Mustafa ef. Cerić

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times
Status: Offline

Re: Dr. Mustafa Cerić - kandidat za člana predsjedništva BiH

Post by fruit »

KOMESAR wrote:
fruit wrote:Ne zauzimanjem nikakvod stava po pitanju Vehabija za vrijeme dok je bio Reis,Mustafa je dao svoj doprinos da se oni ukorijene na ovim prostorima.Danas imamo situaciju da ih hapse a državu svrstaju među terorističke.U Džamijama imamo prilično onih "raskoračenih" sa podrezanim pantalonama i moja proicjena je da ćemo ih imati više svakim danom.Volio bih da nam Mustafa malo priča o tome...
Malo je to kompleksinije pitanje za tako jednostavne zaključke.Vidi se da ti ne dostaje mudrosti,a bezbeli i znanja?
Priča počinje ovako,,,,Prije nekoliko godina u naš mali džemat došla je grupa "turista" iz Arapskih zemalja:Nakon što su klanjali jaciju odlučili su da tu i ostanu,tu noć sve lokalne vehabije su bili na Jacija-namazu..znači znali su za njihov dolazak i vjerovatno cilj je bio "edukacija pravih vjernika".Hodža je pozvao Džematlije i uskoro je džamija bila puna džematlija,specijalaca,koje je pozvao medžlis da istjeraju one koji su gradili tu džamiju.Tim "turistima" ponuđeno je da spavaju u kućama pored džamije ali su oni odbili,a mještani nisu htjeli da im dozvole niti ostanak a još manje "vjerske rituale i hudbe".. policija je prijetila silom jer je iz IZ rečeno da se mještani istjeraju.Ubrzo su se okupili novinari i tek tada su "turisti" otišli na spavanje kod lokalnih vehabija.Ni tada ni nakon toga rijaset nije donio nikakvu uredbu po tome pitanju vjerovatno samo iz jednog razloga...Reis nije htio da se zamjeri Saudijskoj Arabiji i svojim sponzorima.
E sad netreba biti plaho mudar niti plaho pametan pa donijeti neke zaključke... :djed
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9843 times
Been thanked: 11604 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

fruit wrote:
KOMESAR wrote:
fruit wrote:Ne zauzimanjem nikakvod stava po pitanju Vehabija za vrijeme dok je bio Reis,Mustafa je dao svoj doprinos da se oni ukorijene na ovim prostorima.Danas imamo situaciju da ih hapse a državu svrstaju među terorističke.U Džamijama imamo prilično onih "raskoračenih" sa podrezanim pantalonama i moja proicjena je da ćemo ih imati više svakim danom.Volio bih da nam Mustafa malo priča o tome...
Malo je to kompleksinije pitanje za tako jednostavne zaključke.Vidi se da ti ne dostaje mudrosti,a bezbeli i znanja?
Priča počinje ovako,,,,Prije nekoliko godina u naš mali džemat došla je grupa "turista" iz Arapskih zemalja:Nakon što su klanjali jaciju odlučili su da tu i ostanu,tu noć sve lokalne vehabije su bili na Jacija-namazu..znači znali su za njihov dolazak i vjerovatno cilj je bio "edukacija pravih vjernika".Hodža je pozvao Džematlije i uskoro je džamija bila puna džematlija,specijalaca,koje je pozvao medžlis da istjeraju one koji su gradili tu džamiju.Tim "turistima" ponuđeno je da spavaju u kućama pored džamije ali su oni odbili,a mještani nisu htjeli da im dozvole niti ostanak a još manje "vjerske rituale i hudbe".. policija je prijetila silom jer je iz IZ rečeno da se mještani istjeraju.Ubrzo su se okupili novinari i tek tada su "turisti" otišli na spavanje kod lokalnih vehabija.Ni tada ni nakon toga rijaset nije donio nikakvu uredbu po tome pitanju vjerovatno samo iz jednog razloga...Reis nije htio da se zamjeri Saudijskoj Arabiji i svojim sponzorima.
E sad netreba biti plaho mudar niti plaho pametan pa donijeti neke zaključke... :djed
To znamo svi. Ne samo Reis, nego i političari, kao i službenici američke ambasade.
Svi im gledaju kroz prste.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

fruit wrote:
KOMESAR wrote:
Reis ne može rješiti sve probleme i sujete koje imaš. :zid
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by fruit »

