Sezonski poslovi u inostranstvu
Moderator: Krokodil Behko
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
- Status: Offline
Re: Sezonski poslovi u inostranstvu
Pobjedili bi balkanci i njih
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3898 times
- Been thanked: 3926 times
Samo da napomenem, naročito ovoj mlađoj generaciji, oprezno sa tim poslovima u inostranstvu,dobro proverite poslodavca, agenciju, kontakte, strašne prevare i zamke se iza nekih oglasa kriju i na nekim sajtovima za zapošljavanje.
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
- SociologBosmal
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 36 times
- Been thanked: 92 times
Slusajuci federalni radio nekad 2018 u zimu, cuo sam da traze medicinare za sezonu.
Prijavio se i prosao..bio na otoku Visu,gradic Komiza 5 mjeseci. Promjena klime, preeivno pondeblje, normalni ljudi..vise odmor nego posao..i stara arhaicna cakavica koja se ne moze 80% prepoznati sta se prica ,samo na otoku Visu.
Preporucujem ko god moze da proba, moja iskustva su pozitivna i korektna
Prijavio se i prosao..bio na otoku Visu,gradic Komiza 5 mjeseci. Promjena klime, preeivno pondeblje, normalni ljudi..vise odmor nego posao..i stara arhaicna cakavica koja se ne moze 80% prepoznati sta se prica ,samo na otoku Visu.
Preporucujem ko god moze da proba, moja iskustva su pozitivna i korektna
Sezonski i vremenski ograničen posao u inostranstvu?
Pošto je po mome mišljenju teško naći dugotrajan posao(mislim i čekati na papire) u inostranstvu ja sam spreman i da radim sezonski ili vremenski ograničen posao. Je li to nekako moguće ako se nalazi osoba u BiH i ako da gdje ga ima i je li lakše za to dobiti dozvolu?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9157 times
- Been thanked: 10871 times
Platila 7.000 eura da radi u Hrvatskoj pa dobila otkaz za mjesec dana

