Zašto Bošnjaci govore srpsku verziju jezika?

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 811 times
Status: Offline

Re: zašto bošnjaci govore srpsku verziju jezika

Post by vila » 10 Sep 2014, 09:40

Lebowski wrote:Kakvo pobogu posrbljenje jezika?

Pitao si zašto nakon Jugoslavije i "raspada" srpskohrvatskog nismo izabrali hrvatski kao književnu verziju jezika.. Pa nismo izabrali ni srpski već jezik kojim smo govorili..

Da smo počeli pričati ekavicom i da se to forsiralo npr. onda bi se moglo govoriti o nekakvom posrbljenju jezika ali to nije prošlo ni kod bosanskohercegovačkih Srba.

A to što ti spominješ je obična evolucija jezika...isto pitanje možeš postaviti i za Hrvate..zašto nije preovladao neki drugačiji jezik i govor od onog koji vam je trenutno a imali ste opcija.

PS..

Službeno je bosanski, ne provaljuj se.
ovo ja govorim...znači u Bosni je ostalo ono što se i govorilo...isto kao i u Hrvatskoj
ne može se govoriti o posrbljavanju jezika nakon Jugoslavije...isto kao što se ne može govoriti ni o izmišljanju hrvatskoj jezika samo da bi bili drugačiji
to je neozbiljno i uvredljivo

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 10 Sep 2014, 09:40

naravno da nije sramota nešto ne znat nego je sramota ne naučit..ili barem pokušat...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 10 Sep 2014, 09:43

vila wrote:
Lebowski wrote:Kakvo pobogu posrbljenje jezika?

Pitao si zašto nakon Jugoslavije i "raspada" srpskohrvatskog nismo izabrali hrvatski kao književnu verziju jezika.. Pa nismo izabrali ni srpski već jezik kojim smo govorili..

Da smo počeli pričati ekavicom i da se to forsiralo npr. onda bi se moglo govoriti o nekakvom posrbljenju jezika ali to nije prošlo ni kod bosanskohercegovačkih Srba.

A to što ti spominješ je obična evolucija jezika...isto pitanje možeš postaviti i za Hrvate..zašto nije preovladao neki drugačiji jezik i govor od onog koji vam je trenutno a imali ste opcija.

PS..

Službeno je bosanski, ne provaljuj se.
..dobro malo provociram ejr se to protura kao naziv.. :hihi ali nisi u pravu kroz povjest bošnjaci sad nije važno kako su se izjašnjavali su bili puno bliže hrvatskom jeziku...uticaj u 20 stoljeću je to preokrenuo...zašto to je bilo tlo za razgovore na ovoj temi... :djed
ovo ja govorim...znači u Bosni je ostalo ono što se i govorilo...isto kao i u Hrvatskoj
ne može se govoriti o posrbljavanju jezika nakon Jugoslavije...isto kao što se ne može govoriti ni o izmišljanju hrvatskoj jezika samo da bi bili drugačiji
to je neozbiljno i uvredljivo

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 10 Sep 2014, 09:43

rekoh ja,da bi zakopali "sjekiru",j... ga mi smo balkanci i dosta smo poteski ljudi,ne samo zapreminski :pusi ) da ga nazovemo

-Zapadnobalkanski jezik sa bosansko-hrvatsko-srpskim dijalektima
da konacno jednom pocnemo mislit o boljem zivotu u buducnosti...a ne ovako.. :hm
:valja

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 10 Sep 2014, 09:45

laganini wrote:naravno da nije sramota nešto ne znat nego je sramota ne naučit..ili barem pokušat...
Eto ti si naučio koliko sam shvatio ovo, da smi mi izabrali srpski književni jezik 92. godine.. Odakle si to naučio?
znam iz yu da je službeni jezik vio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski..ok sad je bosanski kolko sam svatio i može te birat književnu verziju jezika..i vi izaberete srpsku..imali to pozadine ili je igra slučaja
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 10 Sep 2014, 09:46

...da izabrali ste moglo je i drugačije...ali vi ste skloni izrugivanju kad smo mi hrvati to napravili..upravo me to i motiviralo za otvaranje teme :zubi

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 10 Sep 2014, 09:48

Nije moglo drugačije, ne vidim razlog.. Šta ste vi Hrvati napravili?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10369 times
Been thanked: 12245 times

Post by Krokodil Behko » 10 Sep 2014, 09:49

laganini wrote:pa ne tako u devetnestom stoljeću je bio puno bliži hrvatskom to je barem jasno.
Lik koji je otvorio temu, toliko dobro poznaje hrvatski jezik, da ni Krležu nije čitao.
Prisjetimo se samo rječnika koji su koristili likovi iz "glembajevih"
Konstatujem da nam je bio potpuno sličan :555

Vas su oslobodili Srbi i naučili vas našem jeziku, kojeg su zdipili od nas :citaj

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 10 Sep 2014, 09:50

je u ijekavici :zubi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14857 times
Been thanked: 10378 times

Post by Julia-Klara » 10 Sep 2014, 10:06

tobejarabi nebuloza :grana
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Sep 2014, 12:34