I netreba,on je se samo trebao početi miješati u svoj posao i prekočiti makar jednu zemlju na kugli zemaljskoj da je ne obiđe.Ima i Kavazović iste nadležnosti i novac pa je uspio odvojiti milion km za poplave.Navedi jedan sličan primjer bivšeg Reisa.Taj milion km Mustafa bi potrošio obilazeći ugrožene muslimane na Tibetu i Novom Zenlandu.
I još jedno..Mustafa je jedan od najinteligentnijih ljudi u BIH.On vrlo dobro zna,kao i mi (ja i ti) da nema nikakve šanse na ovim predsjedničkim izborima, on je tu da pomogne nekom od kandidata ...samo mu brada smeta pa nemože staviti periku da se maskira kad ide po direktive kao Kebo.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

fruit wrote:
on je tu da pomogne nekom od kandidata.
Na avazovom forumu, zabranjeno je vrijeđanje Doktora Cerića :nokti
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by fruit »

Krokodil Behko wrote:
fruit wrote:
Logično,..Kao i Kebe i Radončića....Isti je to izborni štab.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga »

Ljudi,neznam oko cega se naglabate.
Ta pozicija...sasvim je nebitna,ko imalo to razumije.
Ko ce uci u to predsjednistvo,sasvim je nebitno,jer nista nemoze da uradi.
Tu se samo trosi drustveni novac,slika se.
Ima daleko vise drugih pozicija sa kojih se moze vise pomoc bosni i njenim narodima.
To mjesto mi lici isto kao i ministarstvo sigurnosti,koje fkt. ne postoji u BH.
I tu cast imade ...scepan od Durmitora... :pusi
Zna se ko ima kontrolu nad cjelom drzavom.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

fruit wrote:
Krokodil Behko wrote:
fruit wrote:
Logično,..Kao i Kebe i Radončića....Isti je to izborni štab.

Šta misliš, da li je Komesar Tornjakov čovjek? :888
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Ako je po postu,bar 20 maruna,onda je dobro ucario..... :haha
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by fruit »

Krokodil Behko wrote:
fruit wrote:
Krokodil Behko wrote:

Tako djeluje...ali neznam opet...imam samo osjećaj da će prije glasati za Kebu nego za Mustafu.Ostavlja mi utisak iskusnog političara koga nemožeš niakako pročitat,
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Krokodil Behko wrote:
fruit wrote:
Na Avazovom forumu dr.Cerić je na listi za odstrel.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

fruit wrote:
Krokodil Behko wrote:
fruit wrote:
Krokodil Behko wrote:

Tako djeluje...ali neznam opet...imam samo osjećaj da će prije glasati za Kebu nego za Mustafu.Ostavlja mi utisak iskusnog političara koga nemožeš niakako pročitat,
Zar je Kebo živ?
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Tamo na Avazu... moras bika niz dlaku.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Pasaga wrote:Tamo na Avazu... moras bika niz dlaku.....
Misliš,moraš se čuvati psa da te ne ujede?
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

KOMESAR wrote:
fruit wrote:
KOMESAR wrote:
ne znam o kakvim sujetama pricas.
fruit je ovdje 100% u pravu i objektivan.
potpisujem svaku rijec.
ovo se odnosi i na njegov prethodni post koji je bit, a ovo samo primjer navedenog.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

paparaci wrote: ne znam o kakvim sujetama pricas.
fruit je ovdje 100% u pravu i objektivan.
potpisujem svaku rijec.
ovo se odnosi i na njegov prethodni post koji je bit, a ovo samo primjer navedenog.
Avaz je čudo!
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 166 times
Been thanked: 372 times

Post by harlekin »

ovu temu treba obrisat
ozbiljno
doci ce tko ozbiljan pa vidjet da je taj hepek zbilja neki kandidat,bruka bgt :kafa
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41197 times
Been thanked: 27862 times

