Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: Islam

07 Jul 2014, 23:47

Ne znam, ja ne pušim već nekih 17 godina, čisto ono nije mi godilo, ali sam strašan zagovornik duhana i malo šta ima na ovom svijetu što se može mjeriti sa cigaretom :pusi

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

07 Jul 2014, 23:49

krhotina wrote:Ne znam, ja ne pušim već nekih 17 godina, čisto ono nije mi godilo, ali sam strašan zagovornik duhana i malo šta ima na ovom svijetu što se može mjeriti sa cigaretom :pusi
OK, ali kako tumacis cinjenicu da ima mnogo onih koji ne vole pusenje u svojoj blizini ali moraju da trpe teror pusaca
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

07 Jul 2014, 23:52

komsija wrote:
krhotina wrote:Ne znam, ja ne pušim već nekih 17 godina, čisto ono nije mi godilo, ali sam strašan zagovornik duhana i malo šta ima na ovom svijetu što se može mjeriti sa cigaretom :pusi
OK, ali kako tumacis cinjenicu da ima mnogo onih koji ne vole pusenje u svojoj blizini ali moraju da trpe teror pusaca
Mislim, da su se po pitanju terora, sad strane malo okrenule.... ne znam pušača koji ako mu lijepo kažeš, neće otići na balkon ili van zdimiti svoju pljugu, dok neki protivnici nervozaju kad mu kraj kuće prođeš sa cigaretom...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

07 Jul 2014, 23:53

Zabranjenost pušenja duhana vezana je njegovom štetnošću po zdravlje čovjeka kao i kvalifikaciju rasipanja imovine u beskorisne ili čak štetne stvari. Kako je i Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila štetnost duhana, zbog čega su mnoge zemlje uvele razne restrikcije u pogledu korištenja duhana te obavezale proizvođače da na duhanskoj kutiji napišu upozorenje da "duhan ubija", gotovo da je postignut konsenzus savremene muslimanske uleme o zabranjenosti pušenja duhana u islamu. Zabranjenost je još jača i intenzivnija u pogledu pušenja u prisustvu drugih, posebno djece, jer se štetnost proteže i na njih. U Kur'anu se kaže: "Ne bacajte se svojim rukama u propast!" Pušači upravo to rade. U hadisu se navodi: "Nije dozvoljeno nanositi štetu drugima, a ni na štetu uzvraćati štetom." Pušači oponiraju i ovom hadisu ukoliko pušenjem ugrožavaju druge ili ih podstiču na pušenje
Meni ovo nije najjasnije. Duhan haram jer su naučnici tako rekli. Sutra tako mogu reći za crvenu papriku, majonezu, ovo ono..
Nije dozvoljeno nanositi štetu drugima, a ni na štetu uzvraćati štetom.
U ovo bi se moglo svašta ugurati..kako isključiti subjektivnost? Što meni smeta ne mora drugom i obrnuto.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Ruana

07 Jul 2014, 23:54

Onaj mrki kad ode vazda nekom amanet ostavi.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Jul 2014, 23:54

storm wrote:
komsija wrote:
Mislim, da su se po pitanju terora, sad strane malo okrenule.... ne znam pušača koji ako mu lijepo kažeš, neće otići na balkon ili van zdimiti svoju pljugu, dok neki protivnici nervozaju kad mu kraj kuće prođeš sa cigaretom...
Dodji u Brcko.....ako bilo kome tako nesto kazes nece ti vise doci
Nasi ljudi u BiH su takvi...kazu.....jebes kucu gdje se ne pusi
Na Zapadu nema problema
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

07 Jul 2014, 23:57

storm wrote:
komsija wrote:
Još malo pa će biti naslovi ...Terorist zapalio cigaretu nedaleko od samog centra grada. .. Zapalio cigaretu i ugrozio život građana...Dobio Nobelovu nagradu za mir..ugasio opušak koji je terorista podmuklo bacio na pločnik,

