Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Moderator: Krokodil Behko
-
- Poneki mu pročitamo
- Status: Offline
Re: Da li nas teretana čini zdravijim i jačim?
Dubina na čučnju je borderline (čitaj: fali ti 10-ak cm), ali svejedno, napreduješ! Samo, sad imaš administrativnu zabranu na maksiranja min 3 mjeseca! 

What can change the nature of a man?
- Zubic vila
- Sitna buranija
U vezi sa OHP - je l' okej tako širok hvat i položaj laktova?
"Can you look around this world and believe in goodness of a god who rules it?! Famine, pestilence, slaughter, disease and death... They rule this world. If a god of love and life ever did exist, he's long since dead. Someone... Something... rules in his place..."
-Prince Prospero-
-Prince Prospero-
-
- Poneki mu pročitamo
Mislim da jeste. Imaš tu, naravno, male individualne varijacije, pa sad da li bi i tebi ta širina bila najbolja, to je nešto što moraš utvrditi metodom pokušaja i pogreške.
Pa, to je onda super... Ja se baš trudim da hvatam u širini ramena, i da mi laktovi minimalno ''bježe'' napolje kod podizanja tereta. Položaj ruku dok Bejn izbacuje mene podsjeća na položaj kod pull-upsa... To ja nisam nikada radio jer mi je tako lakše, a, kontam lakše je uvijek pogrešno, pa radim na teži način...damn.. o.O
"Can you look around this world and believe in goodness of a god who rules it?! Famine, pestilence, slaughter, disease and death... They rule this world. If a god of love and life ever did exist, he's long since dead. Someone... Something... rules in his place..."
-Prince Prospero-
-Prince Prospero-
-
- Poneki mu pročitamo
Pa, probaj slobodno mrvicu šire, ali ne mnogo šire od raspona ramena, pa vidi da li si stabilniji/jači/manje "bolan"!
Definitivno jesam jači. Generalno, uži hvat meni pravi problem, tako je i sa CGBP, jako teško napredujem i batrgam se sa smješnim kilažama već duže vrijeme, dok onaj klasični bench press mi ide mnogo bolje... Jbg, meni uvijek neki problem sa dužinom ekstremiteta - duge ruke za benč, duge noge za čučnjeve i deadlift... 

-Prince Prospero-
-Prince Prospero-
-
- Poneki mu pročitamo
Što će reći da moraš malo više raditi na jačanju tricepsa.
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
- Mood:
Jel mogu ja da postavim jedno pitanje?
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
-
- Poneki mu pročitamo
"Jel mogu ja da postavim jedno pitanje?" - je pitanje samo po sebi, zar ne?
Elem, naravno da možeš postaviti JOŠ JEDNO pitanje ili koliko god hoćeš, ne treba ti za to dozvola, lol! 

- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
- Mood:

U Januaru sam počela sa treningom, dotad nikad prije a sad je važan dio mog života.

Treniram 5-6 dana u sedmici a često i sedam dana. U zadnje vrijeme sam primjetila nešto na sebi sto nikako nemoze da bude uredu i to me malo brine. Eh....sad da li trening može da utječe negativno na tijelo? Mislim na unutrašnjost? Jel se može nešto da poremeti?
❤️ Majka❤️
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6705 times
MoRe, mo'š umrijeti. Bojim se da je tebi prikucalo.. 

Samo sabura
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
- Mood:
greeneyes wrote:MoRe, mo'š umrijeti. Bojim se da je tebi prikucalo..

❤️ Majka❤️
- greeneyes
- Hadžija
Ajde, iživi se malo na meni, jer ovo ti je vjerovatno posljednja prilika..Divlja_u_srcu wrote:greeneyes wrote:MoRe, mo'š umrijeti. Bojim se da je tebi prikucalo..