Post by Rum »

laganini wrote:metković i omiš..za metković znam da ih je očaj natjero na to..inači su bili taoci jambe 12 godina..toliko im je tribalo..
Kupio sam pistolj od svercera na crno
na tebe cu rado da potrosim zrno
stvarno, nemoj da ides mojom ulicom
nemoj da ides mojom ulicom
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Ako se i kod nas još po jutru dan poznaje onda nam, sudeći po prvoj nedjelji izborne kampanje u Bosni i Hercegovini - kad je riječ o idejama i njihovoj interpretaciji na izbornoj sceni – predstoji repriza nadvikivanja o patriotizmu drastičnijeg nego čak i u “prvim slobodnim izborima” 1990. godine. Od tada je, naime, ideja vodilja triju pobjedničkih stranaka, da sve u Bosni i Hercegovini, od portira do predsjedništva države, podijele na tri temeljito provedena, što progonima – što “prihvatizacijom” u kojoj su stranački odabranici prisvojili sva društvena dobra ostavljajući ogromnoj većini siromaštvo i besperspektivnost. Za očuvanje skorojevićskog bogatstva, “realizirani ljudi” i svi koji su se “snašli” u tranziciji nemaju drugog izbora nego da puku ponovo nametnu strah od “drugoga” i ponude mu “zaštitu” – program koji je u poratne skoro dvije decenije nepogrešivo dobijao izbore i neumitno vodio sve dubljem potonuću zemlje na samo dno pretendenata za pripadanje Evropi.

Takav pristup, u krajnostima “mi” i “oni” ili čak “mi” ili “oni”, oslobađa pretendente na javne funkcije bilo kakve potrebe – ili odgovornosti – da u kampanji pokažu biračima s kojim će to idejama i partnerima nakon osmogodišnjeg nazadovanja vratiti državu na put euroatlantskih reformi i integracija.

Mnogo je lakše, zapaljivije i – u iskustvu poratne dvije decenije – izborno profitabilnije nadvikivati se o tome ko će uspješnije “ukinuti Dejton” a ko “odbraniti Srpsku” ili osigurati da više nikada “drugi ne biraju hrvatske predstavnike”.

Karakterističan je, u tom potpunom mirenju s trajnom podjelom Bosne i Hercegovine, prvi zapaženiji javni nastup u izbornoj kampanji doskorašnjeg poglavara Islamske zajednice – a sada kandidata za bošnjačko mjesto u Predsjedništvu države – Mustafe Cerića. On je, u emisiji TV1 Sanjina Bećiragića, objašnjavajući vlastitu izjavu kako je zavnobihovska ideja vodilja po kojoj Bosna i Hercegovina nije ni muslimanska-ni srpska-ni hrvatska već je i muslimanska-i srpska i hrvatska “najveća podvala” bošnjačkom narodu jer sugeriše da onda nije ničija i potiče susjede da je dijele i čak provode gencid. Na taj način odbacio je ne samo “ni-ni-ni” nego i “i-i-i” dio zavnobihovske formule. Zašto?

Pa valjda zato što “Bosna ima svog vlasnika”, kako je rekao Cerić, u skladu s ranijim javnim tvrdnjama kako ne treba “mi njima da se prilagođavamo nego oni nama”.

Cerićeva sumnjičavost, međutim, nije rezervisana isključivo za druge. U ovom televizijskom nastupu je, naime, osumnjičio za izbornu pristrasnost i ustanovu na čijem je čelu bio duge dvije decenije – Islamsku zajednicu - kako “ima dva lica”: jedno zvanično u vidu kabineta sadašnjeg reisa Kavazovića koji se javno izjašnjava protiv zloupotrebe vjerskih objekata u izbornoj kampanji a drugo u vidu agitovanja za Stranku demokratske akcije i Bakira Izetbegovića.
Cerić i RadončićCerić i Radončić

Riječ je o savršenom primjeru uzimanja zdravo-za-gotovo u izbornim kampanjama biračkog kratkog pamćenja u kojem se odnekud misli da je bilo u redu koristiti institucije Islamske zajednice i moralni autoritet njenog poglavara za promociju te političke opcije pune dvije decenije – Cerić se i sam predstavlja kao jedan od osnivača SDA – ili za podršku u ranijim izborima bilo Harisu Silajdžiću (“de nam ti, Harise, napiši taj evropski ustav”) ili Fahrudinu Radončiću kao jednom od najizdašnijih donatora u izgradnji reisove službene rezidencije.

U odsustvu ujedinjujćih ideja i vizije, bivši reis nudi perspektive iz domena avijacije: kaže kako bi glasanje za njega omogućilo da najzad “poleti avion” koji nije poletio 20 godina a neće ni idućih osam.