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

07 Jul 2014, 23:57

:ruke to je drugo, da ... ja sam u biti pričao za sloveniju.... tu bi se već dobro osjećao :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Ruana

08 Jul 2014, 00:01

U mojoj kuci se ne pusi, nikad se nije ni pusilo i to nema nikakve veze sa islamom nego sa zdravljem moje djece. Ima na tarasi sto i stolice i pusaci tamo puse i nikad se niko nije naljutio.

krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

08 Jul 2014, 00:55

Ruana wrote:U mojoj kuci se ne pusi, nikad se nije ni pusilo i to nema nikakve veze sa islamom nego sa zdravljem moje djece. Ima na tarasi sto i stolice i pusaci tamo puse i nikad se niko nije naljutio.

Naravno da ima veze sa islamom jer islam ne dozvoljava zavođenje terora :hop

Znaš, premda ne pušim u mojoj kući se uvijek rahat pušilo a tvoja djeca vjerovatno nisu ništa ni bolja ni zdravija od moje.

Bio jedan moj komšija, ono žešći minus a ona ga njegova beštija istjera na balkon pa tamo jadan cvari. I fraer dobi srčani, a ona sva u suzama - Ode mi moj Mustafa! :bua

Nemoj me krivo shvatiti, možda si ti i dobra dušica, ja to samo onako ilustrativno :mah

Ruana

08 Jul 2014, 00:57

I ja sam pusac, Krhotina.

Ruana

08 Jul 2014, 01:11

A Mustafa mi ne pusi, tako da se nadam da nece dobit srcani na tarasi.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41213 times
Been thanked: 27887 times

20 Sep 2014, 13:48

Image
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

paparaci
Hadžija
Hadžija

21 Sep 2014, 00:38

kakve dezinformacije siris ili testiras?! :hihi

Redzep je bio u aprilu. trenutno je Zu-l-ka‘de. a za par dana slijedi Zu-l-hidždže.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

21 Sep 2014, 00:43

Vidjeh i ja ovu sliku na fb.. Dosta ljudi je podjelilo..

Neznanje ili sta vec.. :D

p.s nisam ni ja znala al meni se moze oprostiti nisam vjernik :D

paparaci
Hadžija
Hadžija

21 Sep 2014, 01:03

nemam facebuk, pa ne znam. a da je cudno, jeste.

nisam ni ja znao dok nisam pogledao u "namaz-aplikaciju" gdje izmedju ostalog pise koji je mjesec po hidzri. vidim, aksam pros'o - a nigdje redzepa. jos uvijek 26. Zu-l-ka‘de. :hihi

tako da sam onda malo detaljnije pogledao sve......
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times

21 Sep 2014, 16:27

Predstoje nam dani najdraži Allahu a to su prvih deset zul-hidždžeta.
Za one koji to slabije prate a koji bi željeli da se okoriste dobrim djelima
napominjem da je to od 25.09. tekuće godine.

Evo i dokaza za to:

''Ne postoje dani u kojima je činjenje dobrih djela draže Allahu od ovih dana'', misleći na prvih deset dana zul-hidždžeta. Rekli su ashabi: ''Pa čak ni borba na Allahovom putu?'' Rekao je: ''Ni borba na Allahovom putu!'' Nastavio je: ''Osim čovjeka koji izaðe u borbu na Allahovom putu boreći se svojim tijelom i imetkom, i ne vrati ništa od toga.'' (Buharija i dr.)

''Ne postoje veličanstveniji dani kod Allaha, niti dani u kojima su dobra djela draža Allahu od ovih deset dana, mnogo u njima Allaha spominjite et-tehlilom (izgovarajući riječi la ilahe illellahu), et-tekbirom (veličanjem Allaha izgovarajući riječi Allahu ekber), et-tehmidom (zahvalom Allahu riječima elhamdulillahi).'' (Hadis je zabilježio imam Taberani sa dobrim lancem prenosilaca, kao što je to potvrdio šejh Albani.)