Julia-Klara wrote:mrki, de ziv bio ne upotrebljavaj vise "ogromno" umjesto puno/mnogo (rijeci)

srcani ce me strefit :grana
Ja naviko na ogromno :pivo
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 10 Sep 2014, 21:11

Bosanski jezik je bio jedan od zvaničnih jezika u Stambolu za vrijeme otomanskog carstva. Nije rijedak slučaj čak i da su ga sultani znali govoriti. :222
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3958 times
Been thanked: 2980 times

Post by Pasaga » 10 Sep 2014, 21:13

Rockefeller wrote:Bosanski jezik je bio jedan od zvaničnih jezika u Stambolu za vrijeme otomanskog carstva. Nije rijedak slučaj čak i da su ga sultani znali govoriti. :222
..pa reci to laganom...
..sto to meni pricas....ha.... :p
...U to vrjeme u Stambolu,ko je govorio tim jezikom,smatrao se uzvisenim covjekom. :djed
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 10 Sep 2014, 21:59

mrki62 wrote: Moram sve citirati da se sve vidi pa tek onda odgovoriti. Ako si ti prije islama koristio Bosanski al kao pravoslavac, onda je valjda ogromno riječi zbog uticaja pravoslavne crkve unešeno u Bosanski jezik i onda dolaskom islama i uz pomoć okupatora Osmanlija se je jezik mijenjao a u nekim mjestima je još uvijek uticaj pravoslavne crkve na govorni jezik ostao - uostalom kao i običaji.
Dobro znaš šta kod vas Krajišnika znači vidovdan.
Dakle, to na kratko moje pojašnjenje bi bio i neki odgovor na pitanje koje je postavio autor teme.
Svo vrijeme se vi nahohorozite a da bi ko pomislio i na tu opciju - jok :pusi
Natucaš mrki, a kažeš da si gladan znanja. Ono, nije da je srednjovijekovna Bosna moj fah ali očigledno i o tome nešto znam. Dok sam bio puno mladji osjećao sam patriotsku dužnost pročitati šta o ranoj Bosni pa eto toliko koliko ću te ispraviti znam. Nije da me i sad ne drži patriotski naboj ali to više nije te vrste. Sad gledam u budućnos'.

Prije dolaska Osmanlija na prostore Bosne (a ispraviću te i opet za neke prijašnje postove, Osmanlije jesu (i) Turci, kao što i Turci jesu Turci i Azerbejdžanci jesu Turci. Ovo i je u zagradi da se ne bi hvat'o slamki)... uglavnom, prije dolaska Turaka u Bosnu jedva da je i bilo pravoslavaca u BiH a kamoli da su bili dominantni. Bosna je mogla i jeste bila ili katolička ili heretička zemlja.

Pravoslavci su u BiH značajnije porasli prvi put radi Turaka, kojima je trebao neko da kopa i obradjuje zemlju i drugi put poslije Turaka u vrijeme kraljevine SHS kada je Bosancima nasilno oduzimana zemlja koju su Srbi jeftino kupovali.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Sep 2014, 22:52

Rockefeller wrote:

Natucaš mrki, a kažeš da si gladan znanja. Ono, nije da je srednjovijekovna Bosna moj fah ali očigledno i o tome nešto znam. Dok sam bio puno mladji osjećao sam patriotsku dužnost pročitati šta o ranoj Bosni pa eto toliko koliko ću te ispraviti znam. Nije da me i sad ne drži patriotski naboj ali to više nije te vrste. Sad gledam u budućnos'.

Prije dolaska Osmanlija na prostore Bosne (a ispraviću te i opet za neke prijašnje postove, Osmanlije jesu (i) Turci, kao što i Turci jesu Turci i Azerbejdžanci jesu Turci. Ovo i je u zagradi da se ne bi hvat'o slamki)... uglavnom, prije dolaska Turaka u Bosnu jedva da je i bilo pravoslavaca u BiH a kamoli da su bili dominantni. Bosna je mogla i jeste bila ili katolička ili heretička zemlja.

Pravoslavci su u BiH značajnije porasli prvi put radi Turaka, kojima je trebao neko da kopa i obradjuje zemlju i drugi put poslije Turaka u vrijeme kraljevine SHS kada je Bosancima nasilno oduzimana zemlja koju su Srbi jeftino kupovali.
Ovu temu bi mnogi na početku te zatvorili te zabranili a vidi se da nije greška u udovoljavanju tim koji su se pronašli kao uvređeni.
Rasprava traje i to je sasvim ok.
E sad, ako ja natucam za tebe, šta da drugo pomislim, sem da ti natucaš za mene.
Pošto si ti kao načitan a ja nisam, pa de onda podatke starosti pravoslavnih crkava u BiH pa da vidimo jel kroz određeni period crkva uticala na jezik il nije.
I nemoj me ispravljati u vezi okupatora Osmanlija jer u ono vrijeme su postojale Osmanlije i Osmanlijsko carstvo a sama Turska u današnjem izdanju nije stara ni 100 godina,.... drugačiji jezik, drugačija kultura - kao i samo uređenje države.
Možda ti želiš umiljatim glasom zvati osvajače i okupatore al nemoj bogati to meni ni iz daleka poturati.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10369 times
Been thanked: 12245 times

Post by Krokodil Behko » 10 Sep 2014, 23:14

mrki62 wrote: Pošto si ti kao načitan a ja nisam, pa de onda podatke starosti pravoslavnih crkava u BiH pa da vidimo jel kroz određeni period crkva uticala na jezik il nije.

