle zime su potrošili oko 1000 a zimu prije 1200 :cudi
ukupni trošak fasade i prozora je bio 12.000€ ( ne radi se o nekoj velikoj kući )
znači za cca 6 godina se investicija isplati .... i još ako se prijaviš na eko subvenciju, zna država putem eu fondova ( za očuvanje okoline ) vratiti 25% investicije ....uvjet je minimalno 14 cm izolacije i certificirani izvođać radova ...
jedina je kvaka da su ti fondovi fiksni na godišnjoj bazi i ako je ispražnjen za tu godinu, moraš se za sljedeću prijaviti...
druga je priča ako imaš vlastita drva ili povoljnu nabavu istih i naravno mogućnost loženja .... nema bolje topline u domu nego kad naložiš suhe bukovine :oo :ok

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

25 Oct 2014, 12:56

Bio sam neki dan u jednoj novoj kući.
Izolacija ok, grijenje je podno na toplotnu pumpu i mislim da mu je to najjeftinije grijanje u ovom trenutku

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Oct 2014, 13:02

mrki62 wrote:Bio sam neki dan u jednoj novoj kući.
Izolacija ok, grijenje je podno na toplotnu pumpu i mislim da mu je to najjeftinije grijanje u ovom trenutku
Sigurno :ok
meni se sviđa kod podnog grijanja par stvari.... prvo je radna temperatura sistema na oko 33-34 stupnja, već tu se pravi razlika.....drugo je samo grijanje .....na podu je cca 24, u visini glave 22 a ispod stropa 20 ili manje .......možeš podesiti manje ili više
treće je najugodnije.... toplo u nogama :oo
dok klasični radijatori termičkim strujanjem zraka uza zid svu toplinu tjeraju pod strop a pod je najhladniji :cudi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

25 Oct 2014, 13:18

A i cjenovno je ugodnije

Pasaga
Hadžija
Hadžija

25 Oct 2014, 14:00

storm wrote:Obična cigla je nikakva izolacija, jedino dobro akumulira ... na prelasku iz hladnog u toplo vrijeme npr vani žeže a unutra je još fino hladno ili obrnuto, dok se kroz pristojno izolirane objekte to ne osjeti ...
Moje je mišljenje da je to svakako zdravije za organizam čovjeka, tu se slažemo.....ali suočeni smo sa skupočom energenata, pogotovo u urbanim sredinama, gdje nemaš baš prevelike mogućnosti koristiti ugalj ili drvo ... imaš struju, plin ili eventualno lož ulje ako si u individualnoj kući :cudi

Evo jedan primjer, koji smo radili prije dvije godine... stranka je trošila 3200-3500€ godišnje na grijanje za lož ulje .... stari prozori, obična špric žbuka samo okrečena ....ono baš bacanje love lopatom kroz prozor ...
nakon izrade fasade od 14 cm debljine i promjene prozora, prošle zime su potrošili oko 1000 a zimu prije 1200 :cudi
ukupni trošak fasade i prozora je bio 12.000€ ( ne radi se o nekoj velikoj kući )
znači za cca 6 godina se investicija isplati .... i još ako se prijaviš na eko subvenciju, zna država putem eu fondova ( za očuvanje okoline ) vratiti 25% investicije ....uvjet je minimalno 14 cm izolacije i certificirani izvođać radova ...
jedina je kvaka da su ti fondovi fiksni na godišnjoj bazi i ako je ispražnjen za tu godinu, moraš se za sljedeću prijaviti...
druga je priča ako imaš vlastita drva ili povoljnu nabavu istih i naravno mogućnost loženja .... nema bolje topline u domu nego kad naložiš suhe bukovine :oo :ok

Da,ali sve mora ici na bjelo,nista crnjaka.
Isto tako to mora da na licu mjesta snimi taj iz komune i notira,opis poslova.
Tada dobijas taj povrat novca.
Sljedecu godinu,porez na tu kucu puno je skuplji.
Tako je barem ovde.
Na mosu dobijes,na cupriji zijanis,i vise nego sto si dobio.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Oct 2014, 15:05

O kakvom ti porezu sad :misli tu nema toga, jedino ti vrijednost kuće eventualno naraste kod prodaje :cudi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

25 Oct 2014, 16:22

@storm, pa valjda je riječ o porezu kojeg trebaju da uvedu al moćnici, koji imaju kojekakve mercatore, tuševe, Qlandie.Lidle, Hofere, merkur,........ dakle,oni imaju na tisuće kvadratnih metara i svakako im nije u prilog - davek na nepremičnine

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Oct 2014, 17:45

I koliko će to biti...
Koliko svi kmece očekujem barem 10000 godišnje :888

Pasaga
Hadžija
Hadžija

25 Oct 2014, 17:47

storm wrote:O kakvom ti porezu sad :misli tu nema toga, jedino ti vrijednost kuće eventualno naraste kod prodaje :cudi
Pa da.....kuce se ovdje boduju,....svaka ima odredjen broj bodova.
Sve sto si uradio,sto kuca posjeduje,nosi odredjeni broj poena.
Po tome se odredjuje Taxsering.värde.Ta fasada bi iznosila min. 2-3 poena,pretvoreno u pare....bilo bi puno skupo.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

25 Oct 2014, 17:53

Pitam koliko u odnosu na vrijednost i zaradu?

Post Reply

Return to “Dom”