Nepalka Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
Phuyal je među desecima hiljada migranata koji su pohrlili u Hrvatsku iz daleke Azije, dok ta mala zemlja EU-a očajnički pokušava prevladati hronični nedostatak radne snage.
Tradicionalno ovisna o sezonskim radnicima iz susjednih zemalja, Hrvatska sve više računa na radnike iz Nepala, Indije, Filipina i drugdje kako bi premostila jaz. Masovno iseljavanje i smanjenje broja stanovnika stvorili su desetke hiljada upražnjenih radnih mjesta u građevinarstvu i uslužnim djelatnostima u zemlji ovisnoj o turizmu, poznatoj po slikovitim plažama duž Jadranskog mora.
Ali nisu svi izrazili dobrodošlicu, migranti se suočavaju sa skučenim i skupim stanovima i povremenom antiimigrantskom retorikom koja je pojačana uoči izbora. U Nepalu je Phuyal platila ukupno 7000 eura za razne pristojbe, dokumente i putne troškove prije nego što je sletjela u Hrvatsku.
Migranti su tema nadolazećih izbora
Ali niti mjesec dana od dolaska izgubila je posao, a agencija koja ju je pomogla zaposliti nije joj ponudila nikakvu pomoć. "Bilo je jako teško. Nisam imala ni posao, ni smještaj, ni hranu", rekla je 27-godišnjakinja o dvomjesečnoj muci.
Zemlja je 2023. osigurala radne dozvole za gotovo 120.000 državljana zemalja izvan EU-a, što je skok od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. No, uoči općih izbora u travnju, desne stranke optužile su migrante da prijete sigurnosti zemlje i kradu poslove Hrvatima.
Migrante također redovito napadaju na internetu, a korisnici društvenih mreža ismijavali su ih zbog okupljanja tokom novogodišnjeg slavlja u Zagrebu, nazivajući proslavu "Adventom u Katmanduu" i "Nepalskom novom godinom".
Etnički Hrvati čine više od 90 posto stanovništva Hrvatske, od kojih su gotovo 80 posto rimokatolici, što je čini jednim od homogenijih društava u Europi. Jezične barijere zajedno s konzervativnim stavovima prema autsajderima predstavljaju bezbrojne prepreke prihvaćanju nove radne snage.
HUP: Do kraja desetljeća potreba za oko 500.000 stranih radnika
"Za razliku od zemalja koje su kroz svoju povijest imale kontakte s različitim kulturama, poput Francuske ili Britanije, Hrvatska se po prvi put suočava sa situacijom u kojoj se susreće s vrlo različitim grupama", rekao je Dragan Bagić, sociolog sa Sveučilišta u Zagrebu.
Prema predviđanjima Hrvatske udruge poslodavaca, zemlji od samo 3.8 milijuna stanovnika do kraja desetljeća moglo bi trebati čak 500.000 stranih radnika. Novopridošli migranti najranjiviji su tijekom potrage za smještajem, smatraju stručnjaci.
Lokalne novine u glavnom gradu Zagrebu prenijele su da su 32 strana radnika pronađena kako žive u stanu od 83 četvorna metra u gradu. Oglasi namijenjeni stranim radnicima obično nude malene stanove s gotovo desetak kreveta, po cijeni od 200 eura po osobi.
Organizira se misa na engleskom u Zagrebu
Predstavnik nepalskih radnika rekao je da se njihove plaće u Hrvatskoj kreću između 560 i 1000 eura mjesečno. Kako bi odgovorila na izazov, hrvatska vlada priprema se za izmjene i dopune zakona o strancima kako bi bolje regulirala smještaj, omogućila tečajeve jezika i nadgledala sve veći broj agencija za privremeno zapošljavanje.
Arcely Bhing, 48-godišnja Filipinka koja radi u štampariji, rekla je da Hrvatska nije "fizički ni mentalno" spremna za ovaj val useljavanja. Pohađanje mise na engleskom svake nedjelje u Zagrebu, gdje joj se pridružuju deseci drugih Filipinaca, pomoglo joj je u borbi s čežnjom za domom.
"To je velika stvar za nas Filipince jer smo i mi katolička zemlja, većina nas ide u crkvu", rekla je. Anđelko Katanec, svećenik crkve Svetog Blaža koja od 2019. održava mise na engleskom jeziku, rekao je da je integracija u hrvatsko društvo "veliki izazov" za migrante.
Vlasnica agencije: Nepalci su jako dobri radnici
"Oni riskiraju da budu izolirani izvan posla. Povijest čovječanstva je povijest migracija. Moramo se bolje organizirati... bolje prihvatiti imigrante, ponuditi im više mogućnosti i bolje uvjete", rekao je. Mnogi migranti došli su kako bi zaradili za svoje obitelji koje su ostale i često koriste Hrvatsku kao početnu točku u Europi s ciljem da se nasele negdje drugdje.
Denson D'Cruz, koji je emigrirao iz Kerale u Indiji, rekao je da je odabrao Hrvatsku jer je dio europskog schengenskog područja bez putovnice. Ovaj 30-godišnjak stigao je prošle godine raditi kao mehaničar, ali sada vodi vlastitu firmu za uvoz i izvoz.
Rekao je kako se nada da će ostati u Hrvatskoj neko vrijeme zbog njezine "klime i ljudi koji su prijateljski raspoloženi i govore engleski". Dok neki nastoje iskoristiti pridošlice, drugi rade kako bi im pomogli da nađu svoje mjesto.
Nakon što je zapala u probleme, Phuyal je na kraju našla posao u agenciji za privremeno zapošljavanje i nada se da će uskoro početi raditi u kozmetičkom salonu. "Nepalci su jako dobri radnici, prilagodljivi i žele brzo učiti", rekla je vlasnica agencije Ružica Kerepčić.
(SB)
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3851 times
- Been thanked: 2896 times
Re: Platila 7.000 eura da radi u Hrvatskoj pa dobila otkaz za mjesec dana
Jesu li Nepalci haman ko Bosnjaci?

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3605 times
- Been thanked: 6599 times
- Status: Online
Jesu ko Indijci..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13988 times
- Been thanked: 9659 times
Radili su sa mojom sestrom prosle godine, skroz OK i ljudi i radnici.
Prilicno zatvoreni, ali rade
Prilicno zatvoreni, ali rade

