HADIS DANA
Re: HADIS DANA
KOMESAR wrote:Hajde ti otvori temu o Musa a.s. ,a ovdje argumentovano iznesi svoje sumnje o vjerodostojnosti nekog od postavljenih hadisa.krhotina wrote:KOMESAR /Sumnja je ne vjerovanje,a Allahov Poslanik je bezbeli bio obavješteniji od tebe./
Ovakve tvrdnje su i napravile najveći zajeb među muslimanima. Ja ne sumnjam u Kur'an, a hadisi nisu isto što i Objava.
Hajde ti lijepo otkloni moju sumnju i potvrdi mi da ja Allah dž.š. spasio Musaa a.s. na dan ašure. Ako to ne znaš sa sigurnošću, samo mi reci od kad do kad je živio ovaj poslanik. Pa, pitanja su jednostavna da ne mogu biti prostija
Nećemo sad bježati od onoga što napišemo. Reagovao sam na hadis koji si prenijeo o danu ašure. Preko hadisa se inscenirano taj dan veliča i slavi, umjesto da bude opći dan žalosti za muslimane.
Kažem 'inscenirano' jer nema historičara koji bi mogao povezati ašuru, tj. 10. dan prvog muslimanskog mjeseca sa sljedećim -
Sam si naveo da je to 'dan kada je Allah dž.š. izbavio Musaa a.s. iz ruku egipatskog faraona'. Bitni historijski događaji koji se vežu za ovaj dan su: Ademovo a.s. pokajanje je uslišano, Nuhova a.s. lađa je spašena od potopa, Junus a.s. je izašao iz ribljeg stomaka, Ibrahim a.s. je spašen i nije izgorio u Nimrodovoj vatri, Idris a.s. se živ uzdigao na nebo, Jakub a.s. je našao svoga sina Jusufa a.s. i ponovo je progledao, Jusuf a.s. je izašao iz bunara, Ejjub a.s. je ozdravio, Musa a.s. je prošao kroz Crveno more...
De ba druže
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
De ti iznesi konačno argumente da je to sve što si pobrojao laž.krhotina wrote:KOMESAR wrote:Hajde ti otvori temu o Musa a.s. ,a ovdje argumentovano iznesi svoje sumnje o vjerodostojnosti nekog od postavljenih hadisa.krhotina wrote:KOMESAR /Sumnja je ne vjerovanje,a Allahov Poslanik je bezbeli bio obavješteniji od tebe./
Ovakve tvrdnje su i napravile najveći zajeb među muslimanima. Ja ne sumnjam u Kur'an, a hadisi nisu isto što i Objava.
Hajde ti lijepo otkloni moju sumnju i potvrdi mi da ja Allah dž.š. spasio Musaa a.s. na dan ašure. Ako to ne znaš sa sigurnošću, samo mi reci od kad do kad je živio ovaj poslanik. Pa, pitanja su jednostavna da ne mogu biti prostija
Nećemo sad bježati od onoga što napišemo. Reagovao sam na hadis koji si prenijeo o danu ašure. Preko hadisa se inscenirano taj dan veliča i slavi, umjesto da bude opći dan žalosti za muslimane.
Kažem 'inscenirano' jer nema historičara koji bi mogao povezati ašuru, tj. 10. dan prvog muslimanskog mjeseca sa sljedećim -
Sam si naveo da je to 'dan kada je Allah dž.š. izbavio Musaa a.s. iz ruku egipatskog faraona'. Bitni historijski događaji koji se vežu za ovaj dan su: Ademovo a.s. pokajanje je uslišano, Nuhova a.s. lađa je spašena od potopa, Junus a.s. je izašao iz ribljeg stomaka, Ibrahim a.s. je spašen i nije izgorio u Nimrodovoj vatri, Idris a.s. se živ uzdigao na nebo, Jakub a.s. je našao svoga sina Jusufa a.s. i ponovo je progledao, Jusuf a.s. je izašao iz bunara, Ejjub a.s. je ozdravio, Musa a.s. je prošao kroz Crveno more...
De ba druže
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Poslanik, sallalahu alejhi ve selem, je rekao:
"Neće ući u dženet onaj koji prenosi tuđe riječi."
(Huzejfe r.a.)
"Neće ući u dženet onaj koji prenosi tuđe riječi."
(Huzejfe r.a.)
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7938 times
- Been thanked: 18772 times
- KOMESAR
- Forum [Bot]
"Onaj koji druge napaja treba posljednji da se napije."
(Ebu Katade r.a.)
"Onaj koji druge napaja treba posljednji da se napije."
(Ebu Katade r.a.)
KOMESAR //De ti iznesi konačno argumente da je to sve što si pobrojao laž.//
Dakle, krajnje je drsko od tebe spočitavati mi da nabrojano smatram lažnim.
Ja kao musliman vjerujem u Kur'an, a ovo su stvari koje su pomenute u Kur'anu.
No, vezivati pomenuto za određeni datum nema nikakvog smisla.
Zaista mi je žao kad vidim da moderni muslimani pristupaju hadisima na način da odbace osnovne historiografske i logičke postulate.
I opet te upozoravam da su hadisi sklizak teren, a dovoljno je samo navesti da je Buharija u svoju hadisku zbirku uvrstio oko 4.000 ispravnih hadisa, dok je ostalih oko 600.000, koji su njemu bili poznati, odbacio kao nepouzdane i neispravne.
