Zašto Bošnjaci govore srpsku verziju jezika?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14425 times
- Been thanked: 9985 times
- Status: Offline
Re: zašto bošnjaci govore srpsku verziju jezika
a nosis li ti cizme?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9659 times
- Been thanked: 11396 times
I dernek je turska riječ. Prodavnica je "srpska riječ" 

..i trgovina...ma već sam napisa da kod nas ima dosta turcizama...znamo reć i ajvan,avlija doduše ove mlađe generacije sve manje koriste ali mi stariji da..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Ja kažem granaplaganini wrote:..pa ne baš..mi kažemo prodavona ai ostalo je ono zadruga kod starijiSheval wrote:A govoriš dućan,jelde?ali primorci i otočano gotovo do jednoga govore dućan zato mi je bilo čudno da je to turcizam....isto tako pazar nije riječ koja se koristi kod nas prije dernek a pazar u kontekstu kao idem u ljubuški ponediljkom jer je pazarni dan..inače ne..

Habibti, ya nour el - ain... 

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
radnja ili prodavnica
a jel ajvan "H"ajvan?

a jel ajvan "H"ajvan?

ajvan...hercegovci forsiraju slovo h... 

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
zato sto je ispravno hajvan
zivotinja na turskom 

nešto sam tio reć baš zato i je pravopis i književni jezik bitna stvar baš u tome što mladi ispravnije i čistije govore hrvatski jezik..primjera radi sigurno više od pedeset posto će danas reć zrakoplov a ne avion...i masa riječi koja je i nama u početku izgledala smiješno..to je bit a ne ko što je jk rekla da je nama bitno da smo drugčiji...
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
Pa i ne baslaganini wrote:ajvan...hercegovci forsiraju slovo h...

ajvan ce reci starije generacije. .
istina da imamo puno turcizama
..sve ovisi o kojem podrucju pricamo
.kod mene ima puno rjeci iz talijanskog...
Sve je to normalno u rAzvoju jezika
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Pa vidi , pocetne promjene koje jeste uradili jesu bile iz tog razloga, da bi bili drugaciji i napravili sto vise razlike izmedju hrvatskog i ostalih jezika. Sada se to ustalilo, i vise nije toliko cudno, i nama ostalima su se usi navikle na "novi" hrvatski.
Bogatstvo naseg jezika (a ovdje cu ga nazvati nekima mrskim imenom "sh-hs") je bas u broju rijeci kojima mozemo nazvati jednu te istu stvar. Ocuvanje izvornog govora je ok, ali ako cijeli svijet stremi nekom pojednostavljenu ne vidim ni tu nista lose, i tudjice ne mogu navati necim losim.
Ono sto je zanimljivo je da u ceskom jeziku pronalazim neke rijeci u formama koje se od reforme Vuka Karadzica vise ne koriste kod nas, sto ce reci da im je jezik star. Nama je Vuk omogucio da se lakse koristimo slovima, jednostavnije, i ja sam mu zahvalna na tome.
Bogatstvo naseg jezika (a ovdje cu ga nazvati nekima mrskim imenom "sh-hs") je bas u broju rijeci kojima mozemo nazvati jednu te istu stvar. Ocuvanje izvornog govora je ok, ali ako cijeli svijet stremi nekom pojednostavljenu ne vidim ni tu nista lose, i tudjice ne mogu navati necim losim.
Ono sto je zanimljivo je da u ceskom jeziku pronalazim neke rijeci u formama koje se od reforme Vuka Karadzica vise ne koriste kod nas, sto ce reci da im je jezik star. Nama je Vuk omogucio da se lakse koristimo slovima, jednostavnije, i ja sam mu zahvalna na tome.

evo još jedna potvrda teze koju sam postavio..dok se u hrvatskom jeziku riči pišu u izvornom obliku primjera radi john je john dotle i srbi i bosanci će napisat džon... 