A koliko je projekt podjele doveden do krajnosti, u kojoj nema mjesta ne samo za samosvjesne “druge” nego ni za one koji su vrhunski talent i energiju uložili u njegovanje i promociju novog identiteta, pokazuje ovih dana i predizborna afera u Republici Srpskoj u čijem se središtu našao Emir Kusturica: mladež SDS-a u Višegradu uputila mu je javnu bajramsku čestitku u kojoj pod naslovom “Bajram Šerif Mubarek Olsun” poručuju: “Sretan Bajram režiseru Emiru – Nemanji Kusturici uz želju da, okružen porodicom i prijateljima, proslavi svoj veliki praznik, da ga provede u miru, zdravlju, radosti i duhovnom blagostanju i da mu njegova čvrsta vjera i dragi Allah pomognu da ostvari svoje ambicije u životu, kao i da nađe svoj lični identitet”.

Srpski poštovaoci Kusturičinog prosrpskog angažmana posljednjih godina primili su poruku višegradske mladeži SDS-a, iz mjesta gdje Kusturica uz podršku aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, podiže svoj Andrićgrad, kao “sramotu SDS-a” (Miroljub Jevtić u banjalučkim “Nezavisnim novinama”) zamjerajući vrhu stranke “koja je nastala na fonu odbrane pravoslavlja od islamskog fundamentalizma” da se nije mnogo uzbudila zbog napada na Kusturicu. A i zašto bi kad je taj napad samo potvrda da je dvadesetogodišnj politika podjela kulminirala u odbacivanju i onih „drugih“ koji su predano radili na tome da budu „mi“.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

BiH, SAD ̶ Američka administracija opet akcenat stavlja na BiH, a što je vidljivo i Rezolucijom 746 koju je kongresmen New Yerseya Chris Smith predstavio Komitetu za vanjske odnose, kazao je dr. Mustafa Cerić nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na današnjoj press konferenciji, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, ova Rezolucija uslijedila je nakon posjete dr. Cerića SAD gdje se susreo sa visokim zvaničnicima američke diplomatije.

- Postigli smo uspjeh, i za četiri dana našeg boravka došli smo do ove Rezolucije što za četiri godine nije uradilo Predsjedništvo BiH, posebno bošnjački član Predsjedništva – kazao je dr. Cerić.

Rezolucija 746 svesrdno daje podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu, pravnom kontinuitetu, cjelovitosti BiH unutar njenih međunarodno priznatih granica. Također, oštro se osuđuje retorika podjele i zloupotreba pravnih zaštita, negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine.

Kako se navodi u tekstu Rezolucije predstojeći Opći izbori 12. oktobra prilika je glasačima da se izrazi podrška reformama i euroatlantskim integracijama. Upućen je poziv Evropskoj uniji i NATO-u da učine jasnim konkretne korake koje BiH treba poduzeti u svom putu ka članstvu.

Kongresmen Smith u svom izlaganju kazao je da je prošle sedmice razgovarao sa dr. Cerićem o BiH i u kojem smjeru bi trebala ići.

- Devetnaest godina nakon genocida u Srebrenici i Daytonskog mirovnog sporazuma, etničke podjele još uvijek su jake. Danas samo Bošnjaci, Srbi, Hrvati mogu biti izabrani u Parlament ili Predsjedništvo što je također ostavština Daytonskog sporazuma – kazao je Smith koji je između ostalog kazao da dok Milorad Dodik, predsjednik RS poziva na imenovanje javnih trgova po imenima ratnih zločinaca, dr. Cerić je glas za mir, ljudska prava, vladavinu zakona i odgovornost za genocid.

Predstavljena Rezolucija 746 sada je na razmatranju i o njoj će se voditi rasprava, nakon čega će uslijediti glasanje u Kongresu. Podršku ovoj Rezoluciji dao je i Bill Keating kongresmen Masačusetsa (Massachusetts).

Dr. Cerić je obraćajući se novinarima kazao da je neophodan novi Ustav BiH po standardima evropskih država.

ZAHTJEV CIK-u

A komentirajući predstojeće izbore, naglasio je da će prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH biti podnesen zahtjev da se onima koji budu brojali glasove, pregledaju ruke kako ni na koji način ne bi mogli poništiti glasačke listiće, piše Patria.
Post Reply

Return to “Religija”