Samo sabura
-
- Poneki mu pročitamo
Ako nisi kompetitor ili na solidnoj dozi anabolika (što se više-manje svodi na isto, ali dobro de), nema nikakvog razloga da treniraš toliko često, čak može biti i kontraproduktivno. Sugestija: nađi dobar program (napisan od strane stručnjaka, a ne "slavnih ličnosti" ili "gurua") i slijedi ga!
Što se glavnog pitanja tiče, suviše je neodređeno da bi mogla dobiti bilo kakav konkretan odgovor. Primjera radi, ako se baviš bilo kakvim oblikom fizičke aktivnosti previše često/intenzivno (u odnosu na tvoje realne kapacitete adaptacije), ako ne spavaš dovoljno, hronično se izgladnjuješ i svedeš se na nezdravo niske procente masnoće itd. očigledno je da si možeš poremetiti hormonalni profil i narušiti razne druge funkcije organizma (što me opet vraća na sugestiju iz prvog pasusa). Ili, ako imaš npr. srčanu manu za koju nisi znala, pa počneš preintenzivno da se naprežeš, povećavaš si rizik za eskalaciju problema itd. Očigledno, ništa od ovog nije specifično za teretanu ili bilo koji individualni modalitet sporta ili rekreacije, ali ilustruje zašto je odgovor na ovako formulisano pitanje nužno: "Zavisi." Sve što zloupotrebljavaš može imati negativne efekte u ovom ili onom smislu. With that being said, ako imaš bilo kakvu izraslinu ili sličnu promjenu za koju makar i najmanje sumnjaš (a evidentno je da sumnjaš) da je potencijalno patogena, eksplicitno ti sugerišem da momentalno uzmeš uputnicu i zaputiš se kod ljekara, nemoj čekati, racionalizovati ili išta slično! Ako nemaš preegzistirajuće stanje, ako vježbaš i hraniš se pravilno, ne, teretana/fizička vježba ne da neće djelovati negativno, već će ti poboljšavati opšte stanje organizma više od vjerovatno bilo čega drugog. Da li to znači da ti per se vježbaš i hraniš se ispravno, da nemaš nekakvo preegzistirajuće stanje, ili da ako vježbaš ne možeš se razboliti? Nop, ne znači i rekoh opet, pamet u glavu, a zdravstvenu knjižicu u džep, nemoj se oslanjati na mišljenja "stranaca po internetu" ili na sopstvenu racionalizaciju, već budi pametna i konsultuj profesionalce! Držim ti fige!
Što se glavnog pitanja tiče, suviše je neodređeno da bi mogla dobiti bilo kakav konkretan odgovor. Primjera radi, ako se baviš bilo kakvim oblikom fizičke aktivnosti previše često/intenzivno (u odnosu na tvoje realne kapacitete adaptacije), ako ne spavaš dovoljno, hronično se izgladnjuješ i svedeš se na nezdravo niske procente masnoće itd. očigledno je da si možeš poremetiti hormonalni profil i narušiti razne druge funkcije organizma (što me opet vraća na sugestiju iz prvog pasusa). Ili, ako imaš npr. srčanu manu za koju nisi znala, pa počneš preintenzivno da se naprežeš, povećavaš si rizik za eskalaciju problema itd. Očigledno, ništa od ovog nije specifično za teretanu ili bilo koji individualni modalitet sporta ili rekreacije, ali ilustruje zašto je odgovor na ovako formulisano pitanje nužno: "Zavisi." Sve što zloupotrebljavaš može imati negativne efekte u ovom ili onom smislu. With that being said, ako imaš bilo kakvu izraslinu ili sličnu promjenu za koju makar i najmanje sumnjaš (a evidentno je da sumnjaš) da je potencijalno patogena, eksplicitno ti sugerišem da momentalno uzmeš uputnicu i zaputiš se kod ljekara, nemoj čekati, racionalizovati ili išta slično! Ako nemaš preegzistirajuće stanje, ako vježbaš i hraniš se pravilno, ne, teretana/fizička vježba ne da neće djelovati negativno, već će ti poboljšavati opšte stanje organizma više od vjerovatno bilo čega drugog. Da li to znači da ti per se vježbaš i hraniš se ispravno, da nemaš nekakvo preegzistirajuće stanje, ili da ako vježbaš ne možeš se razboliti? Nop, ne znači i rekoh opet, pamet u glavu, a zdravstvenu knjižicu u džep, nemoj se oslanjati na mišljenja "stranaca po internetu" ili na sopstvenu racionalizaciju, već budi pametna i konsultuj profesionalce! Držim ti fige!

-
- Poneki mu pročitamo
I greeneyes, razumijem šalu, ali mislim da nije prikladna, postavljeno pitanje je ozbiljno i ne zaslužuje šprdnju, već empatiju!
- greeneyes
- Hadžija
Da je razumiješ ne bi se durio, al' ajde.Ahhhhhhh wrote:I greeneyes, razumijem šalu, ali mislim da nije prikladna, postavljeno pitanje je ozbiljno i ne zaslužuje šprdnju, već empatiju!

Samo sabura
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
- Mood:
Hvala na odgovoru u svakom slučaju
Imam već zakazano kod doke ali rekoh da ipak priupitam, možda mi pomogne
Samo sam nesigurna dali da i dalje nastavim sa treningom ili da pauziram, ako budem pauzirala falit će jedan dio mene i neznam kako ću da funkcionisem
Ali opet hvala za vrijeme koje si odvojio da mi odgovoriš iako nije bilo lako

Imam već zakazano kod doke ali rekoh da ipak priupitam, možda mi pomogne

Samo sam nesigurna dali da i dalje nastavim sa treningom ili da pauziram, ako budem pauzirala falit će jedan dio mene i neznam kako ću da funkcionisem

Ali opet hvala za vrijeme koje si odvojio da mi odgovoriš iako nije bilo lako

Last edited by Divlja_u_srcu on 26 Sep 2014, 11:15, edited 1 time in total.
❤️ Majka❤️
-
- Poneki mu pročitamo
Nije bitno da li je "razumijem", šta god to značilo. Njeno pitanje i tvoja reakcija su dovoljni za procjenu (ne)prikladnosti komentara. Ja ti to govorim iz najbolje namjere, a ti si očigledno slobodan da iz toga izvučeš šta god želiš.greeneyes wrote:Da je razumiješ ne bi se durio, al' ajde.Ahhhhhhh wrote:I greeneyes, razumijem šalu, ali mislim da nije prikladna, postavljeno pitanje je ozbiljno i ne zaslužuje šprdnju, već empatiju!