Upitan je šejhul-islam Ibn Tejmijje o deset dana zul-hidždžeta da li su bolji od deset zadnjih dana mjeseca ramazana, pa je odgovorio: ''Dani deset dana zul-hidždžeta bolji su od zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a noći zadnje trećine ramazana bolje su od noći deset dana zul-hidždžeta.'' Zamislite da su dani koji su pred nama bolji od dana zadnje trećine ramazana, koje mi maksimalno pokušavamo iskoristiti!

Jedna od supruga Allahovog Poslanika kazala je: ''Allahov Poslanik postio je devet dana zul-hidždžeta, dan Ašure i tri dana u svakom mjesecu.'' (Hadis je zabilježio Ahmed, Ebu Davud, slabim ga je ocijenio autor knjige Nasbur-rajeti, a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim) Što se tiče posta na dan Bajrama, on je strogo zabranjen, a to nam potvrđuje hadis Ebu Seida, r.a.: ''Allahov Poslanik zabranio je da se posti na dan Kurbanskog i Ramazanskog bajrama.'' (Buharija i Muslim)
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

14 Oct 2014, 19:49

Stanje umrlih u kaburu

Da li mrtvi čuju govor živih osoba? Da li znaju šta se dešava oko njih? Islamski učenjaci o navedenom pitanju imaju dva stava:

1. Mrtvi ne čuju žive osobe. Ovaj stav zastupaju Aiša, Ibn Abbas, Ibn Mesud i drugi ashabi, Allah bio zadovoljan njima, što je ujedno i mišljenje većine islamskih učenjaka, a to je mišljenje i Ibn Abidejna, Ibn Hummama, Ibn Nudžejma i drugih autoriteta iz reda hanefijskih učenjaka, zatim Mazirija, Badžija, Kadije Ijada iz reda malikijskih učenjaka, kadije Ebu Ja‘le iz reda hanbelijskih učenjaka, kao i mišljenje šejha Albanija, Ibn Baza i Usejmina, Allah im se smilovao.

Kao dokaze za svoj stav, ovi učenjaci navode:

a) “Ti ne možeš mrtve dozvati ni gluhe dovikati kada se leđima okrenu” (En-Neml, 80), kao što se gluh ne može dovikati kada leđa okrene, tako i mrtvi ne mogu čuti.

b) “A oni kojima se, pored Njega, klanjate ne posjeduju ništa. Ako im se molite, ne čuju vašu molbu, a da i čuju, ne bi vam se odazvali.” (Fatir, 13–14 ) Ovaj ajet odnosi se na mrtve dobre osobe kojima se ljudi mole mimo Allaha i u njemu se jasno navodi da one ne čuju.

c) Hadis koji bilježi imam Buhari, Allah mu se smilovao, od plemenitog ashaba Ibn Omera, Allah bio zadovoljan njime, u kojem je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, razgovarao sa mrtvim i bačenim mušricima u jedan od bunara Bedra. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Sada oni čuju ono šta govorim”, i kada je to preneseno Aiši, rekla je: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, želio je reći: ‘Oni sada znaju da je istina ono što sam im govorio’”, a potom je citirala prethodni 80. ajet iz sure En-Neml.

d) Hadis koji bilježi imam Buhari, Allah mu se smilovao, od plemenitog ashaba Ebu Talhe, Allah bio zadovoljan njime, u kojem je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, razgovarao sa mrtvim i bačenim mušricima u jedan od bunara Bedra. Izraz “sada čuju”, koji je Poslanik upotrijebio u hadisu, ukazuje na to da inače ne čuju mimo tog vremena i ovim se izrazom potvrđuje ubjeđenje Omera i drugih ashaba da mrtvi ne čuju. Katada, jedan od prenosilaca prethodnog hadisa, rekao je: “Allah ih je oživio da to čuju kao vid ukora njima i da se kaju za onim što je prošlo.”

e) Hadis koji bilježi imam Ahmed, a u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Kod Allaha postoje meleki koji hode Zemljom i dostavljaju mi selam od moga ummeta.” Hadis ukazuje na to da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ne čuje selam osoba koji ga selame, jer, u suprotnom, ne bi bilo potrebe da mu meleki dostavljaju selam.

