Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
dacina_curica wrote:Jaco Moja rahmetli majka bi pobrojala svu zensku djecu i unucad dok ne pogodi koju je posla zovnuti.
Nisam ljubitelj tih slicnih imena (sto je kod nas poprilicno cesta pojava) kao ni ovog americkog glupavog trenda da imena djece pocinju istim slovom. Inace volim jednostavna imena, valjda zato sto je moje ime totalno cudno pa me cijelog zivota pitaju kako se izgovara i jesam li sigurna da se bas tako kaze.
sreca pa Imam samo dva sina ..sta bi bilo da ih je vise al zato su tu moja tri brata pa kad pocnem da redam
Kod moje majke je to islo ovako: "Su(hro)Fa(to)Fi(ko-od Refija)Le(jla)" pa onda potrefi moje ime. I uvijek je vazilo da ona koju zove vazda bude zadnja koje se sjeti.
Ja braci nikada ne pogodim ime iz prve kada ih zovem
Zato moje cure imaju potpuno razlicita imena, iako su svi mislili da cu im dati slicna imena kada sam bila trudna. E sipak, svi su se razocarali..tada, a sada im je drago sto nisam
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Dust wrote:Ja braci nikada ne pogodim ime iz prve kada ih zovem
Zato moje cure imaju potpuno razlicita imena, iako su svi mislili da cu im dati slicna imena kada sam bila trudna. E sipak, svi su se razocarali..tada, a sada im je drago sto nisam
Jesu li to one blizankinje?
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
To mi se čini nekako neinventivno
Pogotovo kad su u pitanju blizanci
Isto tako ne sviđa mi se kad roditelji blizance oblače identično, ne samo kao bebe nego i kao malo veću djecu
Ja to ne bih tako, treba poticati individualnost svakog posebno a ne im nametati još sličnosti dosta je fizički izgled
gejsha wrote:Da li ste za ili protiv da se djeci daju slična imena?
Npr Amer i Amra, Jasmin i Jasmina, Amer i Amar i sl, imena koja se u slovo razlikuju..
Da li vam to zvuči simpatično ili vas nervira?
Da li ste, ili bi, svojoj djeci dali slična imena?
Pa ,nesto ne volim slicna imena , jer djeca su razlicita , tako da im i imena trebaju biti ,a ne samo u jedno slovo..
Kad se zove jedno , da ne dode drugo i sl..Imena bezbroj ,a da budu lijepa ,kratka i orginalna...
meni odmah naumpade ona scena iz predratne audicije: "Srki, Mrki, Frki - dodj'te ovamo!"
'ta ja znam. meni je to simpaticno ukoliko rimovanje ostane samo na dvoje djece. sve preko je vec previse. imadoh zelju da mi se brat zove slicno meni, ali nesh druze. tetka dobi bitku.
Kad sam bila trudna prvi put, dogovorimo se muz i ja, da ako bude zensko on daje ime, a ako bude musko ja dajem ime.
Tada mi je tata rahmetli jos bio ziv i on meni kaze "nemoj da bi djetetu dali ovo neko "novokomponovano" ime i ja ga pitam koja su ti to imena i on pocne nabrajati. Ja onako slucajno (sto mi je danas izuzetno drago) upitam ga da je imao sina kako bi se zvao i on kaze jedno ime, meni to nesto u prvi mah bilo starinsko ali pocnem razmisljati i ime mi se pocne svidjati, upitam muza on kaze "bice zensko" i zvace se Emina, ali ako bude musko ti odluci.
I ja tako poslusam rahmetli tatu i dadnem to ime, bilo mu je izuzetno drago a umro je tri godine poslje.
Za drugo dijete, muz i dalje Emina, a musko ja biram.
I opet samo mjesec dana pred porod mene svekrva od mene zatrazi da joj obecam, da pustim moju sestru (koja nema djece) da mu ona dadne ime. Jedva je pristala ali dala mu je jedno jako lijepo ime. Imena nisu slicna, ni blizu jedno je skroz kratko ime, jedno duze ali oba lijepa. I nema niko od nase djece ovdje takva imena. Jer po nekima imena moje djece su previse "muslimanska i starinska".