Helem, štancaj ti i dalje, ja te više neću prekidati, samo ne znam šta žališ s tim postići?
Zaista mi je žao kad vidim da moderni muslimani pristupaju hadisima na način da odbace osnovne historiografske i logičke postulate.
I opet te upozoravam da su hadisi sklizak teren, a dovoljno je samo navesti da je Buharija u svoju hadisku zbirku uvrstio oko 4.000 ispravnih hadisa, dok je ostalih oko 600.000, koji su njemu bili poznati, odbacio kao nepouzdane i neispravne.
Helem, štancaj ti i dalje, ja te više neću prekidati, samo ne znam šta žališ s tim postići?
Lijepo si ovo napisao, al' ipak kad staviš hadis na forum on je automatski na vjetrometini, imajući u vidu svu priču oko autentičnosti.
Ovo za ašuru sam uzeo slučajno, i to mnogi ne bi ni primjetili, no svakodnevno se po forumima može naići na najbesmislenija vulgarna prepucavanja u kojima se hadisi srozavaju na nivo aforizama.
Uglavnom, lijep pozdrav, tebi i ostalim dobronamjernim religionarima
Ovo za ašuru sam uzeo slučajno, i to mnogi ne bi ni primjetili, no svakodnevno se po forumima može naići na najbesmislenija vulgarna prepucavanja u kojima se hadisi srozavaju na nivo aforizama.
Uglavnom, lijep pozdrav, tebi i ostalim dobronamjernim religionarima
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Hadisi su univerzalno (planetarno) zlo,da onda šutimo o njima???krhotina wrote:KOMESAR //De ti iznesi konačno argumente da je to sve što si pobrojao laž.//
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9755 times
- Been thanked: 11490 times
- Status: Online
Za Krhotinu, itd:
Evo, imate ovu temu, pa tamo diskutujte o ispravnosti hadisa i sl, jer Salahuddin i Komesar ovu temu, kako mi se čini, vide drugačije.
http://www.bosanski-forum.com/viewtopic ... &start=120
Evo, imate ovu temu, pa tamo diskutujte o ispravnosti hadisa i sl, jer Salahuddin i Komesar ovu temu, kako mi se čini, vide drugačije.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
To je moj odgovor na ovo:Salahuddin wrote:Moze li krace objasnjenje ako ti nije tesko?Hadisi su univerzalno (planetarno) zlo,da onda šutimo o njima???
"Helem, štancaj ti i dalje, ja te više neću prekidati, samo ne znam šta žališ s tim postići? "
- KOMESAR
- Forum [Bot]
"Dužnost je muslimana da sluša i da je pokoran u onome što voli i ne voli,osim ukoliko mu bude naređeno nešto što je zabranjeno. A kada mu se naredi nešto što je zabranjeno,onda nema poslušnosti,ni pokornosti."
(Ibn 'Umer r.a.)
"Dužnost je muslimana da sluša i da je pokoran u onome što voli i ne voli,osim ukoliko mu bude naređeno nešto što je zabranjeno. A kada mu se naredi nešto što je zabranjeno,onda nema poslušnosti,ni pokornosti."
(Ibn 'Umer r.a.)
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4372 times
- Been thanked: 3307 times
"Ljudi su stradali kad god su bili potcinjeni zenama" (Ahmed, slab)
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Krokodil Behko wrote:Za Krhotinu, itd:
hajd, molim vas, budite dobri, pa poslusajte Behku.
lijepo i pozeljno je pojasniti hadis ukoliko zelite ili jednostavno napisati koju rijec uz njega.
ali, ovo kako se krenulo - nije lijepo.
hvala Maji na intervenciji. upratio sam sta se desavalo za vrijeme moje odsutnosti.
ovom prilikom, bez namjere daljnje diskusije i slicnog, se zelim osvrnuti na mrkijev famozni hadis o "napaljenom muzu i izgorjelom kruhu".
- u navedenom hadisu se govori o tome kako to Poslanik sallahu alejhi ve selem savjetuje zeni, a ne naredjuje. a to nije mala razlika.
selam i vozdra.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
"Kada neko od vas hoće ići na džumu neka se okupa."
(Ibn Umer, r.a.)
"Kada neko od vas hoće ići na džumu neka se okupa."
(Ibn Umer, r.a.)
- KOMESAR
- Forum [Bot]
"Ostavi sve ono što ti je sumnjivo (nisi siguran da li je halal ili haram), a drži se onog što ti nije sumnjivo.Zaista je iskrenost sigurnost, a laž je sumnjičavost."
(Hasan,sin h. Alije,Alejhisselamov unuk, r.a.)
"Ostavi sve ono što ti je sumnjivo (nisi siguran da li je halal ili haram), a drži se onog što ti nije sumnjivo.Zaista je iskrenost sigurnost, a laž je sumnjičavost."
(Hasan,sin h. Alije,Alejhisselamov unuk, r.a.)
- KOMESAR
- Forum [Bot]
"Jedan od znakova ispravnosti čovjekove vjere je da se kloni onoga što ga se ne tiče."
(Ebu Hurejre,r.a.)
"Jedan od znakova ispravnosti čovjekove vjere je da se kloni onoga što ga se ne tiče."
(Ebu Hurejre,r.a.)