2. Mrtvi u osnovi čuju, s tim da ne čuju u svim uvjetima i prilikama. Ovo mišljenje zastupaju Ibn Kutejba, Taberi i Ibn Tejmijja, Ibn Kajjim, Allah im se smilovao. Također, postoji određena skupina učenjaka koja smatra da mrtvi čuju u svim prilikama, s tim da se ne mogu okoristiti od toga što čuju i ne mogu odgovoriti.

Kao dokaze za svoje mišljenje ovi učenjaci navode:

a) Spomenuti 80. ajet iz sure En-Neml ne ukazuje na to da mrtvi ne čuju, već ukazuje na to da se nevjernik mrtvoga srca ne može okoristiti onim što čuje, kao što je to slučaj sa mrtvom osobom.

2. Postoje dokazi da mrtva osoba čuje. Čuje udarce obuće osoba koji se udaljuju od kabura nakon završenog dženaza-namaza. Također, mrtvi i bačeni mušrici u jednom od bunara Bedra čuli su Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, obraćanje. Isto tako, kada neko nazove selam svom mrtvom bratu muslimanu, on mu odgovori.

3. Dova prilikom posjete kabura riječima “Es-selamu alejkum – neka je na vas selam”, jer selam se naziva onome koji čuje.

Hadisi koji govore o tome da mrtva osoba zna ko joj naziva selam i da zna šta se dešava, najvjerovatnije su slabi.
Preneseno je preferirajuće mišljenje: Mrtve osobe u osnovi ne čuju, osim u okolnostima i situacijama na koje ukazuju kur’anski ajeti ili hadisi.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

14 Oct 2014, 20:27

NASA POTVRDILA-Izlazak sunca sa zapada će se desiti

Nauka o astronomiji je potvrdila da se brzina kretanja Marsa usporila prema istoku, u par zadnjih nedjelja u tolikoj mjeri da primjećujemo "treperenje" između istoka i zapada. U srijedu 30 jula, kretanje Marsa prema istoku je STALO. U periodu između avgusta i septembra Mars je promijenio kretanje u pravcu zapada – što znači da ce sunce na Marsu izlaziti sa zapada. Ovaj čudan fenomen suprotnog kretanja je nazvan "Retrograde Motion" – retrogradno pomjeranje. Većina naučnika tvrde da će ovaj fenomen zahvatiti sve planete, makar jedanput, i da je Zemlja jedna od njih. Zemlja će se jednoga dana kretati u suprotnom pravcu, što će omogućiti da sunce izađe sa zapada. To se može skoro desiti!

Da se podsjetimo:

Allah dž.š. kaže, u prijevodu značenja ajeta:"Zar oni čekaju da im meleki dođu, ili kazna Gospodara tvoga ili neki predznaci od Gospodara tvoga? Onog dana kada neki predznaci od Gospodara tvoga dođu, nijednom čovjeku neće biti od koristi to što će tada vjerovati, ako nije prije vjerovao ili ako nije kao vjernik, kakvo dobro djelo uradio. Reci:"Samo vi čekajte, i mi ćemo, doista čekati!" (El-En'am 6:158)

Izlazak sunca sa zapada je spomenut u hadisu Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, kao prvi veliki znak Smaka svijeta. Prenosi se da je Abdullah ibn Amr, r.a., rekao: Još uvijek pamtim hadis Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, u kojem je rekao: "Prvi znak (Smaka svijeta) je izlazak sunca sa zapada i pojava životinje (dabbe) u prijepodnevnom vremenu. Bez obzira koje će se od toga dvoga prvo desiti, ono drugo će se ubrzo zatim pojaviti." Ebu Hurejra (radiallahu `anhu) kaže: "Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao: "Požurite da učinite što više dobrih djela prije negoli se desi šest stvari: izlazak sunca sa Zapada, pojava dima, Dedždžal, zvijer iz zemlje, smrt nekog od vas, ili opšti metež i smutnja." (Ahmed, Muslim).