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
nije istina, opet grijesis 
to je ona istocna i zapadna varijanta o kojoj sam vec pisala (a ti nisi citao), i jednako je zatupljena na prostoru BiH

to je ona istocna i zapadna varijanta o kojoj sam vec pisala (a ti nisi citao), i jednako je zatupljena na prostoru BiH

ispričavam se ako grišim
jesam li...

IntervenisatI- riječ iz pravopisa bosanskog jezika. InterveniratI je riječ iz hrvatskog iako sam i ne vidim neke razlike. Valjda ako si počeo da pišeš o pravopisu treba da naučiš nešto iz 1. osnovne, a to je ovo veliko slovo "i" iza ove dvije riječi što si naveolaganini wrote:..intervenisat a ne intervenirat...fudbal a ne nogomet..mogu ih milion napisat profeorice..ili je fudbal izvorna bosanska riječ...Nela wrote:Je li samo opstina/opcina dokaz da govorimo srpskim jezikom ili imas konkretan primjer?

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Slazem se, ali sta sa nama koji u 99% slucajeva koriste knjizevni jezik?vila wrote:A opet trebs razlikovati knjizevni jezik od onog svakodnevnog
Nemam nista protiv narjecja, rekoh vec, i ne mogu ih nazvati pogresnima jer su odlike jednog prostora.
Upravo iz tog razloga nemam pravo reci ni da su ruzni.
Standardizacija je ok,ali jednako tako niko ne treba ismijavati ono sto je drugacije od onoga sto smo/kako smo naucili ili kako upotrebljavamo svoj jezik (ili bilo koji drugi).

- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
Julia-Klara wrote:Pa vidi , pocetne promjene koje jeste uradili jesu bile iz tog razloga, da bi bili drugaciji i napravili sto vise razlike izmedju hrvatskog i ostalih jezika. Sada se to ustalilo, i vise nije toliko cudno, i nama ostalima su se usi navikle na "novi" hrvatski.
sad ovisi kad gledaš početak hrvatskog jezika...nisu to početne promjene nego zadržavanje nekih oblika izvornosti hrvatskog jezika
naravno...sve se to ispolitiziralo pa ako pričamo o razlikama svi misle da su one nastale 90-tih
što je apsolutno netočno
evo recimo zašto bi Hrvati koristili riječ:uopšte...to nikad nitko u Hrvatskoj nije koristio...nikad a i nema neku suštinu obogaćivanja jezika
razumješ?
e sad imaš i riječi koje su recimo nametnute u smislu tog "različitog"..tipa tisuća...
ali takvih primjera ima jako malo
..nemoj me učit pravopis pišem kako ja oću...drž se teme a tema je da je bošnjački i srpski i da ništa niste uzeli iz hrvatske verzije i još uvik niko nije to demantira osim što ste me samo izgadili 

- STrendzer
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
nije tesko ga bilo naci,upadljivo je specifican govormrki62 wrote:Đe si baš Domaljevac našao bogarati

ma ima tu nekoliko EX Yu regiona gdje je zastupljeba upadljivost ove vrste al ne bih da se zamjerim ljudima za nista,znaju to oni i bez mene

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
pa da, niko ne osporava bazu, ni sada niti u vrijeme YU
mozda je moj problem sto sam ucila obje verzije, sto mi ni jedna nije strana i smatram ih obje "svojima"
zbog toga mi klasificiranje i razdvajanje ide poprilicno na klinac
npr. mi u Disktriktu imamo 3 prevoditelja dokumentacije sa sjednica na 3 sluzbena jezika
meni je to malo perverzno i bolesno, jer lici na tjeranje maka na konac, ako me razumijes sto hocu reci
ne moze mi niko reci da se perfektno ne razumijemo upotrebljavajuci bilo koji od nasih jezika

mozda je moj problem sto sam ucila obje verzije, sto mi ni jedna nije strana i smatram ih obje "svojima"
zbog toga mi klasificiranje i razdvajanje ide poprilicno na klinac
npr. mi u Disktriktu imamo 3 prevoditelja dokumentacije sa sjednica na 3 sluzbena jezika

ne moze mi niko reci da se perfektno ne razumijemo upotrebljavajuci bilo koji od nasih jezika