Zašto Bošnjaci govore srpsku verziju jezika?
Re: zašto bošnjaci govore srpsku verziju jezika
ma sve ok priča srpski,hrvatski,bošnjački bit je da se razumimo...samo sam konstatirao stvar da su takve i čak sam u jednom postu spomenuo i taj podanički mentalitet...a zbog čega je tako to je ono što sam tio dobit ovom temom ali je ošlo u pogrešnom smjeru svelo se na to da ja osporavam bošnjački jezik pa i bošnjačku naciju što mi ni u primisli nije bilo...a utijecajima jedan primjer mog brata koji je stariji poprilično od mene baš iz razloga što je cili život gledao tv sarajevo zbog signala govori istu verziju jezika ko i vi...eto selekcionirao sam jedan utijecaj..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
-
vila
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 806 times
- Status: Offline
isto kao i upozorenje na cigaretamaJulia-Klara wrote:pa da, niko ne osporava bazu, ni sada niti u vrijeme YU![]()
mozda je moj problem sto sam ucila obje verzije, sto mi ni jedna nije strana i smatram ih obje "svojima"
zbog toga mi klasificiranje i razdvajanje ide poprilicno na klinac
npr. mi u Disktriktu imamo 3 prevoditelja dokumentacije sa sjednica na 3 sluzbena jezikameni je to malo perverzno i bolesno, jer lici na tjeranje maka na konac, ako me razumijes sto hocu reci
ne moze mi niko reci da se perfektno ne razumijemo upotrebljavajuci bilo koji od nasih jezika
pušenje je štetno za zdravlje
pušenje je štetno za zdravlje
i onda još jednom na ćirilici
a čuj...ako postoje tri službena jezika onda mora biti tako
ili da uvedemo za službeni H-S? šta misliš bi li se to ikom svidjelo?
Opet kažem...svako područje ima svoje specifičnosti ali mislim da @laganini nije ni mislio na ove dijalektalne razlike...
nego zašto je u službenom ili književnnom bošnjačkom(bosanski) jeziku prevagnula ta srpska inačica riječi?
Ja mislim da je prvenstveno razlog baš školovanje po s-h sustavu...
primjer:mi u Hercegovni nikad nismo učili pisati :uopšte,opština,tačka, ili neke druge pravopisne inačice koje su svojstvene S-H
ali vilo zašto hrvatska verzija nije došla do daha kod bošnjaka...barem u jednom dijelu 
-
vila
- Forum [Bot]
laganini wrote:ma sve ok priča srpski,hrvatski,bošnjački bit je da se razumimo...samo sam konstatirao stvar da su takve i čak sam u jednom postu spomenuo i taj podanički mentalitet...a zbog čega je tako to je ono što sam tio dobit ovom temom ali je ošlo u pogrešnom smjeru svelo se na to da ja osporavam bošnjački jezik pa i bošnjačku naciju što mi ni u primisli nije bilo...a utijecajima jedan primjer mog brata koji je stariji poprilično od mene baš iz razloga što je cili život gledao tv sarajevo zbog signala govori istu verziju jezika ko i vi...eto selekcionirao sam jedan utijecaj..
ja te razumjem...razumjela sam te i prvi put...ali točno sam znala kakve će biti reakcije jer se nisi baš najjasnije izrazio
zato sam ti i spomenula dadakanje..ne da tebi prigovorim...koristim i ja masu riječi koje su se ukorijenile
Utjecaj Srba i podanički mentalitet(svi znamo zašto je to tako) je itekako vidljiv i u razvoju hrvatskog jezika
naravno..pa i sad pai ovdje graknu mnogi na izvorne hrvatske riječi...
-
vila
- Forum [Bot]
E to ne znam....valjda su zadržali onaj govor kojim su i govorili...mislim...nije da govore opština od jučer?laganini wrote:ali vilo zašto hrvatska verzija nije došla do daha kod bošnjaka...barem u jednom dijelu
tom logikom smo i mi mogli nastavit... 
-
vila
- Forum [Bot]
pa ne baš...evo reci da li si ti ikad upotrijebio riječ -opština?laganini wrote:tom logikom smo i mi mogli nastavit...
baš me zanima...i stariji si...da li se ta riječ ili sličniji primjeri čula na radio zagreb ili tv?
a sam znaš da su hrvatski intelektualci dugo vodili bitke za opstojnost hrvatskog jezika...nije to stvar devedesetih
nije ali bilo je riječi koje su se tada udomaćile a nisu dio hrvatskog jezika a danas su van ...sad da se ne moram posijećat
sad ću ti reć jedan praktičan primjer negdi osamdeseti godina u emisiji mislim da se zvala nedjeljom popodne..gostovala je neka pjevačica i to obrazovana na tv zagrebu i ono spiker je oće pohvalit kako je završila strojarski faks a ona će mrtva hladan oprostite pogriješili ste završila sam mašinstvo
i uvjeren sam da nije provocirala nego jednostavno nije znala nego za mašinstvo...eto i ta rič se npr.dosta koristila u hrvatskoj svakodnevnici kad je već spominjemo ...
i uvjeren sam da nije provocirala nego jednostavno nije znala nego za mašinstvo...eto i ta rič se npr.dosta koristila u hrvatskoj svakodnevnici kad je već spominjemo .....slobodan čovik kad tad bude baniran..
-
vila
- Forum [Bot]
još da nadodam
nije to specifičan izričaj samo za Bošnjake..i Hrvati u Sarajevu(oni nekad..sad ih više nema) su govorili isto
I u Bugojnu ,djelom i u Mostaru...
nije to specifičan izričaj samo za Bošnjake..i Hrvati u Sarajevu(oni nekad..sad ih više nema) su govorili isto
I u Bugojnu ,djelom i u Mostaru...
slažem se ma tio sam upotrebit rič bosanski ali to bi tek dolilo ulje na vatru...i dan danas kad žera nešto spika a živi u zagrebu to je to..ili onaj iz pušenja...
a oni su ko hrvati 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9988 times
- Been thanked: 11864 times
Opet griješiš.laganini wrote:evo još jedna potvrda teze koju sam postavio..dok se u hrvatskom jeziku riči pišu u izvornom obliku primjera radi john je john dotle i srbi i bosanci će napisat džon...
Koliko se ja razumijem, u bosanskoj normi je Džon (John).
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10241 times
na neke tvrdnje ne zelim reagirati, tako da odustajem od diskusije

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
..znači ipak ima neki odmak..Krokodil Behko wrote:Opet griješiš.laganini wrote:evo još jedna potvrda teze koju sam postavio..dok se u hrvatskom jeziku riči pišu u izvornom obliku primjera radi john je john dotle i srbi i bosanci će napisat džon...
Koliko se ja razumijem, u bosanskoj normi je Džon (John).
moglo se to odma navest ko protuargument 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9988 times
- Been thanked: 11864 times
To je jedino i ispravno. Napisati kao što se govori ali ipak navesti i original.
Vidim, ti ni ne obilaziš bosanske portale. Da obilazišp, znao bi da ako se i odstupa od navedene norme, onda se piše u originalu, kao i u hrvatskom jeziku.
Vidim, ti ni ne obilaziš bosanske portale. Da obilazišp, znao bi da ako se i odstupa od navedene norme, onda se piše u originalu, kao i u hrvatskom jeziku.
Obilazi al voli šupljirat i zajebavatKrokodil Behko wrote:To je jedino i ispravno. Napisati kao što se govori ali ipak navesti i original.
ne znam čimne sam zaslužio takvo mišljenej