Ebu Said Hudri (radiallahu `anhu) kaže da je Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) rekao: "Na dan kad se određeni znakovi tvog Gospodara pojave, neće ljudima vrijediti poslije toga da vjeruju", misleći time na izlazak sunca sa Zapada (Ahmed). Ebu Hurejra (radiallahu `anhu) kaže: "Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao: "Smak svijeta neće doći dok sunce ne izađe sa Zapada. Kad ljudi to vide, svi će onda vjerovati u Allaha i Sudnji Dan, ali to će biti vrijeme kad – "Nikakve koristi neće čovjeku donijeti vjerovanje tada, ako nije prije toga vjerovao" (Buhari).

Ebu Hurejra (radiallahu `anhu) kaže: "Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao: "Smak svijeta neće doći dok sunce ne izađe sa Zapada. Kada se to desi svi ce ljudi tada povjerovati. Ali to im tada neđe biti ni od kakve koristi jer nisu vjerovali prije" (Buhari). Ebu Hurejra (radiallahu `anhu) kaže: "Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem) je rekao: "Ima tri stvari, koje kad se pojave, "Neće od koristi biti čovjeku da tada povjeruje u njih, ako prije nije vjerovao ili postigao pobožnost kroz svoju vjeru". To su; izlazak sunca sa Zapada, Dedždžal, i zvijer iz zemlje." (Ahmed, Muslim, Tirmizi).

Ebu Zerr (radiallahu `anhu) kaže: "Pitao me je Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem): "Znaš li gdje sunce ide kad zađe?" Ja rekoh: "Neznam." On reče: "Ono putuje dok se ne pokloni pred Allahovim Aršom, i onda traži dozvolu da ponovo izađe na Istoku. Ali doći će vrijeme kad će mu se reći: "Idi nazad odakle si i došlo." To će biti vrijeme kada,"Neće vrijediti čovjeku da vjeruje u njih tada, ako prije nije vjerovao niti postigao pobožnost kroz svoju vjeru" (Buhari). Amr ibn Dzarir kaže: "Tri Muslimana su sjedili sa Mervanom u Medini, i čuli ga da je rekao, dok je govorio o znakovima Smaka svijeta, da će prvi od njih biti pojava Dedždžala.

Onda su ta trojica otišli kod Abdullaha ibn Amra i rekli mu šta su čuli od Mervana o Smaku svijeta. Abdullah im reče: "Mervan vam nije rekao mnogo. Ja sam zapamtio Hadis o tome koji sam čuo od Poslanik (sallallahu `alejhi ve sellem): "Prvi od znakova će biti izlazak sunca sa Zapada, i pojava Zvijeri iz zemlje. Koji god se pojavi prvi, drugi će odmah usljediti." Onda je Abdullah (radiallahu `anhu), koji je bio vrlo učevan, rekao: "Ja mislim da će prvo sunce izaći sa Zapada

Svaki put kad ono zađe, ide pred Allahov Arš i pokloni se tamo, pa onda traži dozvolu da ponovo izađe. Vrijeme će doći kada će tri puta tražiti dozvolu i neće dobiti odgovora, i kad već dobar dio noći prodje ono će uvidjeti da nećće moći na vrijeme izići, pa će onda reći: "O Moj Gospodaru, koliko daleko je mjesto izlaska od mene! Šta da radim za ljude sada?" Onda će tražiti dozvolu da se vrati nazad, i bit će mu rečeno: "Izađi odatle gdje si sada.", i tako će ono izaći sa Zapada.."Onda je Abdullah (radiallahu `anhu) proučio Ajet:"Neće biti koristi čovjeku da povjeruje u njih tada, ako prije nije vjerovao niti postigao pobožnost kroz svoju vjeru." (Ahmed)

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

16 Oct 2014, 12:22

Ovo gore je malo nejasno... na jednoj planeti već odavno izlazi na zapadu. :hm
Last edited by Lebowski on 16 Oct 2014, 12:27, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Religija”