Šerijatski zakon

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Ruana
Status: Offline

Re: Irak želi ozakoniti brak s djevojčicama mlađim od 10 god

18 Mar 2014, 11:21

Jagoda wrote:
Ruana wrote: I isto averzija na islam, vjeru i sve sto ima veze sa tim. Hajde priznaj necemo ti nista.
Lutko moja, averzija prema svemu sto je Islam nasilu postao:) Ja poznajem samo jednog pravog vjernika. Novokomponovane volim,,,za*ebavat :D. :D. :D. :D. :D. :D.

Arsin se "zatupio" ja'b rekla u tom sta se zove vjerom :grana
I sta kaze Blento na to? Priznaj necemo ti nista.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

18 Mar 2014, 11:23

Ruana wrote:
Jagoda wrote:
Ruana wrote: I isto averzija na islam, vjeru i sve sto ima veze sa tim. Hajde priznaj necemo ti nista.
Lutko moja, averzija prema svemu sto je Islam nasilu postao:) Ja poznajem samo jednog pravog vjernika. Novokomponovane volim,,,za*ebavat :D. :D. :D. :D. :D. :D.

Arsin se "zatupio" ja'b rekla u tom sta se zove vjerom :grana
I sta kaze Blento na to? Priznaj necemo ti nista.
Ides na pocasno mjesto :lupa :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Ruana

18 Mar 2014, 11:24

Je li to sad reko Blento ili Jagoda?

Blackhawk

18 Mar 2014, 11:25

Spanac_113 wrote:super black, znaci teorija odlicna al eto.
de onda da ne pricamo o tome kako je ravnopravan. to mi je ko pricat kako je u komunizmu radnicima najbolje jelte.
da li postoji pisani, jedini i ispravni oblik? ili je to otvoreno za interpretaciju?
Seriat je jedan i zasniva se na Kur'anu i sunnetu.. I nije mjenjan niti moze biti mjenjan stoljecima.
I ja ovdje govorim o seriatu, a ne o ljudima koji provode seriat.. Isto tako kad govorim o islamu, govorim o vjeri i sta vjera trazi, a ne ono sto vjernici rade..
Ima razlike izmedju vjere i onih koji prakticiraju vjeru, isto tako razlika je izmedju seriata i onih sto provode seriat..

I zato i reagujem kad ljudi za sve okrive seriat, a ustvari, nepostoji bolji zakon na zemlji osim seriata.. Problem je sto se ne sprovodi kako treba, tj problem je u LJUDIMA a ne u ZAKONU (seriatu).

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

18 Mar 2014, 11:28

Ruana wrote:Je li to sad reko Blento ili Jagoda?
Povrijedila si NAM osjecanja :sok
A joj da ti je znat sad je'l il nije :hihi

Helenese, po temi: Serijat ne moze biti "odlican" zakon, kad odbija da se mijenja s vremenom. Pardon, ne odbija, prilagodjava se kretenluku vladajuceg Emira :grana

Kako moze neka vjera, bilo koja, da sebe zove "casnom", kad ne dopusta pomake sa humanosti, civilizacijom, etc. Priznam, Serijat jeste "zamisljen" kao cist, ali sta bi?!
D.I.L.L.I.G.A.F.

Ruana

18 Mar 2014, 11:30

Jagoda wrote:
Ruana wrote:Je li to sad reko Blento ili Jagoda?
Povrijedila si NAM osjecanja :sok
A joj da ti je znat sad je'l il nije :hihi

Helenese, po temi: Serijat ne moze biti "odlican" zakon, kad odbija da se mijenja s vremenom. Pardon, ne odbija, prilagodjava se kretenluku vladajuceg Emira :grana

Kako moze neka vjera, bilo koja, da sebe zove "casnom", kad ne dopusta pomake sa humanosti, civilizacijom, etc. Priznam, Serijat jeste "zamisljen" kao cist, ali sta bi?!
E sad jest znam. Blento dje si legendo banovana.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

18 Mar 2014, 11:31

Ruana wrote: E sad jest znam. Blento dje si legendo banovana.
:zubi :zubi :zubi :zubi :zubi :zubi :lup
D.I.L.L.I.G.A.F.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