Srpski povjesničar Mihajlo Dinić (Jug. istor. časopis, I. god., 151) utvrdivši, da Tvrtko i nije bio pravoslavac već katolik, nastavlja: »Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni - Hum i delovi Raške se izuzimaju - nije bilo u Tvrtkovo doba pravoslavnih. Za nas je ovo pitanje definitivno rešeno«.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci » 10 Sep 2014, 23:31

mrki62 wrote: Moram sve citirati da se sve vidi pa tek onda odgovoriti. Ako si ti prije islama koristio Bosanski al kao pravoslavac, onda je valjda ogromno riječi zbog uticaja pravoslavne crkve unešeno u Bosanski jezik i onda dolaskom islama i uz pomoć okupatora Osmanlija se je jezik mijenjao a u nekim mjestima je još uvijek uticaj pravoslavne crkve na govorni jezik ostao - uostalom kao i običaji.
Dobro znaš šta kod vas Krajišnika znači vidovdan.
Dakle, to na kratko moje pojašnjenje bi bio i neki odgovor na pitanje koje je postavio autor teme.
Svo vrijeme se vi nahohorozite a da bi ko pomislio i na tu opciju - jok :pusi
ja tebe stvarno nista ne kontam.

pa ta pravoslavna crkva tj. ljudi te institucije ili hodze su govorili bosanskim jezikom. to je bit svega. to sto su se uveli neki vjerski termini za koje mi nemamo odgovarajuce ili zbog cega li god - nema nikakvog znacajnog uticaja na sam jezik. zaista ne kontam da to ne shvatas ili kao po obicaju ne zelis da shvatis.

ali, sto bi rekla dzagoda - ako to ljulja tvoj brod, hajde de. :hihi
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 07:55

Krokodil Behko wrote:
mrki62 wrote: Pošto si ti kao načitan a ja nisam, pa de onda podatke starosti pravoslavnih crkava u BiH pa da vidimo jel kroz određeni period crkva uticala na jezik il nije.

Srpski povjesničar Mihajlo Dinić (Jug. istor. časopis, I. god., 151) utvrdivši, da Tvrtko i nije bio pravoslavac već katolik, nastavlja: »Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni - Hum i delovi Raške se izuzimaju - nije bilo u Tvrtkovo doba pravoslavnih. Za nas je ovo pitanje definitivno rešeno«.
Behko , pominjempravoslavnu crkvu općenito a ne nekog pojedinca kao čovjeka.
Evo, samo kao primjer u Sarajevu http://bs.wikipedia.org/wiki/Stara_prav ... u_Sarajevu

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 08:01

paparaci wrote:
ja tebe stvarno nista ne kontam.

pa ta pravoslavna crkva tj. ljudi te institucije ili hodze su govorili bosanskim jezikom. to je bit svega. to sto su se uveli neki vjerski termini za koje mi nemamo odgovarajuce ili zbog cega li god - nema nikakvog znacajnog uticaja na sam jezik. zaista ne kontam da to ne shvatas ili kao po obicaju ne zelis da shvatis.

ali, sto bi rekla dzagoda - ako to ljulja tvoj brod, hajde de. :hihi
Ti živiš u Njemačkoj, jel tako ?
Jel ti poznata reforma katoličke crkve u Njemačkoj u vrijeme Martina Lutera?
Ako jeste, onda ti mora biti poznato i to da se je u crkvi promijenio jezik molitve i to upravo zbog Martina Lutera, koji je zahtijevao promjenu i kasnije je nastao Protestantizam iliti Luterani.
A jel ti poznato da poslije Dejtona u BiH, na području RS pravoslavci preko noći su počeli kod govora koristiti ekavicu?
Jel možda na tvoj il moj nagovor?
Da bude veći apsurd, pa ovi ljudi, koji su u Sloveniji i to moja generacija i koje ja svo vrijeme poznajem i sad oni pričaju ekavicu a to u vrijeme Yu nikad nisu koristili.
Ko ih je nagovorio na to???
Tako je bilo i u ono vrijeme - koje sam već pomenuo.
Nije da ja ne želim shvatiti, ja samo opisujem onako kako to ja vidim.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 Sep 2014, 09:09

Mrki, srbi tu oko mene su isto počeli ekavicom, ali so brzo odustali :hihi
Ne ide im... Osim naravno ljudi koji su baš iz Srbije...a boš mi je bio gust slušati ih kako se trude otezati ono eee :valja
A i mi smo isti k...
A u biti je ova tema bedasta, pokretač se samo smjeska iz prikrajka
Jezik je živa materija i mijenja se... Ti znaš kako izgleda stari slovenski, veze nema s ovim danas, pa tako i svi ostali jezici zapadnog balkana...
Na što su ljudi sposobni gubiti energiju, to je čudo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”