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Matan
- Sila nečista
Filipnce poznam, ima ih u mojoj firmi..sasvim ok..
dobri radnici..
Nepalce ne poznam, ima jedan Indijac radi sa mnom, isto je ok..
ali ne nosi onaj Turban i tamo imas hebet razliciti naroda.
dobri radnici..
Nepalce ne poznam, ima jedan Indijac radi sa mnom, isto je ok..
ali ne nosi onaj Turban i tamo imas hebet razliciti naroda.
- Matan
- Sila nečista
Mislim da ce ove prostore preplaviti Azijci..
Srbiju Kinezi, Hrvatsku Filipinci, Nepalci..
Bosnu, do sad Arapi, ali samo jedan dio..
mozda za sto godina bude sve Azija ovdje..
Srbiju Kinezi, Hrvatsku Filipinci, Nepalci..
Bosnu, do sad Arapi, ali samo jedan dio..
mozda za sto godina bude sve Azija ovdje..
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20963 times
- Been thanked: 18920 times
Bice i u Austriji i Njemackoj. Ne samo Balkan.
- Matan
- Sila nečista
Nasi narodi nisu ni svjesni, kakve zemlje imaju..
medju najljepsim na svijetu i nude najbolje uslove za zivot..
samo smo mi glupavi narodi da to iskoristimo..
medju najljepsim na svijetu i nude najbolje uslove za zivot..
samo smo mi glupavi narodi da to iskoristimo..
- Matan
- Sila nečista
Ovdje su vec preplavili..
neki dan sam citao, oni koji su dosli 2015, sad imaju pravo na spajanje porodica..
znaci od 200 hiljada tadasni dodaj jos par iz porodice..
nestace i Austrijanci i Nijemci..
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20963 times
- Been thanked: 18920 times
Jbt tako je kako je. To su migracije i to je normalno.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Zasto ne bi imali pravo na spajanje porodice?
Dosli, rade, zive, imaju uslove za dovesti ih - neka ih dovedu.
I zasto se fokusiras samo na one koji su dosli 2015, gdje su oni od prije (ovdje uglavnom mislim na "nase") koji su jednako tako ostavili traga u demografskoj slici Austrije (i ne samo nje).
O 70ima i gastarbeiterima da i ne govorim.
I zasto se fokusiras samo na one koji su dosli 2015, gdje su oni od prije (ovdje uglavnom mislim na "nase") koji su jednako tako ostavili traga u demografskoj slici Austrije (i ne samo nje).

- Matan
- Sila nečista
Mozda je razlika u integraciji..Julia-Klara wrote: 27 Mar 2024, 11:06 Zasto ne bi imali pravo na spajanje porodice?
iako to ne postoji..
jer nasi ljudi ce se lakse integrisati u Evropsku kulturu,
i to donekle..neki potpuno, neki nikako..
dok ovi sa drugi djelova svijeta nece nikada..
odi malo u 10 Becki okrug, gdje ljudi vise ne mogu zivjeti od kriminala i ubistava,
bas od ovi koji su dosli 2015..
bas zadnji dana je to u zizi javnosti..
- Matan
- Sila nečista
Al tema je Hrvatska a ne Austrija..
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Ja u Njemackoj radila sa zenom iz hercegovine koja nije znala ni citati ni pisati, samo se potpisati.
Toliko o integraciji.
O starijim generacijama koje njemacki beknuti nisu znale, a od 60-70ih bili u Njemackoj/Austriji da i ne govorim.
I neka su uvedeni integracijski kursevi i ucenje jezika.
Toliko o integraciji.
O starijim generacijama koje njemacki beknuti nisu znale, a od 60-70ih bili u Njemackoj/Austriji da i ne govorim.

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
naravno da je tema Hrvatska, ali ista retorika koja se 90ih prosipala po nama izbjeglicama u Zapadnoj Evropi sada se prosipa prema Nepalcima i Filipincima po Hrvatskoj.
"uzimaju posao Hrvatima?" - kako i gdje? Da je tacno, cijela Slavonija bi bila na moru kao i prije, ali nije, jer Hrvatska ima mizerne sezonske plate, te rijetko ko i hoce otici sezonski raditi za ca. 1000 eura. Necemo se lagati.

- Matan
- Sila nečista
Ja licno mislim da integrisati mozes jednu od sto osoba..Julia-Klara wrote: 27 Mar 2024, 11:24 Ja u Njemackoj radila sa zenom iz hercegovine koja nije znala ni citati ni pisati, samo se potpisati.
Toliko o integraciji.
ali nije to problem, jezik i nepismenost..
problem je kriminal i ulica..
ovdje se uopce ne prica jel neko zna jezik..
vec da ti ljudi su prvi po stopi kriminala..
znaci, dovedem te dam ti sve..i ti neces da radis, vec pravis svaki dan nerede na ulicama..