18 Mar 2014, 11:33

@black

eh onda se slazemo :cudi
znaci nema smisla ispravljat Klaru jer iako je masila sektu ima nesto u tome sto je rekla nego se treba fino ograditi i osuditi sve ove sto se na boga i rijec bozju pozivaju u provodjenju zlocina u zakon.
tj, svi se dole na terenu ponasaju isto bili ove ili one vjere.

al hajmo biti realni. ko sto ti vjerujes da nema boljeg od serijata al ga se nigdje ne primjenjuje kako spada (zasto?) tako i ja vjerujem u ljudske zakone makar bili neispravni. jer se mogu mijenjati, dopunjavati itd i nisu apsolutizam.

a ovo sto oni dole rade, opet i jedni i drugi, nema smisla ni po ljudskom ni po bozjem.

Ruana

18 Mar 2014, 11:34

Jagoda wrote:
Ruana wrote: E sad jest znam. Blento dje si legendo banovana.
:zubi :zubi :zubi :zubi :zubi :zubi :lup
Je li jos za Bajram uzimas slobodne dane?

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Omča mu je bila oko vrata, a onda ga je spasio šamar

17 Apr 2014, 18:17

Iranac, poznat jedino pod imenom, Balal, bio je osuđen na smrt vješanjem jer je prije sedam godina u uličnoj tučnjavi nožem usmrtio jednog 18-godišnjaka.

Image

Samo sekunde su ga dijelile od smrti. Svezanih ruku i nogu te s povezom preko očiju stajao je na stolcu osjećajući kako mu oko vrata stavljaju omču. Prema iranskom šerijatskom zakonu stolac su mu trebali izmaknuti roditelji ubijenog muškarca, piše Daily Mail.

Tada se dogodilo nešto što se u Iranu i ne događa često. Majka ubijenog prišla mu je i umjesto da mu izmakne stolac, nekoliko ga je puta ošamarila i odlučila mu oprostiti te mu poštedjeti život. Skinula mu je omču, nakon čega joj je u zagrljaj pohitala majka muškarca čiji je život poštedjela.

Otac ubijenog muškarca rekao je kako se njegova supruga predomislila nakon što joj se prije nekoliko dana u snu javio sin. Rekao joj je kako je sada na dobrom mjestu i da nema potrebe za odmazdom. Nakon toga je razmišljala i odlučila da ubojica njenog sina neće biti pogubljen.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Re: Omča mu je bila oko vrata, a onda ga je spasio šamar

17 Apr 2014, 18:29

:sok a to može tako, ako se oštećeni ili kako da to formuliram, slože , da ga poštede ?
Habibti, ya nour el - ain... :srce

dacina_curica

17 Apr 2014, 18:33

Slika je ---> :sok :sok :sok

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

17 Apr 2014, 18:39

Sjajno! Lijep gest i mudra odluka ove majke. :aplauzz
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

17 Apr 2014, 18:47

danas procita na guardinau ovaj clanak, malo sire. bas mi je bilo drago kad su ga objavili na dnevnik.hr
ljudska prica bez premca.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

17 Apr 2014, 18:57

TEHERAN - U Iranu je u posljednji trenutak porodica žrtve jednog osuđenika na smrt spriječila izvršenje smrtne kazne vješanjem, a cijeli je dramatični događaj zabilježio jedan tamošnji fotoreporter. Osuđenik je poznat samo po imenu Balal, a zna se da je prije sedam godina u jednom ...

... gradiću na sjeveru Islamske Republike u svađi nožem ubio Abdulaha Hoseinzadeha, koji je tada imao 18 godina.

On se već praktički bio pomirio sa sudbinom - s crnim povezom na glavi i omčom oko vrata samo je čekao da umre.

No, Abdulahova majka tvrdi da je sanjala kako joj sin govori da je sada na boljem mjestu i kako se ne bi trebala osvećivati. Stoga je, u skladu sa šerijatskim zakonom, umjesto da je izmaknula stolac ispod Balalovih nogu, krvnika svog sina snažno ošamarila i zatim mu skinula omču s vrata, prenosi Jutarnji.

Prije tri dana moja je žena u snu vidjela našeg najstarijeg sina koji joj je rekao da se nalazi na dobrom mjestu i da se nema smisla osvećivati. To je moju suprugu umirilo i odlučili smo zajednički promisliti o svemu do dana najavljenog smaknuća', kazao je otac žrtve Abdolghani Hosseinzadeh, koji je uvjeren da Balal uopće nije namjeravao ubiti njegovog Abdulaha.

'Abdulah je bio uvrijeđen i Balala je udario, nakon čega je on izvukao kuhinjski nož kojim nije znao rukovati. Bio je naivan', tvrdi otac.

Ono što oprost čini još više zapanjujućim je činjenica da 18-godišnji Abdulah nije bio prvi sin kojeg je ova iranska obitelj izgubila. Njihov drugi sin je poginuo u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo 11 godina.

Što će se u konačnici dogoditi s Balalom nije jasno. Prema šerijatskom zakonu, porodica ima pravo poštedjeti ga smrtne kazne, no to ne znači da ostatak života neće provesti iza rešetaka.

(Vijesti.ba)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9499 times
Been thanked: 11241 times

Koliki procenat bh muslimana podržava šerijat?

15 Oct 2014, 16:47

Image

Veliki procenat muslimana širom svijeta želi da islamski zakon (šerijat) bude službeni zakon u njihovoj zemlji, navodi se u istraživanju koje je u svim zemljama svijeta sa značajnom muslimanskom populacijom proveo Pew Research Center. No, većina ispitanih tvrdila je kako šerijatski zakon treba primjenjivaiti samo na muslimansko stanovništvo

Pored toga, mnogi muslimani podržavaju šerijatski zakon samo u pojedinim segmentima – najviše su skloni primjeni vjerkog zakona glede porodičnih i imovinskih sporova, no manje podržavaju primjenu teških kazni kao što su kamenovanje ili odscijecanje ruke u krivičnom zakonu.

Image

Istraživanje također pokazuje da se muslimani često razlikuju u tumačenju određenih aspekata šerijata, uključujući pitanja poput toga da li su razvod i planiranje porodice moralno prihvatljivi.

U ovom velikom istraživanju učestvovalo je više od 38.000 muslimana s kojima su rađeni intervjui na 80 različitih jezika. Istraživanje je obuhvatilo muslimane u 39 zemalja, koje su podijeljene u šest regija - Južnu i Istočnu Evropu (Balkan i Rusiju), Srednju Aziju, Jugoistočnu Aziju, Južnu Aziju, Bliski Istok i Sjevernu Afriku. Među muslimanima, najveći broj pobornika šerijata se nalazi Južnoj Aziji gdje se čak 84% ispitanih izjasnilo za vjerski zakon, dok je najmanji procenat u Centralnoj Aziji, 12%.

Image

U istraživanje je uključena i Bosna i Hercegovina. Među ispitanih bh. Muslimanima 15% se izjasnilo da podržavaju primjenu šerijatskog zakona u našoj zemlji, čime je BiH u evropskoj regiji smještena ispred Albanije u kojoj je za šerijat samo 12%, dok je ostala iza Kosova u kojoj je 20% stanovništva podržava vjerski zakon te Rusije u kojoj je taj procenat čak 42%.

Što se tiče ostatka svijeta, najviše pobornika šerijata živi u Afganistanu, nevjerovatnih 99%, dok je najmanji procenat zabilježen u Azerbejdžanu, tek 8%.

Image

Image

Obrisan profil

Re: Koliki procenat bh muslimana podržava šerijat?

15 Oct 2014, 18:00

Samo nek bog pogleda sve te zene

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

15 Oct 2014, 23:40

koje?

sta ima Bog s tim sto se robovi ne pridrzavaju Njegovih zakona kako treba?
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 164 times
Been thanked: 356 times

15 Oct 2014, 23:49

ti vrabca bili bi jednoruka nacija
to bi ljudi iz treceg sela dolazili vidjet coeka koji ima dvi ruke :hm

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14324 times
Been thanked: 9923 times

16 Oct 2014, 11:36

neka hvala :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Post Reply

Return to “Religija”